Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Anunțul momentului în tenisul românesc: Ion Țiriac a renunțat la funcția de președinte al FRT

Publicat

in

Ion Țiriac a anunțat, luni, că la Federația Română de Tenis vor urma alegeri, omul de afaceri precizând că renunță la funcția de președinte al forului.

“Pe mine mă întrebaţi de acum ca persoană fizică, pentru că oamenii îşi vor alege un nou preşedinte la FRT” – Ion Țiriac, citat de Digisport.

Cine l-ar putea înlocui pe Ion Țiriac la șefia FRT

“Domnul Iohannis e ocupat cu preşedinţia, domnul Cîţu e cu guvernul, pe alții nu mai știu” – Ion Țiriac.

Despre tăierea finanțării pentru Federația de Tenis

“M-a întrebat un domn de care n-am auzit în viaţa mea (n.r. Eduard Novak), dar care am înţeles că va fi înlocuit de la MTS. Ce finanțare să taie? E imposibil să taie finanţarea, dacă taie, ar trebui să taie ceva care există. Dumnealui e lefter, n-are doi lei în buzunar.

El se face că dă bani Comitetului, Comitetul se face că dă bani jucătorilor. Noi n-am avut bani să facem să jucăm pe zgură la FED Cup. Tare drag mi-ar fi să se ducă la Guvern şi să spună că are de dat 6 milioane la FRT, că e o decizie executorie”, a conchis Ion Țiriac.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

`Pobeda` atacă la Curtea Constituțională legea votului prin corespondență

Publicat

in

Blocul pro-rus „Pobeda”, creat la Moscova, a atacat la Curtea Constituțională proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență, relateaza stiripesurse.md

Potrivit autorilor sesizării, proiectul nu a fost supus unor consultări publice sufiente și încalcă dreptul la alegeri libere și egalitatea în fața legii.

„Votul prin corespondență doar pentru o anumită diasporă este bătaie de joc. De ce nu se referă și la moldovenii care locuiesc în Rusia? Așa a decis Sandu. Cinism dezgustător la scară națională”, a comentat fugarul penal Ilan Șor.

Proiectul de lege privind implementarea parțială a votului prin corespondență a fost votat de Parlament în lectură finală la sfârșitul lunii trecute.

Printre țările care întrunesc aceste criterii figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.

Citeste mai mult

NATIONAL

Fraţii Micula împotriva României: justiția americană le dă dreptate celor doi afaceriști

Publicat

in

O curte federală de apel din Statele Unite a respins cererea statului român de punere în aplicare a deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) privind despăgubirile pe care le cer frații Micula, conform Profit.ro.

Un verdict din 2013 al Tribunalului Arbitral de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington obliga autorităţile de la Bucureşti să le plătească fraţilor Micula, având cetăţenie suedeză, despăgubiri de peste 356 de milioane de dolari, plus dobânzi, pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, cu patru ani înainte de expirarea acesteia, prevăzută pentru 2009.

Statul român le-a plătit celor 2 antreprenori, în 2019, peste 912 milioane lei (circa 215 milioane dolari) din despăgubirile dictate de ICSID, rămânând însă de achitat mai mult de 140 milioane dolari, plus dobânzi.

Comisia Europeană a considerat că plata acestor despăgubiri de către România reprezintă ajutor de stat ilegal din perspectiva legislaţiei UE şi a interzis achitarea acestora, poziţie confirmată ulterior, în urmă cu 2 ani, de către CJUE. În baza acestor decizii, statului român i s-a ordonat şi recuperarea sumelor plătite deja.

În schimb, investitorii au deschis mai multe procese, în diferite jurisdicţii, inclusiv în SUA, pentru punerea completă în executare a deciziei ICSID din 2013.

Motivul judecătorilor americani

La procesele din Statele Unite, România a încercat să argumenteze că tribunalele americane nu sunt îndreptăţite să judece speţa, întrucât Tratatul bilateral de protejare reciprocă a investiţiilor dintre România şi Suedia, cu tot cu clauzele privind arbitrarea disputelor la ICSID, a fost declarat invalid din perspectiva legislaţiei UE.

Numai că judecătorii americani au respins argumentul, arătând că disputa cu fraţii Micula datează din 2005, când România nu era încă membră a UE şi, deci, nu i se aplicau normele Uniunii, poziţie reconfirmată acum de o curte federală de apel, conform Profit.ro, care prezintă şi documente ale instanţei.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend