Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

ANALIȘTII dau VEȘTI PROASTE: După ce a crescut PESTE AȘTEPTĂRI în 2021, economia României va avea un AN COMPLICAT

Publicat

in

Marile pariuri pentru economia României în 2022 sunt legate de creşterea economică de 4,6% pe care mizează guvernul şi pe care şi-a construit bugetul. Veniturile trebuie să crească cu 13%, la o creştere a cheltuielilor bugetare cu 11%, astfel încât deficitul bugetar să ajungă la 5,84% din PIB.

Potrivit Ziarului Financiar, 2022 este un an complicat pentru economia României. După un 2021 în care economia a performat mult peste aşteptările de la început de an, urmează un 2021 complicat pentru că avansul economiei a venit cu preţul său şi anume creşterea deficitelor gemene – deficitul comercial cu impact în deficitul de cont curent şi deficitul bugetar.

De asemenea, inflaţia, care la început de an, în proiecţia pe baza căreia a fost construit bugetul la început de 2021 era de 2,5% la final de an, a ajuns în noiembrie la 7,8% şi este prognozată la 7,7% până la final de an. Dacă guvernul nu venea cu plafonarea preţurilor la energie şi gaze, analiştii financiari sunt de părere că inflaţia se putea duce la peste 9%. Potrivit prognozei Băncii Naţionale a României, inflaţia s-ar putea tempera înspre a doua parte a lui 2022. Guvernul mizează în construcţia bugetară din 2022 pe o inflaţie la final de an de 4,7%, cu o medie anuală de 6,5%.

Veniturile la bugetul de stat sunt estimate la 440 mld. de lei, în creştere cu 13% faţă de 2021, ajutate şi de inflaţie (încasările statului din TVA, a doua cea mai importantă resursă la bugetul de stat, cresc odată cu inflaţia). Majorarea veniturilor este considerată optimistă de către analiştii financiari, în special pe partea de venituri fiscale, unde guvernul speră să strângă peste 10 mld. de lei în plus din colectarea mai bună a taxelor.

Deficitul comercial al României, adică valoarea exporturilor de bunuri vs. valoarea importurilor, ajunge la final de 2021 la 23,5 mld. de euro, un nivel record, care pune presiune pe moneda naţională, cu reverberaţii în întreaga economie. În 2022 deficitul comercial al României va ajunge la peste 26 de mld. de euro, iar perspective de reducere, cel puţin pe termen scurt, nu există.

Peste toate riscurile şi provocările economiei din 2022, se adaugă influenţa crizei sanitare, în toată Europa. De asemenea., evoluţia economiei europene este un factor-cheie pentru performanţa economiei româneşti, întrucât zona euro este de departe cel mai mare partener comercial al României.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

ITF Wiesbaden: Irina Begu, în sferturi după un meci de mare luptă

Publicat

in

De

Irina Begu s-a calificat în sferturile turneului ITF W100 de la Wiesbaden, după ce a învins-o în trei seturi pe Simona Waltert (ocupanta locului 156 mondial).

Irina BeguFoto: Kirsty Wigglesworth / AP / Profimedia

>> Ana Bogdan, eliminată în optimi la WTA Lleida

Irina Begu a învins-o pe Simona Waltert la ITF Wiesbaden

Favorită 6 a competiției din Germania, Begu (128 WTA) a avut nevoie de două ore și 55 de minute pentru a obține victoria în fața sportivei din Elveția, scor 4-6, 6-1, 7-6(2).

Ambele jucătoare au avut mari probleme la serviciu în setul decisiv (au fost în total opt break-uri, câte patru de fiecare parte), dar Irina s-a impus fără emoții în tiebreak.

Sportiva noastră va da în sferturi peste Katarina Zavatska (181 WTA), după ce ucraineanca a furnizat o surpriză învingând-o pe Anna Bondar (95 WTA / favorită 2), scor (3)6-7, 6-2, 7-5.

Aflat la a treia ediție, turneul ITF W100 de la Wiesbaden (Germania) are loc în perioada 29 aprilie – 5 mai. Competiția se joacă pe zgură, pe tabloul principal au fost 32 de sportive, iar premiile sunt în valoare totală de $100.000. Precedentele ediții au fost câștigate de Danka Kovinic (2022) și Elina Avanesyan (2023).

Citeste mai mult

NATIONAL

”I love DOC” – la ARCUB, în perioada 17-20 mai

Publicat

in

De

“I love DOC”, o extensie a Festivalului Internaţional de Film Documentar “fARAD”, va avea loc, la ARCUB, în perioada 17 – 20 mai, în program regăsindu-se cele mai bune zece documentare româneşti de după 1989, care au fost selectate pe baza unui top realizat în urma unui vot organizat în rândul comunităţii de cineaşti, participanţi şi mentori ai evenimentului.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, joi, AGERPRES, topul este următorul: 10 – “Ţara moartă” (Radu Jude, 2017), 9 – “Născuţi la comandă. Decreţeii” (Florin Iepan, 2005), 8 – “Asta e” (Thomas Ciulei, 2001), 7 – “Timebox” (Nora Agapi, 2018), 6 – “Crulic – Drumul spre dincolo” (Anca Damian, 2011), 5 – “Ouăle lui Tarzan” (Alexandru Solomon, 2017), 4 – “Colectiv” (Alexander Nanau, 2019), 3 – “Acasă” (Radu Ciorniciuc, 2020), 2 – “Toto şi surorile lui” (Alexander Nanau, 2014), 1 – “Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” (Andrei Ujică, 2010), conform Agerpres.

În afară de proiecţii de film, programul cuprinde şi sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

“I love DOC e un top subiectiv, pentru că e al comunităţii fARAD; dacă o altă comunitate şi-ar propune un astfel de top, probabil că titlurile ar diferi pe ici pe colo, însă nu cred că în părţile esenţiale. Topul de faţă e, de fapt, un demers necesar pentru o discuţie – chiar şi în contradictoriu – într-un moment în care foarte mulţi profesionişti militează pentru documentar sub acest slogan, documentarul contează. E un prilej menit să dea o importanţă genului, să iniţieze o conversaţie cu implicaţii sociologice şi să scoată la iveală nişte vârfuri”, a declarat Mihai Chirilov, consultant artistic al “fARAD”.

Conceptul integrează şi expoziţia “Milton Glaser: Art Is Work” şi defineşte o iniţiativă mai largă de recuperare şi promovare a excelenţei în două arte vizuale mai puţin mediate public: designul grafic şi filmul documentar.

“I love DOC” este produs de Insula 42, în colaborare cu TypopassageTM şi în parteneriat cu ARCUB, The Institute şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Proiectul este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, cu sprijinul Dacin Sara.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend