Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ambasadorul Chinei în SUA îndeamnă la cooperare între cele două superputeri, în ciuda „dificultăţilor grave” în mai multe probleme

Publicat

in

Ambasadorul Chinei în Statele Unite a îndemnat cele două superputeri să coopereze pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre ele, chiar dacă „se confruntă cu dificultăţi grave” într-o serie de probleme.

Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing (China)Foto: Ju Huanzong / Xinhua News / Profimedia

Beijingul speră să colaboreze cu Washingtonul, astfel încât relaţiile să poată avansa pe o cale stabilă, sănătoasă şi durabilă, dar cele două ţări trebuie să stabilească împreună o înţelegere corectă, a declarat Xie Feng la un forum al Universităţii Harvard, potrivit unui comunicat publicat duminică de Ambasada Chinei la Washington, relatează Reuters și News.ro.

Secretarul de stat Antony Blinken va vizita China începând de miercuri, pentru discuţii ample, inclusiv despre criza din Orientul Mijlociu, războiul Rusia-Ucraina şi tensiunile din Marea Chinei de Sud.

”China nu pariază ca Statele Unite să piardă, să se amestece în afacerile sale interne sau să se amestece în alegerile din SUA şi este dispusă să fie parteneră şi prietenă cu Statele Unite. Dacă Statele Unite continuă să se amestece în afacerile interne ale Chinei şi să dăuneze intereselor Chinei în chestiuni legate de Taiwan, Hong Kong, Xinjiang, Tibet şi Marea Chinei de Sud, cum putem menţine linia de bază a relaţiilor bilaterale, indiferent de câte ”bariere sunt instalate?”, a spus Xie la conferinţă.

Relaţiile bilaterale au fost deranjate în ultimele luni din cauza unor probleme cum ar fi comerţul, acuzaţiile de ameninţări la securitatea naţională, confruntările din Marea Chinei de Sud şi intensificarea de către Washington a legăturilor cu Japonia şi Filipine, pe care Beijingul le-a etichetat ”politică de bloc” şi ”cercuri exclusive”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Rachetele ruse au făcut prăpăd în Donbas: cea mai mare companie de energie electrică din Ucraina a pierdut 90% din capacitatea de producţie

Publicat

in

Cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, DTEK, a pierdut aproximativ 90% din capacitatea de generare a energiei electrice din cauza atacurilor cu rachete rusești din ultimele săptămâni, conform Reuters, scrie Rador Radio România.

Forţele ruse au lansat un atac masiv cu rachete asupra centralelor electrice ucrainene la sfârșitul lunii martie și au continuat să le atace şi în săptămânile următoare, dezactivând o parte semnificativă a centralelor termice din țară și câteva dintre marile stații hidroelectrice.

Directorul general al principalul producător de energie termică din Ucraina (DTEK), Maxim Timcenko, a declarat că centralele puteau produce aproximativ 5.000 de megawați oră (Mwh) înainte de atacuri, în timp ce acum poate produce doar 600 Mwh. Datele DTEK au arătat că Ucraina a consumat aproximativ 13.000 Mwh înainte de atacuri, la data de 17 martie, iar termocentralele sale electrice au acoperit 23% din volum, producând 2.900 Mwh.

După o serie de atacuri rusești asupra sistemului energetic, consumul a scăzut la 9.100 Mwh și doar 8% din volum, adică 700 Mwh, a fost acoperit de centralele electrice termice. Maxim Timcenko a declarat că DTEK plănuia să restabilească una-două unități de energie electrică pe lună și urmărea să folosească echipamente de la centrale termice dezafectate anterior în Europa de Est și în statele baltice pentru a reconstrui instalațiile distruse.

Importul e soluția de moment

Creșterea capacității la 2.200 Mw import de energie din Europa, de la 1.700 în prezent, va contribui, de asemenea, la satisfacerea cererii în timpul sezonului de iarnă și în timpul vârfurilor maxime de consum, care ajung la 18.000 – 19.000 Mw, a spus Maxim Timcenko.

Ucraina a înregistrat un nivel record al importurilor de electricitate în această săptămână, după atacurile rusești asupra sistemului energetic ucrainean, au declarat ministerul ucrainean al energiei şi operatorul rețelei naționale de electricitate Ukrenergo. Importurile sunt așteptate s ajungă la 21.072 Mwh, depășind recordul anterior de 19.484 Mwh.

Citeste mai mult

NATIONAL

Sunt de 5 ani la Bruxelles și câștigă regește, dar acum a venit vremea scadenței: ce fac europarlamentarii României pentru noi?

Publicat

in

După alegerile europarlamentare din 2019, România are alocate 33 de locuri în Parlamentul European. Avem a șasea cea mai mare delegație de europarlamentari din UE. Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) au fost principalii competitori ai alegerilor trecute, așa că au obținut cel mai mare număr de mandate, urmate la mică diferență de alianța dintre USR și PLUS (actualul REPER), destrămată între timp.

Europarlamentari româniFoto: Panorama.ro

Europarlamentarii aleși au promis să reprezinte interesele României în contextul mai larg al politicilor UE, concentrându-se pe aspecte precum fondurile europene, politica agricolă comună și securitatea la frontierele externe ale Uniunii.

Transparența și comunicarea muncii lor către cetățenii care i-au ales nu sunt însă punctul forte al multor politicieni care ne reprezintă la Bruxelles. Mai puțin de jumătate din europarlamentarii României au răspuns solicitării Panorama de a expune un proiect sau o idee pentru care s-au luptat în acest mandat de cinci ani, între 2019 și 2024, în Parlamentul European. Totuși, unii dintre ei și-au publicat rapoarte de activitate, în apropierea campaniei electorale.

Citește mai mult pe Panorama.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend