Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alți 48 de soldați ruși vor fi judecați pentru crime de război. Procurorul general al Ucrainei: Teritoriile de pe linia frontului au devenit abatoare

Publicat

in

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că până luni sunt în curs de investigare aproximativ 13.000 de cazuri de presupuse crime de război comise de ruși și că alți 48 de soldați ruși vor fi judecați pentru crime de război, relatează The Guardian.

​Procurorul general al Ucrainei, Irina VenediktovaFoto: Anatolii Siryk/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Venediktova a spus că alți 48 de soldați ruși vor fi judecați pentru crime de război, după ce un tribunal din Kiev l-a condamnat pe Vadim Șișmarin la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat de 62 de ani, Oleksandr Shelipov.

„Am inițiat deja acheta pentru aproape 13.000 de cazuri care sunt legate doar de crime de război. La această categorie au fost semnalate suspiciuni la [aproximativ] 49 de persoane, pe care am început să-i urmărim penal [pentru] crime de război”, a spus Irina Venediktova.

Oficialii ucraineni au o listă cu aproximativ 600 de suspecţi despre care se crede că au fost implicați în crime de război, a spus ea.

Venediktova a spus că amploarea plângerilor împotriva Rusiei sugerează o toleranță sistemică sau încurajarea crimelor de război împotriva ucrainenilor.

„Toate dovezile indică faptul că elita politică și militară rusă a revenit necondiționat la tacticile brutale de război ale violenței”, a spus ea.

Ea spune că echipa sa a documentat cazuri de „cruzime și violență intenționată împotriva civililor” ale rușilor.

„Acest lucru este evident mai ales în teritoriile care se aflau pe linia frontului războiului, care practic au devenit un abator”, a spus Venediktova.

Momente dramatice la procesul primului militar rus condamnat pentru crime de război

Procesul primului militar rus judecat pentru crime de război și care a început pe 11 mai a fost scena unor momente dramatice, Șișimarin fiind confruntat joia trecută de văduva bărbatului ucis.

Femei a apărut în fața instanței și l-a întrebat pe soldatul rus ce a simțit atunci când i-a ucis soțul și dacă să căiește pentru crima comisă. Soldatul a răspuns că și-a recunoscut deja vinovăția și a cerut iertare.

„Dar înțeleg că nu veți putea să mă iertați”, a adăugat militarul rus.

„Spune-mi, te rog, de ce ați venit aici? Să ne protejați?”, l-a mai întrebat femeia, o trimitere la declarațiile lui Vladimir Putin care argumenta invazia din Ucraina prin nevoia de a proteja populația țării.

În declarația sa de război de pe 24 februarie Putin a vrobit de asemenea despre nevoia de „demilitarizare” și „denazificare” a Ucrainei, referindu-se la guvernul de la Kiev.

„Să ne protejați de cine? M-ai protejat de propriul meu soț, pe care l-ai ucis?”, a continuat văduva civilului ucis. Soldatul a păstrat tăcerea.

Militarii ruși vor fi judecați pentru crimele de război comise în Ucraina

Este așteptat ca Ucraina să trimită în judecată în perioada următoare mai mulți militari ruși capturați după descoperirea unor masacre precum cele de la Bucha, Irpin sau Borodianka.

Curtea Penală Internațională a anunțat la rândul său marți că a trimis în Ucraina cea mai mare echipă de anchetatori desfăşurată vreodată.

Noi înregistrări video cu unul dintre masacrele comise de soldații ruși la Bucha au fost publicate vinerea trecută de jurnaliștii de la The New York Times, aceștia realizând o amplă anchetă la fața locului despre uciderea cu sânge rece a 8 bărbați ucraineni.

La sfârșitul lunii martie președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat armata rusă că a comis crime de război și în Mariupol, orașul-port de la Marea Azov, existând suspiciuni că forțele armate ale Moscovei au luat măsuri pentru a-și acoperi atrocitățile comise aici după ocuparea orașului.

Urmărește ultimele evoluții din a 89-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Zelenski: Ucraina se confruntă cu o nouă etapă a războiului, ocupanţii ruși se pregătesc pentru o ofensivă

Publicat

in

De

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri, la o întâlnire cu cadeţii din Hmelnîţki, oraş din vestul Ucrainei, că războiul cu Rusia intră într-o nouă etapă, iar ruşii se pregătesc pentru extinderea ofensivei, relatează News.ro citând Ukrainska Pravda.

Volodimir ZelenskiFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ne aflăm acum în faţa unei noi etape a războiului. Ocupantul se pregăteşte pentru încercări de extindere a ofensivei sale. Şi noi toţi împreună, toţi ucrainenii, soldaţii noştri, statul nostru, partenerii noştri, trebuie să facem totul pentru a perturba planul ofensiv al ruşilor”, a spus el.

„Trebuie să demonstrăm că ocupantul nu va reuşi să îşi atingă obiectivele în nicio circumstanţă, indiferent de ceea ce face şi de cât de josnic acţionează. Ucraina va învinge în continuare”, le-a transmis şeful statului cadeţilor.

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat vineri Academia Naţională Bohdan Hmelnîţki a Serviciului Grănicerilor de Stat din Ucraina. Într-o discuţie cu elevii liceului, cadeţii şi profesorii, Volodimir Zelenski a remarcat că funcţiile serviciului de grăniceri s-au extins semnificativ din cauza războiului. Poliţiştii de frontieră nu numai că protejează graniţa ucraineană, ci şi stăpânesc diferite tipuri de echipamente şi îndeplinesc misiuni de luptă pe linia frontului. În special, operatorii de drone au demonstrat rezultate eficiente pe front, a arătat Zelenski.

„Poliţiştii de frontieră s-au dovedit a fi la cel mai înalt nivel. Ei au îndeplinit toate sarcinile de luptă cu un curaj şi un profesionalism absolut. Serviciul Poliţiei de Frontieră îşi extinde competenţele prin intermediul războiului. Bineînţeles, când războiul se va încheia, toate aceste abilităţi nu vor dispărea. Şi atât de mulţi operatori de sisteme de război electronic şi drone, toţi aceşti specialişti trebuie să rămână şi să se ocupe de frontiera modernă a Ucrainei pe timp de pace”, a declarat preşedintele.

_____

Citeste mai mult

NATIONAL

Președintele FRT, amănunte despre rivalitatea dintre Simona Halep și Sorana Cîrstea

Publicat

in

De

Simona Halep și Sorana Cîrstea au anunțat de-a lungul timpului că nu sunt prietene, ci relația lor se bazează pe respect. Totuși, cele două sportive ar putea face din nou echipă pentru România la Billie Jean King Cup.

Simona HalepFoto: SMG / Zuma Press / Profimedia

>> Simona Halep a dezvăluit cum s-a simțit în momentul în care a aflat despre testul pozitiv la roxadustat

George Cosac, despre relația dintre Simona Halep și Sorana Cîrstea: „Nu mai au nimic de împărțit”

România s-a calificat în optimile Billie Jean King Cup, unde va întâlni Japonia, iar președintele Federației Române de Tenis le vede pe Simona Halep și Sorana Cîrstea jucând din nou sub tricolor.

Deși Sorana s-a retras din echipa României în 2018, iar relația despre relația dintre cele două s-a vorbit că nu este cea mai bună, George Cosac susține că acestea „nu mai au nimic de împărțit”.

„Eu zic că securea e îngropată de mult. Nu mai au nimic de împărțit acum. Dacă a fost ceva între ele, probabil că a fost într-o anumită perioadă.

Între ele a existat o rivalitate sportivă, dar n-a existat ură. A fost amplificat mai mult de presă. Fiind un sport indvividual fiecare avea orgoliu ei. Ambele au o personalitate foarte puternică.

Cred că fetele au ajuns la o maturitate și pot gândi pozitiv. Dacă vor fi în plenitudinea forțelor, nu cred că Horia Tecău va trebui să le convingă foarte mult să joace la turneul final.

Cred că vor dori să vină, pentru că sunt ferm convins, așa cum am mai spus-o, cu ambele în echipă România poate câștiga trofeul Billie Jean King Cup. Sau măcar să jucăm finala, așa cum au făcut-o cu mulți ani în urmă Ion Țiriac și Ilie Năstase, în Cupa Davis” – a declarat George Cosac, pentru Fanatik.

De știut:

  • România s-a calificat la turneul final după 3-2 cu Ucraina. Din echipa lui Horia Tecău au făcut parte Ana Bogdan (64 WTA), Jaqueline Cristian (73 WTA), Anca Todoni (196 WTA) şi Mara Gae (1069 WTA).
  • La ultimul meci disputat în Billie Jean King Cup (3-1 vs Kazahstan în barajul pentru turneul final), Japonia a fost reprezentată de Nao Hibino (85 WTA), Mai Hontama (118 WTA), Naomi Osaka (197 WTA / fostă lideră mondială și câștigătoare a patru titluri de Grand Slam), Shuko Aoyama (20 WTA la dublu) și Ena Shibahara (21 WTA la dublu). Căpitan este Ai Sugiyama, fostă lideră WTA la dublu (cel mai sus la simplu a fost pe locul 8).

Billie Jean King Cup 2024, programul turneului final

Optimi: 12-14 noiembrie

Sferturi: 15-17 noiembrie

Semifinale: 18-19 noiembrie

Finala: 20 noiembrie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend