Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alegeri SUA 2022: Subiectele fierbinți care pot influența decisiv rezultatele alegerilor

Publicat

in

De la dreptul la avort la imigraţie, inflaţie, criminalitate şi apărarea democraţiei: preocupările alegătorilor americani sunt diverse, dar unele vor cântări mai mult în momentul votului.

Alegeri în SUA – miting electoral Foto: Alexandra Buxbaum / Shutterstock Editorial / Profimedia

Americanii sunt chemați la vot marți pentru a reînnoi întreaga Cameră a Reprezentanților și o treime din Senat. Multe funcții alese locale sunt, de asemenea, în joc. Alegerile sunt cunoscute ca „midterms”, la jumătatea mandatului prezidențial.

Inflaţia, prioritatea numărul 1

Aceasta este principala preocupare a gospodăriilor americane, potrivit tuturor sondajelor. Republicanii îl acuză pe Joe Biden şi partidul său că sunt responsabili pentru creşterea preţurilor în ţară.

‘Zilele astea, de la cumpărături la plinul de benzină, totul costă mai mult’, denunţă Jen Kiggans, candidat conservator la un loc în Camera reprezentanţilor, la volanul unei maşini, într-un spot de campanie.

Democraţii au evitat mult timp să discute acest subiect, de teamă că le va afecta poziţia – cu riscul de a părea deconectaţi de realitate, notează AFP.

Presat de aripa stângă a partidului său să transmită un mesaj clar asupra economiei, Joe Biden a repetat în ultimele săptămâni că “democraţii sunt pe cale să construiască o Americă mai bună pentru toată lumea”. Şi să asigure că republicanii vor fi cei care “vor prăbuşi economia”.

Apărarea avortului, un pariu democrat

Candidaţii democraţi au preferat în schimb să-şi dezvolte campania pe avort, după ce la sfârşitul lunii iunie Curtea Supremă a Statelor Unite a “dinamitat” dreptul femeilor americane de a face întreruperi de sarcina.

Decizia celei mai înalte instanţe din ţară le-a oferit democraţilor o revenire, în această vară, în sondajele de opinie, alimentând speculaţiile cu privire la o posibilă victorie a democraţilor în scrutinul de marţi, în mod tradiţional alegerile de la jumătatea mandatului fiind defavorabile partidului preşedintelui în funcţie.

Democraţii au fost încurajaţi de un referendum organizat la începutul lunii august în statul foarte conservator Kansas, unde alegătorii s-au mobilizat masiv pentru a respinge un amendament constituţional ostil avortului.

Dar ultimele sondaje de opinie au arătat că avortul nu mai este prioritatea americanilor.

Criminalitatea, un nou argument pentru republicani

Criminalitatea, în creştere în ţară, conform datelor poliţiei federale, a oferit un avantaj “Grand Old Party” (republican), care i-a acuzat pe democraţi că nu au reuşit să-i ţină pe americani în siguranţă.

În Pennsylvania, unul dintre cele mai contestate state ale alegerilor de la mijlocul mandatului, candidatul republican Mehmet Oz îl numeşte în mod constant pe oponentul său democrat, John Fetterman, drept “laxist în materie de criminalitate”.

Democraţii au încercat să reducă la tăcere aceste acuzaţii adoptând în ultimele săptămâni o serie de proiecte de lege care ar trebui să îmbunătăţească recrutarea şi pregătirea ofiţerilor de poliţie în Statele Unite, ceea ce i-a înfuriat însă pe cei şi cele din aripa stângă a partidului care militează pentru reducerea finanţării poliţiei, după moartea afro-americanului George Floyd, ucis de un poliţist alb.

Imigraţia

Imigraţia, un subiect exploziv în Statele Unite, a fost şi mai intens discutat în săptămânile premergătoare alegerilor. Opoziţia republicană îi acuză pe democraţi că au transformat graniţa cu Mexic într-o “sită”.

Aceasta, pentru că SUA au înregistrat peste două milioane de arestări de migranţi la această frontieră în perioada octombrie 2021 – august 2022. O cifră record, ce include “recidivişti” care îşi încearcă norocul de mai multe ori.

Republicanii asigură că această imigraţie ilegală alimentează traficul de fentanil din Statele Unite, un opiaceu sintetic de până la 50 de ori mai puternic decât heroina, responsabil de moartea a mii de tineri din ţară.

Bătălii culturale

Republicanii promit, de asemenea, Americii un “viitor construit pe libertate”, în special în şcolile din ţară, care au făcut obiectul unei dezbateri aprinse, în ultimii ani, în legătură cu lockdownul, purtarea măştilor, vaccinările împotriva COVID-19 sau predarea istoriei sclaviei şi discriminarea. O poziţie care pare să rezoneze cu baza lor, apreciază AFP.

De asemenea, conservatorii şi-au continuat ofensiva împotriva sportivelor transgender, susţinând că “numai femeile pot concura în competiţiile sportive feminine”.

Democraţii cer în schimb extinderea protecţiei pentru persoanele lesbiene, gay, bi şi transsexuale (LGBT).

Apărarea democraţiei

Alimentată de o serie de audieri ale comisiilor parlamentare care îl investighează pe Donald Trump şi asaltul susţinătorilor săi asupra Congresului SUA din 6 ianuarie 2021, apărarea democraţiei s-a profilat ca o nouă preocupare a alegătorilor americani.

Fostul preşedinte continuă să susţină, fără dovezi, că i-au fost “furate” alegerile prezidenţiale din 2020, teză la care încă aderă milioane de susţinători ai săi şi câteva sute de candidaţi republicani la scrutinul din 8 noiembrie.

Clima, marele absent

În ciuda dezastrelor repetate în toată ţara în acest an, problema schimbărilor climatice nu a fost aproape niciodată abordată în timpul acestei campanii.

Potrivit unui sondaj realizat de Washington Post şi ABC News, aproape 80% dintre democraţi cred că schimbările climatice sunt “foarte importante pentru votul lor” – faţă de doar 27% dintre republicani. (Sursa: Agerpres)

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Austria recurge la teste ADN pentru a limita imigrația. Vizate sunt cererile de întregire a familiei

Publicat

in

De

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN în cazul rudelor persoanelor care beneficiază de statut de refugiat în Austria pentru a reduce afluxul de imigranţi în ţară, relatează duminică DPA, preluată de Agerpres.

Cancelarul Austriei Karl NehammerFoto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock&people / Profimedia

Nehammer, un politician conservator, a anunţat duminică o intensificare a utilizării testelor genetice pentru a dovedi relaţiile de rudenie.

Verificările efectuate de experţi în documente şi de către oficiali în domeniul securităţii vor fi, de asemenea, înăsprite ca parte a procesului de reîntregire a familiei, a declarat el pentru agenţia austriacă de presă APA.

„Vom restricţiona reunificarea familiilor prin controale stricte”, a declarat cancelarul austriac, fără să precizeze cât de multe fraude au fost descoperite până în prezent în astfel de proceduri.

Reunificarea membrilor familiei refugiaţilor cu statut deja recunoscut a fost împiedicată de pandemia de coronavirus, iar în prezent Viena se confruntă cu o creştere uriaşă de cereri în acest sens.

Ministerul de Interne austriac a înregistrat circa 6.900 de cereri de azil în primul trimestru al acestui an. Dintre acestea, 45% au fost făcute de persoane care au primit un permis de intrare în cadrul unui program de reîntregire a familiei. Cu un an în urmă, proporţia a fost de 16%, potrivit DPA.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Cum arată Oceretîne, satul pe care rușii l-ar fi cucerit duminică: Nu se vede niciun om, nici vreo clădire rămasă întreagă

Publicat

in

De

Forțele ruse au preluat controlul asupra localității Ocheretîne din estul regiunii ucrainene Donețk, a afirmat duminică Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Oceretîne, în ruineFoto: Captura YouTube

Ocheretîne , care se află la nord-vest de fostul bastion ucrainean Avdiivka, pe care Rusia l-a cucerit în februarie, avea o populație de aproximativ 3.000 de locuitori înainte de război.

Rusia a făcut progrese lente, dar constante de la cucerirea Avdiivka, o serie de sate din zonă căzând în mâinile forțelor Moscovei.

The Guardian a publicat sâmbătă imagini filmate din dronă în localitate, remarcând că în video nu se vede nicio persoană, iar nicio clădire nu pare să fi rămas neatinsă de lupte.

Cele mai multe case, blocuri de apartamente și alte clădiri par a fi avariate iremediabil, iar multe case au fost reduse la grămezi de lemn și cărămizi. O fabrică de la periferie a fost, de asemenea, grav afectată, notează sursa citată

Armata ucraineană a recunoscut sâmbătă că Rusia a câștigat un „punct de sprijin” în Ocheretîne, adăugând că luptele continuă acolo.

O bătrână de 98 de ani a fugit pe jos din Oceretîne

La începutul acestei săptămâni, o localnică din Oceretîne în vârstă de 98 de ani a parcurs 10 kilometri pe jos pentru a scăpa din localitatea atacată de ruşi.

Casa i-a fost distrusă şi rude ale ei sunt rănite, a povestit bătrâna într-o înregistrare video difuzată de poliţia ucraineană.

„Am supravieţuit acelui război (al Doilea Război Mondial) şi supravieţuiesc şi acestuia. Nu mi-a mai rămas nimic. Dar am plecat pe propriile picioare şi îmi mai rămâne Ucraina”, a spus ea.

Tot recent, scriitorul ucrainean Stanislav Aseiev, soldat în trupele de infanterie ce erau angajate în luptele din sectorul Oceretîne a scris pe rețelele de socializare că „toată industria militară rusă încearcă să ne omoare. Iar noi, blestemaţii, suntem încă vii”.

Potrivit lui Aseiev, Rusia se bazează foarte mult pe bombele ghidate pentru a distruge poziţiile ucrainene şi a înainta mai departe, în timp ce Ucraina îşi imploră aliaţii să-i ofere mai multe sisteme antiaeriene.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend