Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

A doua platformă pentru colectarea gunoiului de grajd, inaugurată în Jibert, judeţul Braşov

Publicat

in

Fermierii din comuna braşoveană Jibert au la dispoziţie o platformă comunală cu o capacitate de 2.400 mc/an, pentru colectarea şi gestionarea gunoiului de grajd, în strictă conformitate cu reglementările naţionale şi europene în vigoare, privind prevenirea poluării apelor cu nitraţi din surse agricole, a anunţat, vineri, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), conform agerpres..

Platforma reprezintă o investiţie finanţată de ministerul de resort, prin proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN), iar valoarea totală a lucrării se ridică la 2.098.470 lei, din care MMAP a asigurat 94%. Restul de 6% a fost asigurat din contribuţia locală.

Potrivit sursei citate, investiţiile finanţate de Ministerul Mediului oferă autorităţilor locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă, şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă. Astfel, UAT-urile sunt în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecţiilor provenite de la animalele din gospodării şi fermele mici.

De asemenea, fermierii şi gospodarii care au încheiate contracte cu platforma comunală şi fac dovada predării gunoiului de grajd sunt consideraţi, de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), conformi din punctul de vedere a capacităţilor de stocare, fapt care îi scuteşte pe aceştia de investiţii proprii în platforme individuale.

Prin proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, început în anul 2008 şi încheiat în 2017, au fost finanţate 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

În prezent, proiectul se află în a doua fază, cea de finanţare adiţională.

MMAP a alocat, pentru perioada 2017 – 2022, un buget de 36,32 de milioane de euro, din care, până în martie 2022, vor fi finanţate alte peste 80 de comunităţi locale.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Descoperire macabră în fața casei unui lider nazist apropiat de Hitler – Încă nu există o explicație pentru ce s-a găsit în ‘Vizuina Lupului’

Publicat

in

De

Arheologii au scos la iveală scheletele a cinci persoane, cărora le lipsesc mâinile și picioarele, într-o fostă bază militară nazistă din Polonia, relatează CNN.

Acestea au fost descoperite la un centru de comandă nazist cunoscut sub numele de Vizuina Lupului din Gierloz, în nord-estul Poloniei, după ce grupul a scos la iveală un fragment de craniu uman în timpul unor săpături la 24 februarie și a alertat autoritățile locale, care au decis să efectueze săpături suplimentare.

Rămășițele aparțineau la trei adulți, un adolescent și un nou-născut, potrivit unui comunicat al Fundației Latebra, o organizație istorică cu sediul în orașul polonez Gdansk, publicat joi.

Cele cinci cadavre au fost așezate unul lângă altul, orientate în aceeași direcție, în fața unei case ocupate de comandantul nazist Hermann Göring, un as al aviației de vânătoare în timpul Primului Război Mondial, care a devenit unul dintre cei mai puternici lideri naziști în cel de-al Doilea Război Mondial și un prieten apropiat al lui Adolf Hitler.

Alături de ele se aflau scânduri arse și resturi ale infrastructurii de canalizare, dar nu existau urme de îmbrăcăminte, potrivit comunicatului.

Adrian Kostrzewa, membru al consiliului de administrație al fundației, a declarat pentru CNN că echipa a crezut inițial că dezgroapă o baie veche când a găsit țevi sub pământ.

Cu toate acestea, au găsit apoi cenușă și o cheie arsă, înainte de a găsi fragmentul de craniu.

“A fost foarte surprinzător”, a spus el.

Fundația așteaptă să afle rezultatele unei anchete a poliției privind rămășițele, iar multe întrebări rămân fără răspuns.

“Există multe teorii (despre) motivul pentru care nu au mâini și picioare”, a declarat Kostrzewa. “În acest moment, este foarte greu de spus”.

Un pas următor important este să aflăm vârsta rămășițelor cu ajutorul datării cu radiocarbon, a adăugat el.

content-image

„Vizuina Lupului”, locul ultimului atentat împotriva lui Hitler

Construită în mod deliberat la kilometri distanță de civilizație în pădurile din nord-estul Poloniei, Vizuina Lupului a fost cartierul general al naziștilor de pe Frontul de Est, cu o suprafață de 6,5 kilometri pătrați.

Baza a fost una dintre cele mai mari de acest tip din Europa, potrivit fundației.

“Unicitatea acestei descoperiri constă în faptul că trupurile au fost găsite în incinta celui mai bine păzit complex al celui de-al Treilea Reich”, se arată în declarație.

Hitler a petrecut în total aproape trei ani acolo.

Fortăreața a fost locul în care a avut loc Operațiunea Valkyrie, o tentativă de asasinat împotriva lui Hitler în iulie 1944, înainte de a fi distrusă în ianuarie 1945 pentru a preveni căderea ei în mâinile armatei sovietice care avansa, potrivit fundației.

Citeste mai mult

NATIONAL

Royal Estate of Savarsin, set to open to public on June 1, with events dedicated to Children’s Day

Publicat

in

De

The Royal Estate of Savarsin is set to open to the public on June 1, when events dedicated to World Children’s Day will take place.

”The opening of the domain to the public will take place on Saturday, June 1, 2024. On that day, events dedicated to Children’s Day will take place in the Royal Village,” the Royal Family of Romania’s Facebook page said on Thursday.

According to the cited source, the estate will not be open to the public in May.

“Major infrastructure works are being carried out this spring in the Royal Park (complete decolmatation of the lake, the rebuilding of the road from the South Gate, the restoration of the lawn, the putting into operation the irrigation of all the gardens and the electric lighting of the park). These works will be completed by the end of May,” the Royal House announces.

The visitation programme of the Royal Domain at Savarsin, between June 1 and October 1 is: The Royal Village, the Tea House, the Automobile Museum, King Michael’s Car Workshop and the Souvenir Shop can be visited every week, on Saturdays and Sundays, between 09:00 and 18:00 hrs.

The Royal Park can only be visited with prior registration and only in the presence of a guide.

In recent years, the Royal Estate at Savarsin has been open from May to October.

The most important building of the Savarsin Royal Domain is the castle built in the 1650-1680 period. The castle became the property of King Mihai in 1943, by purchase, but was confiscated by the communist regime in 1948, returning to the ownership of the Royal Family in 2001. The main restoration works of the castle, started in 2007, were completed in 2015, the investments being made by the Royal Family.

In recent years, other buildings on the estate have been restored and can be visited, including the Tea House, the Automobile Museum, King Mihai’s Auto Workshop, the Guest House, the Superintendent’s House and the Souvenir Shop.

The Royal Domain of Savarsin also has a park with a hidden garden, a pavilion, a lake with an island, a tennis court from 1945, a rose garden and a canopy of wisteria.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend