Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Donald Trump i-a trimis răspunsurile sale procurorului special în Scandalul intervenției ruse în alegerile prezidențiale americane

Publicat

in

NATIONAL

O controversă veche privind pictura Mona Lisa pare să fi luat sfârșit: Unde a pictat Leonardo Da Vinci celebrul tablou

Publicat

in

Mona Lisa, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a stârnit dezbateri nesfârșite prin peisajul din spatele femeii gânditoare: unii istorici de artă au sugerat că decorul este unul imaginar și idealizat, în timp ce alții au susținut că există diferite legături cu anumite locuri din Italia. Acum, Ann Pizzorusso, geologă și istoric al artei, susține că a aflat răspunsul, relatează The Guardian.

Mona Lisa – Leonardo da VinciFoto: Dennis Hallinan / Alamy / Alamy / Profimedia

Specializată pe istoria artei renascentiste și geologă, Ann Pizzorusso crede că în sfârșit a rezolvat misterul într-una dintre cele mai faimoase picturi din lume – La Gioconda, combinând cele două domenii de expertiză.

Ce susține Ann Pizzorusso că reprezintă peisajul din spatele Giocondei

Ea sugerează că Leonardo a pictat mai multe caracteristici recunoscute ale municipiului Lecco, aflat pe malul lacului Como, în regiunea Lombardia din nordul Italiei.

Pizzorusso spune că identificat podul, lanțul muntos și lacul din Mona Lisa sunt de fapt podul Azzone Visconti din secolul al XIV-lea din Lecco, Alpii de sud-vest cu vedere la zonă și Lago di Garlate, pe care se știe că Leonardo l-a vizitat acum 500 de ani.

Asemănările sunt incontestabile, a spus ea. „Sunt atât de încântată de asta. Chiar simt că este un succes.”

Anterior, unele teorii susțineau, că un pod și un drum din celebra pictură Mona Lisa sunt din Bobbio, un mic oraș din nordul Italiei, iar în 2023 un istoric italian, Silvano Vinceti, spunea că Leonardo a pictat de fapt un pod din provincia Arezzo.

Dar concentrarea asupra podului, a spus ea, nu a fost suficientă.

Care ar fi dovezile incontestabile că peisajul din care s-a inspirat Leonardo pentru Mona Lisa este din Lecco

„Podul arcuit a fost omniprezent în Italia și în Europa și multe arătau foarte asemănător. Este imposibil să identifici o locație exactă doar printr-un pod. Toți vorbesc despre pod și nimeni nu vorbește despre geologie”, a spus ea, adăugând: „geologii nu se uită la picturi, iar istoricii de artă nu se uită la geologie”.

„Istoricii de artă au spus că Leonardo și-a folosit întotdeauna imaginația, dar poți oferi această imagine oricărui geolog din lume și ei vor spune ce spun eu despre Lecco. Chiar și un non-geolog poate vedea acum asemănările.”

Ea a remarcat că rocile din Lecco sunt calcar și că Leonardo și-a înfățișat rocile într-o culoare gri-alb – „ceea ce este perfect, pentru că acesta este tipul de stâncă care există aici”. Ea a adăugat că, spre deosebire de Lecco, nici Bobbio, nici Arezzo nu au un lac: „Deci avem dovezi perfecte la Lecco”.

Cercetările ei anterioare cu privire la Leonardo au implicat studierea ambelor versiuni ale picturii Fecioarei între stânci – cea din Luvru din Paris și replica din Galeria Națională din Londra.

Până în 2010, Galeria Națională a crezut că cea pe care o avea este în principal opera asistenților, dar, după restaurare, a declarat că este posibil ca Leonardo să fi pictat el însuși tabloul.

Analiza lui Pizzorusso asupra vegetației și geologiei din jurul figurilor centrale a reînviat dezbaterea. Ea a concluzionat: „Botanica în versiunea Luvru este perfectă, arătând plante care ar fi prosperat într-o grotă umedă și întunecată. Dar plantele din versiunea londoneză sunt inexacte. Unele nu există în natură.”

Ea a remarcat că Leonardo și-a impresionat întotdeauna studenții cu importanța descrierii cu acuratețe a naturii. Pentru cele mai recente cercetări pe Mona Lisa, ea a vizitat Lecco, pășind pe urmele lui Leonardo: „Știm din caietele sale că a petrecut mult timp explorând zona Lecco și teritoriul dinspre nord”.

Teoria lui Pizzorusso „convinge”

Michael Daley, directorul organului de supraveghere ArtWatch UK, consideră că descoperirile lui Pizzorusso sunt „importante”, „pentru că are cunoștințe științifice adevărate, iar Leonardo da Vinci a fost „cel mai științific artist”.

„Toți istoricii de artă speculează unde a fost pictată Mona Lisa. Oricine vede un pod crede că a fost acolo. Dar Pizzorusso a stabilit locația în mod convingător cu dovezi ale prezenței lui Leonardo în zonă, geologia acesteia și, desigur, un pod.”

Jacques Franck, un fost consultant pe opera lui Leonardo da Vinci la Luvru, a declarat: „Nu mă îndoiesc nicio secundă că Pizzorusso are dreptate în teoria ei, având în vedere cunoștințele ei perfecte despre geologia țării italiene – și mai precis despre locurile în care Leonardo a călătorit în timpul vieții sale, ceea ce ar putea corespunde peisajului muntos din Mona Lisa.”

În acest weekend, Pizzorusso își va prezenta dovezile la o conferință de geologie din Lecco.

Citeste mai mult

NATIONAL

Sondajul care dinamitează lupta pe Capitală: Burduja crește, Piedone scade, surprize la Firea și Nicușor Dan/ Sociopol

Publicat

in

Sondaj fierbinte fix la început de campanie electorală! Zilele când lupta pentru Primăria Capitalei se ducea între Nicușor Dan, edilul în funcție, și Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, sunt istorie. Procentele s-au schimbat dramatic odată cu decizia PNL – PSD de a renunța la candidatul comun, Cătălin Cîrstoiu.

Iată datele celui mai nou sondaj Sociopol publicat de Mirel Palada

„În continuare, Nicușor Dan (independent, susținut de ADU) are prima șansă să câștige Primăria Municipiului București, cu aproape 40% (37%). Evoluție relativ constantă de vot. În continuare, Gabriela Firea (PSD) și Cristian Popescu Piedone (PU-SL) își împart aproape la egalitate bazinul în mare măsură comun de votanți, fiind mult în urmă cu procentele față de Nicușor Dan: Firea 23%, Piedone 18%. Firea evoluție constantă, Piedone în scădere. Sebastian Burduja (PNL) cunoaște o creștere semnificativă de la anteriorul sondaj Sociopol încoace, aproape ajungându-l pe Piedone cu 16%. Mihai Enache (AUR) obține 5%, în scădere față de sondajul anterior Sociopol”, a scris, sâmbătă, sociologul Mirel Palada pe pagina sa de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend