Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Whisky-uri single malt demne de a fi încercate

Publicat

in

Mulți iubitori de whisky consumă această băutură fără să fie interesați de ce reprezintă “single malt”. Însă acest tip de whisky merită cu siguranță înțeles și savurat pe îndelete.

În acest articol îți prezentăm 5 whisky-uri single malt demne de a fi încercate.

Să începem cu începutul

Pentru a fi considerat single malt, whisky-ul trebuie distilat din orz malțificat în proporție de 100%, să provină de la o singură distilerie (și nu de la mai multe) și să fie maturat timp de minimum 3 ani în butoaie din lemn.

În Scoția există peste 120 de distilerii care produc acest tip de whisky, îmbuteliat pentru a oferi consumatorilor o experiență senzorială unică.

Glenfiddich 26YO Grande Couronne

“Grande Couronne” (care în franceză înseamnă “Marea Coroană”) este considerat de producător nestemata gamei sale de whisky-uri.

Maturat în butoaie care au găzduit congnac franțuzesc de calitate superioară, straturile suplimentare de stejar ale acestora conferă whisky-ului arome catifelate de zahăr brun și condimente blânde.

Gustul este intens, ușor dulce și condimentat, iar postgustul, de stejar, este foarte lung.

Macallan Rare Cask Black Whisky

Macallan Rare Cask Black Whisky este un whisky special, maturat în mai puțin de 100 de butoaie, păstrate în depozitele întunecoase și atent supravegheate ale producătorului. Aroma sa este o uniune reușită între fructe uscate, nucșoară și ghimbir pe de o parte și curmale, smochine și stafide pe de alta, toate învăluite într-un fum discret de turbă.

Gustul este dominat de note afumate și de tonuri blânde de stejar, iar postgustul este fructat, prelung și afumat.

Deanston 18YO Whisky

Adăugat în 2015 la gama sa de whisky-uri, Deanston 18YO este îmbuteliat fără filtrare la rece și abundă în note de stejar american, vanilie, miere, tutun și nucșoară.

Gustul este unul dulce și picant, cu influențe de citrice, zahăr de orz, turtă dulce și piper alb.

Cu un postgust savuros de orz și nucă, acest whisky exprimă la superlativ tot ceea ce au creat împreună natura, priceperea și răbdarea.

Bowmore Legend Whisky

Bowmore este cea mai veche distilerie din Islay, datând din 1779, iar experiența producătorului se simte în fiecare sortiment de whisky pus pe piață, inclusiv în Bowmore Legend.

Fumul de turbă prezent în acest whisky nu este unul agresiv, ci unul care permite consumatorilor să detecteze cu ușurință notele de citrice, aer sărat de mare și caramel de unt. Nuanțele sărate îl fac o alegere potrivită înainte de masă și datorită postgustului cu influențe de pin.

Highland Park 21YO Whisky

Maturat în butoaie de primă umplere din lemn de stejar european, butoaie de sherry și butoaie de primă umplere din lemn de stejar american, acest whisky este unul echilibrat, rafinat, plăcut. Cu o tărie de 46%, Highland Park 21YO oferă note de ananas proaspăt tăiat, mango copt, pere suculente, condimente și fum intensde turbă.

Gustul este bogat și elegant, dominat de influențe de vanilie, miere, nuci, condimente, fructe proaspete și coapte, iar postgustul este unul mediu-lung, afumat.

Vizitează finebar.ro pentru oferte de băuturi alcoolice atent selecționate, care se pot livra direct la tine acasă.

Citeste mai mult

ACTUAL

Se va infiinta un post UE pentru Aparare; e postul vizat de Iohannis?

Publicat

in

Sunt tot mai multe speculatii ca presedintele Klaus Iohannis ar viza, in realitate un post la Uniunea Europeana, tinand cont de faptul ca sansele lui de a ajunge secretar-general NATO sunt zero. Probabil ca Iohannis a stiut din start ca nu are sanse, dar a fortat mana mai marilor lumii pentru a primi altceva la schimb. Iar acum se vorbeste tot mai mult despre un post la Uniunea Europeana. In viitorul mandat al Comisiei Europene, care aproape sigur ramane sub conducerea Ursulei von der Leyen, va fi infiintat un post de comisar sau Inalt Reprezentant pentru Aparare, in contextul razboiuli din Ucraina. Toate detaliile despre cariera lui Iohannis dupa ce pleaca de la presedintia Romaniei citeste aici https://www.ucoz.ro/oare-acesta-e-postul-vizat-de-iohannis/

Citeste mai mult

ACTUAL

Fetiţă de 4 ani şi bunica ei, moarte după ce ar fi mâncat pește de Florii

Publicat

in

De

Poliția din Călărași a anunțat că o fetiţă de 4 ani şi bunica acesteia, în vârstă de 59 de ani, din localitatea Spanţov, judeţul Călăraşi, au murit, în aceeaşi zi, în spitale diferite. Fetiţei i s-a făcut rău acasă, primele simptome fiind ale unei toxiinfecţii. În scurt timp, ea a intrat în stop cardiac iresuscitabil.

Localnicii spun că de vină ar fi peștele pe care l-au consumat în ziua de Florii. Autoritățile au deschis o anchetă și au fost ridicate probe atât de la magazinul de unde a fost cumpărat peștele, dar și din frigiderul familiei. Din primele informații se pare că inspectorii au găsit în frigiderul familiei, pe lângă peștele și alte produse care au fost pregătite atunci la grătar, și mezeluri expirate. Bunica, despre care se ştia că are afecţiuni cardiace, a murit când a aflat.

„La data de 29 aprilie a.c., în jurul orei 10:20, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au fost sesizaţi cu privire la faptul că o minoră şi bunica sa, de 59 de ani, au fost preluate de la domiciliu cu o ambulanţă şi transportate la două unităţi spitaliceşti diferite, unde, ulterior, au decedat. Având în vedere gravitatea faptelor sesizate, a fost constituită o echipă operativă coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, fiind întocmit un dosar penal, în care sunt efectuate cercetări, cu privire la împrejurările în care a survenit decesul. De asemenea, la cercetarea la faţa locului au participat reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare Călăraşi şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Călăraşi. În prezent, sunt efectuate cercetări cu privire la stabilirea situaţiei de fapt”, transmit, marţi, 30 aprilie, oficiali ai Poliţiei judeţene Călăraşi.

Fetiţa a fost preluată de la domiciliul familiei, din comuna Spanţov, luni dimineaţă. Când echipajul medical a ajuns la ea, copila de patru ani se afla în stop cardio-respirator, ea neputând fi resuscitată. A fost dusă la Spitalul Judeţean din Călăraşi, unde a fost declarat decesul.

Bunica ei, cunoscută cu afecţiuni cardiace, a fost dusă la Spitalul din Olteniţa. Acolo a aflat de moartea nepoatei sale şi a făcut, cel mai probabil, infarct. Femeia suferise anterior un infarct, era în tratament pentru fibrilaţie şi avea montat un stent. Medicii nu au mai putut-o salva.

„Când a fost cazul anunţat, a fost anunţat ca suspiciune de toxiinfecţie alimentară, dar după ce au fost culese informaţii despre tabloul clinic al fetiţei, tabloul clinic al bunicii, informaţii de la celelalte persoane care au consumat produse împreună cu bunica şi fetiţa, cel mai probabil nu toxiinfecţia alimentară a fost cauza decesului celor două persoane. Este greu de spus la fetiţă despre ce este vorba, s-ar putea să fie o intoxicaţie cu o substanţă necunoscută, iar în cazul bunicii, cel mai probabil stopul cardio-respirator s-a instalat la aflarea veştii că fetiţa a decedat”, a declarat medicul epidemiolog Camelia Truică, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Călăraşi.

Cele două au mâncat împreună cu alţi membri ai familiei, fiind vorba în total despre zece persoane, iar ceilalţi nu au acuzat stări de rău.

DSP a prelevat probe de apă, probe biologice, pentru a stabili dacă a existat ceva în mâncare sau apă care să fi provocat starea de rău a copilei.

Ancheta va stabili, în cazul fiecăreia dintre cele două, cauzele decesului.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend