Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Viktor Orban reacţionează ironic pe Twitter la scandalul de corupţie din Parlamentul European: „Bună dimineaţa!”

Publicat

in

Premierul ungar Viktor Orban, care se confruntă personal cu acuzaţii de corupţie, a ironizat luni, pe Twitter, scandalul din Parlamentul European în care a fost implicată eurodeputata greacă Eva Kaili, postând o fotografie cu oficiali care râd, însoţită de un mesaj ce sugerează o interpretare în spiritul zicalei „râde ciob de oală spartă”, relatează News.ro.

Viktor Orban și Ursula von der LeyenFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Bună dimineaţa Parlamentului European!”, a scris Viktor Orban, o aluzie ce ar putea fi interpretată ca: „S-a trezit şi Parlamentul European”.

Mesajul este însoţit de o fotografie în care mai mulţi oficiali, între care fostul preşedinte american Ronald Reagan, beau şampanie şi râd în hohote, ca şi cum ar fi auzit un banc foarte bun. Pe fotografie, în partea de sus, scrie cu litere mari: „Şi atunci au spus:”, iar în partea de jos a fotografiei scrie: „Parlamentul European este serios preocupat de corupţia din Ungaria”.

Credibilitatea Uniunii Europene este în pericol, au avertizat luni miniştrii de externe ai UE, în urma acuzaţiilor potrivit cărora Qatarul a oferit bani şi cadouri unor oficiali ai Parlamentului European pentru a-i influenţa procesul decizional. În centrul acuzaţiilor este eurodeputata Eva Kaili, din Grecia, vicepreşedintă a Parlamentului European, aleasă în PE încă din 2014. Ea a fost arestată duminică şi pusă sub acuzare pentru corupţie de autorităţile belgiene, alături de alte trei persoane. Ar fi primit bani mulţi de la Qatar pentru a-şi influenţa colegii ca să ia decizii favorabile acestei ţări. În momentul în care a fost reţinută, vineri, eurodeputata ar fi fost prinsă în flagrant delict, având „genţi cu bani”, motiv pentru care nu s-a putut prevala de imunitatea parlamentară.

Arestarea fostei prezentatoare de televiziune a provocat o emoţie puternică în Uniunea Europeană, dar mai ales în ţara acesteia, Grecia, care i-a îngheţat luni bunurile, în timp ce partidul ei socialist a exclus-o din rândurile sale încă de vineri. Între timp, i-au fost suspendate şi atribuţiile de vicepreşedintă a PE.

Scandalul este deosebit de stânjenitor pentru Parlamentul European, care s-a considerat o busolă morală la Bruxelles, solicitând reguli mai stricte în materie de mediu sau de corporaţii, emiţând rezoluţii critice la adresa încălcărilor drepturilor omului în întreaga lume şi trăgând la răspundere guvernele UE pentru modul în care respectă statul de drept şi principiile anticorupţie, aşa cum s-a întâmplat, de pildă, în cazul Ungariei.

UE a blocat fondurile Ungariei

Comisia Europeană a reiterat, vineri, că paşii făcuţi de Budapesta sunt insuficienţi pentru îmbunătăţirea garanţiilor anticorupţie şi risipirea îngrijorărilor legate de starea democraţiei din ţară, prin urmare a recomandat suspendarea în continuare a unor fonduri în valoare de până la 13,3 miliarde de euro. UE a blocat fondurile din cauza îngrijorărilor legate de corupţie şi de independenţa judiciară redusă din Ungaria, care, la rândul său, şi-a exercitat dreptul de veto în UE, blocând unele decizii-cheie.

Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a cultivat legături strânse cu Moscova şi a blocat în mod repetat sancţiunile UE împotriva Rusiei. În numele iliberalismului pe care îl promovează, el s-a luptat cu partenerii din UE şi în ceea ce priveşte libertăţile media şi academice, drepturile migranţilor şi drepturile LGBT. Organismele internaţionale de monitorizare spun că Orban canalizează de mult timp fonduri UE către anumite asociaţii, pentru a-şi consolida menţinerea la putere, în timp ce Orban susţine că Ungaria nu este mai coruptă decât alte ţări.

Citește și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

A pus ochiul pe fotoliul de președinte. Un fost aliat candidează împotriva Maiei Sandu / Cine s-a mai anunţat pentru cursa electorală din toamnă

Publicat

in

De

Fondatorul Platformei Demnitate şi Adevăr (DA) Andrei Năstase, cândva unul dintre aliaţii şi susţinătorii preşedintei Maia Sandu, a anunţat că va candida la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie din Republica Moldova în calitate de independent.

Andrei Năstase a fost întrebat într-o emisiune televizată dacă urmează să revină în politică şi dacă intenţionează să candideze la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an, relatează NewsMaker.

„Nu aş mai fi ieşit în spaţiul public dacă în Republica Moldova lucrurile ar fi mers bine. (…) Urmare a mai multor discuţii purtate în ţară şi în străinătate, şi culminate cu întâlnirea pe care am avut-o duminică cu mai mulţi simpatizanţi şi susţinători ai mei, am decis că voi candida la alegerile prezidenţiale din acest an ca şi independent. Bineînţeles, nu fără suportul tuturor celor care au fost alături de mine pe parcursul anilor, suportul celor care au rămas dezamăgiţi de guvernarea actuală”, a declarat Năstase.

Andrei Năstase şi-a început activitatea publică în calitate de fondator şi lider al Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, preluând ştafeta mişcării protestatare din 2015. A participat la alegerile din 2016 pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forţelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

În 2018 a câştigat alegerile pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, dar rezultatele alegerilor au fost invalidate pe motiv că şi-ar fi făcut campanie electorală în ziua alegerilor.

A devenit ulterior unul dintre liderii Mişcării de Rezistenţă ACUM.

Năstase a fost şi ministru al afacerilor interne, iar ulterior consilier în Consiliul Municipal Chişinău (CMC).

Cine s-a mai anunţat pentru cursa electorală din octombrie

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova au fost anunţate pentru 20 octombrie, concomitent cu un referendum pentru aderearea la UE.

Preşedinta Maia Sandu a anunţat oficial că va candida pentru un nou mandat.

Va candida la alegerile prezidenţiale şi fostul ministru de externe în cabinetul de miniştri condus de democratul Pavel Filip, Tudor Ulianovschi.

Fostul primar de Bălţi, Renato Usatîi, a admis că şi-ar putea înainta şi el candidatura.

În martie 2024, primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban, nu excludea posibilitatea de a candida la funcţia de preşedinte al ţării. Totuşi, o decizie în acest sens ar urma să fie luată doar în cadrul partidului pe care îl conduce – Mişcarea Alternativa Naţională.

Liderul socialiştilor, fostul preşedinte Igor Dodon, ar fi gata să-l susţină pe fostul procurorul general Alexandr Stoianoglo în calitate de candidat unic a „4-5 forţe de opoziţie”, la alegerile prezidenţiale. Totuşi, Dodon a spus că socialiştii continuă să caute cu alte „2-3-4 partide un candidat”.

Fostul premier Ion Chicu, lider al Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, intenţionează să participe la următoarele alegeri prezidenţiale, însă decizia finală aparţine Consiliului Politic Naţional al partidului.

Este de aşteptat, de asemenea, ca şi alianţa partidelor proruse „Victorie”, anunţată la Moscova luna trecută şi formată în jurul oligarhului fugar Ilan Şor, să aibă propriul candidat la preşedinţie.

Citeste mai mult

NATIONAL

Anunțul care poate schimba totul pe front! Zelenski spune că Ucraina pregăteşte 7 noi acorduri de securitate, inclusiv cu SUA

Publicat

in

De

Ucraina pregăteşte acorduri de cooperare în domeniul securităţii cu alte şapte ţări, inclusiv cu Statele Unite, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său către naţiune de miercuri seara.

„Pregătim şapte noi documente de securitate pentru ţara noastră – acorduri bilaterale de securitate – în special, acordul de securitate cu Statele Unite ale Americii, armament, finanţe, cooperare politică – astăzi am lucrat cu echipa la detaliile specifice ale acestor documente, iar pentru unele dintre ele avem deja un text preliminar al acordurilor”, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski.

„Fiecare dintre ele ne va sprijini, în acest an şi în anii următori, arhitectura de securitate pentru perioada până când vom adera la NATO. Completăm proiectele de acorduri cu oportunităţi mai puternice pentru Ucraina şi pentru securitatea noastră comună cu partenerii noştri. Este clar că se acordă o prioritate specială la tot ceea ce va oferi mai multă protecţie împotriva terorii ruseşti”, a completat preşedintele ucrainean.

Până în prezent, Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate cu nouă ţări

Până în prezent, Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate cu nouă ţări, între care Franţa, Regatul Unit şi Finlanda, cea mai recentă fiind Letonia. De asemenea, se aşteaptă să fie semnat un acord şi cu Norvegia.

Aceste acorduri sunt în esenţă promisiuni ale acestor ţări de a continua să furnizeze o susţinere militară şi financiară pe termen lung Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.

Kievul consideră că încheierea acestor acorduri bilaterale de securitate – o soluţie de compromis sugerată de G7 la summitul NATO de anul trecut de la Vilnius – ajută Ucraina să reziste agresiunii ruseşti la scară largă.

România, care ajută la antrenarea piloţilor ucraineni pentru F-16, se pregăteşte la rândul ei să încheie cu Kievul un astfel de acord de securitate, a anunţat luna trecută preşedintele Klaus Iohannis.

Ce le-a spus Zelenski în discursul de miercuri

Pe de altă parte, Zelenski le-a spus ucrainenilor, în discursul de miercuri seara, că împreună cu Elveţia au fost puse la punct ultimele detalii pentru summitul la care Kievul speră să aducă cât mai multe ţări pentru a convinge Moscova să facă pace.

„Pregătim summitul global pentru pace, primul astfel de summit care poate începe o mişcare reală către o pace dreaptă. Împreună cu partea elveţiană, astăzi am convenit asupra ultimelor retuşuri şi lucrăm cât mai mult posibil pentru a ne asigura că la summit vor participa cât mai mulţi lideri şi ţări. Acest lucru este fundamental. Lumea poate opri orice agresor.

Dacă acţionează în unitate şi în conformitate cu regulile majorităţii, nicio agresiune nu va rezista unei presiuni cu adevărat globale. Şi trebuie să lucrăm cu toţii împreună pentru a forţa Rusia să facă pace. În săptămânile următoare, se va lucra mult în mod nepublic cu partenerii pentru ca summitul să fie cu adevărat semnificativ”, a explicat Zelenski.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend