Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO + FOTO Unirea Principatelor a fost sărbătorită și la Soroca, în biserică

Publicat

in

Mica Unire a fost sărbătorită la Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca printr-un program intitulat Vecernia Unirii, cu rugăciuni, cântece și lecții de istorie. „Cea mai mare pandemie este lipsa de memorie”, a spus unul din participanți, care a subliniat că românii nu trebuie să uite cine sunt și cum s-a făcut Unirea.

Evenimentul a început cu o vecernie oficiată de părintele Sorin Huluță-Saftiuc, apoi a continuat cu rememorarea evenimentelor istorice din 1859.

Au vorbit Olga Gherghelejiu, președinta Consiliul Unirii din Soroca, Iurie Tănase, vicepreședintele raionului și alți participanți.

Artiștii Victor Buruiană, Anatol Rudei, Nicolae Jelescu și Viorel Burlacu au interpretat melodii și au recitat poezii despre unitatea de neam a românilor.

Muzicianul Viorel Burlacu a amintit că Soroca a fost printre primele teritorii românești care s-au unit cu Țara Mamă în 1918.

„Are o însemnătate deosebită Soroca pentru Unire. Chiar dacă noi suntem românii din afara țării, uitându-ne în memorie, poate învățăm și noi să facem Unirea”, a spus artistul, amintind că nici în 1859 nu a fost ușor de făcut.

„Cea mai mare pandemie este lipsa de memorie. Noi suferim de acest lucru”, a mai spus el.

Preotul Sorin Huluță-Saftiuc a venit în 2010 de la Onești, județul Bacău, ca să slujească la Soroca. În 2012 a ctitorit, cu sprijin de la comunitatea locală și de la Guvernul României, un lăcaș de cult în stil maramureșean cu capacitatea de aproximativ 100 de persoane.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Festivalul Opera Copiilor revine cu 60 de spectacole și atracții în aer liber între 17 mai și 9 iunie

Publicat

in

De

Zeci de atracţii în aer liber şi 60 de spectacole vor avea loc în perioada 17 mai – 9 iunie, la cea de-a opta ediţie a Festivalului Opera Copiilor, informează un comunicat transmis, duminică, AGERPRES.

Festivalul Opera Copiilor este unul dintre proiectele emblematice ale Operei Comice pentru Copii, organizat începând din 2015, în jurul datei de 1 iunie, Ziua Mondială a Copilului.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 17 mai, începând cu ora 16,00, iar apoi festivalul va fi deschis publicului în fiecare vineri, în intervalul orar 16,00-21,00, respectiv sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10,00-21,00, până pe 9 iunie inclusiv.

Printre atracţiile nelipsite se numără Grădina cu Fluturi, Aventura Parc, Căsuţa Păsărelelor, Ţinta cu Baloane de Apă, Caruselul şi Trenuleţul, la care se vor adăuga multe altele, dezvăluite la deschiderea evenimentului. De asemenea, şi în acest an, copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani au un spaţiu dedicat în exclusivitate lor – zona Bebe F.O.C., din care nu vor lipsi Oraşul Bebeluşilor şi Căsuţa Senzorială – precum şi evenimente în aer liber, desfăşurate la Căsuţa din Copac, cum sunt mini-concertele cu personajele din spectacolele “Bubu”.

La F.O.C. se va pune accentul pe lectură, prin întâlniri cu autori de cărţi pentru copii şi evenimente dedicate bibliofililor, programate la Căsuţa din Copac.

Cinefilii se vor putea bucura de filme în aer liber, în fiecare sâmbătă de festival, după apusul soarelui. Accesul este liber, iar selecţia include lungmetraje dublate: “Wonka” (2023), “Mica Sirenă” (2023), “Elementar” (2023) şi “Encanto” (2021). Iar pe măsură ce întunericul se instalează, Observatorul de Stele transformă nopţile de vară în amintiri frumoase pentru cei mici şi familiile lor.

Pe lângă activităţile şi atracţiile amenajate în aer liber şi în spaţii neconvenţionale, festivalul cuprinde 60 de reprezentaţii, programate în Sala Mare, în Salonul Mozart şi în Sala UnderGrant.

Superproducţie care deschide cea de-a opta ediţie a Festivalului Opera Copiilor, musicalul “Matilda” se joacă în premieră în România, începând cu 17 mai, în Sala Mare, în regia lui Emil Pantelimon.

Pe durata Festivalului Opera Copiilor, Salonul Mozart găzduieşte două titluri îndrăgite de întreaga familie: spectacolul de magie “Poveste magică”, prezentat şi conceput de Bogdan Muntean, şi basmul simfonic “Petrică şi lupul”, de Serghei Prokofiev.

În Sala UnderGrant, în cadrul Festivalului Opera Copiilor, revine un spectacol mult aştept de public, baletul “Scufiţa roşie”, precum şi primul titlu din trilogia “Bubu”, “Bubu şi Anotimpurile”, spectacol senzorial dedicat bebeluşilor.

Accesul la festival este gratuit, iar participarea la anumite activităţi se face cu tichete OCC, disponibile la Magazinul OCC din locaţie. Costul unui tichet este de 3 lei.

Citeste mai mult

NATIONAL

Gigi Becali a răbufnit după ce FCSB a câștigat titlul: CSA Steaua trebuie desfiinţată, să ne dea stadionul!

Publicat

in

De

Gigi Becali a răbufnit după ce FCSB a câștigat titlul: CSA Steaua trebuie desfiinţată, să ne dea stadionul!

Formaţia FCSB a învins, sâmbătă seară, pe teren propriu, cu scorul de 2-1 echipa Farul Constanţa, în etapa a şaptea a play-off-ului Superligii, şi a câştigat titlul de campioană. Precedentul titlu al bucureştenilor data din 2015. În actualul sezon, cu trei etape înainte de final, FCSB are 49 de puncte, în timp ce Farul, locul doi, are 35.

FCSB a câștigat titlul matematic, după ce a învins Farul Constanța pe Arena Națională, scor 2-1. Titlul sosește după o pauză de nouă ani, când disputa cu CSA Steaua încă era în faza incipientă. Gigi Becali a prins curaj şi a vorbit din nou despre marca CSA Steaua, care consideră că este inutil folosită de armată. După câștigarea titlului, latifundiarul pare că a revenit la discursurile ironice din trecut, unde ținta este clubul armatei acum.

„Ca să nu existe discuţii, scoate marca Steaua, nu puteţi promova, hotărâre de Guvern şi scoasă la vânzare. Nu trebuie să facă mare lucru. Şi o cumpăr eu sau altcineva şi s-a terminat bâlciul. Echipa aia oricum trebuie desfiinţată, că nu are ce… Să ne dea nouă stadionul, ca să avem stadion când mergem în Liga Campionilor să vină lucrurile într-un făgaş normal. M-am săturat şi eu. Plec la Liverpool şi cu asta basta!”, a spus Gigi Becali despre rivala din tribunale.

Emil Grădinescu şi-a pus în cap fanii Stelei după ce FCSB a cucerit Superliga: „Azi, pe stadionul Steaua, au fost OFICIAL 30.137 de scaune goale”

Ministerul Apărării deține palmaresul din 1947-1998, iar FCSB pe cel din 2003 până în prezent. Paradoxal, palmaresul dintre 1998 și 2003 nu-l poate prelua niciuna momentan, fiind la defuncta AFC Steaua. Sportiv, nu există niciun fel de rivalitate între FCSB și CSA Steaua, întrucât nu s-au întâlnit niciodată. „Militarii“ nu au drept de promovare, iar FCSB nu pare că va retrograda curând, întâlnindu-se doar la juniori.

Procesele dintre cele două formații au început acum 13 ani, mai precis în 2011. Primele semne ale hotărârilor judecătorești au fost în finalul anului 2014. FCSB s-a văzut nevoită să acopere stema cu bandă adezivă, iar pe tabelă a fost intitulată drept FC Gazde într-un meci cu Politehnica Iași de pe Ghencea.

Gigi Becali a lăsat de înțeles că situația dintre clubul armatei și al lui ar putea fi un punct bun pe agenda electorală

Gigi Becali a lăsat de înțeles că situația dintre clubul armatei și al lui ar putea fi un punct bun pe agenda electorală. Într-un an electoral cu patru subiecte de vot, latifundiarul consideră că politicul ar trebui să se implice mai activ.

”Procesele mai durează trei sau patru ani. Dacă sunt băieți deștepți, în campania asta electorală… Conduci, ai campanie electorală… Fii băiat deştept, fă un lucru ca să iei 6-7% în plus, că să se vadă că faci un lucru bun pentru țară. Este un lucru minor, dar îl faci, vor oamenii, le faci poftă”, a mai spus Gigi Becali, citat de Fanatik, scrie romaniatv.net.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend