Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO – Dan Barna, întrebat dacă PNL-iștii atacă USR PLUS prin publicații ‘de casă’: Au fost discuții și despre acest subiect

Publicat

in

Vicepremierul Dan Barna a declarat miercuri la TVR 1 că asupra USR PLUS și în special asupra lui Vlad Voiculescu a fost îndreptată o adevărată campanie mediatică de discreditare prin site-uri și televiziuni „de casă”. Întrebat de cel puțin două ori dacă în spatele atacurilor au fost liberalii, Dan Barna a evitat să răspundă. Rugat să lămurească subiectul pentru a nu plana suspiciuni, Barna tot nu a respins posibilitea ca PNL-iștii să fi folosit asemenea metode pentru atacarea USR PLUS.

„I-ati rugat pe colegii liberali sa nu va mai atace prin proxy-uri, porin televizuni de casa, site-uri platite?”, a mai fost intrebat acesta. „Au fost in aceste doua zile discutiile legate si de aceste subiecte”, a raspuns Dan Barna.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Austria a dat undă verde măsurii care ar permite violatorului Josef Fritzl, „Monstrul din Amstetten”, să ceară eliberarea pe cauțiune

Publicat

in

Justiţia austriacă a confirmat marţi că a autorizat transferul violatorului incestuos Josef Fritzl spre un regim de detenţie clasic, prealabil unei cereri de eliberare condiţionată, apreciind că el nu mai reprezintă un pericol la vârsta de 89 de ani, informează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Josef Fritzl in 2009, ultima oara cand a fost vazut in public in timpul procesului sauFoto: People Picture / Capital pictures / Profimedia Images

„Din cauza unei stări de demenţă care avansează şi a unei degradări fizice, problemele de personalitate care au necesitat încarcerarea deţinutului” într-o unitate psihiatrică de înaltă securitate nu mai sunt relevante, a decis tribunalul regional din Krems, oraş situat la circa 80 de km Viena unde Fritzl este închis.

„Periculozitatea lui a fost diminuată şi el nu mai este susceptibil să comită fapte cu consecinţe grave”, adaugă instanța într-un comunicat de presă. Ea confirmă astfel decizia iniţială luată la sfârşitul lui ianuarie, dar care a fost suspendată de Curtea de Apel de la Viena.

Avocata lui Fritzl, Astrid Wagner, a salutat „un frumos succes”.

Transferul ar putea interveni în două săptămâni, în timp ce un nou apel al Parchetului este improbabil, potrivit avocatei. O cerere de eliberare condiţionată va fi apoi depusă pentru ca Josef Fritzl să poată ieşi din închisoare anul viitor, a precizat ea pentru AFP.

Totuşi, potrivit Reuters, deşi transferul ar putea duce, în principiu, la eliberarea condiţionată din închisoare a lui Fritzl, tribunalul a transmis că o astfel de cerere este puţin probabil să fie aprobată din „raţiuni speciale de prevenţie” având legătură cu „energia criminală fără precedent” exercitată de individ.

Faptele lui Josef Fritzl au îngrozit Austria

Condamnat la închisoare pe viaţă în martie 2009, acest electrician de profesie fusese arestat un an mai devreme, în urma spitalizării unuia dintre cei şapte copii ai săi născuţi din relaţia incestuoasă pe care el o avea cu fiica sa Elisabeth Fritzl.

Aceasta din urmă fusese sechestrată şi violată din 1984 până în 2008, într-un beci-buncăr amenajat la subsolul proprietăţii familiale la Amstetten. În timpul tuturor acestor ani, Josef Fritzl a continuat să trăiască în casă cu soţia sa, Rosemarie, despre care judecătorii au conchis că nu ştiuse absolut nimic, convinsă că fiica sa intrase într-o sectă.

Josef Fritzl a recunoscut că se face vinovat de incest, sechestrare, lovituri şi răni grave şi de 3.000 de violuri, precum şi de uciderea din neglijenţă a unuia dintre copii la scurt timp după naşterea acestuia.

Astăzi în vârstă de 58 de ani, Elisabeth şi copiii săi s-au mutat într-un loc ţinut secret, sub un nou nume, pentru a încerca să-şi refacă viaţă în anonimat.

Cazul a șocat Austria și a fost pe larg relatat de către presa internațională când a fost descoperit cu 16 ani în urmă.

În 2013, în orășelul Amstetten situat la 100 km de Viena, unde Fritzl și-a comis faptele odioase, autoritățile au umplut cu beton „pivnița groazei”, condiție necesară pentru a scoate casa la vânzare.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ministerul Energiei, despre secretizarea costurilor privind mini-reactoarele de la Doicești: Calculele economice nu pot fi făcute publice din rațiuni comerciale și strategice

Publicat

in

Ministerul Energiei “este un partener strategic în dezvoltarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR) și deține informații referitoare la proiectele de investiții strategice”. Acesta este răspunsul Ministerul Energiei întrebat de HotNews.ro dacă are acces, în calitate de acționar al Nuclearelectruca, la informațiile referitoare la valoarea costurilor estimate de investiție din Studiul de prefezabilitate privind proiectul mini-reactoarelor de la Doicești, care ar urma să fie dezvoltate de americanii de la NuScale de la Doicești..

Prototipul reactoarelor mici modulare NuScaleFoto: Nuclearelectrica

Întrebarea a fost adresată în contextul în care Nuclearelectrica a secretizat față de acționari aceste costuri care sunt cuprinse în studiul de prefezabilitate.

  • Acționarii Nuclearelectrica ar fi trebuit să voteze, în ședința din 17 aprilie, continuarea proiectului NuScale în baza acestui studiu de prefezabilitate. Însă, Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, s-a abținut de la vot, iar propunerile de pe ordinea de zi, toate fiind legate de proiectul NuScale, au fost blocate.
  • Prin abținerea de la vot a fost blocată continuarea proiectului.
  • O notă a Nuclearelectrica arăta că vor putea avea acces la studiul de prefezabilitate, cu excepția informațiilor referitoare la valoarea costurilor estimate de investiție.

Ministerul Energiei nu spune clar care sunt motivele abținerii de la vot

“Abținerea Ministerului Energiei în AGA are legătură, așa cum am comunicat public, cu necesitatea completării unor aspecte care țin de structura și datele necesare etapelor de dezvoltare a

proiectului, punctele urmând să fie supuse aprobării într-o AGA ulterioară”, a precizat Ministerul Energiei întrebat de HotNews.ro dacă abținerea de la vot are legătură cu secretizarea acestor informații.

Prin aceste afirmații, Ministerul Energiei evită un răspuns clar legat de motivele abținerii de la votul din AGA, care a blocat proiectul mini-reactoarelor de la Doicești.

Ministerul Energiei a mai transmis că în acest moment “sunt în derulare diverse studii, analize economice cu scopul de a dezvolta un reactor nuclear care să respecte cele mai înalte standarde nucleare, în linie cu reglementările europene și internaționale în domeniu”.

Ministerul Energiei mai spune că “sunt luate în calcul si beneficiile pe termen lung pe care le aduce dezvoltarea unei tehnologii noi, pentru prima data in Romania si Europa, prin implicarea industriei din Romania si dezvoltarea resursei umane cu expertiza într-un domeniu tehnic nou”.

“Toate aceste analize, calcule economice sunt la acest moment estimative întrucât nu au fost parcurse toate etapele până la finalizarea studiului de fezabilitate și nu pot fi făcute publice din rațiuni comerciale și strategice, având în vedere competiția care există deja între tehnologiile care se află în curs de dezvoltare la nivel european”, a mai transmis Ministerul Energiei.

Americanii spun că votul va fi reluat în iunie sau iulie

John Hopkins, CEO-ul și președintele NuScale, afirmat, săptămâna trecută, într-o conferință a companiei, că votul a fost amânat pentru iunie, iulie. “Am avut o discuție în această dimineață cu clientul nostru RoPower. După cum am spus, am fost cu președintele României, în urmă cu două săptămâni, când am vizitat unitatea Doosan. Am finalizat colaborarea cu Flour Corporation pentru FEED faza 1 (n.red. prima fază a studiului de proiectare și inginerie). Acum intrăm în LNTP sau în notificarea limitată pentru a începe faza FEED 2, în care NuScale este subcontractant al Flour Corporation. Acum intrăm în LNTP sau notificarea limitată pentru a continua FEED Faza 2, în care NuScale este un subcontractant pentru Flour Corporation.

Acționarii RoPower au votat pe 17 aprilie, însă, dintr-un motiv oarecare, pe care nu-l știm, a fost amânată data pentru iunie, iulie. Tot ce ni s-a spus este că nu are de-a face cu tehnologia NuScale sau cu contractorii. Fiind decizie politică, într-un an de alegeri, au amânat data. Nu este o problemă financiară. Tot ce știm este că votul a fost amânat până în iunie, iulie. Cam asta ne-au spus”, a spus John Hopkins.

Și Nuclearelectrica arată, în raportul pe primul trimestru din 2024, că “proiectul și contractele vor fi repuse pe ordinea de zi în Adunările Generale ulterioare ale Acționarilor în conformitate cu strategiile de dezvoltare”.

Care sunt deciziile blocate de Ministerul Energiei

Propunerile Ministerului Energiei blocate chiar de Ministerul Energiei făceau referire la continuarea proiectului, la încheierea unui parteneriat cu un fond coreean și acordarea unui împrumut companiei de proiect.

Unul dintre punctele care nu a primit voturile necesare era “Aprobarea deciziei privind continuarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR), in baza documentatiei tip studiu de prefezabilitate”

Alt punct a fost “Aprobarea acordului tripartit al Acționarilor/Investitoriilor (SHA), ce urmează a fi încheiat între SNN, NOVA POWER and GAS SRL și DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND pentru dezvoltarea Proiectului SMR, în Doicești România, în forma negociată între SNN și Parteneri din Proiect“.

Mai este un punct privind “Mandatarea reprezentantului SNN în Adunarea Generală a Acționarilor Societății RoPower Nuclear S.A pentru exprimarea votului favorabil, în numele și pe seama Acționarului SNN, privind modificarea structurii acționariatului Societății RoPower Nuclear S.A, aprobarea majorării capitalului social, inclusiv pentru semnarea Actului Constitutiv Revizuit al Societății RoPower Nuclear S.A (în baza SHA anterior menționat) și a altor formalități ce se impun cu privire la perfectarea tranzacției”.

Încă un punct neaprobat a fost “Aprobarea încheierii Contractului FEED Faza 2 Offshore”

Iar ultimul punct care nu a obținut voturile necesare a fost “Aprobarea majorării plafonului împrumutului acordat de SNN în temeiul Contractului Cadru de împrumut nr.1 din data de 16.08.2023 până la concurența sumei de 243,000,000 USD, și încheierea Actului adițional nr.2 la Contractul Cadru de împrumut nr.1 din data de 16.08.2023, cu mențiunea ca accesarea acestui împrumut se va face de către Societatea Ro Power Nuclear S.A numai în măsura în care nu se va putea asigura finanțarea Proiectului din alte surse (capital social, generat prin modificarea structurii acționariatului RPN, sau împrumuturi/credite bancare sau alte surse de finanțare) și, oricum, numai până la identificarea unor astfel de alte surse de finanțare”.

Controversele proiectului NuScale

Dezvoltatorul american NuScale a înregistrat un eșec uriaș în toamna anului trecut, când proiectul din Idaho (SUA), de dezvoltare a primelor sale mini-reactoare, a fost anulat pe motiv că s-a dovedit prea costisitor, mult peste așteptări. Acum, după ce a picat proiectul din SUA, România este următoarea țară pe lista NuScale pentru construirea acestor SMR-uri.

În acest context, NuScale și-a anunțat bilanțul pe 2023, cu o pierdere în creștere cu 27% față de 2022. Și în anul precedent a avut pierderi, acestea ridicându-se la 141,6 milioane dolari.

NuScale spune că va avea o politică de eficientizare a costurilor care să aducă economii anuale de 50-60 de milioane de dolari.

Singurul proiect acreditat din Occident privind construirea reactoarelor modulare mici este mort, arăta ziarul britanic The Telegraph, în decembrie, amintind de eșecul din Idaho. Conceptul arăta excelent pe hârtie, însă au apărut întrebări serioase cu privire la punerea sa în practică, mai arată The Telegraph.

Planul inițial era ca România să dezvolte aceste SMR-uri după SUA, însă acum a devenit principalul client al NuScale.

“Proiectul Carbon Free Power Project (CFPP) din Idaho va fi prima centrală SMR NuScale Power.(…) Pentru proiectul CFPP, care este mai avansat decât proiectul SMR din România, NuScale a plasat deja comanda pentru materialele de lungă durată esențiale pentru a începe fabricarea primelor module NuScale Power cu Doosan Enerbility”, răspundea, în septembrie, NuScale, unor întrebări ale HotNews.ro.

Câteva săptămâni mai târziu, pe 8 noiembrie, NuScale a anunțat că proiectul inovator privind construirea reactorelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor. În plus, NuScale Power se confruntă și cu o serie de acuzații potrivit cărora ar fi încheiat un contract controversat, estimat la circa 37 miliarde dolari, cu un “client fals”, Standard Power.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend