Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO – Angajații consulatului rus din Odesa au început să ardă diverse documente: totul a fost făcut la lăsarea serii (PRESĂ)

Publicat

in

Angajații consulatului rus din Odesa au început să ardă documente. Aceste informații au fost difuzate marți seara, 22 februarie 2022, de presa din Ucraina.

În imagini se poate observa cum diverși angajați aruncă pe foc mai multe documente. Marți, 22 februarie, Ministerul rus de Externe a anunțat evacuarea diplomaților săi din Ucraina.

Momente similare au mai avut loc, dar la Kiev. Și din ambasada Rusiei de la Kiev a ieșit zilele trecute fum alb, stârnind semne de întrebare dacă nu cumva Moscova își șterge urmele în fața unei posibile invazii.

Vezi și: VIDEO Iese fum alb din ambasada Rusiei din Ucraina: se ard documentele compromițătoare? .

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

„Ca să știți”: Declarația lui Marcel Ciolacu de joi despre Buzău și Moldova nu a fost prima de acest fel

Publicat

in

De

Declarația lui Marcel Ciolacu privind Buzăul și Moldova de săptămâna trecută ce a stârnit critici, cereri de demisie și o plângere la CNCD nu este prima pe această temă.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Calul de reacții a venit după ce premierul a făcut joi o declarație la Timișoara în care invoca faptul că județul Buzău nu e Moldova și a cerut oamenilor „să nu mai jignească” cu această afirmație.

Însă Ciolacu a avut un discurs similar la începutul acestei luni, când a participat la conferința PSD Vaslui, în cadrul căreia deputatul Adrian Solomon a fost ales președinte, scrie publicația locală Vremea Nouă.

„Buzăul nu e în Moldova, ca să știți”

Înainte să ajungă la Vaslui, Ciolacu a mers cu elicopterul pe centura ocolitoare a municipiului Bârlad, pentru a verifica stadiul lucrărilor. Nu a mers singur, ci însoțit de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, notează sursa citată.

După inspecția pe șantier, cei trei au participat la o conferință de presă, unde Ciolacu a subliniat, din nou, că Buzăul, orașul său natal, nu se află în Moldova.

„S-a făcut o mare nedreptate Moldovei, pentru că este ultima…și iarăși trebuie să o spun, a venit un bănățean (n.r. Sorin Grindeanu) să ne facă nouă, în Moldova, autostrăzi, cu toate că Buzăul nu e în Moldova, ca să știți”, a afirmat Ciolacu la Bârlad.

Val de reacții pentru declarația lui Marcel Ciolacu

„Pentru jigniri la adresa locuitorilor regiunii Moldova, premierul Marcel Ciolacu trebuie să demisioneze!”, este solicitarea făcută vineri, de către Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, o asociație civică din Iași care militează ca autoritățile să aloce fonduri și să întocmească politici pentru dezvoltarea regiunii.

Solicitarea vine după ce premierul a făcut joi o declarație la Timișoara în care invoca faptul că județul Buzău nu e Moldova și cere oamenilor „să nu mai jignească” cu această afirmație.

„Asta e, a venit bănățeanul de Grindeanu să facă Autostradă în Moldova. Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți. Dar a venit și un buzoian care totuși împreună cu domnul Grindeanu și restul colegilor din guvern am început să aducem timișorenilor ce e corect să aducem”, a spus Marcel Ciolacu răspunzând unei întrebări puse de un jurnalist.

Asociația civică a cerut premierului să iasă public să clarifice ce „jignire personală ar fi fost vorba dacă Buzăul era în Moldova”.

După ce a stârnit un val de critici, Marcel Ciolacu a spus că a fost vorba de o glumă. Premierul a ieșit cu un mesaj postat pe pagina sa de Facebook spunând că nu a vrut să îi jignească pe moldoveni, că mama lui este din Tecuci și că îi iubește pe toți românii la fel.

Costel Alexe (PNL), șeful Consiliului Județean Iași, care candidează pentru al doilea mandat, a declarat că „gluma” făcută premier este un „derapaj grav” și reprezintă „nepăsarea” față de regiunea din estul României de care PSD a dat dovadă în ultimele trei decenii.

Filip Hăvârneanu, deputat USR de Iași, a anunțat că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Citeste mai mult

NATIONAL

„Omenirea la răscruce”: Austria organizează o conferință pe tema armelor inteligente

Publicat

in

De

​O conferinţă internaţională intitulată „Omenirea la răscruce: sisteme de arme autonome şi provocarea reglementării” începe luni la Viena, informează agenția dpa, citată de Agerpres.

Inteligenta artificialaFoto: Oscar Burriel / Sciencephoto / Profimedia Images

Ministerul de Externe austriac a trimis invitaţii la conferinţă după ce negocierile la nivel de experţi purtate sub egida ONU la Geneva în ultimii zece ani au eşuat să conducă la discuţii la nivel diplomatic. La conferinţă, care va dura două zile, sunt aşteptate să participe în jur de 130 de state, precum şi ONU, ONG-uri şi institute de cercetare.

Sisteme de arme care îşi selectează şi lovesc în mod independent ţintele folosind inteligenţa artificială (IA) se vor afla în centrul atenţiei, mai ales având în vedere conflictele în desfăşurare în Fâşia Gaza şi Ucraina. Forţele armate israeliene afirmă că utilizează un sistem bazat pe IA pentru a selecta ţinte cu mare rapiditate.

La rândul său, Ucraina desfăşoară drone care pot găsi ţinte cu ajutorul AI chiar şi atunci când supuse bruiajului electronic rusesc, potrivit unor relatări din media şi unor informaţii din cercuri diplomatice.

Aceste dezvoltări tehnologice conduc la armamente tot mai autonome, cu implicare umană redusă. Conferinţa de la Viena va lua în discuţie necesitatea extinderii controlului uman.

Subiectul armelor ce folosesc A.I. va fi discutat în curând și la nivelul ONU

Utilizarea AI de către terorişti şi pericolele unei curse a armamentelor AI se vor afla de asemenea pe agendă. Conferinţa va pregăti un raport către secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru următoarea Adunare Generală a Naţiunilor Unite.

Prima conferință internațională privind utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale în sfera militară, care a vizat în special menținerea oamenilor implicați în procesul de luare a deciziilor, a avut loc în februarie 2023 în Olanda.

În noiembrie anul trecut China, SUA, UE şi alte circa 20 de ţări au semnat în Marea Britanie o primă declarație privind dezvoltarea sistemelor A.I. în siguranță în contextul dezvoltării rapide a acestei tehnologii care ridică tot mai multe semne de îngrijorare.

„Declaraţia de la Bletchley” vizează însă dezvoltarea în siguranță a sistemelor A.I. în general, nu doar a celor cu aplicații militare.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend