Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vești bune pentru antreprenori: Ministerul Economiei a început plățile pentru Măsura 2

Publicat

in

Ministerul Economiei, anunţă că a obţinut toate avizele aferente finanţării Măsurii 2 – Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor şi va debloca a treia tranşă de plăţi din această schemă de ajutor de stat din fonduri UE, în valoare de 241 de milioane de euro. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a semnat joi ordinul privind procedura care deblochează plăţile, care a apărut deja în Monitorul Oficial. Ministerul va începe de vineri să trimită contractele către beneficiari.

”Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a obţinut toate avizele aferente finanţării Măsurii 2 şi va debloca a treia tranşă de plăţi din această schemă de ajutor de stat din fonduri UE, în valoare de 241 de milioane de euro. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a semnat ieri ordinul privind procedura care deblochează plăţile, care a apărut seara trecută în Monitorul Oficial. Ministerul va începe de astăzi să trimită contractele către beneficiari. Atenţionăm beneficiarii să semneze în timp util contractele de finanţare. Reamintim că termenul de semnare a contractului de finanţare este de 20 de zile de la data sosirii contractului la bancă. În cazul în care contractele sunt semnate în cel mai scurt timp de către beneficiari, primele plăţi se vor face începând de la mijlocul săptămânii viitoare”, anunţă ministerul, informează News.ro.

Ordinea plăţilor se face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). Numărul RUE estimat să fie depăşit la această tranşă este în jur de 16.000. Până în prezent, plăţile au fost făcute până la RUE 9.633.

Încă din luna ianuarie ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a avertizat că bugetul acestor măsuri a fost suplimentat în 2020 fără acoperire. Măsura 2 a fost majorată de la suma de 265 de milioane de euro, din fonduri europene, la 765 de milioane de euro din fonduri UE, fără a exista un contract de finanţare europeană care să acopere acea sumă. Iniţial, în Măsura 2 exista finanţare pentru 4.000 de firme. Însă, după modificările legislative fără acoperire în bani, făcute în timpul campaniei electorale din 2020, numărul înscrierilor a ajuns la 22.000, din care 19.000 au rămas în lista de finanţare.

Astfel, Ministerul a întreprins anul acesta mai multe acţiuni de deblocare a resurselor de fonduri UE necesare încheierii cu succes a acestei scheme de ajutor de stat şi pentru grăbirea plăţilor.

Acoperirea sumelor lipsă implicate de majorarea schemei, prin lege, fără acoperire, s-a făcut în urma multor eforturi administrative întreprinse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului alături de Ministerul Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pentru mutarea banilor europeni din Măsura 3, întreruptă din cauza fraudării ei, în Măsura 2.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Minaur Baia Mare, primul club de handbal din România, împlinește 50 de ani

Publicat

in

Minaur Baia Mare, primul club profesionist exclusiv de handbal din România, împlinește marți, 14 mai, 50 de ani de activitate. Înființat la inițiativa antrenorului Maestru Emerit Lascăr Pană, clubul are în palmares două Cupe IHF, trei titluri de campioană și șase Cupe ale României.

Cu ocazia acestui moment istoric al handbalului băimărean și național, autoritățile locale și clubul, care azi activează sub denumirea de CS Minaur Baia Mare (la înființare s-a numit HC Minaur), organizează vineri și sâmbătă o serie de evenimente ce a fost prefațată de o conferință de presă.

Printre manifestările de la sfârșitul săptămânii se numără o expoziție de materiale promoționale din diverse perioade ale clubului, vizionarea unei selecții de înregistrări din finalele IHF câștigate în 1985 și 1988, meciuri demonstrative și acordarea titlurilor de cetățean de onoare pentru jucătorii reprezentativi ai clubului. Toate evenimentele vor avea loc la Sala Sporturilor „Lascăr Pană” din localitate.

De asemenea, va avea loc și lansarea cărții „Aminti de (Min)aur”, scrisă de jurnalista băimăreană Ramona Ioana Pop, o carte de interviuri și consemnări despre cele două Cupe IHF câștigate de HC Minaur Baia Mare.

Sâmbătă va avea loc și o slujbă de pomenire la mormântul părintelui fondator al clubului, antrenorul Lascăr Pană.

Conform organizatorilor, aproximativ 100 de jucători și personalități ale clubului au confirmat prezența la manifestările din 17 și 18 mai. Din păcate, cel mai reprezentativ jucător al clubului din anii 80, Maricel Voinea, va absenta de la evenimente, acesta anunțând că protestează în acest fel față de conducerea clubului și a administrației locale.

În cadrul conferinței de presă de luni, organizatorii au anunțat că pe scaunele din sala sporturilor fanii vor avea câte un tricou în culorile clubului, negru-portocaliu, pe care sunt invitați să-l îmbrace, în tribune, cu ocazia evenimentului.

Palmaresul handbalului masculin băimărean (conform csminaur.ro)

Campionat:

• medalie de aur (1998, 1999, 2015)

• medalie de argint (1980, 1981, 1985, 1992, 1993, 1994, 1995, 2022)

• medalie de bronz (1974, 1975, 1976, 1978, 1982, 1983, 1984, 1987, 1988, 1989, 1990, 1996, 1997, 2003, 2004, 2005, *2020)

*2020 – locul 3 în clasament (din cauza pandemiei de Coronavirus nu s-au decernat medalii)

Cupa României

• medalie de aur (1978, 1983, 1984, 1989, 1999, 2015)

• medalie de argint (1985, 2022)

• medalie de bronz (1981, 1982, 1997, 2018)

Supercupa României: medalie de aur (2015)

Cupa IHF – câştigătoare (1985, 1988)

Cupa Cupelor: semifinalistă (1979, 1981, 1986)

EHF European Cup: medalie de argint (2022)

Citeste mai mult

NATIONAL

Starea lui Florin Piersic, „evoluție lent favorabilă”. Ultimele informații transmise de medici

Publicat

in

Evoluţia stării de sănătate a lui Florin Piersic, supus joi unei intervenţii pentru înlăturarea unei proteze la genunchi care i-a provocat sepsis, este „lent favorabilă”, au anunțat marți reprezentanții Spitalului „Foișor” din București, unde este internat actorul în vârstă de 88 de ani.

Florin PiersicFoto: Inquam Photos / Cristi Vescan

Conform sursei citate, evaluarea făcută marţi dimineaţă de către medici arată „o evoluţie lent favorabilă”.

„Starea generală se ameliorează, parametrii biologici inflamatori înregistrează o scădere faţă de ziua precedentă”, a transmis managerul interimar al Spitalului „Foișor”, Şerban Dragosloveanu, printr-un comunicat de presă.

Mesajul transmis de Florin Piersic, din spital: „Țineți-mă aproape pentru că mai am de spus multe povești”

Luni seară, Florin Piersic a transmis un mesaj în care afirmă că este „viu”, iar publicului care l-a avut în gânduri în această perioadă grea îi cere să-l „țină aproape”, întrucât mai are multe povești să-i spună, conform News.ro.

„Scumpilor şi prea dragilor mei, celor care m-aţi purtat in gândurile voastre, m-aţi înconjurat cu atâta grijă si iubire, acum când tocmai s-a terminat Săptămâna Mare, va spun Hristos a Înviat! Cu aceasta ocazie, va dau şi o veste: «sunt viu» şi asta datoria minunaţilor doctori care mă îngrijesc”, a transmis actorul, în primul mesaj de la debutul problemelor de sănătate care au dus la internarea în mai multe unităţi medicale din ţartă.

Actorul le-a mulţumit celor care l-au ajutat în ultima perioadă: „Mă amuză când văd la premiile Oscar cum vin actorii premiaţi cu un pomelnic de mulţumiri, dar astăzi chiar vreau să îi pun fiecăruia medalia inimii mele in piept. Mă refer la Prof. Dr. Adrian Molnar, Dr. Horia Roşianu, Dr. Florin Crişan, Dr. Raed Arafat, Prof. Dr Streinu Cercel. Dr. Adrian Marinescu, eroii mei, Dr. Şerban Dragosloveanu şi Dr. Denisa Anastase, împreună cu Dr. Adelina Moise, cea care m-a trimis în lumea viselor in timpul operaţiei, dar…m-a şi adus înapoi”.

În final, marele actor s-a adresat publicului: „Ţineţi-mă aproape, pentru că mai am de spus multe poveşti minunatului meu public”.

Florin Piersic, diagnosticat cu sepsis

Actorul Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a fost transferat, joi, la Spitalul Foișor din Capitală, de la Institutul Matei Balș. Starea generală a actorului, la momentul internării la Foișor, era „gravă, în urma unui sepsis cu punct de plecare de la nivelul unei proteze totale de genunchi”, au anunțat reprezentanții spitalului, într-un comunicat de presă.

Florin Piersic a fost internat, inițial, în secția de Terapie Intensivă a spitalului, iar ulterior a fost operat la genunchi, pentru extragerea protezei care devenise sursă de infecție.

Foișor, al patrulea spital unde Florin Piersic ajunge în mai puțin de o lună

Foișor este al patrulea spital unde Florin Piersic a ajuns în mai puțin de o lună. Problemele au început la mijlocul lunii aprilie, când actorul a ajuns la Spitalul Militar din Cluj. Pe 29 aprilie, el a fost transferat la Institului Inimii din Cluj. Pe 7 mai, medicii clujeni au decis să îl transfere pe Piersic la Institutul Matei Balș din București.

Medicii de la Institutul Inimii din Cluj afirmă că actorul avea deja septicemie în momentul în care a ajuns în unitatea medicală.

Infecția actorului a pornit, cel mai probabil, de la o branulă sau de la o perfuzie, au mai spus medicii clujeni de la Institutul Inimii, într-o conferință de presă care a avut loc miercurea trecută.

Citește și:

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend