Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Unul dintre foștii oameni-cheie ai finanțelor din Rusia recunoaște: Sancțiunile funcționează, economia a fost deraiată pentru mai mulți ani de zile, perspectivele sunt sumbre / Mai sunt efecte care vor lovi cu întârziere

Publicat

in

Economia Rusiei pornise spre o creștere de 5%-6% în 2022 dacă sancțiunile occidentale nu ar fi deraiat-o pentru ani de zile și nu ar fi aruncat-o într-o perioadă de stagnare tehnologică, a declarat pentru Reuters Oleg Vyugin, fost viceguvernator al Băncii Rusiei și ministru adjunct de finanțe.

Sancțiunile funcționeazăFoto: Dreamstime.com

Vyugin a spus că nu a avut loc nicio catastrofă, sancțiunile radicale impuse Moscovei din cauza conflictului din Ucraina având o eficacitate de doar 30%-40%, deoarece Rusia a găsit modalități de a depăși restricțiile, dar a avertizat asupra unor probleme serioase în cazul în care veniturile în creștere ale Rusiei din exporturi vor scădea.

„Dacă nu ar fi existat sancțiuni, economia rusă ar fi putut crește cu 6% în acest an”, a declarat Vyugin, care a fost ministru adjunct de finanțe și viceguvernator al băncii centrale, înainte de a se retrage anul acesta dintr-un post de la Bursa din Moscova, într-un interviu acordat Reuters.

„În ianuarie-februarie se putea vedea o decolare foarte puternică. Se pare că există un efect negativ. În loc de o creștere de 5%, avem o scădere de 4%, deci sancțiunile funcționează”, a spus el.

Declarațiile sale vin în contextul în care oficialii ruși s-au întrecut în a lăuda rezistența economiei Rusiei în fața sancțiunilor.

Perspectivele sunt sumbre

Președintele Vladimir Putin a afirmat că se așteaptă ca PIB-ul să scadă cu doar 2% în acest an, o prognoză mai optimistă decât așteptările ministerului său al economiei (ce vede un minus de 3%), dar mult mai bună decât estimările din aprilie ale Băncii Mondiale, ce prognoza o prăbușire de 11,2%.

Excedentul de cont curent al Rusiei (diferența dintre valoarea exporturilor și cea a importurilor) a crescut de peste trei ori față de anul precedent în primele opt luni ale anului 2022, ajungând la un nivel record de 183,1 miliarde de dolari, deoarece veniturile au crescut în timp ce sancțiunile au dus la scăderea importurilor. Banca centrală se așteaptă ca excedentul de cont curent să se reducă în a doua jumătate a anului.

Vyugin a declarat că perspectivele sunt sumbre, în condițiile în care nu se întrevede un sfârșit al conflictului.

„Cifrele pot varia, dar principalul rezultat al sancțiunilor este că procesul de creștere economică din Rusia a fost întrerupt pentru mai mulți ani”, a spus el.

„În condițiile în care veniturile din exporturi sunt ridicate, economia primește un sprijin foarte puternic. Dar dacă exporturile vor fi puternic restricționate … acest lucru va provoca daune grave și vom asista la un nou ciclu de scădere a PIB-ului”, a spus el.

După ce au impus Rusiei cele mai stricte sancțiuni din istoria modernă, inclusiv eliminarea unora dintre băncile sale de top din sistemul financiar global, țările occidentale și aliații lor se pregătesc acum să limiteze consumul de petrol și gaze rusești.

Între timp, China culege roadele aprovizionării cu energie mai ieftină din Rusia, în timp ce Moscova privește spre est în căutarea unor piețe alternative.

Unele efecte ale sancțiunilor vor lovi cu întârziere

Vyugin se așteaptă ca unele efecte ale sancțiunilor să fie resimțite cu întârziere, și anume în sectorul tehnologic, unde dependența de importuri este mare.

Surse din industrie au declarat luna trecută pentru Reuters că liniile aeriene rusești, inclusiv Aeroflot, controlată de stat, au început să dezmembreze avioanele de linie pentru a-și asigura piesele de schimb pe care nu le mai pot cumpăra din străinătate din cauza sancțiunilor.

„Lumea va avansa, dar Rusia va folosi doar niște tehnologii de mâna a doua și va cheltui resurse uriașe pentru a recrea ceea ce există deja în lume, însă nu poate fi importat”, a declarat Vyugin.

„Dacă situația nu se va schimba, în Rusia va avea loc un declin treptat al nivelului de dezvoltare tehnologică”, a mai spus el.

(foto articol © Radioval | Dreamstime.com)

——————-

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Inspectorii sanitari, șocați de ce au găsit în stațiunile turistice – Mii de controale la restaurante au scos la iveală nereguli majore

Publicat

in

De

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi din industria alimentară, situate în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic, valoarea amenzilor aplicate depăşind 2,2 milioane de lei, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

De asemenea, au fost reţinute oficial şi puse sub sechestru peste 721 kilograme de produse alimentare, care prezentau un potenţial risc pentru sănătatea consumatorilor.

“În perioada 23 – 30.04.2024, ANSVSA a dispus acţiuni specifice perioadei premergătoare zilei de 1 Mai, prin intensificarea controalelor oficiale şi a măsurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare. Scopul acţiunii a fost protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic. Acţiunea, desfăşurată de ANSVSA la nivel naţional, s-a concretizat prin verificarea a 3.211 de obiective autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor”, se precizează în comunicatul autorităţii.

Abaterile constatate de inspectorii ANSVSA au fost sancţionate prin aplicarea a 308 de amenzi contravenţionale, care au totalizat 2.261.800 de lei.

Totodată, au fost emise 7 ordonanţe de suspendare a activităţii, 7 ordonanţe de interzicere a activităţii şi s-a dispus măsura de reţinere oficială/sechestru pentru o cantitate de 721 de kg de produse alimentare, produse care prezentau un potenţial risc pentru sănătatea consumatorilor.

Potrivit sursei citate, în perioada menţionată, controalele inspectorilor ANSVSA au vizat: 997 de restaurante, 64 de pizzerii, 25 de cantine, 102 cofetării-patiserii, 258 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 128 de pensiuni turistice, 305 de unităţi de tip hipermarket/supermarket, 850 de magazine alimentare, 231 de unităţi mobile de comercializare a alimentelor, 227 de târguri – expoziţii de produse alimentare şi 24 puncte gastronomice locale.

Pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare şi a proteja sănătatea consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au controlat condiţiile de igienă în care sunt recepţionate, depozitate, preparate şi valorificate diverse sortimente de produse alimentare şi preparate culinare destinate consumului uman.

“Principalele neconformităţi constatate au fost: nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea, întreţinerea spaţiilor, echipamentelor de lucru şi folosirea ustensilelor şi recipientelor în stare insalubră, ambalarea, etichetarea necorespunzătoare, expunerea la comercializare a produselor alimentare fără etichetă, utilizarea spaţiilor neautorizate/înregistrate sanitar veterinar, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare”, se mai arată în comunicat.

ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar-veterinar.

Citeste mai mult

NATIONAL

Grupul parlamentar PNL s-a opus nominalizării lui Ruben Vardanyan pentru Premiul Nobel pentru Pace

Publicat

in

De

Grupul parlamentar PNL a solicitat astăzi Comitetului Nobel respingerea candidaturii lui Ruben Vardanyan pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2024, a fost anuntat astăzi presei de grupul de legislatori.

În comunicatul de presă remis de grupul parlamentar PNL se menționează că “România susține lupta poporului ucrainean și se opune nominalizării unui inamic al Ucrainei la Premiul Nobel pentru Pace. Noi, semnatarii acestor scrisori, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, cerem Comitetului Nobel să retragă nominalizarea lui Ruben Vardanyan din lista candidaților la Premiul Nobel pentru Pace din 2024”.

Anterior presa de la București a scris că potrivit site-ului ucrainean Mirotvorets, Ruben Vardanyan este “sponsorul agresiunii rusești în teritoriile post-sovietice”, “ajutătorul invadatorilor și teroriștilor ruși-fasciști” și “complice la crimele autorităților ruse împotriva Ucrainei și a cetățenilor săi”.

În 2019, 22 de deputați ai Parlamentului European au cerut impunerea de sancțiuni împotriva lui Vardanyan, iar în 2022, 46 de membri ai Congresului SUA au susținut impunerea de sancțiuni personale împotriva sa. Ei au declarat că decizia Comitetului Nobel de a include o persoană “care ar trebui să fie imediat arestată” pe lista candidaților pentru cel mai prestigios premiu mondial este în directă contradicție cu valorile însuși ale Comitetului Nobel.

Acest lucru este demonstrat de:

• Declarația Comitetului Nobel din 2 septembrie 2023: “Este important și corect să promovăm cât mai larg posibil valorile și mesajele pe care Premiul Nobel le susține, – de exemplu, printr-un mesaj politic clar al anului trecut cu privire la premiul pentru pace, acordat activiștilor pentru drepturile omului din Rusia și Belarus, precum și ucrainenilor care documentează crimele militare rusești”.

• Politica Comitetului Nobel în 2022 (trimiși ai Rusiei și Belarusului nu au fost invitați la ceremonie) și în 2023 (invitațiile reprezentanților Rusiei, Iranului și Belarusului au fost retrase după o largă critică publică);

“Având în vedere că începând din octombrie 2023 nivelul parteneriatului dintre România și Ucraina a fost ridicat la unul strategic, iar militarii români au instruit piloții ucraineni ai avioanelor F-16 timp de peste jumătate de an, Camerei Deputaților din România îi apare inacceptabilă rehabilitarea reputației lui Ruben Vardanyan în favoarea Rusiei prin mâinile Comitetului Nobel”, se mai menționează în adresarea semnată de membri ai grupului parlamentar PNL.

În finalul scrisorii, legislatorilor români rezumă: “Cerem cu unanimitate ca Comitetul Nobel să retragă nominalizarea lui Vardanyan din lista candidaților la Premiul Nobel pentru Pace din 2024 și să continue eforturile comune de susținere a Ucrainei în interesul păcii pe tot continentul European”.

Un apel similar adresat Comitetului Nobel a fost semnat pe 22 aprilie de către 18 deputați ucraineni din Verhovna Rada a Ucrainei. Astfel, parlamentarii din două țări au cerut deja cu fermitate retragerea candidaturii lui Vardanyan din lista de nominalizați.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend