Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ungaria prelungeşte cu încă şase luni starea de urgenţă în țară, ca urmare a războiului din Ucraina

Publicat

in

Parlamentul ungar a votat miercuri prelungirea cu şase luni a stării de urgenţă în urma războiului din Ucraina, situaţie în care Ungaria se află, din diferite motive, încă din 2016.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Măsura îi permite premierului naţionalist Viktor Orban să guverneze prin decrete, fără acordul parlamentului, în toate chestiunile pe care le consideră ca având legătură cu războiul şi cu situaţia umanitară rezultată din acesta, relatează agenţia de presă EFE, citată de Agerpres.

„În faţa conflictului armat şi a catastrofei umanitare din Ucraina, precum şi a repercusiunilor acesteia în Ungaria, mai ales în ceea ce priveşte azilul, economia şi energia, este justificată prelungirea stării de urgenţă”, menţionează documentul adoptat de parlamentul de la Budapesta cu 135 de voturi „pentru” şi 47 „împotrivă”.

Majoritatea parlamentară a formaţiunii Fidesz, partidul lui Orban, a prelungit în mod repetat această stare de urgenţă instituită iniţial în anul 2016, atunci din cauza crizei provocate de valul de migranţi, care de asemenea rămâne în vigoare, apoi s-a adăugat pandemia Covid-19, iar din mai 2022 şi până în prezent este în vigoare starea de urgenţă în urma invaziei ruse în Ucraina.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Acord istoric – Cele mai puternice țări de pe glob renunță la cărbune: începe revoluția verde

Publicat

in

De

Miniştrii Energiei din ţările bogate din Grupul celor Şapte (G7) au ajuns luni la un acord pentru a-şi închide centralele pe cărbune din ţările lor până în 2035 cel târziu, într-un pas semnificativ către tranziţia de la combustibilii fosili către alte forme de energie, transmite Reuters, arată News.ro.

”Avem un acord pentru a înceta utilizarea cărbunelui în prima jumătate a anului 2030… este un acord istoric”, a declarat ministrul britanic pentru Securitate Energetică şi Net Zero, Andrew Bowie, conform unui videoclip postat pe X.

Surse diplomatice italiene au declarat că reuniunea s-a încheiat un acord tehnic.

Acordul va fi inclus în comunicatul final al miniştrilor energiei G7, care va fi publicat marţi, la sfârşitul unei întâlniri de două zile de la Torino.

O sursă a declarat mai devreme pentru Reuters că diplomaţii din ţările G7 – Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Canada şi Japonia – au discutat problema până duminică seara, înainte de începerea reuniunii ministeriale.

Moment important

Acordul marchează un pas semnificativ în direcţia indicată anul trecut de summit-ul COP28 al Naţiunilor Unite privind clima, pentru o tranziţie de la combustibilii fosili, dintre care cărbunele este cel mai poluant. ”Ajută la accelerarea trecerii investiţiilor de la cărbune la tehnologia curată, în special în Japonia şi, mai larg, în întreaga economie asiatică a cărbunelui, inclusiv China şi India”, a declarat Luca Bergamaschi, membru cofondator al oinstitutului de cercetări italian ECCO, pe X.

CONTEXT

Italia a produs anul trecut 4,7% din electricitatea totală prin cele şase staţii rămase pe cărbune. În prezent, Roma plănuieşte să-şi închidă centralele pe cărbune până în 2025, cu excepţia insulei Sardinia, unde termenul limită este 2028.

În Germania şi Japonia, cărbunele are un rol mai mare, ponderea energiei electrice produsă de combustibil fiind în 2023 mai mare de 25% din total.

Anul trecut, sub preşedinţia Japoniei, G7 s-a angajat să acorde prioritate paşilor concreti către eliminarea treptată a producţiei de energie pe bază de cărbune, fără a indica un anumit termen limită.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ministrul german de Externe a susţinut la Riad o soluţie cu două state

Publicat

in

De

Ministrul german de externe Annalena Baerbock s-a pronunţat în favoarea unui ajutor umanitar mai mare pentru Fâşia Gaza şi a unei soluţii cu două state în timpul discuţiilor cu omologi din ţări occidentale şi arabe, care au avut loc la Riad, informează marţi dpa.

Annalena BaerbockFoto: Kira Hofmann / imago stock and people / Profimedia

În timpul discuţiilor, Baerbock a subliniat că un stat palestinian independent, ca parte a unui proces de pace cuprinzător şi a unei soluţii cu două state, rămâne un obiectiv clar al politicii germane, potrivit rapoartelor care circulau în cercurile delegaţiei germane luni seară.

Baerbock a participat la această întâlnire a miniştrilor de externe arabi şi europeni de la Riad iniţiată de Arabia Saudită şi Norvegia, la care pe ordinea de zi s-au aflat perspectiva unei soluţii cu două state şi recunoaşterea Palestinei.

O soluţie cu două state prevede coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian, bazat pe graniţele teritoriilor palestiniene ocupate de Israel din 1967 – Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza.

Cu toate acestea, guvernul israelian respinge definitiv o astfel de soluţie cu două state, în timp ce organizaţia militantă palestiniană Hamas a spus că doreşte un stat palestinian independent, dar nu va recunoaşte oficial statul Israel.

Baerbock a precizat, de asemenea, că “acum este o nevoie urgentă de îmbunătăţire a accesului umanitar în Gaza şi de eliberare a ostaticilor”, s-a raportat după discuţii.

Ea a purtat, de asemenea, discuţii confidenţiale cu colegi arabi şi occidentali cu privire la paşii specifici necesari pentru a se pune capăt luptei şi a se găsi o soluţie durabilă a conflictului.

Miniştrii, inclusiv omologii american, Antony Blinken, şi cel britanic, David Cameron, s-au întâlnit la Riad în marginea unei conferinţe de două zile a Forumului Economic Mondial (WEF). Israelul nu a luat parte la discuţii.(Agerpres)

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend