Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un serial de televiziune despre Audrey Hepburn, în pregătire

Publicat

in

Un serial de televiziune despre actriţa Audrey Hepburn este scris de scenarista şi producătoarea americană Jacqueline Hoyt („The Good Wife”) şi va fi produs de Wildside (Italia), compania din spatele „The Young Pope” şi „L’amica geniale”, anunță news.ro.

Serialul „Audrey” este bazat pe scrierile fiului actriţei, Luca Dotti, şi ale jurnalistului şi romancierului italian Luigi Spinola. Tatăl lui Dotti a fost psihiatrul italian Andrea Dotti, cu care Hepburn a fost căsătorită din 1970 până în 1980.

Audrey Hepburn este una dintre cele mai cunoscute figuri ale secolului 20 şi a impresionat prin eleganţă şi farmec în filme ca „Sabrina”, „Roman Holiday”, „Breakfast at Tiffany’s” şi „My Fair Lady”. Viaţa ei însă nu a fost portretizată la nivel global.

Jacqueline Hoyt a scris şi produs „CSI”, „The Good Wife”, serialul „The Leftovers” al HBO, şi, cel mai recent, a colaborat cu Barry Jenkins pentru adaptarea pentru Amazon Prime a romanului „The Underground Railroad” al lui Colson Whitehead, premiat cu Pulitzer.

Dotti şi Spinola au semnat împreună bestsellerul „Audrey at Home” (2015), volum parţial biografic şi, în parte, carte de bucate şi poveşti, cu fragmente din corespondenţa ei şi fotografii inedite.

Din palmaresul lui Hepburn fac parte trofee Oscar, Emmy, Grammy, Tony şi Medalia Prezidenţială a Libertăţii. Actriţa a murit în 1993, la vârsta de 63 de ani, din cauza unui cancer.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Laurențiu Reghecampf l-a chemat pe Dan Alexa la procesul împotriva Prodancăi! Antrenorul îi cere fostului său prieten să recunoască amantlâncul

Publicat

in

De

Ion Luca Caragiale a avut o aventură cu soția unui celebru actor: ‘Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?!’

Citeste mai mult

NATIONAL

A fost inventat plasticul care se autodistruge. Materialul conține o specie de bacterii

Publicat

in

De

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a reuşit să conceapă un material biodegradabil compus din bacterii cu capacitatea de a se descompune la sfârşitul duratei sale de viaţă utilă, aducând astfel o rază de speranţă în faţa uneia dintre cele mai grave probleme de mediu, poluarea cu plastic, transmite EFE, preluată de Agerpres.

plasticFoto: Dreamstime

“Plasticul viu”, aşa cum îl definesc cercetătorii într-un studiu publicat marţi în jurnalul Nature Communications, este un material moale din poliuretan termoplastic ce poate fi utilizat la producţia de încălţăminte, covoraşe, perne sau spumă cu memorie.

O bacterie inclusă în procesul de fabricație

Materialul este compus din spori bacterieni ai unei tulpini de Bacillus subtilis, o bacterie comună din sol care, atunci când este expusă la nutrienţii prezenţi în compost, germinează şi descompune acest material plastic, la sfârşitul ciclului său de viaţă. „Aceasta este o proprietate inerentă a acestor bacterii”, a explicat unul dintre autorii studiului, Jon Pokorski, profesor de nanoinginerie la Universitatea din California, San Diego, Statele Unite.

Oamenii de ştiinţă au folosit spori bacterieni datorită rezistenţei lor la condiţii dure de mediu. Spre deosebire de sporii fungici, care au o funcţie reproductivă, sporii bacterieni posedă un scut proteic protector ce le permite bacteriilor să supravieţuiască în stare vegetativă.

Pentru a fabrica noul plastic biodegradabil, cercetătorii au introdus spori de Bacillus subtilis şi granule de poliuretan termoplastic într-o maşină de presare, în care cele două componente au fost amestecate şi topite la 135 de grade Celsius. Cercetătorii au evaluat ulterior biodegradabilitatea materialului rezultat, plasându-l pe resturi de compost biologic activ şi steril, la 37 grade Celsius, cu o umiditate relativă de 44-55%. Apa şi alţi nutrienţi din compost au declanşat germinarea sporilor în plastic, care a fost biodegradat în proporţie de 90% în termen de cinci luni.

„Este puţin probabil ca majoritatea acestor materiale plastice să ajungă în instalaţii de compostare bogate în microbi. Aşadar, această capacitate de a se autodegrada într-un mediu fără microbi suplimentari face ca tehnologia noastră să fie şi mai viabilă”, a declarat Pokorski, citat într-un comunicat.

Producția la scară industrială, următorul pas

Cercetătorii admit că nu au studiat încă rămăşiţele materialului degradat, dar cred că sporii bacterieni persistenţi din acesta ar fi inofensivi, deoarece Bacillus subtilis este o tulpină folosită în probiotice şi, în general, este considerată inofensivă pentru oameni şi animale şi chiar benefică pentru sănătatea plantelor.

În acest studiu, sporii bacterieni au fost modificaţi pentru a rezista la temperaturile ridicate necesare pentru producerea polimerului. „Evoluăm celulele din nou şi din nou, până când ajungem la o tulpină optimizată pentru a tolera căldura”, a explicat un alt autor al studiului, Adam Feist, cercetător la aceeaşi universitate.

Deşi studiul actual se concentrează pe producţia unei cantităţi reduse din noul material plastic, la scară de laborator, pentru a analiza viabilitatea acestuia cercetătorii lucrează în prezent la optimizarea procesului de producere la scară industrială a plasticului care se autodistruge la sfârşitul duratei sale de viaţă utilă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend