Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ucrania niega haber retenido gas ruso destinado a Moldavia tras acusaciones del Kremlin

Publicat

in

El gigante energético ruso Gazprom amenazó este martes con reducir el suministro de gas a Moldavia, tras acusar a Ucrania de apropiarse de una parte del gas exportado a territorio moldavo. “El volumen del gas suministrado por Gazprom en el punto de paso de Sudzha para transportarlo hacia Moldavia a través del territorio de Ucrania superaba [en realidad] el volumen” que llegó a la frontera entre Ucrania y Moldavia, denunció la empresa propiedad del Estado ruso.

Depozitele de gaze naturale, insuficiente pentru o iarnă fără probleme. „Marea realizare și marea salvare a României este un mit”Foto: fanatik.ro

Según Gazprom, Ucrania se apropió ilegalmente de 52,5 millones de metros cúbicos de gas en noviembre, al haberse quedado con una parte de los suministros a otros países. El grupo ruso amenazó con “reducir el suministro de gas en el punto de paso de Sudzha (…) a partir del 28 de noviembre a las 10H00 (07H00 GMT)”, en el caso en que Ucrania continúe apropiándose del gas exportado a otros países.

Estas amenazas se producen en un momento de caída de las temperaturas en Europa, lo que aumentó la demanda de gas, sobre todo el destinado a la calefacción. Antes de la intervención militar en Ucrania, Rusia era el principal exportador de gas a los países de la Unión Europea (UE). Sin embargo, tras el inicio de la ofensiva, los 27 países de la UE acentuaron su política de sanciones contra Moscú y el gas ruso representa ahora menos del 10% de sus importaciones gasísticas, según las autoridades europeas.

Ucrania negó el martes la afirmación de la compañía estatal rusa de gas Gazprom de que retuvo gas destinado a Moldavia, y acusó a Rusia de usar la energía como herramienta política para limitar los suministros a Europa. Acusando a Ucrania de retener volúmenes de gas que estaban destinados a Moldavia, Gazprom dijo que podría empezar a reducir los suministros de gas a Moldavia a través de Ucrania a partir del 28 de noviembre.

Rusia no es la primera que usa el gas como herramienta de presión política. Se trata de una burda manipulación de los hechos para justificar la decisión de limitar aún más el volumen de los suministros de gas a los países europeos”, dijo el operador del sistema de transmisión de gas ucraniano (GTSOU) en un comunicado. GTSOU dijo que todo el gas natural “aceptado de la Federación Rusa en el punto de entrada ‘Sudzha’ para su posterior transporte a los consumidores moldavos fue transferido a los puntos de salida (…) a Moldavia en su totalidad”.

La presidenta de Moldavia advirtió el lunes a su país que se preparara para un duro invierno, ya que se enfrenta a una crisis energética, con la invasión rusa a Ucrania amenazando el suministro de energía y haciendo subir los precios. GTSOU dijo que Gazprom quería privar a Moldavia, una pequeña exrepública soviética fronteriza con Ucrania, de la oportunidad de utilizar el sistema de transmisión de gas ucraniano y las instalaciones de almacenamiento subterráneo de gas del país, para aumentar su dependencia del gas ruso al comienzo de la temporada de calefacción. La compañía energética estatal ucraniana Naftogaz añadió en Twitter: “Gazprom acusó a Ucrania de robar gas una vez más. En resumen: no es cierto”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO Proteste cu violențe și distrugeri de Ziua Muncii, în Franța: Forțele de ordine intervin cu gaze lacrimogene

Publicat

in

De

Proteste violente în mai multe orașe din Franța. Zeci de persoane au fost arestate, miercuri, în timpul manifestaților de 1 Mai la Paris și Lyon, după ce mai multe grupuri de anarhiști au încercat să deturneze marșul pașnic la care participă mii de membri ai sindicatelor. De asemenea, în orașul Nantes unii protestatari au spart vitrine și magazine, iar forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene. Aproximativ 12.000 de polițiști și jandarmi au fost desfășurați în întreaga țară, inclusiv 5.000 în Paris.

Principalele două sindicate din Franța au organizat mitinguri de 1 Mai în mai multe orașe, inclusiv la Paris, sub sloganuri pentru promovarea păcii și împotriva austerității, dar și pentru un apel la o „Europă mai protectivă cu lucrătorii”. Evenimentele au loc în contextul alegerilor europene din iunie. În total, 165 de mitinguri au loc în întreaga țară, relatează RFI.

La proteste participă însă și pro-palestinieni și critici ai Jocurilor Olimpice, dar și fermierii nemulțumiți de normele de mediu. Potrivit unei surse din poliție, printre cele 4.500 de manifestanți de la Paris se află și câteva sute de radicali, notează AFP.

La Lyon, 22 de persoane au fost arestate și doi ofițeri de poliție au fost răniți după ce indivizi cu cagule au atacat o bancă. Violențe similare au avut loc și în orașul Nantes din vestul țării.

La Paris, 25 de persoane au fost arestate înainte ca parada să pornească. Autoritățile au scris pe platforma X că au confiscat arme, inclusiv un cuțit și pumnale de alamă.

O sursă din cadrul poliției a declarat pentru FranceInfo că autoritățile au fost pregătite pentru manifestanții. Aproximativ 12.000 de polițiști și jandarmi au fost desfășurați în întreaga țară, inclusiv 5.000 în Paris.

Între timp, eurodeputatul Raphaël Glucksmann, președintele mișcării de stânga Place Publique din Parlamentul European, a fost nevoit să plece de la o demonstrație din orașul Saint-Etienne, după ce a fost urmărit de tineri protestatari care au aruncat după el cu ouă pline de vopsea.

Glucksmann a declarat că a fost ținta unor „grupuri mici și violente”, într-un atac care a fost rezultatul a „luni de ură și calomnie” orchestrate cu abilitate de stânga dură.

Mii de oamenii au ieșit în stradă la Nantes

Mii de oameni au ieșit în stradă și la Nantes. Mai mulți protestatari îmbrăcați în negru și cu șepci au spart vitrine, o bancă, un supermarket Carrefour şi un magazin de îmbrăcăminte.

Forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene, notează AFP.

Manifestanții au protestat cu steaguri palestiniene la Marsilia și Nisa

Primele manifestaţii de amploare au pornit la Marsilia,

Nisa, Strasbourg şi Clermont-Ferrand.

La Marsilia, manifestanţi au agitat numeroase steaguri palestiniene, potrivit unor imagini difuzate de BFMTV.

Steaguri palestiniene au fost agitate şi la Nisa, potrivit France Bleu.

Numărul manifestanților a fost mai mic decât în 2023

La nivel naţional, „15.000 până la 120.000” de manifestanţi sunt aşteptaţi, potrivit unei note a serviciilor teritoriale de informaţii, consultată de AFP.

Este vorba despre un aflux mult mai mic decât în 2023, când la această mobilizare au luat parte aproape 800.000 de manifestanţi – potrivit autorităţilor – şi 2,3 milioane de manifestanţi – potrivit Confederaţiei Geneale a Muncii (CGT).

Este vorba despre un număr de opt până la zece ori mai mare decât în 2022, când poliţia a numărat 116.000 de manifestanţi, iar CGT 210.000.

La Paris, între 15.000 şi 30.000 de persoane sunt aşteptate de către autorităţi, inclusiv 400 până la 800 de manifestanţi radicali.

Activişti propalestinieni ar putea îngroşa rândurile manifestanților, mai ales la Paris, dar şi „critici” ai Jocurilor Olimpice ar putea profita de această „tribună”, potrivit spionajului francez.

Autorităţile se aşteaptă în mare la manifestaţii „cu caracter mai degrabă festiv” şi „mai liniştit” decât anul trecut, când Ziua Muncii a fost marcată de ciocniri violente în capitală şi în alte oraşe ca Nantes şi Lyon.

Citeste mai mult

NATIONAL

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern. Este nepermis să foloseşti astfel de scandaluri politice

Publicat

in

De

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern. Este nepermis să foloseşti astfel de scandaluri politice

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, că a fost csiguranţă un conflict intern, El a precizat că suntem şi în campania electorală, şi astfel de scandaluri sunt folosite politic. ”Este nepermis din punctul meu de vedere să foloseşti astfel de scandaluri politic, dar lipsa de responsabilitate se manifestă, din păcate, şi în zona politică”, a mai spus el.

”Cel puţin până în acest moment noi nu am identificat ca fiind vreo culpă medicală, dar nu vreau să mă antepronunţ până când Parchetul nu pronunţă o concluzie, pentru că nu vrem în niciun fel de influenţăm ancheta”, a declarat ministrul Sănătăţii la Digi24, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Ministrul a precizat că ”cu siguranţă a fost un conflict intern”

”Asta a fost şi concluzia Corpului de Control de la Ministerul Sănătăţii, noi am cerut managerului un plan de măsuri care să ducă la exercitarea coresponzătoare a atribuţiilor fiecărei persoane care este în Comitetul Director al Spitalului”, a mai spus Rafila, precizând că ”neînţelegerile dintre cei din spital nu trebuie să afecteze în niciun fel siguranţa pacienţilor, imaginea spitalului şi nici imaginea sistemului de sănătate, pentru că deserviciile sunt mult mai mari decât îşi închipuie unii sau alţii”.

”Dacă transformăm mizele personale în chestiuni care duc la compromiterea activităţii unor oameni, fie că sunt medici, asistenţi medicali, lucrul ăsta este din punctul meu de vedere nepermis”, a completat ministrul Sănătăţii, el adăugând că şi ”organismele profesionale, fie că ne referim la Colegiul Medicilor din Bucureşti sau ordinul Asistenţilor Medicali din Bucureşti ar trebui să ia poziţie în acest caz”.

”Şi pe mine mă afectează lucrul ăsta foarte mult pentru că, indiferent cât muncim şi noi (..) se fac investiţii, încercăm să schimbăm mentalităţile (..) toate aceste eforturi sunt compromise de multe ori de aşa-zise scandaluri cum a fost cel de la Pantelimon. Suntem şi în campania electorală, ele sunt folosite politic, este nepermis din punctul meu de vedere să foloseşti astfel de scandaluri politic, dar lipsa de responsabilitate se manifestă, din păcate, şi în zona politică”, a mai spus Rafila.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend