Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ucraina a ajuns la fundul sacului: deținuții ar putea fi trimiși să lupte pe front

Publicat

in

Autorizarea deţinuţilor ucraineni să servească în armată a fost aprobată miercuri în primă lectură de parlamentul de la Kiev, care a votat un proiect de lege menit să aducă noi soldaţi în rândul trupelor diminuate şi epuizate după mai mult de doi ani de război cu Rusia, relatează Reuters, conform Agerpres.

Proiectul prevede că deţinuţii care se alătură armatei pot fi eliberaţi condiţionat. Nu vor putea beneficia însă de prevederile legii cei condamnaţi pentru crime împotriva umanităţii, violenţe sexuale, asasinate şi delicte împotriva securităţii naţionale.

Încă nu este clar cu câţi soldaţi îşi va putea suplimenta efectivele armata ucraineană prin încorporarea deţinuţilor care vor deveni astfel eligibili să i se alăture. Proiectul ar mai putea suferi modificări înaintea votului final, pentru a elimina riscurile de corupţie, afirmă un parlamentar, Iaroslav Jelezniak.

Un proiect de lege separat care creşte amenzile pentru cetăţenii ucraineni care se sustrag mobilizării în armată a fost votat tot în primă lectură. Legislativul de la Kiev a început de asemenea examinarea versiunii finale a unui proiect de lege complex referitor la revizuirea procesului de mobilizare, după mai multe luni de critici şi discuţii, un vot asupra acestuia fiind aşteptat joi.

Kievul încearcă să mobilizeze noi soldaţi pentru a înlocui pierderile şi a face măcar o rotaţie parţială a trupelor epuizate după mai mult de doi ani de război.

Ucraina mai are nevoie de 500.000 de soldați

Fostul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, demis în februarie de preşedintele Volodimir Zelenski, ceruse recrutarea a încă aproximativ 500.000 de soldaţi. Dar înlocuitorul acestuia, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat apoi că nu este nevoie chiar de atâţia noi soldaţi, fără însă a oferi o estimare.

Între timp, preşedintele Zelenski a promulgat săptămâna trecută o lege care scade vârsta de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani. El i-a demis anul trecut pe toţi comandanţii comisariatelor militare din ţară pentru a elimina un vast sistem corupt prin care bărbaţii încorporabili se sustrag mobilizării prin oferirea unor sume de bani şi le-a cerut bărbaţilor ucraineni care au părăsit ţara să revină în Ucraina pentru a lupta pe front sau pentru a lucra şi plăti impozite.

Conform legii marţiale adoptate odată cu lansarea invaziei ruse, bărbaţii apţi să servească în armată cu vârste între 18 şi 60 de ani au interdicţie de a părăsi teritoriul naţional. Totuşi, mulţi bărbaţi ucraineni au reuşit să părăsească ţara

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

UE a adoptat o lege unică în lume: Pune punct dezvoltării necontrolate a Inteligenței Artificiale

Publicat

in

Statele membre ale Uniunii Europene au susţinut marţi acordul politic din decembrie anul trecut privind reglementarea inteligenţei artificiale (AI), iar noua legislaţie va intra în vigoare luna viitoare, transmite Reuters.

Agenţia apreciază că Legea AI din Europa este mai cuprinzătoare decât s-a obţinut în Statele Unite printr-o abordare bazată pe conformarea voluntară. În acelaşi timp, pentru China

principalul obiectiv în acest domeniu este menţinerea stabilităţii sociale şi a controlului statului.

Votul statelor europene a avut loc la două luni după ce europarlamentarii aprobaseră cu amendamente importante proiectul de lege redactat de Comisia Europeană în 2021.

Îngrijorarea faţă de contribuţia inteligenţei artificiale la dezinformare, ştirile false şi materiale protejate de drepturile de autor s-a intensificat în ultimele luni în întreaga lume, odată cu popularitatea sistemelor AI generative, cum ar fi ChatGPT creat de OpenAI, sprijinit de Microsoft, şi chatbot-ul (robot de dialog) Gemini al Google.

Ministrul belgian pentru digitalizare, Mathieu Michel, a afirmat într-un comunicat că “această lege de referinţă, prima din lume în genul său, răspunde unei probleme tehnologice globale care creează în acelaşi timp ocazii pentru societăţile şi economiile noastre”.

“Prin Legea AI, Europa pune accentul pe importanţa încrederii, transparenţei şi responsabilităţii în abordarea noilor tehnologii, asigurând în acelaşi timp posibilitatea ca această tehnologie în evoluţie rapidă să prospere şi să impulsioneze inovaţia europeană”, a adăugat el.

Citeste mai mult

NATIONAL

Irlanda se pregăteşte să anunţe recunoaşterea unui stat palestinian (surse)

Publicat

in

Guvernul Irlandei urmează să anunțe miercuri recunoașterea unui stat palestinian, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune, informează Rador Radio România.

Irlanda, Spania, Slovenia și Malta, membre ale Uniunii Europene, au indicat în ultimele săptămâni că intenționează să facă această recunoaștere, susținând că o soluție cu două state este esențială pentru o pace durabilă în regiune.

Guvernul irlandez a declarat marți seara că premierul și ministrul de externe vor vorbi cu presa miercuri dimineață, dar nu a precizat care va fi subiectul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend