Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Testarea elevilor. Ministrul Sănătății: Cine să o facă? Nu e cineva de sus care vine și aduce 3.000 de medici și 3.000 de asistenți în școli

Publicat

in

Dacă sistemul educațional și-a dorit testarea elevilor în școli, atunci sistemul educațional trebuie să rezolve această problemă, spune ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila. “Nu e cineva de sus care vine și îți aduce 3.000 de medici și 3.000 de asistenți în școli. Nu avem!”, afirmă Cseke, acuzând că “noi, societatea, avem acest sport de fugă de răspundere”.

  • “Aceste teste de salivă… au fost considerate un fel de miracol prin care noi o să rezolvăm ca elevii care poate sunt infectați să nu mai ajungă în sistemul educațional”, a afirmat ministrul interimar al Sănătății, la Digi 24.

El susține că în momentul în care s-a reglementat folosirea testelor de salivă în școli, toate categoriile profesionale care au propus, “fie că-i o parte a pedagogilor, o parte a părinților, o parte a asociației elevilor, toți s-au retras imediat, nimeni n-a mai vrut să-și asume răspunderea cine să facă aceste teste de salivă”, iar “toți cei care au spus până atunci că e absolut necesar au zis <<să vină statul, să rezolve…>>”.

  • “Statul suntem noi. Noi suntem, cu toții, nu sunt alții… Nu e cineva de sus care vine și îți aduce 3.000 de medici și 3.000 de asistenți în școli. Nu avem! Noi trebuie să ne rezolvăm.
  • Dacă ne-am dorit acest sistem, încă o dată, nu vreau să mă pronunț pe partea educațională, dacă sistemul educațional și-a dorit acest sistem, atunci sistemul educațional trebuie să-și rezolve această chestiune. Cum putem să folosim aceste teste de salivă, pentru care plătește statul român, din banii noștri, ai tuturor, și ai părinților, și ai pedagogilor și așa mai adeparte.
  • E valabil și pe partea de sănătate, nu vreau să par că dau lecții. Noi, societatea, avem acest sport de fugă de răspundere. Lansăm niște idei, punem presiune, vrem să facem ceva, vrem ca statul să vină să ne rezolve niște lucruri, chestiuni care unele dintre ele sunt legitime, dar atunci când trebuie să pun și eu munca mea, puțină, o jumătate de oră, 5 minute, atunci, nu. Atunci unii nu spun tot, unii fug de această răspundere”, a adăugat ministrul interimar al Sănătății.

Luni seară, Sorin Cîmpeanu declara că testele Covid-19 pe bază de salivă, non-invazive, pentru elevi trebuie să ajungă în şcoli în zilele următoare, până la începutul săptămânii viitoare.

Miercuri, ministrul Educației a anunțat un nou termen la care testele vor ajunge în școli – jumătatea săptămânii viitoare, deși ele erau așteptate la finalul acestei săptămâni. Această amânare vine în contextul în care nu este clar în acest moment dacă aceste teste vor putea fi făcute și acasă, de către părinți, sau doar la școală.

Citește și: Părinți și învățători, în fața testelor de salivă în școli: “Modul în care este implementată măsura e un românism clasic” / De ce preferă ca testele să fie făcute acasă

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Vârsta de pensionare crește la peste 65 de ani: ‘sistemul ar putea să se prăbușească’ / Țara europeană care a luat această măsură

Publicat

in

De

Vârsta de pensionare crește la peste 65 de ani: ‘sistemul ar putea să se prăbușească’ / Țara europeană care a luat această măsură

Guvernul ceh anunţă că a adoptat marţi o reformă a pensiilor prin care creşte vârsta ieşirii la pensie la peste 65 de ani, pentru a face faţă îmbătrânirii populaţiei, relatează AFP, informează News.ro.

Această reformă – care urmează să intre în vigoare din 2025 – urmează să fie prezentată în Parlament, în care Guvernul dispune de o majoritate.

”Această reformă le va garanta pensii demne persoanelor care au în prezent 30 sau 40 de ani”, le-a spus unor jurnalişti premierul Petr Fiala.

”Dacă nu aprobăm acest text, sistemul se va prăbuşi mai devreme sau mai târziu”, argumentează el.

VÂRSTA PENSIONĂRII CREŞTE ODATĂ CU SPERANŢA DE VIAŢĂ

Vârsta penionării a crescut cu regularitate şi este plafonată în prezent la 65 de ani în cazul persoanelor născute după 1971.

Reforma prevede ca vârsta pensionării să crească odată cu speranţa de viaţă şi va fi stabilită anula în cazul persoanelor care împlinesc 50 de ani.

Prin această reformă, un ceh mediu va trăi 21,5 ani ca pensionar.

Potrivit unor previziuni guvernamentale, deficitul sistemului pensiilor urmează să scadă la 1% din PIB în 2050, faţă de 5%, cât ar urma să fie în lipsa acestei reforme.

”În 2000, Cehia avea un pensionar la cinci persoane. În 2050, va fi unul din două. Este clar că trebuie să acţionăm”, subliniază Petr Fiala.

Pensia minimă urmează să reprezinte 20% din salariul mediu, iar persoanele care au avut locuri de muncă cu risc se pot pensiona cu până la cinci ani mai devreme.

Cehia este un stat membru al Uniunii Europene (UE) cu 10,9 milioane de locuitori, a cărui economie depinde puternic de producţia de automobile şi exporturi către zona euro.

Citeste mai mult

NATIONAL

Performanță pentru handbalul masculin românesc: Dinamo s-a calificat în Final Four-ul EHF European League

Publicat

in

De

Echipa de handbal masculin Dinamo București s-a calificat marți seara în Final Four-ul European League. Românii au câștigat manșa retur din deplasare cu Skjern, scor 34-38. În tur, Dinamo s-a impus cu 28-27. România are din nou o echipă în Final Four-ul competiției după 10 ani.

Dinamo București s-a calificat marți la turneul final Final Four al competiției EHF European League, după ce a câștigat ambele manșe ale sferturilor de finală cu echipa daneză Skjern.

În retur, Dinamo s-a impus clar, după ce la București, în tur, elevii lui Xavier Pascual, au câștigat la limită.

Prima parte a meciului a fost echilibrată, avându-i totuși în avantaj pe români, care după aproximativ 10 minute au început să se desprindă, având în tribune și un număr mare de susținători veniți de la București.

Cupara și Compania au pierdut un om important în defensivă, când Militaru a primit cartonaș roșu, dar românii nu s-au lăsat afectați și au avut chiar și 9 goluri avantaj (11-20), intrând la pauză cu scorul de 12-20.

Danezii au echilibrat jocul în partea a doua, au început cursa de revenire și s-au apropiat la 5, și chiar 3 goluri, spre final (33-36), dar oamenii lui Pascual au izbutit să-și păstreze un avantaj confortabil, care le-a adus calificarea.

Ante Kuduz, jucătorul croat naturalizat român, dar neconvocat la echipa națională, a marcat 8 goluri pentru Dinamo, în timp ce Cindric și Kukic au punctat de câte 7 ori. Portarul Vladimir Cupara a avut 11 intervenții reușite, cu un procentaj de aproape 30 la sută.

După 10 ani, România are din nou o echipă în Final Four-ul competiției. Ultima echipă care a jucat la acest nivel a fost HCM Constanța, în sezonul 2013-2014, în Cupa EHF, denumirea de atunci a turneului.

Final Four-ul va avea loc în Germania, la Hamburg, în 25 și 26 mai. Campioana în exercițiu sunt germanii de la Füchse Berlin.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend