Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Termenul pentru doza booster a vaccinului anti-COVID, redus de la 6 la 4 luni în România / Când intră în vigoare decizia

Publicat

in

​​Termenul minim pentru administrarea dozei booster de vaccin anti-COVID va fi devansat de la 6 la 4 luni în România, a anunțat joi medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

Decizia a fost luată deoarece datele științifice arată că protecția dată de vaccin scade după 4 luni de la schema inițială de vaccinare, a spus medicul militar.

Modificarea intră în vigoare de luni, 17 ianuarie.

Recomandarea fermă a CNCAV este de a se administra un vaccin pe bază de ARN mesager la doza booster, deoarece efectul vaccinurilor ARN la booster este mai bun, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

În acest moment, în România se pot vaccina cu doza booster toate persoanele cu vârsta peste 12 ani, indiferent de istoricul trecerii prin boală, dacă au minimum 6 luni de la schema primară de vaccinare (dozele 1 și 2).

În România, administrarea dozei a treia de vaccin împotriva COVID-19 (booster) a început pe 28 septembrie anul trecut, la persoanele care au împlinit minimum 6 luni de la a doua doză de vaccin.

Conform ultimelor date furnizate de CNCV, până miercuri în România făcuseră doza a treia de vaccin 2.179.080 de persoane.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Rafila, noi declarații despre situația dr Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar, care este medic și la clinica soției

Publicat

in

De

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat dar trebuie respectate anumite condiţii, şi anume trebuie ca programul să fie respectat în integralitate la spitalul public. „Sunt multe situaţii în care nu se întâmplă lucrul ăsta”, a subliniat Rafila. Asta, în contextul investigației Hotnews.ro care a arătat că dr. Cătălin Cârstoiu trimitea pacienți de la spitalul Universitar la clinica privată a soției sale.

Alexandru RafilaFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

”Discuţiile au fost în jurul calităţii lui de manager al spitalului”, a declarat Rafila la Digi24 în legătură cu situația dr. Cârstoiu care a făcut ca PSD-PNL să renunțe la candidatura acestuia, potrivit news.ro.

”Dacă există o incompatibilitate, ea trebuie stabilită de către instituţiile responsabile”, a precizat el.

”Eu sunt adeptul flexibilităţii într-o măsură în care bunul simţ şi etica sunt respectate. Adică, un pacient poate să opteze între un spital public şi un spital privat, este dreptul lui. Diferenţa este că la un spital public nu plăteşte nimic, la un spital privat poate să plătească o sumă considerabilă, sigur, pe baza unui contract, în plus faţă de ce decontează CAS. De asemenea, este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat dar trebuie respectate nişte condiţii. Dacă eu am cartea de muncă la spitalul public, eu trebuie să îmi desfăşor programul, activitatea, în integralitate la spitalul public. După ce îmi termin programul la spitalul public, mă pot duce la spitalul privat, să lucrez două ore, trei ore”, a spus ministrul.

Întrebat dacă se întâmplă acest lucru, Alexandru Rafila a răspuns: ”Cred că sunt multe situaţii în care nu se întâmplă lucrul ăsta. Managerii de spitale au responsabilitatea respectării programului de lucru”.

Anterior, pe subiect, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că „trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile”, pe fundalul discuției din societate, care decurge din parazitarea sistemului public de sănătate, inclusiv prin mutarea pacienților de la stat la privat.

Citește și:

Ce spunea Rafila în 2022: “Pacientul nu poate fi evaluat într-un spital public şi apoi îndrumat de acelaşi medic într-un spital privat”

Citeste mai mult

NATIONAL

Andrzej Duda se va uita mai mult peste ocean: Polonia va încerca să consolideze relaţiile cu SUA în perioada deţinerii preşedinţiei Consiliului UE

Publicat

in

De

Andrzej Duda se va uita mai mult peste ocean: Polonia va încerca să consolideze relaţiile cu SUA în perioada deţinerii preşedinţiei Consiliului UE

Viitoarea preşedinţie poloneză a Consiliului Uniunii Europene, funcţie ce va fi asigurată în prima jumătate din 2025, se va concentra pe consolidarea cooperării cu SUA şi Ucraina, a anunţat miercuri preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, relatează DPA, potrivit Agerpres.

”Ar trebui să organizăm două summituri europene în Polonia pentru a evidenţia cele mai importante elemente ale dezvoltării Europei pentru viitor”, a declarat Duda într-un discurs pentru celebrarea a 20 de ani de la aderarea Poloniei la UE.

Duda a precizat că primul summit ar urma să se concentreze pe relaţiile dintre UE şi SUA

El a precizat că primul summit ar urma să se concentreze pe relaţiile dintre UE şi SUA, iar al doilea va fi dedicat reconstrucţiei Ucrainei, ţară atacată de Rusia în mod nejustificat şi neprovocat în februarie 2022.

Susţinătoare fermă a Kievului, Polonia doreşte să vadă progrese în procesul de aderare a Ucrainei la UE.

Andrzej Duda este apropiat de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), formaţiune care a condus guvernul polonez până la alegerile de anul trecut. Centristul Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a devenit prim-ministru în luna decembrie.

La 1 mai 2004, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Malta şi Cipru au aderat la Uniunea Europeană.

”Prezenţa noastră în UE a contribuit la dezvoltarea dinamică a Poloniei în ultimii 20 de ani într-o manieră care nu poate fi supraestimată”, a spus Duda, citat de agenţia de presă PAP.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend