Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Telepatia, o putere ale cărui mecanisme omul nu le-a putut descifra încă / Fapte comune şi exemple celebre

Publicat

in

Telepatia rămâne un subiect de mare fascinație și mister, chiar dacă o parte considerabilă a comunității științifice încă o contestă din cauza lipsei unei explicații și demonstrații convingătoare. Cu toate acestea, fenomenul continuă să atragă atenția cercetătorilor și se desfășoară experimente de telepatie în diverse laboratoare din lume.

Acest fenomen, descris ca fiind transferul direct de gânduri între două persoane, emițător și receptor, fără intermediul canalelor senzoriale convenționale, cum ar fi vederea sau auzul, reprezintă o formă de percepție dincolo de simțurile obișnuite. Camille Flammarion, un renumit astronom din secolul al XIX-lea, argumenta că telepatia ar trebui recunoscută de comunitatea științifică drept o realitate indubitabilă, deoarece forțele psihice sunt indiscutabil prezente, chiar dacă natura lor exactă rămâne încă un mister.

Aproape un secol mai târziu, un laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în 2020, Roger Penrose, matematician și fizician, cu remarcabile contribuţii în domeniul fizicii matematice, relativității generale și cosmologiei, a postulat existența unei biofizici cuantice a minții, deschizând calea către înțelegerea telepatiei din punct de vedere științific.

Roger Penrose, împreună cu Stuart Hameroff, medic anestezist de la Universitatea din Arizona, au fundamentat, practic, un nou domeniu de cercetare, contrariind pe reprezentanţii ştiinţei convenţionale, pentru care gândirea este doar un proces biochimic şi, prin urmare, nu se manifestă dacă nu este perceput niciun stimul material. Or, telepatia se caracterizează tocmai prin absența acestui stimul material.

Un alt laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, Brian David Josephson, pasionat şi de fenomenele paranormale, a susținut în repetate rânduri existența telepatiei. Interesat de fizica cuantică, el a propus o nouă înțelegere a legilor universului, susţinând că realitatea “obiectivă”, așa cum o numim, provine din adâncurile memoriei umanității, în timp ce “anomaliile”, precum sincronicitatea lui Jung sau transmisiile hipnotice ar fi “manifestări ale voinței individuale”.

Telepatia – fapte comune şi exemple celebre

content-image

Telepatia pare să se manifeste frecvent între persoanele cu conexiuni emoționale puternice, care creează un “canal” pentru transmiterea gândurilor. Diverse situaţii de viaţă sau experimente ştiinţifice au arătat că există, indubitabil, o comunicare subtilă intre mamă şi copil, intre gemeni identici care recunosc adesea senzații sau gânduri similare, chiar dacă se află la distanțe mari unul de celălalt, intre membri ai familiei (mai ales în cazul unor emoţii intense), între oameni şi animalele lor de companie etc.

Cercetările în neuroștiințe au evidenţiat că, în astfel de situaţii, se produce o sincronizare a undelor cerebrale, care, chiar dacă nu este o dovadă clară a telepatiei, pune în evidenţă o formă de comunicare subtilă.

Muzicienii și oamenii extrem de sensibili din punct de vedere emoțional par a avea o înclinație naturală către telepatie, întreţinută de ani de practică în armonizarea propriilor expresii cu cele ale altora, făcându-i astfel deosebit de receptivi la stările emoţionale comune.

George Bizet şi mezzo-soprana Célestine Galli-Marie

Un exemplu intrigant, citat adesea în discuțiile despre telepatie, este al unei cunoscute mezzo-soprane de la sfârşitul secolului al XIX-lea, Célestine Galli-Marie, faimoasă pentru interpretarea rolului principal din opera “Carmen”, de Georges Bizet.

La data de 2 iunie 1875, în timp ce era pe scenă, Galli-Marie a încetat brusc să cânte, simțind un fel de neliniște inexplicabilă. Revenind în culise, ea și-a exprimat convingerea că lui Bizet i s-a întâmplat un eveniment nefericit. Într-adevăr, Bizet suferise un infarct grav și murise două ore mai târziu.

Exerciţii de comunicare telepatică în timpul misiunii Apollo 14

content-image

În timpul misiunii Apollo 14, din 1971, care a dus oameni pe Lună, Edgar Mitchell, un astronaut fascinat de parapsihologie, a profitat de “timpul liber” pentru a conduce un experiment de telepatie fără precedent. Din spațiu, pe orbita Pământului, el a căutat să trimită mesaje telepatice către doi prieteni de pe Pământ.

Edgar Mitchell a făcut 150 de încercări separate de a-și transmite gândurile din capsula spațială unei persoane de pe Pământ şi se pare că acest experiment a produs rezultate semnificative statistic.

“Am efectuat experimentul în timpul liber cu prietenii mei – mărturisea astronautul. A fost cu adevărat o experiență foarte personală și nu am avut de gând să o facem publică. Experimentul nu schimbă nimic, dar a arătat că ceea ce a funcționat în laborator a funcționat și în spațiu, cu aceleași rezultate foarte pozitive. Profesioniștii din domeniu au considerat acest lucru semnificativ. În telepatie, spațiul nu contează”.

Telepatia – comunicarea intuitivă între oameni sau între oameni şi animale

content-image

Comunicarea intuitivă cu animalele, ca o formă de comunicare telepatică, este un domeniu care fascinează și intrigă mulți oameni, de multă vreme, de la proprietarii de animale de companie, până la cercetătorii comportamentului animal.

Deschizător de drum în cercetarea acestui fenomen este britanicul Rupert Sheldrake, redutabil specialist în biochimie şi în fiziologie. Nenumărate experimente l-au condus la concluzia că “telepatia este profund înrădăcinată în natura noastră și foarte extinsă în regnul animal”.

El este convins de altfel că, la un moment dat, în evoluția lor, oamenii au avut și ei un al șaselea sau al şaptelea simţ, dar și-au pierdut această abilitate când nu a mai fost nevoie de aceasta sau nu a mai fost folosită.

Multe dintre cărţile sale – “Seven Experiments that could change the world” (“Șapte experimente care ar putea schimba lumea”, 1994), “Dogs That Know When Their Owners Are Coming Home” (“Câini care știu când stăpânii lor se întorc acasă”), “The Sense of Being Stared At” (“Sentimentul de a fi privit”, 2003) s.a.m.d – au bulversat lumea ştiinţifică, Rupert Sheldrake fiind criticat de unii că ar fi abandonat rigoarea ştiinţei clasice, în favoarea parapsihologiei şi a gândirii magice, alţii recunoscând originalitatea abordării şi acceptând că ceea ce nu înţelegem nu ar trebui respins din principiu.

Telepatia, în viziunea lui Rupert Sheldrake, ar explica, de exemplu, coincidenţele, intuiţiile noastre, comunicarea subtilă intre mamă şi copil sau faptul că animalele de companie (câini, pisici etc.) ştiu cu mult înainte când stăpânii lor se întorc acasă. Astfel de situaţii s-ar explica, spune cercetătorul, pe baza “câmpurilor morfice”, care ar conţine energie sau informaţie şi ar avea un rol decisiv în comportamentul fiinţelor vii.

Telepatia, un fenomen subtil

În prezent, se poate constata că, deşi cea mai mare parte a lumii ştiinţifice continuă să respingă posibilitatea comunicării telepatice, în sens tradiţional, se fac totuşi experimente pentru găsirea unor tehnologii (interfeţe creier – computer) care să permită oamenilor să comunice direct, prin gânduri, şi se pare că mai este foarte puţin până la a se ajunge la o astfel de performanţă, care va schimba fundamental multe aspecte ale vieţii noastre.

De asemenea, comunicarea “brain to brain” (comunicare între creiere), fără apelul la mijloacele tradiționale de comunicare, cum ar fi limbajul vorbit, limbajul scris, semnalele vizuale etc., asociată cu telepatia, ar putea deveni realitate, prin conectarea creierelor mai multor indivizi prin intermediul unei interfețe neuronale computerizate, numită BCI (“brain computer interface”). Acest instrument înregistrează, codifică și decodifică impulsurile electrice, care pot fi transmise apoi prin radio, Wi-Fi, internet etc.

O experienţă reuşită de telepatie s-a produs în 2014, când o echipă de cercetători de la Harvard Medical School și de la Universitatea din Barcelona au experimentat transmiterea unui mesaj “brain to brain” (un salut, “Hola!”) între un cercetător aflat în Strasbourg, Franţa, şi altul în India, la 7 700 kilometri distanţă. Persoana din India a transmis mesajul, purtând o cască cu electrozi, iar cea din Franta a putut să “vadă” în creier nişte fulgere de lumină şi să decodeze mesajul, scrie destepti.ro.

Pornind de la acest experiment, cercetătorii din Silicon Valley, unde se află cele mai mari corporații de înaltă tehnologie din lume, au mers mai departe şi au reuşit să pună la punct un dispozitiv în infraroşu capabil să anticipeze cuvintele participanţilor la experiment (fără ca acestea să fie rostite) şi care permite vizualizarea imaginilor mentale pe un computer. Următorul pas va fi conceperea unor implanturi neurale capabile să codifice undele noastre cerebrale în informații.

Telepatia – o “nouă frontieră a puterii”?

Paradoxal este faptul că telepatia, ca fenomen (natural) ale cărui mecanisme omul nu le-a putut descifra încă, pe de o parte, este negată şi, în virtutea unor stereotipii de gândire, este dusă în zona paranormalului, teorii precum cele ale lui Roger Penrose sau Rupert Sheldrake, care mizează pe recuperarea unor abilităţi pierdute ale omului sau pe înţelegerea energiilor subtile care ne guvernează, sunt respinse sau discreditate, iar, pe de alta, se caută tehnologii performante, care să fie capabile să “citească” mintea şi gândurile.

Într-un viitor apropiat, ni se spune, prin simpla conectare la un computer vom putea să intervenim, prin gând, asupra realităţii – ne vom îndrepta gândul spre ecranul televizorului și programul selectat se va deschide, ne vom îndrepta gândul spre aparatul de cafea și cafeaua se va pregăti etc. Încântaţi de astfel de performanţe, într-o altă etapă creierul se va conecta direct la alt creier. Ce se va întâmpla atunci?

Inadvertenţele din lumea ştiinţifică referitoare la telepatie ridică, desigur, semne de întrebare în legătură cu intenţiile celor care nu par a căuta recuperarea unei calităţi pierdute a fiinţei umane, ci “simularea” acesteia cu ajutorul tehnologiei – telepatia asistată de computer.

Să fie această preocupare doar în scopuri medicale? Sau vizează, poate, şi altceva, după cum afirma Shoshana Zuboff, profesor la Harvard, psiholog, filozof și savant – “altceva” insemnând manipularea mentală (implicit suprimarea vieţii private), controlul a milioane de oameni, o “nouă frontieră a puterii”, într-un aşa-numit “capitalism de supraveghere”?

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

A început deszăpezirea Transfăgărășanului! Când se va deschide cel mai spectaculos drum din România / VIDEO

Publicat

in

De

Drumarii lucrează pentru a curăţa de zăpadă DN 7 C, Transfăgărăşan, estimând că traficul va putea fi deschis înainte de data obişnuită de 1 iulie.

”Am început deszăpezirea Transfăgărăşanului! Deocamdată lucrăm în zonele în care nu există risc de avalanşă şi doar atunci când condiţiile meteo permit intervenţia în siguranţă”, anunţă, miercuri, oficialii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov.

Aceştia preciază în în acest an stratul de zăpadă din zonă este mai mic.

”Având în vedere că în acest an avem mai puţină zăpadă comparativ cu alţi ani, estimăm că vom putea deschide acest drum spectaculos cu mult înainte de data obişnuită de 1 iulie”, a mai transmis sursa citată.

De obicei, stratul de zăpadă care trebuie îndepărtat de pe carosabil ajunge şi la şase metri, lucrându-se câteva săptămâni pentru a curăţa întreaga porţiune.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO | Cea mai neagră zi din istoria Formula 1: Doi piloți au murit în cele mai înfiorătoare accidente văzute vreodată pe pistă – Azi se împlinesc 30 de ani

Publicat

in

De

Tragedia din 30 aprilie și 1 mai 1994 rămâne una dintre cele mai negre zile din istoria Formula 1. Ayrton Senna, unul dintre cei mai remarcabili piloți din istoria motorsportului, a sfârșit tragic la doar 34 de ani în timpul Marelui Premiu de la Imola. Cu doar o zi înainte, în timpul calificărilor, Roland Ratzenberger a suferit și el un accident fatal, adâncind durerea și șocul în lumea motorsportului.

Senna, cunoscut pentru talentul său excepțional și pentru devotamentul său față de sportul pe care-l iubea, a rămas în memoria fanilor ca unul dintre cei mai mari campioni ai sportului cu motor. Cu doar patru luni înainte de accident, Senna exprimase dorința ca, în cazul unui accident grav, să fie totul cât mai rapid posibil. Moartea sa tragică a fost un șoc pentru întreaga lume a sportului cu motor și a adus la schimbări semnificative în siguranța pilotajului și a circuitelor.

Roland Ratzenberger a fost victima primei tragedii care a avut loc în timpul calificărilor pentru Marele Premiu de Formula 1 de la San Marino, pe 30 aprilie 1994. La doar 34 de ani, Ratzenberger a pierdut controlul mașinii sale într-un viraj și a lovit un zid de beton la o viteză de 313 km/h, generând un zgomot îngrozitor de impact.

Eforturile echipei medicale au fost remarcabile. Medicul lui Ayrton Senna a ajuns la locul accidentului în doar 25 de secunde și a reușit să îl resusciteze pe Ratzenberger, redându-i pulsul. În doar 7 minute, acesta era deja la spitalul Maggiore din Bologna cu un elicopter medical, dar, din păcate, eforturile medicale au fost în zadar, iar Ratzenberger a murit în acel spital.

Senna, care a ajuns rapid la spital, a fost profund afectat de această tragedie. Lacrimile au curs când medicii au anunțat decesul lui Roland Ratzenberger, marcând începutul unei perioade întunecate în istoria sportului cu motor.

„Ayrton, de ce nu te retragi din cursa de mâine? N-ar trebui să pilotezi. De fapt, de ce nu renunți de tot? Ești triplu campion mondial, cel mai rapid pilot din lume. De ce nu renunți și hai să mergem împreună la pescuit”, i-ar fi spus medicul lui Senna imediat după decesul lui Ratzenberger.

„Sid, sunt anumite lucruri pe care nu le putem controla. Nu pot renunța, trebuie să merg mai departe”, i-a răspuns pilotul brazilian , iar acestea au fost ultimele cuvinte rostite între cei doi înaintea fatidicei zile de 1 Mai.

După tragedia care a avut loc în timpul calificărilor, Ayrton Senna a fost profund afectat și a fost în imposibilitatea de a concura în ziua de 30 aprilie. Cu toate acestea, în ziua următoare, Senna a revenit pe pistă.

Înainte de a intra în cursă, Senna a avut o ultimă convorbire telefonică cu iubita sa.

„De-abia aștept să te văd”, au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus Senna către iubita sa, Adriane.

Sora lui Senna, Viviane, a dezvăluit mai târziu un lucru emoționant care a creat o adâncă emoție printre fanii și cunoscuții lui Ayrton Senna. Înainte de a începe cursa, Senna a citit câteva pasaje din Biblie.

La 14:17, Senna a părăsit pista cu o viteză de 310 km/h și s-a izbit de un parapet de beton. În momentul impactului, viteza sa era de 218 km/h.

Doctorul său, Sid Watkins, a ajuns la locul accidentului în câteva secunde și a realizat imediat că situația era extrem de gravă. Brațul suspensiei dreapta față se ruptese și era înfipt în casca lui Senna. La spital, s-a constatat că brazilianul pierduse aproape 5 litri de sânge.

Da, în acel tragic eveniment, Michael Schumacher a câștigat cursa. În timp ce decesul lui Roland Ratzenberger a fost anunțat imediat, piloții au aflat despre moartea lui Senna abia după încheierea cursei.

Corpul lui Ayrton Senna a fost repatriat din Italia în Brazilia pe 5 mai 1994, într-un zbor însoțit de avioane de vânătoare.

Peste trei milioane de oameni s-au adunat pe străzile din Brazilia pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Ayrton Senna la înmormântare

Unul dintre cei care au purtat sicriul pe umeri a fost marele rival al lui Senna, Alain Prost. Acest moment a simbolizat respectul și rivalitatea lor în motorsport.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend