Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

SUA și UE intervin ferm între Kosovo și Serbia: Să revină la susţinerea unui mediu care să stimuleze reconcilierea!

Publicat

in

Uniunea Europeană şi Statele Unite au exprimat preocupări, miercuri, în privinţa crizei dintre Serbia şi Kosovo, cerând diminuarea imediată şi fără condiţii a tensiunilor interetnice din nordul teritoriului kosovar, informează Mediafax.

“Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii sunt preocupate de situaţia tensionată permanentă din nordul Kosovo. Îndemnăm toate părţile să exercite reţinere maximă, să ia măsuri imediate şi necondiţionate pentru reducerea tensiunilor, să se abţină de la provocări, ameninţări şi acte de intimidare”, anunţă purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi cel al Departamentului de Stat de la Washington, potrivit unei declaraţii comune postate pe site-ul Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS) şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

“Colaborăm cu preşedintele Aleksandr Vucici şi cu premierul Albin Kurti pentru a găsi o soluţie politică în scopul reducerii tensiunilor şi acceptării unui drum înainte, în interesul stabilităţii, siguranţei şi bunăstării tuturor comunităţilor locale. Salutăm asigurările conducerii din Kosovo prin care confirmă că nu există liste cu nume ale cetăţenilor kosovari de etnie sârbă care să fie arestaţi sau inculpaţi pentru protestele paşnice şi pentru baricade. În acelaşi timp, legea trebuie respectată, iar orice formă de violenţă este inacceptabilă şi nu va fi tolerată”, subliniază Uniunea Europeană şi Statele Unite.

“Aşteptăm ca liderii din Kosovo şi din Serbia să revină la susţinerea unui mediu care să stimuleze reconcilierea, stabilitatea regională şi cooperarea, în beneficiul propriilor cetăţeni. Toate obigaţiile asumate prin dialog trebuie implementate complet, fără întârziere”, insistă UE şi Statele Unite.

Ministrul de Interne de la Priştina, Xhelal Svecla, a afirmat marţi că Serbia, sub influenţa Rusiei, încearcă să destabilizeze Kosovo prin susţinerea etnicilor sârbi din nord care blochează drumuri de câteva săptămâni. “Serbia, în mod precis, influenţată de Rusia, a intensificat starea de reacţie militară, iar acum ordonă ridicarea de noi baricade, pentru a justifica şi a proteja grupuri infracţionale care terorizează cetăţenii de etnie sârbă care locuiesc în Kosovo”, a declarat Xhelal Svecla.

Administraţia de la Belgrad a negat că ar încerca destabilizarea situaţiei în Kosovo, afirmând că vrea doar protejarea minorităţii sârbe. Preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici, a declarat că Belgradul “va continua să lupte pentru pace şi să caute soluţii de compromis”. Serbia a ordonat plasarea în stare de alertă a forţelor militare şi a efectivelor poliţiei, exprimând îngrijorare că autorităţile kosovare pregătesc o intervenţie în localităţi ale etnicilor sârbi, pentru deblocarea drumurilor.

Sute de etnici sârbi din nordul Kosovo au construit începând din 10 decembrie baraje pentru a protesta faţă de arestarea unui fost poliţist sârb acuzat că a atacat agenţi ai forţelor de ordine kosovare. Poliţia kosovară susţine că a fost vizată de trei atacuri armate. Misiunea de Poliţie a Uniunii Europene (EULEX) a fost vizată de un atac cu grenadă de manevră, dar nimeni nu a fost rănit. De asemenea, Forţa NATO de menţinere a păcii (KFOR) a fost vizată de un atac armat.

Kosovo, fostă provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză, şi-a proclamat independenţa în 2008, cu sprijinul Occidentului, după un conflict militar. Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo şi îi încurajează pe etnicii sârbi să sfideze autorităţile de la Priştina, care vor să îşi exercite suveranitatea pe întregul teritoriu.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Video | Incendiu puternic în București! Mai multe echipaje de pompieri au fost trimise la fața locului, se aud explozii

Publicat

in

De

Incendiu puternic în București: Mai multe echipaje de pompieri au fost trimise la fața locului

Un incendiu a izbucnit, luni seara, în zona Bucureștii Noi din București. din primele informații se pare că este vorba despre o clădire dezafectată.

Mai multe echipaje de pompieri au foist trimise la fața locului. Focul se vede de la kilometri distanță. În zonă se află locuințe și o benzinărie, iar oamenii au auzit mai multe explozii.

Ce spune ISUBIF

“Intervenim pentru stingerea unui incendiu ce se manifestă la o hală dezafectată pe strada Spicului, din sectorul 1 al municipiului București.

La sosirea primelor echipaje de intervenție ardea la nivelul acoperișului pe o suprafață de aproximativ 650 m².

Au fost alertate trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoscară de intervenție și salvare la înălțime și o ambulanță SMURD

Datorită suprafeței mari pe care se manifestă incendiul dispozitivul a fost suplimentat cu încă șapte autospeciale de stingere”, anunță ISUBIF.

content-image

Citeste mai mult

NATIONAL

Maia Sandu: Republica Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall. Este timpul să începem să ne gândim la o investiţie serioasă pentru a ne asigura pacea

Publicat

in

De

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care se află luni în vizită oficială la Bruxelles, a rostit un discurs în deschiderea Conferinţei anuale privind bugetul Uniunii Europene, în care a pledat pentru un plan Marshall pentru ţara sa şi pentru Ucraina vecină, arătând că ambele au de suferit de pe urma războiului Moscovei, relatează News.ro.

Maia Sandu a subliniat că Ucraina se confruntă cu agresiunea militară rusă, în timp ce Republica Moldova este supusă războiului hibrid din partea Rusiei. Ambele ţări au nevoie de un Plan Marshall pentru secolul XXI din partea Uniunii Europene, a spus Maia Sandu, şefa statului moldovean îndemnând la alocarea de resurse financiare pentru ţara sa – care este candidată la aderarea la UE – în următorul buget al blocului comunitar, relatează NewsMaker.

În debutul discursului său, Maia Sandu a declarat că inima europeană „bate mai puternic ca niciodată” în Moldova, odată ce ţara se pregăteşte să adere la UE. „Pentru noi, apartenenţa la UE înseamnă protejarea valorilor pe care le considerăm importante şi pe care nu le luăm ca de la sine înţelese. Aceste valori sunt atacate în regiunea noastră şi, pe măsură ce ne gândim la bugetul UE, este timpul să începem să ne gândim la o investiţie serioasă pentru a ne asigura că pacea este restabilită, că pacea prevalează asupra conflictului”, a spus Maia Sandu.

Preşedinta de la Chişinău le-a explicat oficialilor europeni, reuniţi în sala Comisiei Europene pentru a discuta viitorul buget UE, că, deşi Republica Moldova nu este atacată militar de Federaţia Rusă, la fel ca Ucraina, este supusă unui război hibrid, în care câmpul de luptă este „peste tot”: economie, spaţiu informaţional şi surse energetice. Astfel, Maia Sandu a argumentat de ce Moldova are nevoie de sprijin financiar din partea UE.

Maia Sandu a subliniat că bugetul UE nu trebuie să fie doar un document financiar, ci un „buget pentru pace”.

Preşedinta Republicii Moldova a menţionat că extinderea Uniunii Europene este „cheia securităţii”. Maia Sandu a adăugat că un buget bine planificat, care sprijină extinderea, este esenţial pentru ca UE să fie mai unită şi mai sigură într-un peisaj global „din ce în ce mai complex”.

„Dacă Uniunea Europeană se gândeşte serios la agenda de extindere, acest lucru trebuie reflectat în planificarea sa bugetară. Sprijinirea ţărilor candidate precum Moldova înseamnă prioritizarea investiţiilor în acele domenii care întăresc economiile, dar şi societăţi întregi – investiţii în guvernanţă, în măsuri anticorupţie, în reforme judiciare şi, foarte important, în infrastructura de securitate”, a menţionat Maia Sandu.

Şefa statului a spus că „aşa cum Europa de Vest a primit un colac de salvare economic după cel de-al Doilea Război Mondial prin Planul Marshall american, Moldova şi Ucraina au nevoie de un echivalent al acestui plan pentru secolul XXI din partea UE”.

„Planul Marshall a fost conceput pentru a arăta unui continent epuizat că democraţia şi capitalismul erau o cale mai bună de a merge înainte decât orice cale oferită de comunism. Versiunea modernă de astăzi va trebui, de asemenea, să ofere speranţe similare celor dintre noi care ne muncesc pentru aderarea la UE”, le-a spus ea oficialilor europeni.

De asemenea, Maia Sandu a declarat că sunt necesare „mai multă viteză şi ajustări” în modul în care este cheltuit bugetul. „O întârziere standard de câteva luni în implementarea unui proiect poate face diferenţa între o iarnă cu sau fără electricitate în Europa de Est. (…) Nu putem continua să folosim aceleaşi proceduri lente dacă vrem ca Europa să conteze. De aceea, următorul buget al UE trebuie să fie un buget care să privească dincolo de orizont, care să anticipeze provocările şi să ofere soluţii inovatoare”, a punctat preşedinta Sandu.

Ea a avertizat că o victorie a Rusiei va avea efecte şi asupra europenilor. „Dacă eşuăm, repercusiunile se vor simţi aici, la Bruxelles, şi în orice altă capitală europeană. Ajutaţi-ne să le arătăm moldovenilor, care trăiesc în speranţă de 30 de ani, că Uniunea Europeană oferă nu doar o perspectivă pentru un viitor mai bun, ci şi prezentul mai bun pe care îl merită – o viaţă decentă, liberă şi demnă”, a pledat şefa statului moldovean în faţa oficialilor europeni. „Deciziile pe care le veţi lua vor rezona dincolo de sălile acestei conferinţe şi chiar dincolo de graniţele actuale ale UE, influenţând peisajul geopolitic al continentului nostru şi vieţile a milioane de oameni care cred în promisiunea Europei unite. Investiţia în pace prin bugetul UE este în cele din urmă o investiţie în prosperitatea tuturor naţiunilor europene. O Europă paşnică este o Europă prosperă, în care companiile pot prospera, economiile pot creşte, iar societăţile pot înflori fără riscul războiului”, a conchis Maia Sandu.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend