Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Studiu post-Covid: Două milioane de britanici suferă de simptomele de lungă durată

Publicat

in

Două milioane de persoane din Anglia şi Scoţia continuă să sufere din cauza simptomelor generate de COVID-19 de lungă durată, iar activităţile zilnice desfăşurate de 381.000 dintre ele sunt mult limitate din această cauză, potrivit unui studiu oficial publicat joi, informează Reuters, conform Agerpres.

Spre deosebire de alte naţiuni mari şi bogate, în Marea Britanie, participarea la forţa de muncă a scăzut de la începutul pandemiei COVID-19 în 2020, îngrijorând guvernul şi angajatorii. Un factor important a constat în creşterea numărului persoanelor cu vârstă legală de muncă care sunt bolnave pe termen lung şi care au ajuns la aproximativ 700.000 de la începutul pandemiei.

Datele publicate joi arată că 9,1% dintre persoanele care nu lucrează sau care se află în căutarea unui loc de muncă au raportat simptome de COVID-19 de lungă durată, un procent care este aproape triplu faţă de cel constatat în rândul populaţiei generale.

Care sunt grupele de vârstă cele mai expuse

Persoanele cu vârste cuprinse în intervalul 45-54 ani prezintă cea mai mare probabilitate de a raporta simptome de COVID-19 de lungă durată, procentul fiind de 5% la nivelul acestei grupe de vârstă, iar femeile sunt cu 20% mai predispuse decât bărbaţii să raporteze astfel de simptome.

Dintre oamenii care au raportat aceste simptome în studiul publicat joi, 51% au spus că ele au început cu mai mult de doi ani în urmă, iar 71% au spus că acestea au durat cel puţin un an.

Regatul Unit a înregistrat peste 230.000 de decese asociate cu COVID-19, deţinând o rată de mortalitate similară cu ratele constatate în Statele Unite şi Italia, dar mai mare decât oriunde altundeva în Europa de Vest, potrivit datelor transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cum trebuie interpretat studiul

Studiul publicat joi de ONS a fost realizat cu ajutorul Agenţiei britanice de siguranţă a sănătăţii, în baza unui eşantion compus din 139.000 de participanţi.

Simptomele au fost auto-raportate. De asemenea, participanţii la studiu şi-au raportat singuri starea de COVID de lungă durată, astfel încât este posibilă o clasificare eronată. În egală măsură este posibil ca alte persoane care au simptome cauzate de COVID-19 să nu se descrie ca având COVID de lungă durată. Estimările prezentate în acest studiu conţin incertitudini. Există mai multe surse de incertitudine, inclusiv incertitudinea testului, a estimărilor şi a calităţii datelor colectate în chestionar, scrie ONS pe site-ul său (https://www.ons.gov.uk).

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Ruşii continuă ofensiva în Harkov: Zeci de aşezări ucrainene sunt sub focul artileriei inamice, 6.000 de persoane au fost evacuate, zeci de kilometri pătraţi au fost cuceriţi în doar câteva zile

Publicat

in

Aproximativ 30 de localităţi din nord-estul Ucrainei sunt sub tirul armatei ruse, care îşi continuă noua ofensivă în regiunea Harkov, unde a cucerit zeci de kilometri pătraţi în doar câteva zile şi de unde au fost evacuate în jur de 6.000 de persoane, relatează AFP și News.ro.

Soldați ucraineni în HarkovFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Peste 30 de localităţi din regiunea Harkov au fost lovite de tiruri de artilerie şi mortiere inamice”, a declarat luni la prânz guvernatorul regional, Oleh Syniehubov, pe reţelele sociale.

El a adăugat că un total de 5.762 de locuitori au fost evacuaţi din aceste zone de la începutul luptelor. Alte 1.600 de persoane urmau să plece luni, în condiţiile în care guvernatorul recunoaşte că este o „situaţie destul de complicată”.

Forţele ruseşti au trecut vineri graniţa pentru a desfăşura o ofensivă în direcţia Lîpţi (Lyptsi) şi Vovceansk (Vovchansk), două oraşe situate la aproximativ 20 şi, respectiv, 50 de kilometri nord-est de Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

„Inamicul înregistrează în prezent succese tactice”, a recunoscut luni dimineaţa devreme Statul Major ucrainean. Moscova a mobilizat „până la cinci batalioane”, potrivit Kievului.

Potrivit canalului de Telegram DeepState, apropiat de armata ucraineană, ruşii au reuşit să ocupe o fâşie de aproximativ 70 de km2 în regiunea Lîpţi şi încă 34 de km2 spre Vovceansk.

„Am fugit cu ce aveam pe mine… cel puţin suntem în viaţă”

În acelaşi timp, o persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite într-un atac asupra unei ferme dintr-un sat situat la vest de Harkov, la aproximativ 30 de kilometri de zona de luptă, au anunţat autorităţile regionale.

În satul Ruski Tîciki, situat la 7 km de Lîpţi, s-au auzit în mod regulat explozii în depărtare, notează AFP.

Katerina Stepanova, în vârstă de 74 de ani, tocmai a fost evacuată din Lîpţi împreună cu fiul ei. Mai multe bombe au explodat pe strada sa. „Am fugit cu ce aveam pe mine, haine murdare (…). Din fericire, cel puţin suntem în viaţă”, a declarat ea pentru AFP, aşezată într-un microbuz la primul punct de adunare pentru persoanele evacuate. „Este atât de oribil ceea ce se întâmplă acolo. Ce fac aceşti idioţi? Casele sunt în flăcări”, a adăugat septuagenara.

Bătrâni evacuați din Vovceansk, Harkov, din cauza înaintării forțelor ruse (Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia)

Zelenski: „Scopul atacurilor din Harkov este de a ne disipa forţele”

Potrivit canalului de Telegram Rybar, apropiat de armata rusă, după patru zile de ofensivă, „nu a fost înregistrată nicio străpungere de amploare a apărării inamice”. După ce au curăţat zona „gri” a frontierei, unităţile de asalt ruseşti „s-au concentrat asupra pătrunderii în redutele şi liniile de apărare ale forţelor armate ucrainene”, a precizat luni canalul.

Duminică seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre „lupte defensive şi lupte aprige (…) în o mare parte a frontierei”.

„Ideea din spatele atacurilor din regiunea Harkov este de a ne disipa forţele şi de a submina moralul” militarilor ucraineni, a explicat el.

Marele oraş Harkov nu este ameninţat pentru moment. „În ciuda tuturor evenimentelor care au loc în regiune”, acesta „este calm, nu vedem oameni plecând”, a declarat la rândul său duminică primarul orașului, Ihor Terehov.

Autorităţile ucrainene avertizau de mai multe săptămâni că Moscova ar putea încerca să atace regiunile de frontieră din nord-estul Ucrainei, ţară care se confruntă în prezent cu întârzieri ale ajutorului occidental şi cu un deficit de soldaţi.

Ucrainenii şi-au intensificat la rândul lor loviturile

Mişcarea Rusiei vine în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o remaniere surprinzătoare duminică seară la Moscova, înlocuindu-l pe emblematicul său ministru al apărării Serghei Şoigu, după doi ani de conflict în Ucraina, al cărui final nu pare previzibil. Noul ministru, Andrei Belousov, are pregătire de economist şi – la fel ca şi Şoigu când a fost numit în funcţie în 2012 – nu are experienţă militară.

În interiorul Rusiei şi în teritoriile ucrainene ocupate de ruși, ucrainenii şi-au intensificat la rândul lor loviturile, în special asupra infrastructurii energetice. Cel puţin patru persoane au fost ucise şi şapte rănite luni în bombardamente atribuite Ucrainei în regiunea ocupată Luhansk (est) şi în regiunea rusă Kursk, au anunţat autorităţile ruse.

De asemenea, Ucraina a afirmat luni că a lovit un terminal petrolier şi o substaţie electrică în regiunile Belgorod şi, respectiv, Lipeţk, în vestul Rusiei, nu departe de frontiera ucraineană.

Partea rusă nu a dat detalii despre atacul asupra terminalului petrolier, dar guvernatorul din Lipeţk a confirmat un incendiu la substaţia electrică, fără a dezvălui cauza acestuia sau a acuza Ucraina.

_____

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Camioane cu ajutoare umanitare pentru Gaza, vandalizate de protestatari israelieni. Este al doilea incident de acest tip

Publicat

in

Protestatari israelieni au blocat luni camioane cu ajutoare ce se îndreptau spre Fâşia Gaza, împrăştiind pachete cu mâncare pe drum, în cel mai recent dintr-o serie de incidente care a survenit după ce Israelul s-a angajat să permită livrarea neîntreruptă de ajutoare umanitare spre enclava aflată sub asediu, informează Reuters, citată de Agerpres.

Camioane vandalizate la TarqumiyaFoto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia

Patru protestatari, inclusiv un minor, au fost arestaţi în timpul protestului, la punctul de trecere de la Tarqumiya, la vest de Hebron în Cisiordania ocupată, potrivit unui comunicat al avocaţilor care îi reprezintă pe protestatari.

Înregistrări video postate pe reţele sociale arată cum protestatari aruncă provizii alimentare din camioane pe jos, iar conţinutul cutiilor de carton zace împrăştiat pe drum.

Săptămâna trecută, patru persoane au fost arestate în sudul Israelului după un protest similar al unor israelieni ce se opun livrării de ajutoare umanitare în zona aflată sub controlul mişcării islamiste Hamas, potrivit avocaţilor lor.

„În lumina incidentelor care au avut loc astăzi, oamenii legii au declanşat o anchetă care a dus la arestarea mai multor suspecţi”, a anunţat poliţia israeliană într-un comunicat. „Investigaţia este în desfăşurare”, a adăgat poliţia.

Israelul se confruntă cu o puternică presiune internaţională pentru o intensificare a livrării de ajutor umanitar spre Fâşia Gaza, a cărei populaţie de peste două milioane este ameninţată de o gravă criză umanitară, potrivit atenţionărilor unor organizaţii internaţionale.

Duminică, autorităţile israeliene au anunţat deschiderea unui nou punct de trecere în nordul Fâşiei Gaza, iar un port temporar, construit de SUA, este aproape de a fi deschis.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend