Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Studiu OMS – Când va atinge România ținta de 70% cu actuala rată de vaccinare

Publicat

in

România va ajunge, dacă se menține ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, în 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în 31 de luni la o acoperire de 70%, notează mediafax.

Biroul regional al OMS pentru Europa și OMS România, împreună cu înalți oficiali din Comitetul Național de Coordonare pentru Activitățile de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății și ai Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile au analizat, luni, motivele din spatele tendinței actuale în procesul de vaccinare COVID-19 pentru a elabora acțiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creșterii rapide a eforturilor.

Reprezentanții români au informat că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și în rândul tinerilor, copiilor și tineri și populației active.

În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există în continuare provocări programatice și operaționale în extinderea vaccinării, arată biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Se remarcă diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani.

Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%.

Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva Covid-19 (prima doză) până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022.

Vaccinarea în populația generală în România este scăzută și stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Vaccinarea este mai mică decât se aștepta la grupurile prioritare vulnerabile (> 80 de ani).

„Modelarea OMS arată că, dacă se menține ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%. Pe de altă parte, nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea fac dozele necesare. Este necesar să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă populației vaccinarea împotriva Covid-19”, arată sursa citată.

OMS a observat o creștere constantă în ultimele trei săptămâni în ceea ce privește vaccinarea, dar mai ales în rândul persoanelor sub 50 de ani: „Este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieți celor care prezintă cel mai mare risc de deces și forme grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu boli cronice și alte categorii la risc (persoanele gravide, personalul care activează în domenii esențiale). Studiile sociologice comportamentale și cercetările formative privind factorii determinanți și barierele ce țin de atitudinea cadrelor medicale față de vaccinare, arată că, în timp, intenția populației de a se vaccina a crescut în România”.

Pentru a defini o strategie de comunicare care să susțină extinderea vaccinării în România, este esențial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înțelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populației cu nivel redus de vaccinare.

Ca pași următori, OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Veteranilor: Trebuie să luptăm mai mult ca oricând pentru pace

Publicat

in

De

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă luni că Ziua Veteranilor de Război ne readuce în memorie meritele celor care, cu mult curaj şi patriotism, au luptat pentru apărarea independenţei, a suveranităţii, a integrităţii teritoriale, precum şi pentru împlinirea idealurilor naţionale. Acum, când Europa se confruntă cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, trebuie să acţionăm mai mult ca oricând pentru ca valorile democratice, statul de drept şi ordinea mondială bazată pe reguli să prevaleze în faţa manifestărilor extremiste, autocratice şi a folosirii forţei în relaţiile internaţionale, spune preşedintele în mesaj.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 29 aprilie 2024, un mesaj cu prilejul Zilei Veteranilor de Război.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Ziua Veteranilor de Război ne readuce în memorie meritele celor care, cu mult curaj și patriotism, au luptat pentru apărarea independenței, a suveranității, a integrității teritoriale, precum și pentru împlinirea idealurilor naționale și atingerea intereselor României.

Veteranii noștri de război au trecut prin vicisitudinile și ororile războiului. Unii dintre ei au fost răniți, iar mulți dintre camarazii lor și-au sacrificat viețile pe câmpul de luptă.

Sacrificiul lor rămâne permanent în conștiința noastră, prin amintirile care încă sunt transmise din generație în generație și prin memorialele dedicate eroilor noștri în localități din întreaga țară.

Sărbătorirea Zilei Veteranilor de Război este prilejul de a ne reafirma adeziunea la principiile și la înaltele idealuri naționale și umane, pentru că memoria colectivă despre marile încercări din istoria neamului nostru ne dau forța să consolidăm coeziunea și identitatea națională, să fim fermi în combaterea xenofobiei, a rasismului și a extremismului și să promovăm deschis valorile democrației reprezentative și pluraliste, precum și respectul și toleranța față de diversitatea etnică și culturală.

Le mulțumim veteranilor de război pentru curajul și dăruirea de a servi țara cu onoare și demnitate, atât în timp de război, cât și în timp de pace!

Alături de respect și recunoștință, datorăm veteranilor noștri și angajamentul de a continua lupta lor pentru protejarea valorilor care ne definesc ca națiune și pentru atingerea intereselor strategice ale țării noastre, ca parte a marii familii europene și a comunității euro-atlantice.

Acum, când Europa se confruntă cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, trebuie să acționăm mai mult ca oricând pentru ca valorile democratice, statul de drept și ordinea mondială bazată pe reguli să prevaleze în fața manifestărilor extremiste, autocratice și a folosirii forței în relațiile internaționale.

În acest context dificil, transmit un gând bun către membrii forțelor noastre armate și ai tuturor instituțiilor din sistemul național de securitate, care își îndeplinesc responsabilitățile, ca parte a eforturilor NATO și UE, de asigurare a securității țării și de protejare a intereselor noastre strategice. De altfel, participarea activă a militarilor noștri în diferite teatre de operații, timp de peste 20 de ani, și sacrificile făcute au demonstrat adeziunea țării noastre la valorile marii comunități europene și euroatlantice din care facem parte.

Citeste mai mult

NATIONAL

Surpriză de proporții la pompă, șoferii au parte de o premieră! Ce s-a întâmplat cu prețurile la benzină și motorină

Publicat

in

De

Situaţia de la pompă este una rară. În urmă cu doar câteva luni şoferii care alimentau cu motorină plăteau per litru cu 75 de bani în plus faţă de cei care alimentau cu benzină. Pentru prima dată în ultimele 10 luni, motorina a fost la pompă mai ieftină decât benzina, informează Antena3 CNN.

La una dintre benzinăriile din Bucureşti, de exemplu, benzina ne costă cu 4 bani mai mult decât motorina. Benzina standard se vinde cu 7,49 litrul, iar motorina standard 7,45 de lei litrul.

Anul trecut, la începutul verii, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei.

În toamna anului 2023, preţul motorinei era cu 75 de bani mai mare decât cel al benzinei.

Indiferent de tipul combustibilului, oscilaţiile de preţ din ultimul an au afectat bugetul şoferilor.

Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu peste 3%, iar preţul motorinei a scăzut cu mai puţin de 1%.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depășească 9 lei pe litru.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platt.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend