Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Studiu al Uniunii Europene: ‘Numărul cazurilor de antisemitism a crescut abrupt după pandemia COVID-19 şi războiul din Ucraina’

Publicat

in

Un studiu al Uniunii Europene relevă că numărul cazurilor de antisemitism a crescut abrupt, după pandemia COVID şi războiul din Ucraina. Raportul evidenţiază campania online tot mai intensă de ură şi dezinformare la adresa evreilor.

Studiul, efectuat de Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), arată că atacurile antisemite au “înflorit” în timpul invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina, pe care preşedintele rus încearcă să o justifice folosind abuziv termeni precum “nazist” şi “genocid”, pentru a descrie guvernul de la Kiev, informează BBC, citat de Rador.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Stoltenberg, după vizita la Kiev: „Încrederea Ucrainei a fost afectată”. El sugerează ca NATO să preia de la SUA coordonarea ajutorului militar

Publicat

in

De

Încrederea Ucrainei în aliaţii săi din NATO „a suferit o lovitură” din cauza întârzierilor şi eşecurilor în livrarea de arme pentru războiul împotriva invaziei ruse, a declarat şeful NATO, Jens Stoltenberg, într-o discuţie cu agenția Reuters avută în timp ce părăsea Ucraina, luni seară, cu trenul, după o vizită de o zi, relatează News.ro.

Jens Stoltenberg la sediul NATOFoto: FEDERICO GAMBARINI / AFP / Profimedia

Stoltenberg a declarat că astfel de eşecuri arată că a venit timpul să fie revizuită coordonarea ajutorului militar internaţional pentru Kiev. „Avem nevoie de un cadru mai robust şi mai instituţionalizat pentru sprijinul nostru, pentru a asigura predictibilitate, pentru a asigura mai multă responsabilitate şi pentru a asigura împărţirea sarcinilor”, a spus secretarul general al alianţei militare transatlantice.

Ca exemplu de aliaţi NATO care nu au fost la înălţimea aşteptărilor, el a citat faptul că Congresul american a avut nevoie de şase luni pentru a adopta un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi că ţările europene au livrat mult mai puţine muniţii de artilerie decât au promis. Aceste neajunsuri au avut un impact major pe câmpul de luptă, deoarece Rusia a preluat iniţiativa, în timp ce forţele ucrainene, lipsite de muniţie, au fost forţate să treacă în defensivă.

„Bineînţeles, faptul că nu am livrat ceea ce am promis a afectat încrederea”, a declarat Stoltenberg după vizita la Kiev. Dar, după o zi de discuţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu alţi oficiali de rang înalt, el spune că Ucraina încă mai crede în aliaţii săi şi că acum depinde de ei să se ţină de cuvânt.

Coordonare NATO

Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, spune că o modalitate de a evita viitoarele lipsuri în ajutorul militar acordat Ucrainei este de a acorda NATO un rol mai mare de coordonare şi de a elabora un plan multianual care să precizeze clar contribuţiile aşteptate de la fiecare aliat.

El a înaintat o astfel de propunere celor 32 de membri ai NATO şi a spus că ar trebui să fie susţinută de un angajament financiar important. Diplomaţii spun că a fost lansată o propunere de 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari) pentru o perioadă cinci ani.

„Acest lucru va face mai uşor de planificat. Va fi clar ce se aşteaptă de la fiecare aliat să livreze”, a declarat Stoltenberg, aşezat la o masă mică în vagonul său de tren şi apăsând din când în când cu un pix pe un carneţel NATO pentru a-şi sublinia punctele de vedere.

„Iar NATO poate juca apoi un rol mai important în asigurarea faptului că aliaţii îndeplinesc efectiv ceea ce au anunţat”, a arătat el.

În prezent, sprijinul militar occidental pentru Ucraina este organizat ad-hoc de către Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA, cunoscut şi sub numele de Grupul Ramstein. Membrii NATO au dat undă verde la începutul acestei luni pentru ca planificatorii militari să lucreze la propunerea lui Stoltenberg, dar unele guverne şi-au exprimat rezervele.

Pentru Irak şi Afganistan s-au cheltuit trilioane de dolari

Ungaria a declarat că se va opune oricărui demers care ar putea aduce NATO mai aproape de război, iar unii diplomaţi au pus la îndoială faptul că un angajament financiar suplimentar important este fezabil. Dar Stoltenberg este de părere că o astfel de mişcare ar fi o investiţie bună în propria securitate a membrilor NATO.

El a spus că banii ar fi doar „mici părţi sau fracţiuni” din ceea ce Statele Unite şi aliaţii au cheltuit în Irak şi Afganistan. „Acolo vorbim de trilioane şi în Ucraina vorbim de miliarde”, a spus el. „Dar, de fapt, abordăm o provocare reală pentru securitatea noastră – o Rusie mai agresivă”, a subliniat şeful NATO.

Stoltenberg se confruntă, de asemenea, cu o provocare în a convinge Ucraina că o schimbare a coordonării conduse de NATO ar fi în interesul său. Luni, la o conferinţă de presă cu Stoltenberg, Zelenski a lăudat grupul Ramstein şi a declarat că Ucraina vrea să se asigure că orice nou angajament financiar nu va lua bani de la ajutorul bilateral al membrilor NATO către Kiev.

_____

Citeste mai mult

NATIONAL

În vizită la un centru de prevenire a sinuciderilor, Prinţul William dă veşti despre soţia sa Kate, bolnavă de cancer

Publicat

in

De

În vizită la un centru de prevenire a sinuciderilor, Prinţul William dă veşti despre soţia sa Kate, bolnavă de cancer

Prinţul William a dat marţi câteva veşti despre prinţesa Kate şi familia sa, în timpul unei vizite oficiale la un centru de prevenire a sinuciderilor din Newcastle, relatează BFMTV, potrivit news.ro.

“Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?” a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie. El a răspuns: “Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”, a întărit el.

Prinţul de Wales, moştenitorul Coroanei britanice, şi-a reluat angajamentele oficiale la 18 aprilie, după o pauză în care a fost alături de soţia şi copiii săi. Prinţesa Kate, soţia foarte populară a moştenitorului tronului, a dezvăluit într-o înregistrare video, la 22 martie, că suferă de cancer, fără a preciza natura acestuia, dar a spus că a început chimioterapia preventivă şi a mărturisit că a fost un “şoc uriaş”.

În mesajul său, prinţesa a precizat că i-a luat ceva timp pentru a le da vestea copiilor săi şi pentru a le explica boala

În mesajul său, prinţesa a precizat că i-a luat ceva timp pentru a le da vestea copiilor săi şi pentru a le explica boala sa “într-o manieră adecvată”. Anunţul bolii sale a pus capăt, de asemenea, unor săptămâni de zvonuri nebuneşti care au circulat pe reţelele sociale cu privire la starea ei de sănătate. Kate a suferit în ianuarie o operaţie abdominală de natură neprecizată. Iniţial, s-a spus că prinţesa va avea nevoie de o recuperare destul de îndelungată, până după Paştele catolic.

La sfârşitul lunii martie, cuplul princiar şi copiii lor nu au participat la tradiţionala slujbă de Paşte de la capela St George din vestul Londrei, care a avut loc la o săptămână după anunţul că prinţesa suferă de cancer. Kate nu a mai apărut în public de când a anunţat că a fost diagnosticată cu cancer.

Pe 23 aprilie, Kate a postat pe reţelele sociale o fotografie a fiului ei cel mic, Louis, pentru a marca ziua de naştere a acestuia. Luni, prinţul şi prinţesa de Wales au dezvăluit, de asemenea, o fotografie inedită cu ocazia aniversării nunţii lor.

Regele Charles al III-lea, care suferă şi el de cancer, şi-a reluat marţi angajamentele oficiale şi a dat publicului veşti liniştitoare despre starea sa de sănătate.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend