Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Statele Unite ale Americii și România vor întâmpina provocările viitorului împreună, ca prieteni şi aliaţi/Declarație comună

Publicat

in

România şi Statele Unite ale Americii vor fi în continuare avanposturi ale valorilor euroatlantice şi vor întâmpina provocările viitorului împreună, ca prieteni şi aliaţi, subliniază o declaraţie comună de presă emisă luni de Ministerul român al Afacerilor Externe şi Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Această declaraţie a fost dată publicităţii cu prilejul aniversării a 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii şi de la semnarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România.

„Astăzi marcăm a zecea aniversare a două instrumente relevante pentru pacea şi securitatea României, a Statelor Unite şi aliaţilor europeni – Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA şi, respectiv, Acordul privind amplasarea unui sistem de apărare antirachetă în România. Ca rezultat al Acordului privind apărarea antirachetă, România găzduieşte azi sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore. În luna mai 2021 am celebrat cinci ani de la atingerea capacităţii operaţionale depline a acestuia. Această aniversare reprezintă un reper important pentru relaţia noastră bilaterală. Reafirmăm şi salutăm prietenia noastră, precum şi cadrul diplomatic care a consolidat relaţia bilaterală, a sprijinit dezvoltarea democratică şi integrarea euroatlantică, a sporit comerţul şi investiţiile şi a facilitat distribuirea extinsă a beneficiilor prosperităţii durabile”, se arată în documentul citat, potrivit Agerpres.ro.

Totodată, potrivit sursei citate, este reafirmată cooperarea dintre România şi SUA, atât în prezent, cât şi pentru viitor.

„Pe baza acestui reper – cele două aniversări concomitente – guvernele noastre se angajează din nou să fie avanposturi ale valorilor euroatlantice, să extindă şi aprofundeze legăturile economice, culturale şi interpersonale dintre naţiunile noastre. Astăzi reafirmăm şi celebrăm cooperarea noastră şi salutăm faptul că vom întâmpina provocările viitorului împreună, ca prieteni şi aliaţi”, punctează declaraţia comună a MAE şi a Departamentului de Stat.

***

De la lansarea sa, în 1997, Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA a reprezentat un reper esenţial al politicii externe româneşti şi unul dintre pilonii de bază ai acesteia, alături de apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană, precum şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniile consolidării securităţii, creşterii prosperităţii, susţinerii reformei politice, economice, militare şi administrative, subliniază MAE.

Cooperarea dintre România şi SUA s-a consolidat şi diversificat constant, astfel încât în 2011 a fost decisă dezvoltarea Parteneriatului prin stabilirea dimensiunilor principale ale relaţiei bilaterale, în cadrul procesului de Dialog Strategic: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură.

În acest context, a fost negociat un text politic de Declaraţie Comună, negociatorul-şef din partea României fiind actualul ministru al afacerilor externe, Bogdan Aurescu. La 13 septembrie 2011, cu ocazia vizitei la Washington a Preşedintelui României, Traian Băsescu, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, menţionează MAE.

Cadrul de cooperare descris de Declaraţia Comună a contribuit la dezvoltarea dimensiunii strategice, politico-militare şi de securitate a Parteneriatului Strategic, reprezentând baza actuală a acestuia pe toate dimensiunile sale, fiind primul document politic bilateral care evocă Parteneriatul Strategic. Totodată, a contribuit la stimularea tendinţei ascendente a dialogului politic şi la aducerea dimensiunii economice şi de securitate energetică la un nivel de performanţă apropiat celui atins în plan strategic şi militar.

MAE reaminteşte că negocierile referitoare la un Acord privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice (BMDA) au început în 2010. După opt de runde de tratative între echipele de negociatori, conduse de Bogdan Aurescu (la momentul respectiv secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe) pentru România, respectiv de Ellen Tauscher (la momentul respectiv subsecretar de stat al Statelor Unite pentru controlul armamentelor), Acordul a fost parafat la 6 iunie 2011, şi semnat tot la 13 septembrie 2011, la Washington. Acordul a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011 şi este primul document cu caracter juridic care menţionează Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA.

La 18 decembrie 2015 a fost declarată capacitatea tehnică a Facilităţii Antirachetă de la Deveselu, iar ceremonia de inaugurare (declararea capacităţii operaţionale depline) a Facilităţii Aegis Ashore din cadrul Bazei Militare Deveselu, parte a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), a avut loc la 12 mai 2016.

Acordul demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea europeană şi reprezintă o contribuţie comună a României şi a Statelor Unite la apărarea colectivă, în cadrul NATO. Sistemul de apărare antirachetă al NATO este exclusiv defensiv şi vizează ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic.

Loading

NATIONAL

Raport UNICEF: Peste 150 de milioane de copii nu figurează în registrele naționale

Publicat

in

Deși s-au făcut progrese în ultimii ani, unul din cinci copii sub 5 ani nu are nașterea înregistrată oficial, rămânând practic invizibil pentru autoritățile din țara sa. În plus, alte 50 de milioane de copii, deși au nașterea înregistrată, nu dețin un certificat, arată UNICEF.

În ultimii cinci ani au fost înregistrate nașterile a peste 500 de milioane de copii (aproape opt din zece copii) cu vârste sub cinci ani, ceea ce arată progrese notabile în asigurarea identității legale la nivel mondial, potrivit unui nou raport UNICEF publicat miercuri.

Niveluri globale și tendințe în înregistrarea nașterilor, actualizat în 2024 și publicat cu ocazia celei de-a 78-a aniversări a UNICEF, reprezintă cea mai recentă actualizare a raportului privind numărul de copii înregistrați din 2019, când nivelurile globale se situau la 75%. În ciuda creșterii la 77% în prezent, 150 de milioane de copii, ceea ce reprezintă doi din zece copii, cu vârste sub cinci ani rămân neînregistrați și invizibili pentru sistemele guvernamentale, scrie Mediafax.

De asemenea, raportul arată că peste 50 de milioane de copii ale căror nașteri sunt înregistrate nu dețin certificate de naștere. Acest tip de document esențial este dovada înregistrării și este crucial pentru dobândirea cetățeniei, prevenirea apatridiei și asigurarea drepturilor copiilor încă de la naștere.

„Înregistrarea nașterii asigură recunoașterea imediată a copiilor conform legii, oferind o bază pentru protecția împotriva abuzului și exploatării, precum și accesul la servicii esențiale, cum ar fi vaccinurile, asistența medicală și educația”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

Progresele înregistrate la nivel mondial au fost determinate în mare măsură de țările care au acordat prioritate înregistrării la timp, au mobilizat sistemele de sănătate, de protecție socială și de educație, au extins serviciile în mai multe locații, au digitalizat procedura și au eliminat taxele.

America Latină și regiunea Caraibe au ajuns la 95%, Asia de Est și de Sud-Est la 94%, iar Asia Centrală și de Sud la 78%. Cu toate acestea, Africa subsahariană rămâne mult în urmă, cu 51%, având peste jumătate din copiii neînregistrați din lume (90 de milioane).

În Africa subsahariană, progresele și nivelurile atinse variază foarte mult. De exemplu, Sudul Africii se află pe primul loc, cu 88%, în timp ce Africa de Vest a înregistrat cele mai semnificative progrese în ultimii 15 ani, ajungând la 63%. Africa de Est și Africa Centrală sunt în urmă, ambele cu 41%. Cu toate acestea, având în vedere îmbunătățirile lente și creșterea rapidă a populației infantile, Africa subsahariană, preconizată să găzduiască majoritatea copiilor din lume în următoarele decenii, ar putea avea peste 100 de milioane de copii neînregistrați după 2030, dacă procentele rămân la nivelul actual.

Multe familii din întreaga lume continuă să se confrunte cu obstacole din cauza unui angajament politic scăzut, a distanțelor mari și a vizitelor multiple necesare la centrele de înregistrare, a lipsei de cunoștințe despre procesul de înregistrare, a taxelor inabordabile și a costurilor indirecte prohibitive și, în unele locuri, a discriminării bazate pe gen, etnie sau religie.

În ciuda acestor provocări, unele țări au înregistrat progrese semnificative. În Africa subsahariană, Botswana a înregistrat toate nașterile, în timp ce Coasta de Fildeș a ajuns la peste 90 la sută. Rwanda, Sierra Leone, Tanzania și altele au înregistrat, de asemenea, îmbunătățiri susținute în ultimul deceniu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024. Racii își fac planuri de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta

Publicat

in

Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024 spune că nativii din zodia Racului îți fac planuri de viitor. Este o perioadă minunată pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Aceștia își depășesc zona de confort și visează cu ochii deschiși la felul în care se va schimba viața lor.

Zodiile se bucură de toată energia pe care o primesc de la astre în această perioadă minunată. Cele mai multe dintre ele reușesc să aibă parte de multe surprize plăcute. Nativii vor să se afirme în fața celor din jur și să aibă parte de momente de neuitat.

Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024

Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024 spune că cei mai mulți nativi din zodiac se vor remarca pe tot parcursul acestei perioade. Zodiile sunt pregătite să iasă din zona de confort și să facă schimbările de care au envoie. Astrele sunt și ele alături de nativi și îi sprijină pe tot parcursul acestei perioade uimitoare.

Descoperă ce îți rezervă astrele în funcție de zodia în care te-ai născut.

Berbec: 21 martie – 19 aprilie

Observi cum te îndrepți către un nou capitol din viața ta. Lucrurile se schimbă destul repede și uneori simți că nu poți ține pasul cu ceea ce se întâmplă în jurul tău. Această oportunitate de dezvoltare nu te va aștepta foarte mult. Va fi nevoie să ieie decizii rapide dacă vrei să te bucuri de ușile pe care le-ai găsit deschise.

Taur: 20 aprilie – 20 mai

Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024 spune că nativii din zodia Taurului au parte de o perioadă fantastică. Taurii se bucură de momente de neuitat alături de familie și cei dragi. Astrele sunt alături de aceste zodii și le oferă oportunitățile de care au nevoie.

Taurii încep să se aprecieze mai mult și să aibă mai multă grijă de ei.

Gemeni: 21 mai – 21 iunie

Gemenii sunt plini de energie și dornici să se distreze cu persoanele dragi. Nativii se bucură de reușit mici, dar pe care le apreciază la adevărata lor valoare. S-ar putea ca în cea de-a doua parte a zilei să primești o invitație de nerefuzat.

Rac: 22 iunie – 22 iulie

Familia este pe primul loc, dar te ocupi și de planurile tale. Te gândești cu nerăbdare la vacanță și îți faci planuri pentru perioada ce urmează. Astrele spun că s-ar putea să ai parte de momente de neuitat. Încearcă să iei fiecare zi așa cum vine și să nu pui prea multă presiune asupra ta.

Leu: 23 iulie – 22 august

Ești dedicată obiectivelor tale și încerci să nu te abați de la planul pe care l-ai făcut. Acest lucru te ajută să rămâi concentrată și să nu iei decizii care te-ar putea afecta. Astrele spun că această zi vine cu multe surprize pentru tine. Este o zi în care viața ta se schimbă din toate punctele de vedere.

Fecioară: 23 august – 22 septembrie

Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024 spune că nativii din zodia Fecioarei au parte de o perioadă minunată. Lucrurile se aranjează mai frumoase decât ai presupus. Pare că totul merge în direcția în care ți-ai dorit. O oportunitate de neratat se ivește în viața ta. Astrele te sfătuiesc să fii atentă la semnele pe care le primești de la Univers.

Balanță: 23 septembrie – 23 octombrie

Banii nu reprezintă o problemă pentru tine. Lista ta de cumpărături este destul de lungă și pare că nu ai în plan să renunți la niciun lucru pe care l-ai trecut acolo. Astrele te sfătuiesc să fii chibzuită și să ai grijă la deciziile pe care le iei în această perioadă.

Scorpion: 24 octombrie – 21 noiembrie

Sentimentele tale de gelozie afectează constant relația de cuplu. Pare că între tine și partener apar mici neînțelegeri. Îți dorești multe lucruri de la acesta, iar el nu pare dispus să se schimbe pentru tine. Astrele spun că s-ar putea să ajungi într-un punct marcat de multe conflicte din cauza geloziei tale. Poate că este timpul pentru o schimbare.

Săgetător: 22 noiembrie – 21 decembrie

Săgetătorii sunt dornici de vacanță. Gândul tău este la timpul liber și la felul în care te poți distra. Ai destul de multe responsabilități și lucrurile se schimbă rapid în viața ta. Încearcă să iei decizii corecte și mature înainte de a-ți planifica un concediu.

Capricorn: 22 decembrie – 19 ianuarie

Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024 spune că nativii din zodia Capricornului se odihnesc. Ai muncit din greu în ultima vreme, iar acum a sosit timpul să ai mai multă grijă de tine, spune Astrology.com. Ai încredere în deciziile pe care le iei și în felul în care îți organizezi programul. Viața te va surprinde din ce în ce mai frumos.

Vărsător: 20 ianuarie – 18 februarie

Nativii din zodia Vărsătorului sunt sfătuiți să se folosească de creativitate pentru rezolvarea problemelor care apar. Astrele spun că traversezi o perioadă fantastică din viața ta. Lucrurile se schimba rapid, iar tu strălucești cu fiecare decizie pe care o iei. Te afli într-o perioadă prosperă din viața ta, spune YourTango.com.

Pești: 19 februarie – 20 martie

Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024 spune că Peștii au parte de o perioadă minunată. Astrele sunt de partea ta și îți oferă oportunități de creștere. S-ar putea ca începând cu această zi să-ți crești vizibil veniturile financiare. Este o perioadă fantastică pentru tine, spune Astrology.com.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Liga Campionilor: Barcelona învinge la Dortmund, Manchester a pierdut cu Juventus / Rezultate înregistrate miercuri seara

Publicat

in

Echipa spaniolă FC Barcelona a învins miercuri seara, în deplasare, scor 3-2, gruparea germană Borussia Dortmund, în etapa a şasea din Liga Campionilor. Echipa engleză Manchester City a pierdut la Torino, 0-2 cu Juventus, scrie news.ro.

La Dortmund, după o primă repriză încheiată cu scor alb, golurile au început să curgă în partea secundă. Raphinha a deschis scorul pentru catalani, iar Guirassy a egalat din penalti, după numai şapte minute. Hansi Flick a avut un moment de inspiraţie şi l-a introdus în joc pe Ferran Torres. Era minutul 71, iar atacantul spaniol a marcat după numai patru minute. Guirassy a reuşit din nou să egaleze, dar de această dată din acţiune, şi meciul se părea că se îndreaptă spre un rezultat de egalitate. Ferran Torres a marcat însă în minutul 85, din pasa lui Yamal, şi Barcelona s-a impus cu 3-2.

Manchester City nu reuşeşte să depăşească perioada slabă, în care parcă a uitat să câştige, şi a fost învinsă de Juventus, la Torino, cu 2-0.

La Lisabona, o brigadă românească, avându-l pe Radu Petrescu la centru, a condus meciul dintre Benfica şi Bologna, terminat la egalitate, 0-0.

În clasament, FC Barcelona este pe locul al doilea, cu 15 puncte, urmată de Arsenal, cu 13 puncte. Borussia Dortmund se află pe poziţia a 9-a, cu 12 puncte, Juventus e pe 14, cu 11 puncte, în timp ce Manchester City ocupă locul 22, cu numai opt puncte.

Rezultate înregistrate miercuri seara, în Liga Campionilor:

  • Borussia Dortmund – FC Barcelona 2-3 (Guirassy 60 penalti, 78 / Raphinha 53, Ferran Torres 75, 85);
  • Juventus Torino – Manchester City 2-0 (Vlahovic 53, McKennie 75);
  • Benfica Lisabona – Bologna 0-0;
  • Arsenal Londra – AS Monaco 3-0 (B. Saka 34, 78, Havertz 88);
  • AC Milan – Steaua Roşie Belgrad 2-1 (Rafael Leao 42, Abraham ’87 / Radonjic 67);
  • Feyenoord Rotterdam – Sparta Praga 4-2 (Trauner 8, Paixao 10, Hadj Moussa 30, Gimenez 63 / Albion Rrahmani 43, Beelen 79 autogol);
  • VfB Stuttgart – Young Boys Berna 5-1 (Stiller 25, Millot 53, Fuhrich 61, Vagnoman 66, Keitel 75 / Lakomy 6).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ce spune despre tine faptul că folosești emoji atunci când comunici online

Publicat

in

Un studiu realizat de oameni de știință de la Universitatea Indiana a ajuns la concluzia că persoanele care folosesc multe emoji-uri atunci când comunică online tind să aibă o inteligență emoțională mai mare, adică o capacitate superioară de a înțelege, percepe și gestiona atât propriile emoții, cât și pe ale celorlalți.

Dacă nu (prea) folosești emoji în conversațiile cu prietenii și partenerul romantic, atunci, cel mai probabil, ai un stil de atașament ezitant, care implică adesea acordarea de prioritate încrederii în sine și independenței în defavoarea apropierii emoționale și a intimității, spun oamenii de știință.

Concluziile au fost trase în urma chestionarelor la care au fost supuse peste 300 de persoane, cu vârsta medie de 35 de ani, scrie Washington Post, care citează un raport publicat de jurnalul Plos One, potrivit spotmedia.ro.

Există trei tipuri majore de stiluri de atașament: anxios, ezitant și sigur

Persoanele cu atașamente anxioase se simt adesea nesigure în relațiile lor și se tem să nu fie respinse sau abandonate. Atașamentul sigur presupune formarea de relații sănătoase, bazate pe încredere, dragoste, afecțiune și respect.

Studiul de față a mai scos la iveală faptul că femeile folosesc emoji-uri mai des decât bărbații, atât cu partenerul, cât și cu prietenii.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Câte persoane beneficiază de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale / Numărul este în scădere

Publicat

in

Un număr de 413.752 de persoane beneficiau, în luna noiembrie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, cu 1.967 mai puţine faţă de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), potrivit AGERPRES.

Cel mai mare număr de persoane, respectiv 190.485, se înregistra în cazul beneficiarilor de indemnizaţii conform D.L. nr. 118/1990 – privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cu modificările şi completările ulterioare. Indemnizaţia medie era de 1.532 lei.

Un număr de 14.513 de persoane beneficiau de o indemnizaţie medie de 932 lei, conform Legii nr. 49/1991 şi Legii nr. 44/1994 – privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, şi 64.348 de persoane erau beneficiare de indemnizaţii conform Legii nr. 189/2000 – privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 pentru modificarea şi completarea Decretului-Lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările ulterioare, suma medie plătită fiind de 870 lei.

În ceea ce priveşte beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 309/2002 – privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, aceştia erau în număr de 42.810, suma medie plătită fiind de 82 de lei.

Beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 341/2004 – recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 erau în număr de 12.643, aceştia primind o sumă medie de 2.170 lei. De asemenea, în septembrie 2024, erau înregistraţi 554 de beneficiari conform Legii 109/2005 – Artişti, indemnizaţia medie fiind de 345 lei, 13.944 beneficiari de indemnizaţii conform Legii 8/2006 – Uniuni de creaţii, cu o indemnizaţie medie de 1.917 lei, şi 74.455 beneficiari conform Legii 578/2004 – Soţ Supravieţuitor, cu o indemnizaţie medie de 128 lei.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Tranzacție surpriză pe final de an: Zalando preia rivalul About You pentru o sumă uriașă / Care este planul retailerului german de modă

Publicat

in

Zalando SE, retailerul german de modă, a convenit preluarea rivalului About You Holding SE, pentru aproximativ 1,2 miliarde de euro, în încercarea de a domina piaţa europeană a comerţului electronic, transmit Reuters şi Bloomberg, conform AGERPRES.

Tranzacţia face parte din planurile de formare a unei platforme de comerţ electronic pan-europene, a precizat Zalando.

Zalando, cu sediul în Berlin, a anunţat miercuri că oferă investitorilor About You 6,50 euro pe acţiune, o primă de aproximativ 67% faţă de preţul de la închiderea şedinţei bursiere de marţi.

About You, înfiinţată în 2014 ca subsidiară a grupului Otto, are peste 12 milioane de utilizatori lunari care pot alege dintr-o selecţie de 700.000 produse, de la aproximativ 4.000 de mărci. Compania este activă pe toate pieţele importante din Europa şi livrează produse în aproximativ 100 ţări din întreaga lume.

Conducerea şi Consiliul de Supervizare al About You sprijină tranzacţia, iar acţionarii majoritari care au aproximativ 73% din totalul acţiunilor companiei au convenit de asemenea să accepte oferta, se arată într-un comunicat de presă. În urma tranzacţiei, Zalando va avea o pondere mai mare pe piaţa europeană de modă şi stil de viaţă, evaluată la 450 miliarde de euro. De asemenea, divizia Scayle deţinută de About You va completa sistemul de operare Zeos al Zalando, a informat compania.

Deşi cele două mărci online vor continua să existe separat, vor fi reduse costurile datorită împărţirii cheltuielilor logistice, a infrastructurii plăţilor şi a colaborării comerciale. Zalando se aşteaptă ca tranzacţia să genereze anual reduceri de costuri de aproximativ 100 milioane de euro.

Entitatea combinată ar urma să aibă o marjă de profit între 10% şi 13%, a precizat Zalando.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend