Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Statele Unite ale Americii și România vor întâmpina provocările viitorului împreună, ca prieteni şi aliaţi/Declarație comună

Publicat

in

România şi Statele Unite ale Americii vor fi în continuare avanposturi ale valorilor euroatlantice şi vor întâmpina provocările viitorului împreună, ca prieteni şi aliaţi, subliniază o declaraţie comună de presă emisă luni de Ministerul român al Afacerilor Externe şi Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Această declaraţie a fost dată publicităţii cu prilejul aniversării a 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii şi de la semnarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România.

“Astăzi marcăm a zecea aniversare a două instrumente relevante pentru pacea şi securitatea României, a Statelor Unite şi aliaţilor europeni – Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA şi, respectiv, Acordul privind amplasarea unui sistem de apărare antirachetă în România. Ca rezultat al Acordului privind apărarea antirachetă, România găzduieşte azi sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore. În luna mai 2021 am celebrat cinci ani de la atingerea capacităţii operaţionale depline a acestuia. Această aniversare reprezintă un reper important pentru relaţia noastră bilaterală. Reafirmăm şi salutăm prietenia noastră, precum şi cadrul diplomatic care a consolidat relaţia bilaterală, a sprijinit dezvoltarea democratică şi integrarea euroatlantică, a sporit comerţul şi investiţiile şi a facilitat distribuirea extinsă a beneficiilor prosperităţii durabile”, se arată în documentul citat, potrivit Agerpres.ro.

Totodată, potrivit sursei citate, este reafirmată cooperarea dintre România şi SUA, atât în prezent, cât şi pentru viitor.

“Pe baza acestui reper – cele două aniversări concomitente – guvernele noastre se angajează din nou să fie avanposturi ale valorilor euroatlantice, să extindă şi aprofundeze legăturile economice, culturale şi interpersonale dintre naţiunile noastre. Astăzi reafirmăm şi celebrăm cooperarea noastră şi salutăm faptul că vom întâmpina provocările viitorului împreună, ca prieteni şi aliaţi”, punctează declaraţia comună a MAE şi a Departamentului de Stat.

***

De la lansarea sa, în 1997, Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA a reprezentat un reper esenţial al politicii externe româneşti şi unul dintre pilonii de bază ai acesteia, alături de apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană, precum şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniile consolidării securităţii, creşterii prosperităţii, susţinerii reformei politice, economice, militare şi administrative, subliniază MAE.

Cooperarea dintre România şi SUA s-a consolidat şi diversificat constant, astfel încât în 2011 a fost decisă dezvoltarea Parteneriatului prin stabilirea dimensiunilor principale ale relaţiei bilaterale, în cadrul procesului de Dialog Strategic: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură.

În acest context, a fost negociat un text politic de Declaraţie Comună, negociatorul-şef din partea României fiind actualul ministru al afacerilor externe, Bogdan Aurescu. La 13 septembrie 2011, cu ocazia vizitei la Washington a Preşedintelui României, Traian Băsescu, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, menţionează MAE.

Cadrul de cooperare descris de Declaraţia Comună a contribuit la dezvoltarea dimensiunii strategice, politico-militare şi de securitate a Parteneriatului Strategic, reprezentând baza actuală a acestuia pe toate dimensiunile sale, fiind primul document politic bilateral care evocă Parteneriatul Strategic. Totodată, a contribuit la stimularea tendinţei ascendente a dialogului politic şi la aducerea dimensiunii economice şi de securitate energetică la un nivel de performanţă apropiat celui atins în plan strategic şi militar.

MAE reaminteşte că negocierile referitoare la un Acord privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice (BMDA) au început în 2010. După opt de runde de tratative între echipele de negociatori, conduse de Bogdan Aurescu (la momentul respectiv secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe) pentru România, respectiv de Ellen Tauscher (la momentul respectiv subsecretar de stat al Statelor Unite pentru controlul armamentelor), Acordul a fost parafat la 6 iunie 2011, şi semnat tot la 13 septembrie 2011, la Washington. Acordul a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011 şi este primul document cu caracter juridic care menţionează Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA.

La 18 decembrie 2015 a fost declarată capacitatea tehnică a Facilităţii Antirachetă de la Deveselu, iar ceremonia de inaugurare (declararea capacităţii operaţionale depline) a Facilităţii Aegis Ashore din cadrul Bazei Militare Deveselu, parte a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), a avut loc la 12 mai 2016.

Acordul demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea europeană şi reprezintă o contribuţie comună a României şi a Statelor Unite la apărarea colectivă, în cadrul NATO. Sistemul de apărare antirachetă al NATO este exclusiv defensiv şi vizează ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Hamas și Fatah, dispuse la o reconciliere palestiniană. Negocierile sunt mediate de China

Publicat

in

De

Grupările palestiniene rivale Hamas și Fatah și-au exprimat dorința de a obține reconcilierea în cadrul unor discuții purtate la Beijing, a anunțat Ministerul chinez de Externe, citat de Reuters. Cele două facțiuni nu au reușit să treacă peste disputele politice de când luptătorii Hamas a expulzat Fatah din Fâșia Gaza după un scurt război în 2007.

Mahmoud AbbasFoto: Agerpres

„Reprezentanții Mișcării Palestiniene de Eliberare Națională (Fatah) și ai Grupului Islamic de Rezistență (Hamas) au sosit la Beijing acum câteva zile pentru un dialog profund și sincer”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Lin Jian.

„Ei au convenit să continue cursul negocierilor pentru a obține solidaritatea și unitatea palestiniană cât mai repede”, a continuat oficialul chinez, într-un briefing de presă. Lin a spus că ambele părți au mulțumit Beijingului pentru eforturile depuse pentru „promovarea unității interne palestiniene și ajungerea lo înțelegere după continuarea dialogului”.

Într-un comunicat publicat marți seara, Hamas a lăudat eforturile Chinei de a reuni facțiunile palestiniene, tradiționala „poziție de sprijin pentru cauza palestiniană și condamnarea genocidului împotriva poporului nostru”.

Israel respinge acuzațiile legate de un genocid în Gaza, spunând că obiectivul său este să elimine Hamas, nu să lupte împotriva poporului palestinian. Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat ă peste 34.500 de palestinieni au fost uciși în războiul iscat după atacul Hamas dinn 7 octombrie în urma căruia au fost uciși 1.200 de israelieni.

Palestinienii, divizați din 2007

Hamas a anunțat că delegația trimisă la Beijing, condusă de șeful relațiilor internaționale Mussa Abu Mazuk, a purtat duminică discuții cu ministrul adjunct de Externe Deng Li. Au fost trecute în revistă eforturile pentru a obține un armistițiu, „situația umanitară tragică” cauzată de invazia și bombaramentele israeliene, precum și posibilitatea extinderii ajutorului umanitar chinez pentru Gaza.

„În concluzie, ambele părți au susținut continuarea consultărilor și conlucrarea pentru obținerea unității naționale palestiniene, cu China pregătită să ofere susținerea necesară”, a precizat Hamas.

Deocamdată, nu există o poziție oficială a Fatah, mișcarea lui Mahmud Abbas, președintele Autorității Palestiniene care exercită o autoguvernare limitată în Cisiordania ocupată de Israel.

Israel așteaptă un răspuns de la Hamas la propunerile pentru o încetare a focului și eliberarea ostaticilor israelieni, înainte de a trimite o echipă de negociatori la Cairo pentru continuarea discuțiilor, a declarat, marți, o persoană din anturajul premierului Benjamin Netanyahu.

Statele Unite au salutat eforturile chineze care duc la stabilitate și securitate în regiune sau care asigură un acord pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas pe 7 octombrie, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe domeniul securității naționale.

„Dacă deznodământul este că Hamas va fi convinsă de China să accepte eliberarea ostaticilor, atunci evident că totul este în regulă”, a spus Kirby.

Citeste mai mult

NATIONAL

Vârsta de pensionare crește la peste 65 de ani: ‘sistemul ar putea să se prăbușească’ / Țara europeană care a luat această măsură

Publicat

in

De

Vârsta de pensionare crește la peste 65 de ani: ‘sistemul ar putea să se prăbușească’ / Țara europeană care a luat această măsură

Guvernul ceh anunţă că a adoptat marţi o reformă a pensiilor prin care creşte vârsta ieşirii la pensie la peste 65 de ani, pentru a face faţă îmbătrânirii populaţiei, relatează AFP, informează News.ro.

Această reformă – care urmează să intre în vigoare din 2025 – urmează să fie prezentată în Parlament, în care Guvernul dispune de o majoritate.

”Această reformă le va garanta pensii demne persoanelor care au în prezent 30 sau 40 de ani”, le-a spus unor jurnalişti premierul Petr Fiala.

”Dacă nu aprobăm acest text, sistemul se va prăbuşi mai devreme sau mai târziu”, argumentează el.

VÂRSTA PENSIONĂRII CREŞTE ODATĂ CU SPERANŢA DE VIAŢĂ

Vârsta penionării a crescut cu regularitate şi este plafonată în prezent la 65 de ani în cazul persoanelor născute după 1971.

Reforma prevede ca vârsta pensionării să crească odată cu speranţa de viaţă şi va fi stabilită anula în cazul persoanelor care împlinesc 50 de ani.

Prin această reformă, un ceh mediu va trăi 21,5 ani ca pensionar.

Potrivit unor previziuni guvernamentale, deficitul sistemului pensiilor urmează să scadă la 1% din PIB în 2050, faţă de 5%, cât ar urma să fie în lipsa acestei reforme.

”În 2000, Cehia avea un pensionar la cinci persoane. În 2050, va fi unul din două. Este clar că trebuie să acţionăm”, subliniază Petr Fiala.

Pensia minimă urmează să reprezinte 20% din salariul mediu, iar persoanele care au avut locuri de muncă cu risc se pot pensiona cu până la cinci ani mai devreme.

Cehia este un stat membru al Uniunii Europene (UE) cu 10,9 milioane de locuitori, a cărui economie depinde puternic de producţia de automobile şi exporturi către zona euro.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend