Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Siegfried Mureşan, atac la Nehammer, care a lăsat România în afara Schengen: Cancelarul Austriei ar face bine să renunţe la discursul antieuropean

Publicat

in

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a afirmat, în contextul aderării României la spaţiul Schengen, că ar face bine Karl Nehammer, cancelarul Austriei să renunţe la discursul antieuropean şi populist, deoarece problemele şi soluţiile pentru această ţară sunt unele europene, nu antieuropene, anunță News.ro.

„În situaţia de faţă, când Austria are într-adevăr multe persoane solicitante de azil, calea europeană este calea corectă, nu atacurile la adresa Uniunii Europene, nu atacurile la adresa celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Vedem că Republica Moldova, un stat care are un PIB de şapte ori mai mic decât doar PIB Vienei, vedem că Republica Moldova, când a avut anul trecut 100.000 de refugiaţi din Ucraina, a devenit mai proeuropeană, nu mai antieuropeană. Ceea ce a făcut Republica Moldova poate fi o lecţie bună şi pentru Austria”, a declarat Siegfried Mureşan, vineri la RFI, în contextul problematicii aderării României la Schengen.

El a mai spus că România trebuie să construiască un vot pozitiv pentru aderarea la Schengen, în a doua parte a acestui an.

„Soluţiile la problemele Austriei sunt europene, nu sunt antieuropene. Ca atare, cancelarul ar face bine să renunţe la caracterul antieuropean al discursului său, la caracterul populist şi să ne aşezăm la masă realmente să căutăm soluţii, care să funcţioneze în realitate, să reducă presiunea migraţionistă asupra Austriei şi să-i permită, cu calm, să-şi ridice obiecţia nejustificată împotriva aderării României la spaţiul Schengen”, a completat Mureşan.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO Premierul Spaniei Pedro Sanchez a decis să continue la șefia guvernului, după cinci zile de suspans care au ținut țara cu sufletul la gură

Publicat

in

De

Șeful guvernului socialist de la Madrid a anunțat luni că nu va demisiona, la cinci zile după a sugerat că ia în calcul o astfel de decizie, invocând atacurile la adresa soției sale, care este ținta unei anchete preliminare de corupție, scriu Reuters și El Pais.

Premierul spaniol socialist Pedro Sanchez Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Profimedia

„După o analiză atentă, am decis să continui ca premier”, a declarat luni Pedro Sanchez.

„Îmi asum decizia de a continua, cu mai multă forță, dacă este posibil. Nu este vorba despre destinul unui anumit lider. Este vorba despre a decide ce fel de societate vrem să fim. Țara noastră are nevoie de această reflecție”, a spus Sanchez, care a adăugat că „am lăsat prea mult timp ca noroiul să ne contamineze viața publică”.

RTVE a precizat anterior că decizia lui Sanchez a fost deja comunicată Regelui Felipe.

Sanchez a mulțumit manifestanților care au ieșit în weekend să îi ceară să continue în fruntea guvernului, spunând că aceștia i-au influențat decizia.

„Cer societății spaniole să dea din nou un exemplu. Răul care ne afectează face parte dintr-o mișcare globală. Haideți să arătăm lumii cum se apără democrația”, a spus el, citat de El Pais.

Sanchez anunțase miercuri că își suspendă activitatea publică și că ia o pauză pentru a se gândi dacă mai continuă la șefia guvernului.

Anunțul a fost făcut după ce un tribunal spaniol a demarat o anchetă preliminară de corupție privind afacerile private ale soției sale, Begona Gomez.

Sanchez a negat acuzațiile împotriva soției și a spus că acestea sunt parte a unei campanii susținute de defăimare, organizate de adversarii săi politici de dreapta și extrema dreaptă.

Cazul care o vizează pe soția lui Sanchez

Ancheta împotriva soției lui Sanchez fost deschisă în urma unei plângeri depuse de asociația „Manos limpias” (Mâini curate), un grup apropiat de extrema dreaptă.

Potrivit El Confidencial, cazul se referă în special la legăturile lui Begoña Gómez cu grupul Globalia, sponsorul fundației în care lucra, într-o perioadă în care Air Europa, o companie aeriană deținută de Globalia, negocia cu guvernul Sánchez pentru a obține ajutoare publice.

În noiembrie 2020, această companie a primit, într-adevăr, 475 de milioane de euro dintr-un fond de 10 miliarde de euro destinat să sprijine întreprinderile strategice aflate în dificultate din cauza pandemiei.

Dar zeci de alte companii i-au urmat exemplul, inclusiv mai mulți dintre concurenții săi (Iberia, Vueling, Volotea etc.), scrie AFP.

Joi, procuratura a cerut închiderea anchetei, în timp ce Manos Limpias a recunoscut că plângerea sa se bazează doar pe articole de presă, dar judecătorul însărcinat cu acest caz nu și-a dezvăluit încă intențiile.

Susținătorii lui Sanchez i-au cerut să continue

Mii de susținători au organizat mitinguri la Madrid, în weekend, cerându-i lui Sanchez să rămână în funcție – pentru a-și continua guvernarea, dar și pentru a împiedica instalarea unui guvern de opoziție, cu sprijinul extremei-drepte.

Premierul, în vârstă de 52 de ani, a venit pentru prima dată la putere în 2018 și a asigurat un nou mandat pentru socialiști anul trecut, ca lider al unui guvern de coaliție minoritar.

În ultimele zile, liderii partidelor de opoziție au condamnat gestul lui Sanchez și au susținut că premierul nu face decât să joace teatru.

„Spania nu are o problemă, cel care are o problemă judiciară este Sanchez, guvernul său, partidul său și cercul său. Să-i lăsăm să o rezolve”, a declarat sâmbătă Alberto Nunez Feijoo, liderul Partidului Popular conservator, în cadrul unei întâlniri în orașul Tarragona, în estul țării.

Citeste mai mult

NATIONAL

Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative

Publicat

in

De

Angajații și angajatorii din domeniul IT se confruntă, de la finalul anului 2023, cu o serie de modificări cu un impact semnificativ în domeniul salarizării. Printre măsurile care au vizat această industrie, aplicabile încă din luna noiembrie 2023, se numără: limitarea scutirii de la plata impozitului pe venit la salariile de până la 10.000 de lei, permisiunea acordată angajaților de a opta pentru exceptarea de la plata pilonului II de pensii, tot în limita a 10.000 de lei, rezultând astfel o reducere a contribuției la pensie (CAS) cu 4,75 puncte procentuale, limitarea aplicării facilităților fiscale până la finalul anului 2028, precum și aplicarea scutirii la un singur angajator, respectiv la locul de muncă unde salariatul a declarat funcția de bază.

Elena Răileanu, Elena GrigoreFoto: Deloitte Romania

Începând cu luna ianuarie 2024, autoritățile au clarificat și faptul că, pentru salariații care încetează activitatea la un angajator și încheie un contract de muncă cu altul în decursul aceleiași luni, scutirea de impozit se va aplica proporțional, în funcție de perioada în care au activat la fiecare angajator, astfel încât, pe întreaga lună, salariatul să nu poată beneficia de un plafon total mai mare de 10.000 de lei.

Având în vedere multitudinea de modificări legislative care au vizat industria IT, departamentele de resurse umane au fost nevoite să implementeze rapid noile prevederi, să adapteze procesul de salarizare astfel încât să asigure respectarea noilor reglementări, acuratețea calculului salarial, precum și încadrarea în termenele de plată a salariilor.

Deși modificările fiscale au intrat în vigoare începând cu luna noiembrie 2023, departamentele de resurse umane încă se confruntă cu provocări, atât în ceea ce privește noua modalitate de calcul salarial, cât și în ceea ce privește comunicarea cu salariații, pentru că aceștia adresează numeroase întrebări legate de fluturașul de salariu, având în vedere complexitatea ridicată a modului în care se calculează salariile.

Aspecte importante în calculul salarial

În aceste condiții, specialiștii în salarizare trebuie să țină cont de o serie de aspectele în procesul lunar de calcul salarial.

Un prim aspect este legat de faptul că plafonul de 10.000 de lei până la care se aplică facilitățile fiscale este reprezentat de venitul brut total realizat în luna respectivă de către salariat, inclusiv suma aferentă biletelor de valoare. Spre exemplu, dacă un salariat realizează într-o lună un venit brut de 9.600 de lei, dar primește și tichete de masă în valoare de 500 de lei, atunci venitul acestuia va depăși cu 100 de lei plafonul maxim de 10.000 de lei. Prin urmare, pentru diferența de 100 de lei nu se vor aplica facilitățile fiscale. În consecință, pentru această sumă, angajatorul îi va reține impozitul pe venit, de 10%, și contribuția de asigurări sociale de sănătate, tichetele de masă fiind exceptate de la plata contribuției la pensie.

Un alt aspect constă în faptul că salariații își pot modifica lunar opțiunea cu privire la contribuția pentru pilonul IIde pensii. Prin urmare, este necesar ca angajatorii să colecteze și să verifice în fiecare lună declarațiile salariaților, dar și să ajusteze corespunzător calculul salarial.

De asemenea, angajatorii trebuie să verifice lunar salariații care au început sau au încetat activitatea în decursul lunii, în vederea aplicării plafonului de 10.000 de lei corespunzător zilelor în care salariatul a avut contractul activ.

Încă un aspect extrem de important apare în cazurile în care compania acordă elemente salariale cu tratament fiscal diferit, stabilite în valoare netă (de exemplu, tichete de masă, care, începând din ianuarie 2024, intră în sfera de aplicare a contribuției la sănătate – CASS – și un bonus de performanță pentru care se aplică atât impozit pe venit, cât și contribuții sociale obligatorii), iar calculul salarial devine unul complex, fiind necesară o atenție sporită în ceea ce privește situația specifică a fiecărui salariat în parte. Spre exemplu, dacă angajatorul decide să compenseze taxele pentru tichetele de masă, suma aferentă nu va fi fixă pentru toți salariații, ci va fi influențată de celelalte venituri înregistrate de fiecare salariat în parte și incluse în plafonul de 10.000 de lei.

Condiții necesare pentru aplicarea facilităților

Nu în ultimul rând, este important de precizat că facilitățile fiscale pentru domeniul IT se aplică doar pentru perioada în care sunt îndeplinite condițiile specifice (inclusiv cele substanțiale) prevăzute de lege atât de către angajator, cât și de către salariat. Spre exemplu, acestea se pot aplica doar dacă salariatul realizează venituri ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator.

Prin urmare, într-o industrie atât de dinamică, angajatorii trebuie să acorde o atenție sporită, pe de-o parte, mișcărilor și modificărilor ce au loc în cadrul echipelor de proiect sau în cadrul organizației și, pe de altă parte, proiectelor la care lucrează salariații eligibili pentru facilitățile fiscale. Spre exemplu, dacă salariatul își va schimba activitatea și funcția, iar noua funcție nu este eligibilă în conformitate cu Ordinul 1415/2023 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, atunci salariatul nu va mai putea beneficia de aplicarea facilităților fiscale din IT. Mai mult, nu este suficient ca salariatul să aibă o funcție eligibilă pentru aplicarea facilităților fiscale, ci este necesar ca acesta să desfășoare, în realitate, activități de creare de programe de calculator, pentru a putea beneficia de facilități.

În concluzie, având în vedere contextul creat de modificările legislative frecvente, printre marile provocări ale angajatorilor se numără adaptarea rapidă la noile reglementări, dar și menținerea nivelului de satisfacție a salariaților pe tot parcursul acestui proces de adaptare. În același timp, în astfel de momente, unul dintre cele mai importante aspecte în relația cu salariații este comunicarea cu ei, dar și ghidarea lor în domeniul fiscal, pentru o înțelegere corectă a impactului modificărilor legislative ce le sunt direct aplicabile. Pentru a veni în ajutorul angajatorilor, dar și al angajaților din domeniu, autoritățile fiscale au furnizat instrucțiuni de implementare a modificărilor legislative prin intermediul ghidului privind modalitatea de aplicare a facilităților fiscale în IT.

Material de opinie de Elena Răileanu, Senior Manager, Impozitarea Veniturilor, și Elena Grigore, Senior Consultant, Soluții de Servicii Externalizate, Deloitte România

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend