Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Shakira a scăpat și de al doilea dosar de fraudă fiscală deschis împotriva ei în Spania

Publicat

in

Un tribunal spaniol a anunţat joi că a clasat cea de-a doua procedură pentru fraudă fiscală deschisă împotriva celebrei cântăreţe Shakira, care a scăpat astfel de problemele juridice pe care le avea în ţara în care a locuit timp de mai mulţi ani, relatează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

ShakiraFoto: Mireya Acierto / Getty Images / Profimedia

În urma solicitării Parchetului spaniol, anunţată miercuri, un tribunal de la periferia oraşului Barcelona a admis că artista columbiană a comis „nereguli” în declaraţia ei fiscală din 2018, cu un prejudiciu de aproximativ 6 milioane de euro pentru fiscul spaniol.

Însă „neregulile nu sunt suficiente pentru a constitui o infracţiune (penală) împotriva administraţiei fiscale”, a declarat magistratul însărcinat cu acest caz, potrivit căruia interpreta piesei „Hips don’t lie” nu a avut „intenţia de a frauda fiscul”.

Parchetul spaniol a decis că nu există „probe suficiente” pentru a formula acuzaţii penale împotriva Shakirei în acest dosar. Tribunalul anunţase în iulie 2023 că a deschis această procedură împotriva cântăreţei, suspectată la acea vreme că a folosit societăţi cu sedii în paradisuri fiscale pentru a evita să-şi plătească integral impozitul pe venit şi pe avere în 2018.

Cântăreaţa a achitat o amendă de 6,6 milioane de euro în luna următoare pentru a-şi demonstra disponibilitatea de a-şi reglementa situaţia în raport cu fiscul spaniol. Acea sumă a inclus, pe lângă taxele datorate fiscului, dobânzi de întârziere şi costuri de regularizare.

Shakira rămâne în vizorul fiscului spaniol şi pentru taxele aferente anului 2011, dar acea procedură este doar administrativă, nu judiciară.

Shakira a ajuns la un acord cu procurorii spanioli în noiembrie anul trecut

Cântăreaţa a evitat un proces stânjenitor la sfârşitul anului 2023 în faţa unui tribunal din Barcelona în cadrul primelor urmăriri penale declanşate împotriva ei pentru fraudă fiscală. Pachetul spaniol o acuzase în acel dosar distinct că nu şi-a plătit impozitele în Spania în 2012, 2013 şi 2014, în contextul în care artista a locuit în acei ani mai mult de 183 de zile pe an în Spania, pragul dincolo de care se consideră că o persoană are rezidenţa fiscală în această ţară.

Procurorii au cerut o pedeapsă de opt ani de şi două luni de închisoare şi o amendă de 23,8 milioane de euro.Artista a dezminţit categoric acuzaţiile, dând asigurări că, deşi a început în 2011 o relaţie cu fostul jucător al echipei de fotbal FC Barcelona Gerard Pique, ea nu a încetat să se deplaseze în lumea întreagă în acei ani din cauza carierei sale.

Ea afirmă că s-a stabilit definitiv la Barcelona abia la sfârşitul anului 2014, înainte să îşi transfere în 2015 rezidenţa fiscală din Bahamas în Spania, cu puţin timp înainte de naşterea celui de-al doilea copil al cuplului. Convocată la tribunal în noiembrie 2023 pentru a fi judecată, Shakira a semnat un acord în ultimul moment cu Parchetul spaniol şi a evitat astfel un proces care risca să mediatizeze intens o serie de detalii despre viaţa ei privată.

În cadrul acelui acord, celebra cântăreaţă a fost condamnată la plata unei amenzi de peste 7,3 milioane de euro, reprezentând 50% din cuantumul fraudei. Ea a achitase deja 17,45 milioane de euro fiscului spaniol pentru a-şi reglementa situaţia juridică în acest dosar.

Shakira – al cărei nume a apărut în „Pandora Papers”, o vastă anchetă jurnalistică în care mai multe sute de personalităţi au fost acuzate că şi-au ascuns veniturile în companii offshore – s-a despărţit de Gerard Pique în 2022 şi s-a mutat de atunci alături de copiii ei în oraşul american Miami.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Accident șocant! Bărbat prins între un camion și o casă. A intervenit elicopterul SMURD

Publicat

in

Pompierii din Mureș au fost solicitați, luni, să scoată un bărbat de 50 de ani prins între un autocamion și o casă de locuit din Târnăveni. El va fi dus la spital cu elicopterul SMURD, scrie Mediafax.

„Pompierii militari din cadrul Detașamentului Târnaveni au fost solicitați cu puțin timp în urmă să intervină la un accident cu o victimă surprinsă între un autocamion și o casă de locuit, pe strada Avram Iancu, din municipiul Târnăveni”, transmite ISU Mureș.

Ce a spus ISU Mureș

La locul evenimentului au ajuns trei echipaje de pompieri, două autospeciale de stingere cu modul de descarcerare și o ambulanța SMURD de tip B2, în colaborare cu un echipaj SAJ, precum și elicopterul SMURD.

„Victima de sex masculin, aproximativ 50 de ani, a fost extrasă de pompieri și predată echipajului medical, ulterior va fi transportată de către echipajul SMURD B2 la CPU Târnăveni, unde va fi preluată de către echipajul medical de pe elicopterul SMURD”, arată ISU Mureș.

Citeste mai mult

NATIONAL

O fostă directoare pentru diversitate a Facebook și Nike a fost condamnată după ce a furat milioane de dolari de la companii

Publicat

in

O fostă directoare pentru diversitate a Facebook şi Nike a fost condamnată la 5 ani şi 3 luni de închisoare pentru că a furat peste 5 milioane de dolari de la companiile respective, care fuseseră alocate iniţiativelor DEI (diversitate, echitate, incluziune), relatează CNBC, potrivit News.ro.

Mark Zuckerberg pe FacebookFoto: Rokas Tenys, Dreamstime.com

Barbara Furlow-Smiles, din statul american Georgia, care a pledat vinovată de fraudă electronică în acest caz în decembrie, a furat peste 4,9 milioane de dolari de la Facebook „folosind o schemă care implică vânzători frauduloşi, facturi false şi plăţi ilegale”, a declarat procurorul american Ryan Buchanan din Atlanta.

„După ce a fost concediată de la Facebook, ea a continuat frauda ca director pentru DEI la Nike, unde a furat încă o sumă de şase cifre din programul lor pentru diversitate”, a spus Buchanan.

Furlow-Smiles, în vârstă de 38 de ani, a folosit banii furaţi „pentru a finanţa un stil de viaţă de lux în California, Georgia şi Oregon”, potrivit biroului lui Buchanan, care a cerut unui judecător să o condamne la 6 ani şi jumătate de închisoare. Ea a fost un strateg principal şi şef global al grupurilor de resurse pentru angajaţi şi al implicării în diversitate la Facebook, subsidiară a Meta.

Ea nu a fost director executiv al Facebook pentru eforturile de diversitate, echitate şi incluziune.

Fraudă grosieră la compania lui Mark Zuckerberg

Procurorii au spus că, în timp ce se afla pe Facebook, ea a conectat conturile PayPal, Venmo şi Cash App la cardurile ei de credit de la Facebook şi apoi a folosit acele conturi pentru a-şi plăti prietenii, rudele şi alte persoane pentru pretinse bunuri şi servicii pentru companie care nu au fost niciodată livrate.

„Marea majoritate a banilor” care s-au dus la aceşti oameni au fost returnaţi către Furlow-Smiles, au spus procurorii. Procurorii au spus că Meta a stabilit că Furlow-Smiles a început schema în câteva luni de la alăturarea companiei în 2017 şi că o investigaţie a constatat că „a manipulat persoane care erau apropiate de ea şi aveau încredere în ea, inclusiv foştii stagiari”, care au considerat-o un mentor.

După ce a fost concediată de pe Facebook la jumătatea anului 2021, Furlow-Smiles a lucrat pentru Nike din noiembrie a acelui an până în februarie 2023, ca director senior pentru diversitate, echitate şi incluziune. Pe când era acolo, ea a executat o schemă de furt similară cu cea pe care a făcut-o la Facebook, au spus procurorii.

Furlow-Smiles, care locuieşte în oraşul Marietta şi are o fiică de 8 ani împreună cu soţul ei, a fost condamnată luni, la tribunalul federal din Atlanta.

Judecătorul districtual Steven Grimberg i-a mai ordonat să restituie 4,98 milioane de dolari către Facebook şi încă 121.000 de dolari către Nike. Meta a declarat anterior, pentru CNBC, că a cooperat cu forţele de ordine în anchetarea lui Furlow-Smiles, care trebuie să se prezinte la închisoare până pe 22 iulie.

Nike o acuză pe fosta angajată că nu a produs doar prejudicii financiare

Procurorii au spus, în nota de condamnare că, pe lângă banii furaţi de Furlow-Smiles de la companie, Meta a pierdut mai mult de 4,5 milioane de dolari, „pe lângă alte cheltuieli, cum ar fi onorariile avocaţilor, care au fost suportate ca urmare a faptului că Meta a trebuit să descopere şi investigheze schema ei de fraudă”.

„Aşa cum menţionează Meta, prejudiciul cauzat de conduita criminală [Furlow-Smiles”] nu poate fi măsurat pur în termeni financiari. Infracţiunile ei au dus, de asemenea, la angoasă în rândul acelor angajaţi care au lucrat îndeaproape cu ea”, au spus procurorii în nota lor. Nike le-a spus procurorilor că „a fost numită ca lider al companiei, că va întruchipa valoarea ‘Doing the Right Thing’, care este una dintre maximele cheie ale NIKE”, potrivit procurorilor.

După cum susține Nike, „a spune că doamna Furlow-Smiles ne-a încălcat încrederea ar fi un eufemism. Frauda comisă de doamna Furlow-Smiles a încălcat încrederea şi a devastat angajaţii care au condus-o şi au lucrat cu ea”.

Nike le-a spus, de asemenea, procurorilor că „lipsa ei completă de responsabilitate sau remuşcări a fost incredibil de dezamăgitoare”, potrivit memoriului.

Lance Clarke, un avocat al Furlow-Smiles, a spus despre clienta ei că:

„Este o mamă grozavă şi o persoană bună. Când stai în instanţă, citeşti acuzaţiile, dar de multe ori acuzaţiile nu constituie totalitatea unei fiinţe umane”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend