Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Șeful diplomației UE atrage atenția după atacul iranian asupra Israelului: ‘Nu trebuie să uităm de Gaza. Palestinienii au dreptul la ajutor umanitar’

Publicat

in

Atacul de sâmbătă al Iranului asupra Israelului nu trebuie să distragă atenţia de la situaţia umanitară din Gaza, a avertizat miercuri şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, citat joi de DPA, scrie AGERPRES.

“Cea mai recentă escaladare în Orientul Mijlociu nu trebuie să ne facă să uităm de Gaza. Palestinienii au dreptul la ajutor umanitar. Israelul trebuie să garanteze accesul şi siguranţa lucrătorilor umanitari”, a postat Josep Borrell pe reţeaua X, cunoscută anterior ca Twitter.

O reuniune de două zile a liderilor din UE are loc miercuri şi joi la Bruxelles, cu scopul declarat de a discuta chestiuni economice, dar tensiunile în creştere între Israel şi Iran au umbrit agenda planificată iniţial.

Borrell a chemat de asemenea să se pună capăt violenţei coloniştilor israelieni extremişti în Cisiordania.

Postarea lui Borrell pe X conţinea un link către o declaraţie comună oficială împreună cu comisarul UE pentru managementul crizelor Janez Lenarcic. Declaraţia lor cere evitarea continuării escaladării în Orientul Mijlociu, încetarea focului în Gaza şi “extinderea neîngrădită a fluxului de ajutor umanitar”.

“De asemenea, îndemnăm Israelul să abordeze escaladarea rapidă a violenţei în Cisiordania. Condamnăm ferm violenţa coloniştilor extremişti şi cerem ca toţi făptaşii să fie traşi la răspundere”, potrivit declaraţiei.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Rețeaua de corupție rusă se extinde. Serviciile secrete britanice au aflat că încă un adjunct al lui Şoigu a fost interogat de FSB

Publicat

in

De

Serviciul de securitate al Rusiei, FSB, l-a interogat pe Ruslan Ţalikov, prim-adjunctul ministrului rus al apărării Serghei Şoigu, în legătură cu dosarul de corupţie în care este implicat Timur Ivanov, un alt adjunct al lui Şoigu care a fost arestat săptămâna trecută, arată cel mai recent raport al spionajului militar britanic despre situaţia războiului.

Despre Ţalikov, care este mai în vârstă, se spune că ar fi patronul lui Ivanov, menţionează spionajul militar britanic. El este probabil a treia persoană în ierarhia Ministerului rus al Apărării, după ministrul apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov.

Ca şi Ivanov, Ţalikov are legături de lungă durată cu ministrul apărării Şoigu. El a lucrat sub conducerea lui Şoigu la Ministerul Apărării Civile şi Situaţiilor de Urgenţă, înainte de a-l urma mai întâi în funcţia de guvernator al regiunii Moscova şi apoi la Ministerul Apărării în 2012.

Există, de asemenea, o posibilitate reală ca ancheta asupra lui Ivanov să-l afecteze şi pe ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, întrucât unele surse susţin că agenţiile de construcţii ale Ministerului Apărării au construit o casă pentru Siluanov.

Corupţia este de mult timp o problemă în Ministerul rus al Apărării. În 2019, procurorul militar şef Valeri Petrov a declarat că corupţia este “practic rădăcina majorităţii problemelor într-un stat de drept”. Corupţia a fost un factor al performanţelor slabe ale Rusiei, în special la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, când soldaţii aveau raţiile întârziate şi anvelope de proastă calitate şi se raportau furturi de combustibil, reamintesc serviciile secrete britanice în cea mai recentă evaluare a războiului  publicată miercuri pe X.

În seara zilei de 23 aprilie 2024, ministrul adjunct al apărării rus Timur Ivanov a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a fost informat cu privire la reţinerea lui Ivanov şi că ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a fost avertizat în prealabil.

Publicaţia rusă Vajnîe Istori a scris însă că motivul real al arestării ministrului adjunct al apărării rus Timur Ivanov este înalta trădare.

O sursă din cadrul Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), citată de Ukrainskaia Pravda, susţine că Ivanov se află într-un centru de detenţie rusesc şi este persecutat de regimul Putin ca urmare a unei operaţiuni a serviciilor ucrainene. În martie 2024, serviciul de informaţii al armatei din Ucraina a desfăşurat o operaţiune specială care a avut ca rezultat accesul la o cantitate semnificativă de informaţii confidenţiale şi documente oficiale ale adjunctului lui Şoigu.  Potrivit sursei GUR, Kremlinul ştia de cu mita pe care o lua Timur Ivanov şi nu acesta este motivul adevărat pentru care este adus acum în faţa justiţiei, ci scurgerea de informaţii şi mai ales faptul că acestea au ajuns la serviciul de informaţii ucrainean.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cronica de carte: Povești cu prințese roșii

Publicat

in

De

Cea mai recentă carte a Laviniei Betea- Prințesele roșii. Femei și bărbați, părinți și copii în ideologia și cotidianul românesc (Editura Corint. Istorie. Autori români, București, 2024- este dedicată, în egală măsură, iubitorilor de istorie și de psihologie. Și aceasta fiindcă volumul însuși se prezintă ca o îngemănare de a celor două discipline.

Laviniei Betea- Prințesele roșii. Femei și bărbați, părinți și copii în ideologia și cotidianul românescFoto: Editura Corint

Refăcând, foarte adesea cu lux de amănunte, un complex, chiar contradictoriu context istoric, cel al unei Europe care, între 1917 și 1990, a cunoscut una dintre marile nenorociri ale secolului- dictatura, teroarea comunistă- detaliind felul în care respectiva dictatură a înțeles și instrumentalizat nu tocmai inocent, ci, cel mai frecvent, din rațiuni ideologice și chiar din interesele personale ale vârfurilor nomenclaturii , rolul femeii, Lavinia Betea urmărește destinul tragic al câtorva dintre femeile desemnate prin sintagma prințesele roșii. E vorba despre fiica lui Stalin, Svetlana Alliluyeva, despre una dintre cele două fiice ale lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, actrița veleitară Lica Gheorghiu, despre Zoe Ceaușescu și despre mult mai puțin cunoscutele surori Sârbu. Adică Victoria, Elena și Marusia. Apar însă în poveste și bărbați, alții decât tații protagonistelor, adică frați sau foști iubiți ai acestora care, într-un fel sau altul, au împărtășit și ei, fie și numai tangențial, statutul de victime Ca , de pildă, ceilalți copii ai lui Stalin ori soții și iubiții Licăi ori ai Zoei. Tot la fel cum apar și alte femei. De la Nadejda Kruspkaia, vigilenta, drastica soție a lui Lenin la, la un moment dat, extrem de celebra și chiar libertina doamnă Kollontai. De la nefericitele soții ale lui Stalin la neconturata și infidela tovarășa de viață a lui Dej și presupusele lui amante la cealaltă fiică a primului lider comunist absolut al României- Tanți. Apare, nici nu se putea altfel,. și Elena . Savanta de renume mondial. Care, ca și într-o carte anterioară a aceleiași Lavinia Betea (Tovarășa. Biografia Elenei Ceaușescu), este desfăcută, mătrășită de toutes pièces. Nu lipsesc sumare referințe la China din vremea lui Mao. Personal aș fi dorit să găsesc și povestea Ludmilei Jivkova, fiica liderului comunist bulgar, ori pe aceea a Iovankăi Broz. Poate într-o carte viitoare.

Povestea spusă de Lavinia Betea începe odată cu Manifestul Partidului Comunist. Care vorbea despre fantoma ce bântuie Europa, frază ce, cum bine a observat cu ani în urmă Gabriel Liiceanu în studiile sale din cartea O idee care ne sucește mințile, anunța deja, firește involuntar, sfârșitul comunismului. Deloc scutit de probleme de familie, ajutat financiar de Engels, Marx a profețit victoria comunismului într-un areal care nu prea s-a dovedit a fi în conformitate cu cel al Rusiei țariste. Cum marea majoritate a foștilor supuși ai țarului se confruntau cu o sărăcie lucie, femeilor nu le prea ardea de politică. Ele erau preocupate de chivernisirea puținului ce asigura familiilor lor traiul. La reconfigurarea rolului lor în societate au meditat însă drastica soție a lui Lenin și mult mai libertina Aleksandra Kollontai. Reformularea rolului femeii a fost una dintre temele majore de reflecție și de acțiune pe toată durata comunismului european. Egalitatea în drepturi dintre femei și bărbați, justa reprezentare a femeii în toate domeniile vieții publice, emanciparea și promovarea acesteia, teme indubitabil corecte, au fost însă frecvent instrumentalizate.

Dacă nici Stalin și nici Dej nu admiteau existența cuplurilor în rândul primelor rânduri ale factorilor de decizie, dacă Stalin era extrem de restrictiv în privința chiar a destinului fiilor și fiicei lui odată ajunși la vârsta maturității, dacă surorile Sârbu, la fel ca, de pildă Ana Pauker, au plătit cu asupra de măsură pozițiile câștigate ân arhitectura comunistă (una dintre ele a devenit soția lui Ștefan Foriș) cu totul alta a fost situația Licăi Gheorghiu ca și cea a Zoei Ceaușescu. Lor le sunt consacrate cele mai consistente și mai interesante capitole ale cărții, adică Lica, prințesa lui Dej, respectiv, Ceaușeștii, “o celulă de bază a societății”. Iar respectivele capitole sunt completate cu două interviuri. Primul cu Mândra Gheorghiu, una dintre fiicele Licăi Gheorghiu și a primului ei soț, Marcel Popescu. Interviu în care aceasta își laudă bunicul și își face în toate felurile mama care înțelegem că nu s-a potolit nici după căderea ei în dizgrație. Fapt petrecut îndată după moartea celui căruia baronii, dar și Nicolae Ceaușescu, s-au grăbit, în primăvara lui 1965, să promită că îi vor eternize memoria. Eternitatea a durat până în 1968, când, după modelul patentat în 1956 de Hrusciov, Ceaușescu și-a făcut praf și pulbere predecesorul. Operațiunea e util și eficient documentată de Lavinia Betea. Cel de-al doilea interviu e cu profesorul Dinu Angelescu. Primul soț al Zoei Ceaușescu. Pus cumva în antiteză cu cel de-al doilea soț. Profesorul Mircea Oprean. ) Citeste restul articolului pe Contributors.ro

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend