Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sectorul 4 a demarat lucrările de construire, de la zero, a Centrului de Diagnostic, Tratament și Cercetare a Tuberculozei

Publicat

in

Sectorul 4 al Municipiului București continuă să investească masiv în dezvoltarea infrastructurii medicale a Capitalei, folosind fonduri europene nerambursabile accesate prin Planul Național de Rederesare și Reziliență – PNRR. Folosind expertiza și suportul specialiștilor Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, autoritatea locală a demarat astăzi, 10.04.2024, lucrările de construire a celui mai nou ansamblu medical destinat diagnosticării, tratamentului și cercetării tuberculozei.

Noul centru de specialiate, ce va funcționa în subordinea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” va fi edificat în Calea Șerban Vodă  nr. 189. La finalul lucrărilor tocmai începute, instituția va deveni un reper, un model de structură spitalicească  ce va îndeplini toate cerințele europene în materie și va acoperi, astfel, o necesitate stringentă și o urgență de sănătate publică, în condițiile în care, în acest moment, România este țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență a TBC (de 4 ori peste media UE) și cu o rată a mortalității de 6,5 ori mai mare decât media din Uniunea Europeană (5,1 decese la fiecare 100.000 de locuitori).

„Nu uit nicio clipă că sunt medic. Creșterea calității serviciilor medicale, mai ales după pandemia Covid-19, a devenit o prioritate pentru România. De aceea a apărut PNRR-ul, o șansă pentru dezvoltarea României, în general, pentru București în mod deosebit, pentru că aici vin foarte mulți oameni să se trateze. Ca urmare a acestor priorități, mă simt extrem de onorat să mă alătur demersului inițiat de Ministerului Sănătății și de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” de a realiza împreună, în parteneriat, acest nou spital de 115 paturi. Nu este singurul demers de această natură, pentru că, așa cum am mai spus, avem în lucru o maternitate, extrem de importantă pentru tot ce înseamnă București, și nu numai, pornim Spitalul de Stomatologie, dar, în același timp am realizat și o stație de ambulanță și de pompieri, urmând ca în cursul anului următor să avem gata, în imediata vecinătate a acestui spital, încă o stație de pompieri și ambulanță. Așadar, este o obligație a autorităților statului, indiferent care sunt ele, o au față de cetățeni, pentru a face tot ce este omenește posibil pentru a crea o infrastructură medicală de calitate. Vreau să mulțumesc încrederii acordate de către colegii de la institut, vreau să mulțumesc, încă o dată, ministrului Sănătății, pentru eforturile făcute și sunt convins că această echipă, împreună, nu are cum să dezamăgească”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Noua facilitate medicală va fi construită de la zero, pe terenul pe care au existat clădirile „Zerlendi” ale Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, vechi de 130 de ani, aflate într-o stare avansată de degradare, incompatibilă din toate punctele de vedere cu practicarea unui act medical de calitate. Starea deplorabilă în care aceste spații, construite în 1894, se află a fost, de altfel, și motivul pentru care au fost complet închise, în anul 2020.

Începând de astăzi, timp de maximum trei luni de zile, clădirile vor fi dezafectate, pentru ca, ulterior, în locul lor, constructorul să demareze lucrările la noul spital.

Prezentă la eveniment, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutul Marius Nasta s-a declarat emoționantă de demararea construcției acestui spital: „Ne aflăm azi într-un moment important. Mai bine spus într-un moment necesar, pentru că momentul important o să-l anunțăm peste 2 ani, eu, sau cine va fi în locul meu! Un moment necesar pentru pacienții care sunt bolnavi de tuberculoză sau alte boli pulmonare. Un moment necesar pentru a oferii pacienților trasee adecvate, condiții de siguranță, un moment necesar pentru personalul medical care trebuie să se simtă apreciat și valorizat, inclusiv prin condițiile de muncă în care își desfășoară activitatea. Mulțumesc tuturor celor care sunt alături de acest proiect, ca Zerlendi să devină primul spital construit din fonduri europene și sper ca peste 2 ani să fim chiar în fața unui moment important!”.

Construcția de la zero a Centrului de Diagnostic, Tratament și Cercetare a Tuberculozei va fi finanțată în integralitate prin PNRR, iar edificarea acestuia va costa aproximativ 72 de milioane de euro. Noul spital de pneumoftiziologie va avea o capacitate de 115 paturi, dintre care 19 de terapie intensivă, trei săli de operație și laboratoare de cercetare și analize. În plus, noul spital va beneficia și de următoarele funcțiuni:

–       Bloc Operator cu 3 săli de operație

–       Stație centrală de sterilizare

–       Laborator de analize medicale

–       Laborator de cercetare

–       Laborator anatomie patologică

–       Ambulatoriu

–       Imagistica si Radiodiagnostic – ecografie, CT, aparat RX standard.

–       Compartiment de primire urgente de specialitate CPU-S.

Oportunitatea implementării acestui proiect a fost remarcată și de prof. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

„Eu sunt optimist în ceea ce privește evoluția tuberculozei în România. Sigur că tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică, avem o strategie națională, aprobată de Guvernul României. Putem să dezvoltăm împreună cu instituții importante, cum este Institutul „Marius Nasta”, centre de excelență, și putem să abordăm patologii care apar mai ales acum, post-pandemic. Importantă este integrarea resurselor financiare din PNRR. Cred și sper, având în vedere parteneriatul și experiența Primăriei Sectorului 4, a domnului primar Băluță, în ceea ce privește construcția de unități medicale și, în general investițiile edilitare pe care le-a desfășurat și le-a și finalizat bună parte dintre ele, că acest spital va fi gata peste doi ani. Cred că o abordare responsabilă, fără multă laudă și propagandă, dar cu muncă consistentă, așa cum face de mai mulți ani Primăria Sectorului 4. Este răspunsul corect pe care trebuie să-l extindem în toată țara!”, a declarat oficialul.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Science Report: Când au început oamenii să răcească pentru prima dată în istorie?

Publicat

in

De

​Legat de dilemele evolutive ale speciei umane, iată una la care cu greu se poate răspunde! Mai exact, când a apărut pentru prima dată răceala comună? Răspunsul ar părea unul simplu, odată cu apariția primelor comunități urbane, însă lucrurile sunt ceva mai complicate. Alte știri din Science Report: Ce este teoria nodurilor și cum poate ea să optimizeze călătoriile spațiale ● Trioul de taikonauţi Shenzhou-17 a revenit pe Terra după șase luni petrecute în spațiul cosmic

răceala comunăFoto: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

Când au început oamenii să răcească pentru prima dată în istorie?

Când a apărut pentru prima dată răceala comună? Nu de alta dar, dacă este să ne luăm după ipotezele ceva mai vechi, răceala comună ar fi apărut odată cu zorii civilizației, acum circa 6.000 de ani. Teoretic, trăind în comunități din ce în ce mai mari unde virusurile se puteau transmite ușor, apoi lângă un număr tot mai mare de animale domestice purtătoare de virusuri, oamenii ar fi cunoscut pentru prima dată afecțiunea pe care azi o știm ca banala răceală.

Lucrurile sunt însă ceva mai complicate, iar un răspuns la această dilemă este mai greu de oferit decât ar părea la prima vedere. În primul rând, răceala este o umbrelă sub care sunt unite mai multe tipuri de infecții respiratorii, iar virusurile care le cauzează sunt peste 200.

În mod normal, atunci când un virus trece de la animal la om, de cele mai multe ori nu îl poate infecta pentru că nu posedă genele necesare pentru a se adapta la noua gazdă. Există însă excepțiile, nu puține, atunci când virusul nu doar că deține setul necesar de gene, dar poate suferi și mutații care să îl facă atât infecțios, cât și extrem de transmisibil de la o persoană la altă.

Problema cu virusurile care provoacă banala răceală este că ele nu se păstrează foarte bine în fosile. Este adevărat că genomuri virale au fost identificate astfel, însă ele erau bazate pe ADN. Iar cele mai multe virusuri își poartă informația genetică în ARN. Printre ele și majoritatea celor care duc la apariția răcelii.

Un indiciu vine de la o descoperire majoră efectuată anul trecut de o echipă de specialiști din Danemarca, Rusia, Marea Britanie și Suedia. În studiul lor, publicat pe platforma bioRxiv, autorii susțin că au identificat două adenovirusuri în doi dinți de lapte, vechi de 31.600 de ani, descoperiți în nord-estul Siberiei. Interesant este că analiza filogenetică a virusurilor a indicat o origine mult mai veche a acestora. Una care merge până acum 700.000 de ani.

De aici, o concluzie ar părea relativ simplă, anume că atunci a apărut răceala. Însă nici de data asta nu se poate oferi un răspuns ferit de speculații. De ce? Pentru că tot anul trecut, o echipă de paleogeneticieni din Franța a identificat un tip de coronavirus în dentiția unor schelete din secolul al XVI-lea, descoperite în vestul Franței, în situl de la Baume-Les-Messieurs.

În studiul publicat în revista International Journal of Infectious Diseases, cercetătorii francezi susțin că ARN-ul respectivului coronavirus este complet diferit față de tot ceea ce cunoaștem astăzi. Iar asta înseamnă fie că acest agent patogen a dispărut, fie a evoluat atât de mult încât nu mai poate fi recunoscut. O concluzie cu implicații ample în problematica evoluției virusurilor.

Acum, plecând de la cele două studii recente, concluzia nu poate fi decât una speculativă. Anume că banala răceală este posibil să fie mult mai veche decât și-ar fi imagina cineva, și să fi apărut odată cu primii reprezentanți ai genului Homo. Asta acum mai bine de două milioane de ani.

Ce este teoria nodurilor și cum poate ea să optimizeze călătoriile spațiale

Atunci când o navă spațială ajunge la destinație, să zicem că asta ar fi în proximitatea Terrei, ea se stabilizează pe anumită orbită atâta vreme cât are loc misiunea. În cazul în care există și o a doua destinație, sau chiar mai multe, lucrurile devin complicate. Și asta pentru că direcționarea unei nave spațiale pe o orbită diferită necesită nu doar o cantitate mare de combustibil, ci și o serie de manevre foarte complicate, dublate de calcule așișderea.

Doi cercetători de la Centrul Spațial Surrey, de la universitatea cu același nume din Marea Britanie, susțin însă că au descoperit o soluție ingenioasă care reduce la maximum atât consumul de combustibil (o resursă limitată în spațiul cosmic), cât și timpul necesar pentru a calcula traiectoria optimă.

În general, coordonarea unei rachete spațiale este extrem de complexă. Cei care conduc nava spațială trebuie să calculeze nu doar viteza și orientarea față de Terra (nimic în spațiu nu se află într-o poziție fixă), ci și punctul de destinație care, de asemenea, este în mișcare, pe orbita unui corp care se rotește în juru propriei axe. Asta în timp ce toate aceste puncte își schimbă poziția în funcție de viteza cu care orbitează în jurul soarelui.

Cei doi specialiști, Danny Owen și Nicola Baresi pe numele lor, afirmă că secretul constă în matematică. Mai exact, în teoria nodurilor, un domeniu de studiu al nodurilor sau al curbelor intersectate la nivel tridimensional. Ca să facem explicația mai simplă, imaginați-vă un fir de undiță care s-a încurcat! Ei bine, folosind teoria nodurilor, ați putea găsi calea optimă de a-l descâlci, fără a fi nevoiți să tăiați firul. Cam la asta se rezumă, susțin cei doi, și aplicabilitatea teoriei cu pricina în descoperirea rutei optime pomenite mai devreme.

Astăzi sunt folosite așa numitele orbite heteroclinice, rute care permit navei spațiale să se deplaseze de pe o orbită pe alta cu un consum minim de combustibil (uneori chiar cu un consum 0). Însă altfel de operațiuni necesită foarte mult timp sau un computer extrem de performant care să calculeze în locul piloților.

Cei doi autori susțin în studiul pe care l-au publicat în revista Astrodynamics că, folosind teoria nodurilor, au putut creat un algoritm care, introdus într-un sistem computerizat, poate calcula conexiunile heteroclinice și poate oferi într-un timp rapid rutele optime. Piloții nu ar avea altceva de făcut decât să o aleagă pe cea pe care o doresc.

Cercetătorii au testat tehnica în mai multe simulări computerizare în care au folosit modele oferite de Terra-Lună, Soare – Terra sau Jupiter – Ganymede, iar rezultatele, zic ei, au fost mult decât încurajatoare. Proiectul a fost inspirat de apelul NASA către cercetătorii din toată lumea de a crea metode cât mai eficiente pentru explorarea spațiul cosmic. Metode care ar putea fi folosite în programul Artemis, dar și în alte programe ale Agenției Spațiale Americane.

Trioul de taikonauţi Shenzhou-17 a revenit pe Terra după șase luni petrecute în spațiul cosmic

Cel mai tânăr echipaj de taikonauți trimis vreodată în spațiu a revenit pe Terra după nu mai puțin de 187 de zile petrecute la bordul stației spațiale Tiangong. Tang Hongbo, Tang Shengjie și Jiang Xinlin, taikonauții care au participat la această misiune, au ajuns în siguranță pe Terra și au o stare de sănătate bune, a anunțat agenția de presă Xinhua.

Aceasta a fost cea de a șasea misiune cu echipaj uman pe stația Tiangong, o stație pe care China a finalizat-o la sfârșitul anului 2022. Conform Administrației Spațiale Naționale din China (CNSA), cei trei taikonauți au efectuat mai multe zeci de experimente științifice, au efectat două ieșiri în spațiul cosmic, ambele pentru a repara un panourile solare ale stației, care fuseseră lovite, cel mai probabil, de resturi spațiale.

Locul celor trei taikonauți a fost luat de un alt trio, care a ajuns pe stația Tiangong la bordul capsulei Shenzhou-18. Și în cazul acestora, misiunea este programată să dureze timp de 180 de zile.

Stația spațială Tiangong este, în prezent, cu circa 20% mai mare decât SSI (Stația Spațială Internațională) și este formată dintr-un modul central (Tianhen), și două module secundare (Mengtian și Wentian), ambele lansate în anul 2022. Însă autoritățile de la Beijing au anunțat că intenționează să trimită și alte module care să fie conectate la stația Tiangong, astfel încât capacitatea acesteia va crește simțitor.

De menționat și faptul că, în anul 2011, Chinei i-a fost interzis accesul pe Stația Spațială Internațională în urma unei legi promulgată în Congresul American, lege prin care s-a interzis colaborarea cu China pe probleme de cercetare și explorare spațială, după ce au fost invocate motive de securitate națională.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

Citeste mai mult

NATIONAL

Legătura între nutriţie şi fertilitate (specalist în gastroenterologie) – Dietele recomandate

Publicat

in

De

Legătura între nutriţie şi fertilitate (specalist în gastroenterologie) – Dietele recomandate

Medicul Roxana Voica, specialist în garstroenterologie, a explicat, marţi seară, că, în urma unor studii, s-a constatat că există o legătură între nutriţie şi hormonii care au legătură cu fertilitatea. Potrivit acesteia, consumul de peşte este recomandat, în timp ce obezitatea este o problemă atunci când este vorba de fertilitate.

”S-au făcut o mulţime de studii şi s-au arătat diverse legături între nutriţie, între partea alimentară şi tot ce înseamnă hormoni, hormoni de care se leagă în mod direct fertilitatea. Există anumite alimente, anumiţi nutrienţi care impactează în mod proporţional această parte de fertilitate. Medicii care se ocupă de partea de fertilitate, în speţă ginecologii şi cei care fac reproducere asistată sau urologii sau andrologii care se ocupă de partea de infertilitate, recomandă adesea anumite caracteristici ale pacienţilor, să aibă un stl de viaţă sănătos care implică o scădere a inflamaţiei. Acesta ar fi primul lucru, o dietă anti-inflamatorie şi poate un indice de masă corporal scăzut. Adică pacientul nu trebuie să aibă obezitate nici de-o parte, nici de alta. Obezitatea în sine sau supraponderabilitatea reprezintă o patologie de sine care produce multă inflamaţie”, a declarat dr. Roxana Voica, marţi seară, la Medika TV.

Voica a explicat şi ce circumferinţă abdominală trebuie să aibă, în medie, bărbaţii şi femeile

”Avem, de asemenea, o dietă care presupune un consum de nutrienţi. Când recomandăm unui pacient să aibă o nutriţie adecvată pentru a creşte parametrii şi calitatea celulelor sexuale, le recomandăm în primul rând să slăbească, dacă au un indice de masă corporală crescut. Mai mult de atât, le măsurăm circumferinţa abdominală. Aceasta pentru că un om poate fi cu indice de masă corporală crescut, însă fără să fie gras. Poate să aibă o masă musculară mai dezvoltată şi atunci că cântărească mai multe kilograme şi putem diagnostica greşit cu obezitate, el nefiind gras. Cel mai corect este să nu avem această burtă, pe înţelesul tuturor. Circumferinţa abdominală la bărbaţi ar trebui să fie 94, cel mai mult, iar la femei, 80”, a precizat Voica.

De asemenea, medicul a explicat că este recomandată dieta bazată pe plante sau consum de carne de peşte.

”Alte studii făcute recent arată că această dietă inflamatorie se bazează pe plante. Aşa cum spun mereu, plant best diet este stilul de viaţă care se află la baza tuturor dietelor sau stilurilor de viaţă sănătoasă. Ea produce scăderea inflamaţiei. De ce? Pentru că aceste plante au trebuit să răzbească de-a lungul timpului în mediul înconjurător şi au produs antioxidanţi. (…) Încercăm să scădem consumul de carne roşie, carnea de porc, de vită, spunându-le că rămâne recreaţional, poate de weekend şi încurajăm consumul de peşte, de conserve pentru că e greu să găseşti în zona noastră sardine. Dar sardinele în ulei de măsline, de exemplu, sunt extrem de bogate ăn Omega3”, a mai spus Roxana Voica, ea recomandând totodată şi consumul de nuci de Brazilia, legume şi fibre.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend