Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Schimbare spectaculoasă de vreme în Europa – Temperaturile au scăzut și cu peste 25 de grade într-o singură zi

Publicat

in

​În multe țări din Europa au fost recorduri de temperatură, însă a venit apoi un val de frig ce a adus și temperaturi de 1-2 °C în localități unde cu o zi înainte fuseseră peste 25 °C. Cele mai mari diferențe au fost în Slovenia și Austria, dar răcirea se simte și în România.

Temperaturile din Europa la pranz, pe 17 aprilie 2024Foto: Meteociel

În Slovenia au fost mai multe localități unde luni la ora 15 erau temperaturi de 26 – 27 °C, iar o zi mai târziu, tot la ora 15.00, erau între 0,3 – 1,1 C.

Diferențele sunt semnalate de climatologul Maximiliano Herrera care a citat pagini meteo slovene de pe rețeaua X.

Temperaturile în Europa luni după prânz (sursa meteociel.fr)

Cea mai mare scădere în 24 de ore a fost într-o localitate din Slovenia numită Podcetrtek, unde temperatura s-a diminuat cu 26,2 C, de la +27,2 C, la un singur grad. A fost un adevărat „slovenski record”.

Scăderi de peste 20 C în mai puțin de o zi au fost și în Austria.

În România, valul de aer răcoros s-a simțit de marți la prânz, când în Crișana erau și sub 12 C, în timp ce în Muntenia erau 30 C. Vremea s-a răcit miercuri aproape în toată România, au fost și în zone joase temperaturi de sub 5 C și numai în sud-est mai sunt ceva temperaturi de peste 20 C.

Dimineață minima a fost de +1,8 C la Cluj și de +1,5 C la Huedin.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Băieţelul din Gorj vândut de familie pe 9.000 de lei în Germania a revenit în ţară. Ce spun specialiştii care l-au văzut

Publicat

in

De

Băieţelul din Gorj vândut de familie pe 8.000 de lei în Germania a revenit în ţară. Ce spun specialiştii care l-au văzut

Băieţelul de şase din Gorj, care ar fi fost vândut pentru câteva sute de lei unui cetăţean german, a ajuns la asistentul maternal din Gorj unde, de câteva zile, se află sora sa mai mare. Pe drumul dinspre Germania a fost vesel, comunicativ, dar cel mai mult s-a bucurat când a văzut, pentru prima dată după multe săptămâni, un chip familiar: pe sora sa. El a fost însoţit de psihologul din cadrul DGASPC Gorj care s-a ocupat încă de la început de acest caz. Specialiştii care l-au văzut spun că micuţul are traume legate de înstrăinare, de drum, de faptul că a fost despărţit de fraţi, dar că, primind ajutor, poate trece peste ele.

Delegaţia formată din reprezentanţi ai autorităţilor române care l-a adus pe micuţul de şase ani care ar fi fost vândut de familie unui bărbat din Germania a ajuns acasă, în Gorj, marţi dimineaţă, când se iveau zorii.

Pe drum, copilul i-a impresionat pe membrii delegaţiei care au mers să-l preia

Pe drum, copilul i-a impresionat pe membrii delegaţiei care au mers să-l preia, de undeva din regiunea Bavaria: a fost vesel, comunicativ, vioi, plin de energie. Era printre ai lui, oameni care vorbeau, în sfârşit, limba pe care el o înţelege. A fost despărţit câteva luni de tot ceea ce însemna pentru el „acasă”.

Cel mai mult s-a bucurat când şi-a văzut sora. „Atunci a fost cel mai fericit”, au descris momentul cei care au asistat la scena revederii. De altfel, a rămas alături de ea, în casa unei asistente maternale profesioniste, la care fetiţa de opt ani se află din ziua în care autorităţile române au aflat despre acest caz.

Are traume, da, au dezvăluit, pentru News.ro, reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Dar le poate depăşi, cu ajutor profesionist. De altfel, micuţul a intrat deja într-un program de consiliere psihologică.

În urma acestui caz, rămân multe necunoscute. Pe unele dintre ele ancheta procurorilor de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Organizate a început să le scoată la lumină. Prima certitudine, exprimată public de ministrul familiei, Natalia Intoteo, este că micuţul a fost scos din ţară cu acordul familiei sale.

A ajuns în Germania „în circumstanţe neclare” alături de un cetăţean străin, scria Intotero pe reţelele de socializare

Surse locale au declarat pentru News.ro că ar fi fost vândut pentru o câteva sute de lei, undeva mai puţin 500, de către tatăl alcoolic şi mama care pare bolnavă psihic.

A ajuns în Germania, unde a stat câteva luni, iar un bărbat a încercat să îl înscrie la o grădiniţă. Cei de la unitatea de învăţământ au întrebat despre părinţi, despre actele copilului, de ce nu vorbeşte germana… Atunci au intrat pe fir autorităţile din oraşul Regensburg, Bavaria.

A fost preluat imediat în sistemul de protecţie socială din Germania, cumva similar cu cel din România, când vine vorba despre protecţia copilului. A fost dus la un asistent, unde a stat până l-au preluat autorităţile române, luni.

Care urma să fie soarta micuţului? Nu se ştie. Consulatul General al României la Munchen, care a colaborat cu autorităţile din ţară în acest caz, scrie negru pe alb: ”Cpilul a fost „scos din ţară în circumstanţe şi scopuri neclare” şi da, s-a aflat într-un „mediu de risc”.

Va rămâne alături de sora lui, în sistemul de protecţie al Statului. Cât timp? Nimeni nu ştie, un copil pe care părinţii îl dau unui străin, pentru câteva sute de lei, nu este în siguranţă în familie. Fratele mai mic al celor doi este şi el tot la un asistent maternal. Acasă nu era în siguranţă.

„Măsura de protecţie în cazul minorului aflat în pericol rămâne atât timp cât este nevoie”, explică, pentru News.ro, Minodora Sucea, de la DGASPC Gorj.

Între timp, ancheta DIICOT este în derulare, iar procurorii sunt aşteptaţi să facă lumină asupra acestui caz.

Citeste mai mult

NATIONAL

Exercițiu NATO în România. Operațiune de desant aerian cu peste 2.000 de parașutiști

Publicat

in

De

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional organizat, în luna mai, de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA în Europa şi Africa. SWIFT RESPONSE 24 presupune recuperarea unei baze militare ocupate, fiind una dintre cele mai mari operaţiuni de desant aerian din Europa de după Al Doilea Război Mondial, informează News.ro.

Operațiune de desant aerianFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au anunţat, marţi, printr-un comunicat de presă, că 5.000 de militari şi 320 de mijloace tehnice, din şapte state aliate şi partenere, vor participa, în perioada 5-24 mai, la exerciţiul multinaţional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24 al Comandamentului Forţelor Terestre ale SUA în Europa şi Africa (USAREUR-AF). România participă la acest exerciţiu cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice.

„SWIFT RESPONSE 24 este un exerciţiu specific misiunilor de desant aerian, al cărui scenariu presupune recuperarea unei baze militare ocupate, prin realizarea superiorităţii aeriene, paraşutarea unei forţe aliate şi executarea de trageri reale în poligon. Pe teritoriul României, exerciţiul este condus de Forţele Armate Germane în parteneriat cu Forţele Terestre Române, cu sprijinul Forţelor Aeriene Române”, au precizat reprezentanţii MApN.

Ei au adăugat că, în timpul exerciţiului, va avea loc una dintre cele mai mari operaţiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu implicarea a aproximativ 2.000 de paraşutişti din Franţa, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos.

Exercițiu în mai multe baze aeriene

„Principalele secvenţe ale exerciţiului se vor desfăşura în Baza 71 Aeriană General Emanoil Ionescu din Câmpia Turzii, poligonul Bogata din Turda, Centrul Naţional de Instruire pentru Luptă Getica din Cincu şi poligonul din comuna Ştiuca. De asemenea, se vor folosi facilităţi ale Bazei 90 Transport Aerian Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu din Otopeni, Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic Aurel Vlaicu din Boboc şi Aeroportul Banat din Caransebeş”, a menţionat sursa citată.

MApN a mai afirmat că militari şi coloane de tehnică de luptă, însoţite de echipaje de poliţie militară, se vor deplasa, începând de marţi, pe căi rutiere din ţara noastră către facilităţile de instrucţie de mai sus.

SWIFT RESPONSE 24 este condus de Corpul V al Forţelor Terestre ale Statelor Unite şi presupune operaţiuni aeriene comune pentru creşterea gradului de pregătire şi de interoperabilitate cu forţele aliate, contribuind la eforturile de descurajare ale NATO. Exerciţiul implică aproximativ 3.650 de militari din SUA şi 9.500 din statele aliate şi partenere, fiind programat să înceapă cu operaţii aeriene şi de desant.

Anul acesta, SWIFT RESPONSE este conexat cu exerciţiile naţionale QUADRIGA SOUTH din Germania, DACIA 24 din România şi SPRING STRIKE din Suedia.

Exerciţiul se desfăşoară în perioada 28 martie – 31 mai, include peste 40.000 de militari din 20 de ţări aliate şi partenere şi este cel mai mare exerciţiu al armatei americane din Europa. Acesta urmăreşte dezvoltarea instruirii în format aliat şi consolidarea capacităţii de apărare a Alianţei, fiind conexat cu exerciţiul STEADFAST DEFENDER 24 al NATO.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend