Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Scandalul documentului de la Guvern! Reacția lui Florin Cîțu, comentată de doi foști premieri: ‘Premierul este într-o situație delicată, vulnerabilă’

Publicat

in

Doi foști premieri ai României au comentat scandalul în care a fost implicat premierul Florin Cîțu, referitor la folosirea siglei Guvernului pentru luptele interne din interiorul Partidului Național Liberal. Atât Victor Ponta, cât și Adrian Năstase, susțin că premierul Florin Cîțu nu a reacționat deloc bine, chiar dacă gafele într-un aparat guveramental au loc frecvent. Mioara Costin, cea care apare drept autor al acestui document, a demisionat în urma acestui scandal.

Victor Ponta: „Cred că reacția domnului Cîțu este departe de a fi cea mai inspirată”

„Când ești Prim-ministru și președinte de partid (Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Victor Ponta), dar și ministru și lider politic, sigur că activitatea se intersectează și există confuzii. Ține însă de experiența și discernămantul (atât al premierului, cât și al colaboratorilor săi) să nu încurce „borcanele” și să nu comită gafe de genul celei care face subiectul întrebării dvs.

În primul rând eu sunt de părere că absolut toți liderii politici (sau colaboratorii acestora) comit greșeli și gafe − diferența se face în modul în care fiecare reacționează atunci când aceste greșeli devin publice și provoacă dezbateri. Cred că reacția domnului Cîțu este departe de a fi cea mai inspirată.

Ce s-ar fi întâmplat dacă în perioada în care eram premier apărea public un asemenea document cu antetul Guvernului și semnătura persoanei angajate la Guvern pentru relația cu presa (în cazul meu acea persoana a fost, timp de patru ani, doamna Anca Alexandrescu)? Cu siguranță că postul Realitatea TV ar fi facut o campanie media cerând demisia și a persoanei în cauză (doamna Alexandrescu) și că liderii PNL ar fi participat în fiecare seară la emisiunile dedicate acestei dezbateri cerând demisia Guvernului și o ancheta a DNA. Din fericire nu a fost cazul”, a spus Victor Ponta.

Adrian Năstase: „Premierul este într-o situație delicată, vulnerabilă, și în plus el nu a știut să comunice într-un mod corect”

„Avem la PNL un președinte și un candidat de președinte. Pe de altă parte, candidatul de președinte fiind premier, el încearcă să-și maximizeze șansele folosind aparatul Guvernului.

În cazul meu lucrurile nu erau atât de complicate, pentru că eram și președinte al partidului și premier. De aceea nu aveam probleme de acest gen, dar privind acum la ceea ce se întâmplă și la ce s-a întâmplat, inclusiv în alte cazuri și mă gândesc la Liviu Dragnea, care era într-o situație oarecum inversă; în sensul că era președinte de partid fără să fie prim-ministru… Îmi aduc aminte de chestiunile legate de condamnarea lui pentru numirea și folosirea unor eventuale secretare din cadrul Guvernului la partid.

Este clar că această diviziune între partid și Guvern trebuie să fie respectată, iar utilizarea resurselor de la Guvern nu este doar incorectă în competiția din interiorul PNL, dar este și nelegală, în condițiile în care, așa cum s-a văzut și în jurisprudența franceză și în alte situații, este absolut anormal să folosești acest cadru guvernamental pentru acțiuni de partid.

Este evident că premierul este într-o situație delicată, vulnerabilă, și în plus el nu a știut, după părerea mea, să comunice într-un mod corect, asumând această poveste și încercând totuși să tempereze presiunea care a existat și va continua să existe, formând o mare problemă în interiorul partidului dar și cu celelalte partide, cele de opoziție în special”, a precizat Adrian Năstase.

Vezi și: Mioara Costin, consiliera premierului Cîțu, și-a dat demisia după scandalul documentului de partid cu antetul Guvernului .

Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat miercuri dacă a verificat dacă este documentul de la Guvern cu punctajul privind campania internă din PNL, că nu poate comenta decât pe baza unor documente oficiale. Prim-ministrul a mai spus că nu poate comenta documente editabile care apar în presă, chestionat despre semnătura electronică a Miorei Costin, consilier de stat, care apare pe documentul respectiv, iar în Guvern nu există semnături electronice pe documente.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

SpaceX construieşte rapid în Texas, dar nu îşi plăteşte facturile la fel de repede

Publicat

in

SpaceX construieşte facilităţi de lansare, clădiri de birouri şi chiar un centru comercial în Texasul rural, în timp ce afacerea spaţială a miliardarului Elon Musk îşi extinde rapid afacerile cu rachete şi sateliţi în acest stat. Dar o analiză a datelor referitoare la proprietăţi din Texas arată că SpaceX şi contractorii săi pot fi mult mai lenţi în a plăti constructorii şi furnizorii decât în a începe lucrările de construire.

Facturile neplătite nemulţumirile contractorilor, a descoperit Reuters, au determinat multe companii din industria construcţiilor să depună plângeri împotriva proprietăţilor SpaceX, în eforturile de a obţine despăgubiri.

Rezultatul, au declarat mai multe dintre aceste companii, este o reticenţă de a lucra din nou la proiecte legate de SpaceX.

”Dacă ar fi să mă sune astăzi, le-aş spune să se ducă la naiba”, a spus Brian Rozelle, proprietarul Hydroz Energy Services LLC.

Această companie de excavare a fost angajată de SpaceX pentru a curăţa scurgerile pluviale la o instalaţie de lângă Brownsville, oraşul din sudul Texasului unde a avut loc o mare parte din dezvoltarea companiei.

Până la aproximativ două săptămâni după ce Hydroz a depus o cerere de despăgubilre, în iunie anul trecut, – la luni de zile după ce a efectuat lucrarea – SpaceX nu îşi plătise factura de 19.214 de dolari.

”Nu suntem o companie de o sută de milioane de dolari. A fost greu pentru no”, a spus Rozelle.

SpaceX nu a răspuns solicitărilor din partea Reuters de a comenta asupra garanţiilor şi plângerilor subcontractanţilor şi furnizorilor.

Ce arată datele Texas

Datele din Texas arată că Hydroz este una dintre cele peste două duzini de companii care au depus cel puţin 72 de plângeri, din 2019, împotriva facilităţilor dezvoltate de SpaceX şi contractorii săi.

Combinate, a constatat Reuters, plângerile au soloicitat plăţi în valoare totală de peste 2,5 milioane de dolari.

Reuters nu a putut determina pentru fiecare plângere dacă facturile restante erau datorate de către SpaceX sau de unul dintre contractorii săi care a comandat lucrări sau materiale în numele său.

În orice caz, aceste solicitări sunt un mecanism legal prin care creditorii pot garanta creanţe împotriva SpaceX pentru lucrările efectuate la proprietăţile sale: în conformitate cu legea din Texas, proprietarii de terenuri pot fi făcuţi responsabili pentru orice facturi neplătite legate de construcţia proprietăţilor imobiliare.

Chiar şi cu astfel de prevederi legale, experţii din industria imobiliară şi a construcţiilor spun că colectarea poate fi dificilă, în special pentru companiile mici, fără resursele sau cunoştinţele legale pentru a forţa companiile mai mari să plătească.

Uneori, întreprinderile mici pot, de asemenea, să suporte întârzieri în speranţa că în cele din urmă vor primi mai multe contracte de la o întreprindere mai mare.

”SpaceX este marele bătăuş de pe terenul de joacă”

”SpaceX este marele bătăuş de pe terenul de joacă”, a spus Carlos Cascos, un contabil şi fost secretar de stat din Texas. Anterior, în calitate de oficial al comitatului Brownsville, Cascos, un republican, a votat pentru aprobarea proiectelor SpaceX.

”Ei scapă cu chestiile astea pentru că oamenii vor să facă afaceri cu ei”.

Musk, unul dintre cei mai bogaţi oameni şi cei mai cunoscuţi antreprenori din lume, a fost acuzat că nu a plătit creditorii înainte.

După achiziţionarea în 2022 a platformei de socializare Twitter, acum cunoscută sub numele de X, s-a confruntat cu un val de procese din partea contractorilor care pretindeau facturi neplătite. Multe au fost plătite de atunci.

Un purtător de cuvânt X nu a răspuns la o solicitare de comentariu.

Pentru SpaceX, cele aproximativ 2,5 milioane de dolari de garanţii sunt mici în comparaţie cu dimensiunea afacerii sale.

De la înfiinţarea sa în urmă cu peste două decenii, compania a câştigat în mod constant contracte de la clienţi, inclusiv agenţii spaţiale, de apărare şi de informaţii din SUA. Acum este una dintre cele mai valoroase întreprinderi private din Statele Unite, evaluată de unii analişti financiari la peste 180 de miliarde de dolari.

Până în 2022, conform Administraţiei Naţionale pentru Aeronautică şi Spaţiu, agenţia a plătit lui SpaceX cel puţin 11,8 miliarde de dolari pentru diverse proiecte şi servicii.

În 2021, SpaceX a semnat un contract clasificat de 1,8 miliarde de dolari cu o agenţie de informaţii din SUA pentru a dezvolta o reţea de sateliţi spion.

Citeste mai mult

NATIONAL

Discuții în Bundestagul Germaniei: Să apărăm Ucraina direct de pe teritoriul României

Publicat

in

Mai mulți parlamentari germani, și ai puterii și din opoziție, susțin ideea ca aliații să apere spațiul aerian din vestul Ucrainei chiar de pe teritoriul NATO, din România și din Polonia, a scris pe 11 mai Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

FZ afirmă că unii experți precum Nico Lange de la Conferința de Securitate de la Munchen ori locotenent-generalul Heinrich Brauss, fost secretar general adjunct al NATO, au propus doborârea rachetelor rusești de dincolo de graniță, din regiunile învecinate cu ea ale Poloniei și României.

Și responsabili polonezi au pomenit posibilitatea, dar nu a fost anunțată vreo decizia concretă.

Ucraina, apărată de pe teritoriul României și Poloniei

„Apărarea spațiului aerian al Ucrainei din Polonia și România nu ar trebui să fie exclusă, pe termen lung”, a declarat Anton Hofreiter de la Partidul Verde, aflat la guvernare.

Un parlamentar a lămurit totuși că chestiunea „nu e în discuție” pe moment, întrucât aliații se concentrează pe expedierea de ajutoare militare suplimentare spre Kiev.

Berlinul a dovedit deja că poate prelua inițiativa în privința apărării antiaeriene a Ucrainei, lansând o inițiativă aliată pentru procurarea de astfel de sisteme și promițându-i Kievului să-i trimită un al treilea sistem Patriot din arsenalul propriu.

Agnieszka Brugger, colegă cu Hofreiter la Partidul Verde, a apreciat și ea că ar fi corect să fie „detașate sisteme antiaeriene la granițele țărilor vecine, astfel încât să poată fi protejate și părțile vestice ale Ucrainei”.

Să doborâm dronele rusești direct din România

Roderich Kiesewetter de la Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a declarat că țările occidentale ar putea doborî drone rusești lansate spre Ucraina.

„Acest lucru ar putea ușura povara pentru apărarea antiaeriană ucraineană și i-ar permite să protejeze frontul”, a declarat Kiesewetter, comparând situația cu cea în care SUA și alți occidentali au protejat spațiul aerian al Israelului fără a ajunge să fie implicați în război.

Marcus Faber din Partidul Liber Democrat (FDP), la guvernare, a fost și el de acord că, în principiu, „spațiul aerian de deasupra regiunilor de graniță ale Ucrainei” ar putea fi „protejat de apărarea antiaeriană de pe teritoriul NATO”.

Faber a observat însă că deja e penurie deopotrivă de sisteme și de rachete interceptoare, fiind nevoie să fie asigurată aprovizionarea cu muniție pe termen lung.

„În aceste condiții, cred că e posibil”, a precizat Faber.

Orice implicare a forțelor occidentale în războiul ruso-ucrainean rămâne extrem de controversată.

Atunci când președintele francez Emmanuel Macron a declarat că detașarea de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui exclusă, mai mulți conducători, între care și cancelarul german Olaf Scholz, au respins tranșant ideea.

Sursa: KyivIndepedendent, în traducerea Revista Presei Rador Radio România

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend