Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

S-A DECIS ! Polițiștii vor putea intra în casa ta fără acordul tău – VEZI ÎN CE CONDIŢII

Publicat

in

Organele poliției au și acum binecuvântarea legii ca să intre în locuințele noastre, în cazul săvârșirii unei infracțiuni, al urmăririi unor infractori sau al unei acțiuni teroriste, după cum scrie în lege. Doar că, momentan, legea nu e foarte detaliată aici. Acest lucru se va schimba în curând, pentru că deputații au adoptat un proiect legislativ care va detalia reglementarea pătrunderii în locuință a polițistului în anumite situații.

Situațiile în care va putea un polițist să intre în locuința noastră, chiar fără să-i dăm voie și, eventual, folosind forța, sunt prevăzute într-un document ce a primit miercuri votul decisiv la Camera Deputaților. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice se va aplica efectiv dacă primește aprobarea prin decret și de la șeful statului și după ce e publicat în Monitorul Oficial.

Documentul prevede că un polițist va avea dreptul să intre în orice mod într-o locuință sau un spațiu delimitat deținut de o persoană sau o firmă, chiar și fără acordul proprietarului/reprezentantului legal, pentru:

  • a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană aflată în pericol;
  • a preveni răspândirea unei epidemii, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană decedată;
  • a prinde autorul unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu;
  • a prinde autorul unor acte de terorism, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu.

În toate cazurile de mai sus, folosirea forței se va putea face dacă: există motive temeinice pentru a anticipa rezistență armată sau alte tipuri de violență ori există un pericol cu privire la distrugerea probelor sau în cazul unui refuz sau dacă nu a fost primit niciun răspuns la solicitările polițistului de a pătrunde în acel spațiu.

Sunt trecute în proiect mai multe detalii cu privire la pătrunderea în locuințe. De exemplu, dacă v-ați imaginat, citind cele de mai sus, că polițistul va putea rămâne oricât de mult va vrea în spațiul respectiv sau că va putea face percheziții, v-ați înșelat — nu va putea face aceste lucruri. Oricum, față de reglementarea actuală, din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, aceste prevederi vor completa un cadru nedetaliat până acum.

 

Atenție! Proiectul de lege privind drepturile polițiștilor NU se aplică momentan. Acesta trebuie aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Fetiţă de 4 ani şi bunica ei, moarte după ce ar fi mâncat pește de Florii

Publicat

in

De

Poliția din Călărași a anunțat că o fetiţă de 4 ani şi bunica acesteia, în vârstă de 59 de ani, din localitatea Spanţov, judeţul Călăraşi, au murit, în aceeaşi zi, în spitale diferite. Fetiţei i s-a făcut rău acasă, primele simptome fiind ale unei toxiinfecţii. În scurt timp, ea a intrat în stop cardiac iresuscitabil.

Localnicii spun că de vină ar fi peștele pe care l-au consumat în ziua de Florii. Autoritățile au deschis o anchetă și au fost ridicate probe atât de la magazinul de unde a fost cumpărat peștele, dar și din frigiderul familiei. Din primele informații se pare că inspectorii au găsit în frigiderul familiei, pe lângă peștele și alte produse care au fost pregătite atunci la grătar, și mezeluri expirate. Bunica, despre care se ştia că are afecţiuni cardiace, a murit când a aflat.

„La data de 29 aprilie a.c., în jurul orei 10:20, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au fost sesizaţi cu privire la faptul că o minoră şi bunica sa, de 59 de ani, au fost preluate de la domiciliu cu o ambulanţă şi transportate la două unităţi spitaliceşti diferite, unde, ulterior, au decedat. Având în vedere gravitatea faptelor sesizate, a fost constituită o echipă operativă coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, fiind întocmit un dosar penal, în care sunt efectuate cercetări, cu privire la împrejurările în care a survenit decesul. De asemenea, la cercetarea la faţa locului au participat reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare Călăraşi şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Călăraşi. În prezent, sunt efectuate cercetări cu privire la stabilirea situaţiei de fapt”, transmit, marţi, 30 aprilie, oficiali ai Poliţiei judeţene Călăraşi.

Fetiţa a fost preluată de la domiciliul familiei, din comuna Spanţov, luni dimineaţă. Când echipajul medical a ajuns la ea, copila de patru ani se afla în stop cardio-respirator, ea neputând fi resuscitată. A fost dusă la Spitalul Judeţean din Călăraşi, unde a fost declarat decesul.

Bunica ei, cunoscută cu afecţiuni cardiace, a fost dusă la Spitalul din Olteniţa. Acolo a aflat de moartea nepoatei sale şi a făcut, cel mai probabil, infarct. Femeia suferise anterior un infarct, era în tratament pentru fibrilaţie şi avea montat un stent. Medicii nu au mai putut-o salva.

„Când a fost cazul anunţat, a fost anunţat ca suspiciune de toxiinfecţie alimentară, dar după ce au fost culese informaţii despre tabloul clinic al fetiţei, tabloul clinic al bunicii, informaţii de la celelalte persoane care au consumat produse împreună cu bunica şi fetiţa, cel mai probabil nu toxiinfecţia alimentară a fost cauza decesului celor două persoane. Este greu de spus la fetiţă despre ce este vorba, s-ar putea să fie o intoxicaţie cu o substanţă necunoscută, iar în cazul bunicii, cel mai probabil stopul cardio-respirator s-a instalat la aflarea veştii că fetiţa a decedat”, a declarat medicul epidemiolog Camelia Truică, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Călăraşi.

Cele două au mâncat împreună cu alţi membri ai familiei, fiind vorba în total despre zece persoane, iar ceilalţi nu au acuzat stări de rău.

DSP a prelevat probe de apă, probe biologice, pentru a stabili dacă a existat ceva în mâncare sau apă care să fi provocat starea de rău a copilei.

Ancheta va stabili, în cazul fiecăreia dintre cele două, cauzele decesului.

Citeste mai mult

ACTUAL

Trafic rutier blocat: coloană de 6 kilometri la intrarea în Capitală dinspre Autostrada Bucureşti-Piteşti

Publicat

in

De

O coloană de maşini pe o lungime de aproximativ şase kilometri s-a format la intrarea în Capitală dinspre Autostrada Bucureşti-Piteşti, a informat, marţi, 30 aprilie, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Potrivit unui comunicat Politiei Romane, la ora 14:00, situaţia valorilor de trafic şi a condiţiilor meteorologice pe principalele artere rutiere este:

– A 1 Bucureşti-Piteşti: coloană de autovehicule formată la intrarea în Capitală, de aproximativ 6 kilometri, carosabil umed, ploaie uşoară până la kilometrul 49, dar şi pe tronsonul 86 – 94;

– A 2 Bucureşti-Constanţa: valori de trafic în creştere pe sensul de mers către litoral, fără coloane, carosabil umed, ploaie până la kilometrul 35;

– A 3 Bucureşti-Ploieşti: circulaţie fluentă, ploaie uşoară până la kilometrul 11;

– A 4 Ovidiu-Agigea: trafic normal, fără precipitaţii;

– DN 1 Ploieşti-Braşov: coloană de autovehicule de aproximativ 5 kilometri, pe sensul de coborâre către Ploieşti, între Azuga şi Buşteni. În direcţia de urcare se circulă uşor îngreunat în localitatea Comarnic, fără probleme majore, iar condiţiile meteo sunt favorabile, fără precipitaţii, cu vizibilitate bună;

– DN 7 Piteşti-Sibiu: valori normale, carosabil uscat;

– DN 39 Constanţa-Vama Veche: trafic normal, fără precipitaţii.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend