Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia denunță „retorici periculose” ale SUA și UE privind blocada Lituaniei în cazul Kaliningrad

Publicat

in

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a cerut miercuri UE şi în special NATO să nu alimenteze tensiunile prin blocada parţială asupra enclavei Kaliningrad. Interdicția impusă de Lituania nu este o blocadă, apreciază Comisia Europeană, ci mai degrabă inspecţii „specifice” şi „proporţionale” efectuate de țara baltică, care nu mai permite tranzitul pe teritoriul său a unor mărfuri supuse sancţiunilor europene, relatează agenţia EFE.

​Serghei RiabkovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Aş dori să atenţionez membrii NATO şi politicienii din UE în faţa acestor retorici periculoase cu privire la conflict”, a declarat diplomatul rus, răspunzând unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, care a asigurat că dacă va fi nevoie NATO ar putea pune în aplicare în Lituania articolul 5 din tratatul Alianţei.

În articolul 5 din tratatul alianţei militare nord-atlantice se menționează că „un atac împotriva unui membru NATO ar constitui un atac împotriva tuturor”, a amintit reprezentantul diplomaţiei americane.

Rusia acuză Occidentul că alimentează tensiunile

„Din nefericire, în Occident există forţe cu multă influenţă şi cu acces la putere care fac tot posibilul pentru a continua să alimenteze tensiunile cu Rusia. Este un lucru alarmant”, a remarcat vice-ministrul rus de externe.

„Noi ne asumăm toate circumstanţele cu un grad extrem de responsabilitate”, a mai spus Riabkov, insistând că prioritatea Rusiei este de a „evita un conflict direct între puterile nucleare”.

„Ne garantăm interesele noastre, vor exista măsuri de răspuns care acum sunt în proces de evaluare”, a menţionat el, după ce purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova declarase că răspunsul Moscovei faţă de restricţiile impuse de Lituania tranzitului către Kaliningrad „nu va avea caracter diplomatic, ci practic”.

Ce spune Comisia Europeană despre blocada Lituaniei

În acest timp, Comisia Europeană a apreciat că aceste restricţii „nu sunt o blocadă” asupra exporturilor ruseşti, ci inspecţii „specifice” şi „proporţionale”.

„Lituania aplică măsuri restrictive pe care Uniunea Europeană le-a impus în mod unanim Rusiei (…) în ultimele luni, ca răspuns faţă de război”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt comunitar Eric Mamer.

Aceasta „nu este o blocadă”, întrucât „furnizarea de produse esenţiale către Kaliningrad continuă fără obstacole”, Lituania efectuând controale doar „asupra exporturilor ruse specifice”, precum produsele din oţel sau materialele de construcţie, a mai motivat reprezentantul Comisiei Europene.

(Sursă Agerpres)

Citește și:

Cele mai importante evenimente de miercuri, ziua 119 a invaziei rusești, sunt aici LIVEpe HotNews.ro

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Datoria globală urcă la nivelurile din timpul războaielor napoleoniene, spune președintele Forumului Economic Mondial

Publicat

in

De

Nivelul global al datoriei se apropie de cel văzut ultima dată în anii 1820 și există riscul de „stagflație” pentru economiile avansate, avertizează președintele WEF, Borge Brende.

Președintele WEF, Borge BrendeFoto: World Economic Forum/Benedikt von Loebell / Avalon / Profimedia

Președintele Forumului Economic Mondial (WEF), Borge Brende, a dicutat despre perspectiva sumbră pentru economia globală , spunând că lumea s-ar putea confrunta cu un deceniu de creștere scăzută dacă nu sunt luate măsurile economice necesare.

Vorbind duminică la o reuniune specială a WEF despre „cooperare, dezvoltare și energie” la Riad, Arabia Saudită, el a subliniat că ratele datoriei globale se apropie de nivelurile observate ultima dată în anii 1820 și există riscul de „stagflație” pentru economiile avansate.

„Creșterea globală pentru acest an este estimată la 3,2%. Nu este o rată din cele mai proaste, dar nu este ceva cu care ne-am obișnuit – rata de creștere globală a fost de peste 4% timp de zeci de ani”, a spus el pentru CNBC, adăugând că există riscul unei încetiniri asemănătoare celei din anii 1970 în unele economii considerate puternice.

„Nu putem intra într-un război comercial, trebuie să facem schimburi comerciale în continuare unul cu celălalt”, a explicat el când a fost întrebat despre cum putem evita o perioadă de creștere scăzută.

Recunoscând că comerțul mondial va trece pe un nou palier, pe care schimburile comerciale se vor face între țările care mențin relații de prietenie sau se bucură de proximitate geografică, Brende a insistat asupra probleie datoriilor. „În continuare, trebuie să ne ocupăm de problema datoriei globale. Nu am mai avut așa ceva de la războaiele napoleoniene, ne apropiem de 100% din PIB-ul global în datorii”, a subliniat el.

El a sfătuit guvernele să-și reducă datoriile și să ia măsurile fiscale adecvate, pentru a nu ajunge într-o situație care provoacă recesiune. Vorbind despre „presiuni inflaționiste persistente”, el a prezis că inteligența artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru lumea în curs de dezvoltare.

Avertismentul său este în concordanță cu un raport recent al Fondului Monetar Internațional, care a remarcat că datoria publică globală a crescut la 93% din PIB anul trecut și este cu aproape 10% mai mare decât nivelul pre-pandemie.

FMI a prezis că datoria publică globală s-ar putea apropia de 100% din PIB-ul global până la sfârșitul deceniului. Evidențiind nivelurile ridicate ale datoriei din China și SUA, FMI vede că politica fiscală laxă în SUA pune presiune asupra ratelor dobânzilor și a dolarului, care ridică costurile de finanțare în întreaga lume – exacerbând instabilități care deka există.

În aprilie, FMI și-a revizuit prognoza privind creșterea globală în sus la 3,2%, comentând că economia globală s-a dovedit „surprinzător de rezistentă”, în ciuda presiunilor inflaționiste și a schimbărilor în politica monetară.

Brende a spus astăzi că cel mai mare risc pentru economia globală este cel geopolitic, menționând situația din Orientul Mijlociu.

„Există atât de multă imprevizibilitate, iar situația poate scăpa cu ușurință de sub control. Dacă Israelul și Iranul ar escalada acest conflict, am putea vedea prețul petrolului la 150 de dolari peste noapte. Și, desigur, asta ar fi foarte dăunător economiei globale”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Tornadele din Statele Unite ucid și mătură tot ce le stă în cale: ultimul bilanț al celor care şi-au pierdut viaţa

Publicat

in

De

Cel puţin cinci persoane au fost ucise de unele dintre numeroasele tornade care au măturat o parte din marele câmpii din centrul Statelor Unite, au anunţat duminică autorităţile locale, notează AFP, citat de AGERPRES .

După ce vineri au fost înregistrate 78 de tornade, în principal în Iowa şi Nebraska, alte 35 au fost numărate sâmbătă din nordul Texasului până în Missouri, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS).

Guvernatorul de Oklahoma, Kevin Stitt, a confirmat duminică moartea a patru persoane în acest stat.

O femeie a fost ucisă viaţa în orăşelul Sulphur, care a fost lovit în mod deosebit, a spus el în cursul unei conferinţe de presă.

Fotografii şi înregistrări video postate pe reţelele sociale arată zeci de case complet distruse şi vehicule zdrobite.

La peste 100 de kilometri depărtare, la Holdenville, cel puţin alte două persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit departamentului de gestionare a dezastrelor, presa locală raportând că un copil de patru luni se află printre victime.

Operaţiunile de degajare continuau duminică.

A patra persoană a murit pe o autostradă la Marietta, în acelaşi stat. Media locale au difuzat imagini în special cu două semiremorci răsturnate şi un depozit grav avariat.

Guvernatorul din Oklahoma a declarat stare de urgenţă pentru 30 de zile.

Pe de altă parte, în mai multe localităţi au fost înregistrate ploi puternice, iar alertele meteo au rămas în vigoare duminică, în special cu risc de inundaţii, grindină şi tornade.

În statul Iowa, un bărbat a murit la spital din cauza rănilor, a anunţat familia lui pentru KETV NewsWatch 7, ridicând bilanţul la cel puţin cinci morţi.

Peste 25.000 de case erau fără curent în Texas şi peste 19.000 în Oklahoma, duminică după-amiază, potrivit site-ului web PowerOutage.

Tornadele, un fenomen meteorologic pe cât de impresionant, pe atât de greu de prezis, sunt relativ frecvente în Statele Unite, în special în centrul şi sudul ţării. Este, însă, foarte rar ca tornade de mare amploare să se succeadă în acest ritm, potrivit meteorologilor.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend