Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia continuă măcelărirea civililor și în Siria: Avioanele Moscovei au bombardat taberele din apropierea Idlib

Publicat

in

Avioanele rusești au bombardat duminică tabere din apropierea orașului Idlib din nord-vestul Siriei, ucigând cel puțin nouă civili, într-o reluare a atacurilor asupra ultimului bastion al opoziției, au declarat martori și salvatori citați de Reuters.

Zeci de morți și răniți după atacarea unei tabere de refugiați din IdlibFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Avioane de luptă care zburau la mare altitudine, ajutate de artileria armatei siriene, au aruncat, de asemenea, bombe asupra pădurilor din apropierea taberelor improvizate la vest de Idlib, au declarat martori de la fața locului.

Până acum nu există nicio declarație privind atacul din partea Rusiei sau aliațiilor săi din armata siriană, care au afirmat în trecut că vizează ascunzătorile grupurilor de insurgenți și au negat că ar fi atacat civili.

Serviciul de apărare civilă al opoziției a declarat că trei copii și o femeie se numără printre cei uciși în loviturile asupra taberelor aglomerate, unde peste 70 de persoane au fost rănite și transportate de urgență la spitale de campanie.

„Aici nu există baze militare, depozite sau barăci ale rebelilor. Doar civili”, a declarat Seraj Ibrahim, un salvator din cadrul așa-numitelor Căști Albe, susținute de Occident, când a fost contactat telefonic.

Peste 4 milioane de persoane trăiesc în nord-vestul dens populat și controlat de opoziție, de-a lungul graniței cu Turcia. Cei mai mulți dintre ei au fost împinși acolo de campaniile succesive conduse de Rusia, care au recâștigat teritoriile capturate de rebeli.

Luna trecută, avioanele rusești au lovit zone aflate sub controlul grupării jihadiste Hyat Tahrir al Sham după o serie de lupte între forțele rebele rivale din nord-vest, în cadrul unor noi lovituri care au spulberat o relativă acalmie care dura de la începutul acestui an.

Regiunea a fost lovită de bombardamente sporadice dinspre avanposturile armatei siriene împotriva liniilor de front. Rebelii au bombardat și ei din zonele aflate sub controlul lor.

Un acord negociat în urmă cu aproape trei ani între Rusia, care susține forțele președintelui sirian Bashar al Assad, și Turcia, care sprijină grupurile de opoziție, a pus capăt în câteva luni unor lupte care au provocat strămutarea a peste un milion de persoane.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Zelenski trage un semnal de alarmă, cerând ajutorul aliaților: are indicii că ofensiva rusă s-ar putea extinde în regiunile Sumî şi Cernihiv

Publicat

in

Volodimir Zelenski a semnalat, în discursul video de luni seară, că ofensiva rusă din nord-estul ţării s-ar putea extinde la încă două regiuni, el declarând că se înregistrează activităţi ostile comise de grupuri de sabotaj, precum şi bombardamente împotriva regiunilor Sumî şi Cernihiv, în timp ce în Harkov forţele ucrainene au trecut la contraofensivă, anunță news.ro.

„Înregistrăm activităţi ostile împotriva regiunilor Sumî şi Cernihiv – grupuri subversive şi bombardamente. Răspundem cu foc, aşa cum trebuie. Sarcina noastră este clară: să zădărnicim încercarea Rusiei de a extinde războiul. Îndeplinirea acestei sarcini depinde literalmente de toţi cei care se află pe teren în acest moment – de la Cernihiv la Vovceansk, de la Harkov la Doneţk”, a spus Volodimir Zelenski în discursul său de luni seară.

Şeful statului spune că Oleksandr Sîrski, comandantul armatei, şi ministrul apărării, Denis Umerov, i-au prezentat rapoarte despre „zonele fierbinţi”. În regiunea Harkov, unde ruşii au început o ofensivă la sfârşitul săptămânii trecute, cucerind zeci de kilometri pătraţi şi mai multe aşezări în numai câteva zile, ucrainenii au trecut la contraatacuri şi au primit întăriri, în special la Vovceansk, dar şi în zonele de frontieră, susţine şeful statului. Generalul de brigadă Mîhailo Drapatî este responsabil în teren de această zonă şi a primit muniţia şi forţele necesare, a precizat Zelenski.

„Rezultatele noastre devin din ce în ce mai vizibile – distrugem infanteria şi echipamentul ocupantului. Le sunt recunoscător tuturor soldaţilor noştri care respectă cu stricteţe ordinele, îşi menţin poziţiile şi fac totul pentru a stabiliza situaţia. În acelaşi timp, înţelegem modul în care operează inamicul şi vedem planul său de a ne retrage forţele”, a spus Zelenski, reluând ideea că ofensiva din Harkov este o diversiune menită să-i facă pe ucraineni să-şi disloce forţele din est, regiunea care îi interesează de fapt pe ruşi.

„Bineînţeles, nu lăsăm zonele Doneţk fără sprijinul şi aprovizionarea necesară, şi anume direcţiile Kramatorsk şi Pokrovsk. Acordăm o atenţie constantă direcţiei Kupiansk”, a dat asigurări Zelenski.

Evacuări masive

Pe de altă parte, el a confirmat că în regiunea Harkov continuă evacuările de populaţie „în faţa atacurilor constante ale Rusiei”.

Circa 6.000 de persoane ar fi fost evacuate în ultimele zile din regiunea Harkov, în special la Vovceansk, un oraş care înainte de război avea 17.000 de locuitori, iar acum ar mai fi rămas în jur de 500, potrivit guvernatorului local.

Zelenski le-a mai spus compatrioţilor, luni seară, că a discutat cu premierul Suediei şi l-a informat despre situaţia de pe linia frontului şi despre „încercările Rusiei de a pune mai multă presiune asupra Ucrainei”. În Suedia a avut loc, luni, o întâlnire a premierilor din regiune cu cancelarul german Olaf Scholz, un format denumit „Consiliul Nordic”, iar furnizarea de ajutor pentru Ucraina a fost principalul subiect de discuţie.

Aliații se pregătesc să furnizeze un nou pachet de apărare

Suedia se pregăteşte să furnizeze Ucrainei un nou pachet de apărare, iar Kievul vrea să colaboreze cu Stockholmul în special pentru finanţarea producţiei de arme şi pentru proiecte comune în acest domeniu. „Suedia poate, de asemenea, să ajute în mod semnificativ prin investiţii în această activitate de producţie comună. La fel poate face şi Luxemburgul – într-o discuţie cu prim-ministrul luxemburghez de astăzi, am abordat toate aceste oportunităţi de a produce mai multe arme”, a anunţat Zelenski.

El a mai spus că a vorbit şi cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, despre sprijinul pentru apărare, în special în materie de vehicule blindate şi artilerie.

„Pachetele de ajutor care funcţionează sunt pachetele implementate, livrate, acestea sunt armele pe care soldaţii noştri le au în mâinile lor. Şi noi ne asigurăm rezultatele. Rezultatele ucrainene sunt ceea ce avem nevoie cu toţii. Şi asta este ceea ce se va întâmpla cu siguranţă”, a transmis Zelenski în finalul discursului său.

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Eu i-am adus sus și acum nu mă mai înțeleg cu ei’: Gică Hagi, extrem de revoltat pe atidudinea jucătorilor săi

Publicat

in

Farul – Universitatea Craiova 3-3. Gică Hagi, managerul „marinarilor”, a comentat remiza obținută de echipa lui, după ce a condus cu 3-0.

Farul a ratat astfel șansa de a termina pe podium și de a juca la barajul pentru Conference League. E la 5 puncte sub Universitatea Craiova, cu o etapă rămasă de jucat.

Declarația lui Gică Hagi după Farul – Craiova

„Fotbalul te pedepsește. În momentele importante nu am fost acolo. Nu suntem o echipă. 60 de minute am jucat ca o echipă și a mers, dar schimbările nu au adus puterea pe care trebuia să o aducă. Tot ce s-a făcut anul acesta s-a pierdut acum. Dacă am fi învins nu eram la mâna noastră, dar rămânea prestația echipei, care a jucat extraordinar 60 de minute.

Cei care intră trebuie să aducă un plus. Am jucat bine, am construit, defensiv jucătorii au alergat cum trebuia, dar cei care au intrat nu au adus nimic. Au venit apoi acele greșeli mari”, a declarat Hagi, la Digi Sport, potrivit gsp.ro.

„Unii au rămas datori, nu și-au făcut treaba și s-a văzut. Nu erau pregătiți de ritmul și intensitatea meciului. Și eu mai fac schimbări greșite, nu am fost inspirat. Voi reflecta, sper să le ghicesc în viitor.

Nu toți au fost cum trebuiau să fie. Am avut 4 meciuri aici când ne-au egalat și era să nu intrăm în play-off. Numai în pielea mea să nu fii”.

Eu sunt supărat că am avut foarte mulți accidentați. Nu se poate așa ceva. Noi aveam nevoie de puncte, am jucat bine până al un moment dat, apoi am pierdut punctele. Azi a fost cireașa de pe tort. Parcă revăd aceleași meciuri. Cei care au intrat nu au adus nimic. Nu mai putem face greșelile pe care le-am făcut în ultimele 20 de minute. Am fost statici. Asta le-am zis și lor. Doare mult, dar asta e. A fost frumos la Farul, s-a plătit bine. Eu i-am adus sus și acum nu mă mai înțeleg cu ei, a declarat Hagi.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend