Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia a rămas cu mai puțin de 200 de rachete Iskander, dar are mii de rachete care au mai bine de 30 de ani – serviciile ucrainene de informații

Publicat

in

N. Onofrei • HotNews.ro

Vadym Skibitskyi, reprezentantul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, a spus că Rusia mai are mai puțin de 200 de rachete Iskander și acum încearcă să le păstreze, în schimb, folosește vechi rachete S-300 pentru atacurile asupra Ucrainei, care ar trebui aruncate, potrivit Ukrainska Pravda.

Sistem Iskander-M folosit de RusiaFoto: Konstantin Morozov / Sputnik / Profimedia Images

  • „Duc lipsă de Iskander, au mai puțin de 200; aceasta este o realitate. Rachetele Iskander sunt acum folosiți foarte rar. Ultima dată, literalmente în august, când au lovit Kievul, de pe teritoriul Belarusului”, a spus Vadym Skibitskyi.
  • „Numărul de rachete depinde de ceea ce folosește în prezent Federația Rusă. Am numărat S-300 – acestea sunt rachete care au fost depozitate timp de mai bine de 30 de ani, iar cele mai multe dintre ele au o vechime de 35-40 de ani. Aceasta este în esență o rachetă care trebuie eliminată din luptă. Este modificată. Sunt aproximativ 7.000.
  • Este foarte ușor să le arunce. În loc să cheltuiască bani pentru a fi distruse, pur și simplu sunt aruncate pe teritoriul nostru. Dacă calculezi cât de multe (S-300) folosesc (pe zi), va părea că au încă suficiente rachete din acestea timp de trei ani.
  • În ceea ce privește sistemul Kalibr, conform estimărilor, ei ar putea produce 150-180 de rachete pe an. Și economisesc stocul pe care îl mai au, deoarece aproximativ 70% din componente nu sunt produse în Rusia”.

De altfel, Ucraina a spus din iunie că Rusia folosește rachete cu precizie scăzută din vechile stocuri sovietice pentru mai mult de 50% din loviturile sale în Ucraina.

“Țintele inamicului rămân facilități militare, infrastructură și industrie critice, rețele de transport. În același timp, populația civilă suferă pierderi semnificative din cauza loviturilor (prea puțin precise)”, a spus Hromov.

„Pentru a efectua lovituri cu rachete, inamicul în mai mult de 50% (din cazuri) folosește rachete din rezerva sovietică, care nu sunt suficient de precise. Drept urmare, clădirile civile sunt lovite”.

Poate Rusia să producă mai multe rachete?

Mulți analiști consideră că sancțiunile occidentale înseamnă că Rusia va avea dificultăți în a-și înlocui rezervele de rachete de precizie.

În special, sistemele de ghidare pentru rachetele de precizie necesită semiconductori și tranzistori care nu sunt nici fabricați în Rusia, nici disponibili din China, potrivit experților americani.

Ce rachete lansează Rusia asupra Ucrainei? De la rachetele de croazieră Kalibr la temutele Iskander

Rusia are o gamă largă de rachete de croazieră și balistice pe care le-a folosit pentru a ataca Ucraina, orașele sale, țintele militare și civile, ea începând deja să lanseze rachete asupra Kievului și a celorlalte obiective strategice imediat după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că a autorizat o „operațiune militară” în țara vecină.

În ultimii ani forțele militare ale Rusiei s-au concentrat pe dezvoltarea unor capacități de atac cu rachete, ca parte a programului președintelui Vladimir Putin de a face din Rusia din nou un lider mondial în acest domeniu. Însă rachetele ce sunt lansate împotriva Ucrainei în prezent sunt cel mai probabil dezvoltate în anii 1990-2000, unele dintre ele fiind versiuni modernizate ale unor sisteme sovietice.

3M14 Kalibr (SS-N-30A)

Racheta 3M14 Kalibr (denumită de NATO SS-N-30A) este o rachetă de croazieră mare-sol care a devenit un pilon al Marinei Militare a Rusiei în ultimii ani.

Deși de regulă în presă este denumită simplu „Kalibr”, SS-N-30A este de fapt doar una dintre rachetele din familia mai mare de arme mare-sol Kalibr, care include racheta anti-navă SS-N-27 („Sizzler”) și racheta anti-submarin 91R.

Toate cele 3 rachete Kalibr folosesc același sistem de lansare vertical care devine norma în marina rusă.

Rachetele 3M14 Kalibr pot fi lansate de pe o navă de război sau un submarin și, cu o rază de 1.500-2.500 de kilometri, pot lovi direct Kievul din Marea Neagră.

  • clasă: rachetă de croazieră mare-sol

9K720 Iskander (SS-26 „Stone”)

Iskander este un sistem mobil de rachete balistice cu rază scurtă ce poate lovi ținte aflate la o distanță de până la 500 de kilometri. Folosind un lansator TEL și vehicule de susținere, sistemul poate lansa și rachete de croazieră.

În 2019 Rusia avea 12 de brigăzi de luptă Iskander-M, fiecare dintre acestea conținând 12 lansatoare și vehiculele de sprijin asociate.

Forțele armate ruse au folosit pentru prima dată rachetele Iskander în invazia Georgiei din 2008. Kremlinul a trimis de asemenea o unitate și în Siria în 2016 dar ea nu a fost folosită.

De asemenea, Rusia a trimis cu regularitate sisteme Iskander în enclava Kaliningrad, de unde pot lovi forțe NATO din Polonia și statele baltice, dar și Finlanda sau Suedia, pe care le-a amenințat vineri cu „consecințe militare grave” dacă vor încerca să se alăture Alianței Nord-Atlantice.

Forțele armate ruse au trimis sisteme Iskander și în Belarus pentru „exercițiile militare” care au servit drept pretext pentru invadarea Ucrainei din nord.

  • clasă: rachetă balistică cu rază scurtă

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

BREAKING – Migranții au înjunghiat polițiștii de frontieră din România: s-au tras 13 focuri de armă pentru a-i opri

Publicat

in

De

Doi poliţişti de frontieră au fost atacaţi cu cuţitul de traficanţii de migranţi, într-o parcare de TIR-uri pe autostrada A1 Timişoara-Arad, în apropiere de localitatea Orţişoara, judeţul Timiş. Pentru a-i prinde pe atacatori, poliţiştii de frontieră au tras 13 focuri de armă, însă agresorii au reuşit să fugă, iar acum sunt căutaţi.

În noaptea de marţi spre miercuri, doi poliţişti de frontieră care se aflau în misiune au fost răniţi de traficanţii de migranţi. Cei doi agenţi se aflau în apropierea unei parcări de TIR-uri de pe autostrada A1 Timişoara-Arad, în apropiere de localitatea Orţişoara din judeţul Timiş, când au observat 8 migranţi şi 3 călăuze care încercau să urce într-un autocamion.

Migranții au lovit în mod repetat un polițist

Poliţiştii de frontieră i-au somat pe migranţi şi pe călăuze să se oprească şi au încercat să îi reţină, însă unul dintre traficanţi a început să îi atace pe agenţi cu cuţitul. Unul dintre poliţişti a fost rănit în umăr, iar cel de-al doilea are patru lovituri de cuţit în gambă, în pulpă, în zona fesieră şi la nivelul unui genunchi.

Pentru a-l opri pe agresor, poliţiştii de frontieră au tras 13 focuri de armă în plan vertical. Ei au reuşit să îi captureze pe cei 8 migranţi şi pe una dintre cele trei călăuze. Cei doi atacatori au reuşit să fugă şi acum sunt căutaţi.

Poliţişti de frontieră răniţi au fost duşi la spital pentru îngrijiri medicale şi potrivit medicilor sunt în afara oricărui pericol.

Citeste mai mult

NATIONAL

Rafael Nadal s-a oprit în optimile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Publicat

in

De

Tenismanul spaniol Rafael Nadal s-a oprit în optimile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid, dotat cu premii totale de 7.877.020 de euro, fiind învins în două seturi, 7-5, 6-4, de cehul Jiri Lehecka, într-o partidă disputată marţi seara.

Nadal, care va împlini 38 de ani la începutul lunii viitoare, s-a înclinat după două ore şi două minute de joc în faţa tânărului său adversar (22 de ani), aflat pe locul 31 mondial.

Campionul iberic a disputat cu această ocazie ultimul său meci la turneul din capitala Spaniei, la finalul căruia a fost ovaţionat de publicul prezent în tribune.

“A fost o seară emoţionantă. Am putut să-mi iau rămas bun aici, pe teren şi în plus cu un nivel de joc destul de decent. Este o amintire de neuitat, de neşters. Nu ştiu dacă a fost ultima oară când am jucat în Spania, e foarte probabil, nu mi-am pus întrebarea. Dar dacă a fost ultima oară când am jucat în ţara mea, este o amintire grozavă. S-a încheiat aici, la Madrid, dar drumul meu cu racheta în mână nu s-a terminat. Poate că acum nu este momentul să eliberez toate emoţiile pe care le ţin în interiorul meu. Nu vreau să renunţ încă la toată această adrenalină”, a declarat Nadal după meci.

Spaniolul a subliniat totodată că “speră” să poată participa în continuare la turneul de la Roma (8-19 mai), având în vizor marile sale obiective din acest sezon: turneul de Mare Şlem de la Roland Garros, pe care l-a câştigat de 14 ori, şi Jocurile Olimpice de la Paris.

Rezultate înregistrate marţi în optimile de finală de la Madrid:

Jannik Sinner (Italia/N.1) – Karen Hacianov (Rusia/N.16) 5-7, 6-3, 6-3

Felix Auger-Aliassime (Canada) – Casper Ruud (Norvegia/N.5) 6-4, 7-5

Daniil Medvedev (Rusia/N.3) – Alexander Bublik (Kazahstan/N.17) 7-6 (7/3), 6-4

Taylor Fritz (SUA/N.12) – Hubert Hurkacz (Polonia/N.8) 7-6 (7/2), 6-4

Francisco Cerundolo (Argentina/N.21) – Alexander Zverev (Germania/N.4) 6-3, 6-4

Andrei Rublev (Rusia/N.7) – Tallon Griekspoor (Olanda/N.24) 6-2, 6-4

Carlos Alcaraz (Spania/N.2) – Jan-Lennard Struff (Germania/N.23) 6-3, 6-7 (5/7), 7-6 (7/4)

Jiri Lehecka (Cehia/N.30) – Rafael Nadal (Spania) 7-5, 6-4

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend