Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Romanul Magdei Cârneci a apărut în SUA: FEM a fost tradus și în Franța în 2018

Publicat

in

Romanul “FEM” de Magda Cârneci (Cartea Românească, 2011; Polirom, 2014), a apărut de curând la editura Deep Vellum din Statele Unite, în traducerea lui Sean Cotter. De asemenea, cartea a apărut şi în limba franceză, în 2018, la editura Non Lieu din Paris, în traducerea Floricăi Courriol, arată News.ro.

La editura Polirom, romanul “FEM” a apărut în 2014, în colecţia „Top 10+”, şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, Premiul “Augustin Frăţilă”, Premiile Radio România Cultural şi Premiile revistei “Observator cultural”.

“Profundă, misterioasă, emoţională şi captivantă, FEM este o carte luminoasă şi inspiratoare scrisă de o autoare de nivel internaţional”. (Deborah Levy)

“Superbă, senzuală şi totuşi încărcată intelectual şi politic, iată o carte care îţi poate schimba viaţa”. (Fiona Sampson)

“FEM e un roman al protestului, un text feminist scris cu fervoarea unui poet adevărat, o carte care înregistrează suferinţele femeilor într-o lume încă dominată masculin. Dincolo de radicalismul lui feminist, cititorii acestui roman vor descoperi o impresionantă calitate a minţii şi un rafinament artistic care atrage empatia noastră”. (Mircea Cărtărescu)

“Magda Cârneci e nu numai o distinsă poetă, traducătoare, şi critic de artă, dar e şi o romancieră de primă clasă, care îşi foloseşte talentele de povestitoare în FEM pentru a deschide lumi noi în faţa auditoriului tăcut al straniilor ei viziuni”. (Christopher Merrill)

“Debutul într-o bogată limbă engleză a poetei Magda Cârneci povesteşte experienţele ca de vis şi revelaţiile extatice ale unei femei (…) Plină de o imagerie puternică, această carte intens simbolică este o intrare notabilă în literatura feministă internaţională”. (Publishers Weekly)

“Misterul, misterul universului este, de fapt, firul roşu al acestui roman – un fir care ar putea fi numit un „misticism ateu” în tradiţia lui Clarice Lispector, care, deşi braziliancă, s-a întîmplat să aibă o influenţă majoră asupra lui Hélène Cixous şi poate şi asupra Magdei Cârneci”. (Los Angeles Review of Books)

Într-o lungă scrisoare adresată bărbatului care e pe cale să o părăsească, o femeie face o incursiune nonconformistă prin meandrele sale fiziologice şi psihologice, din copilărie până la vîrsta adultă. Ea îşi propune să-i povestească fostului iubit, asemenea unei Şeherazade, istorii „care să-l ţină treaz toată noaptea”, presărându-le cu micile întâmplări de zi cu zi din viaţa lor împreună şi cu cele mai intime trăiri legate de creşterea ei întru feminitate. Iar toate stările, imaginile fantastice şi viziunile stranii din poveştile ei nu au alt scop decât să-l deschidă pe el către o sensibilitate şi o înţelegere pe care nu le-a avut niciodată.

Magda Cârneci, scriitor şi critic de artă, a obţinut un doctorat în istoria artei la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris in 1997. A fost director al Institutului de Istoria Artei din Bucureşti între 1990 şi 1992, preşedinte al boardului Centrului Soros pentru Arta Contemporană (1998-2004), redactor-şef al revistei Artelier din Bucureşti (1998-2004), preşedinte al AICA România (2000-2005), director al Institutului Cultural Român din Paris (2007-2010).

Citește și: Luptele interne din TVR pentru conducerea televiziunii! Dezvăluirile lui Ionuț Cristache: ‘Nu cumva poate fi încadrat la trafic de influență?’

În prezent este redactor-şef al revistei de arte vizuale ARTA şi preşedinte al PEN România. Pe lângă titlurile din domeniul artelor plastice, a publicat mai multe volume de poezie: “Hipermateria” (1980); “O tăcere asurzitoare” (1984); “Haosmos” (1992); “Poeme politice” (2000); “Poeme TRANS” (2012) şi eseuri: “Arta anilor ’80. Texte despre postmodernism” (1996); Poetrix.Texte despre poezie şi alte eseuri(2002). În străinatate i-au apărut volumele “Psaume” (1997); “Art et pouvoir en Roumanie 1945-1989” (2007); “Trois saisons poétiques” (2008) şi “Chaosmos” în olandeză (2004), engleză (2006) şi franceză (2013). Poezii şi proze ale sale au fost incluse în volume colective româneşti sau străine. A coeditat lucrarea colectivă “Perspectives roumaines. Du postcommunisme à l’intégration européenne” (2004). De aceeaşi autoare, la editura Polirom a apărut volumul “Artele plastice în România 1945-1989. Cu o addenda (1990-2010)” (2013).

Cartea în limba engleză este disponibilă pe siteul editurii Deep Vellum, la https://store.deepvellum.org/collections/all-inventory/products/fem.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Netanyahu nu mai acceptă sfaturi și anunță o invazie iminentă în Rafah: Vom distruge batalioanele Hamas

Publicat

in

De

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va lansa o invazie a orașului Rafah din sudul Gazei, indiferent de discuțiile cu Hamas.

Între timp, continuă eforturile de a ajunge la un acord pentru o încetare a focului și eliberarea ostaticilor. La o întâlnire cu rudele ostaticilor,  Netanyahu a spus că va invada „cu sau fără” un acord. “Vom intra în Rafah pentru că nu avem de ales. Vom distruge batalioanele Hamas de acolo, vom finaliza toate obiectivele războiului, inclusiv repatrierea tuturor răpiţilor”, a declarat premierul, conform BBC, relatează Rador Radio România.

Corespondentul BBC relatează că dl Netanyahu pare să fie aliniat cu miniştrii de extremă dreapta, care prioritizează ofensiva în Rafah. Hamas încă nu a răspuns ultimei propuneri de încetare a focului discutată în timpul întrunirii de la Cairo.

Preşedintele SUA a avut convorbiri separate cu liderii din Qatar şi Egipt cu privire la negocierile pentru încetarea focului în Gaza

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a primit luni o convorbire telefonică din partea preşedintelui american Joe Biden pentru a discuta despre cele mai recente evoluţii ale negocierilor privind încetarea focului în Gaza şi despre pericolele unei escaladări militare în Rafah, a anunţat preşedinţia egipteană, anunţă Reuters, arată News.ro. Convorbirea a abordat, de asemenea, tema schimbului de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni, principalul punct de blocaj în orice acord global de încetare a focului între Hamas şi Israel, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei egiptene.

Biden i-a îndemnat pe Sisi şi pe emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, cu care a vorbit separat, să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas, “deoarece acesta este acum singurul obstacol în calea unei încetări imediate a focului şi a uşurării situaţiei pentru populaţia din Gaza”, a declarat Casa Albă.

O delegaţie a Hamas se află la Cairo pentru a delibera cu privire la răspunsul Israelului la un acord de încetare a focului. De asemenea, a fost subliniat pericolul unei escaladări militare la Rafah, în modul în care aceasta ar adăuga o catastrofă la o criză umanitară deja înrăutăţită, care ar avea un impact asupra stabilităţii şi securităţii în regiune, se arată în declaraţia preşedinţiei egiptene.

“Preşedintele Al-Sisi a subliniat necesitatea unui acces deplin şi adecvat la ajutorul umanitar, trecând în revistă eforturile intense ale Egiptului în acest sens”, a adăugat acesta. “Cei doi preşedinţi au subliniat, de asemenea, necesitatea de a lucra pentru a preveni extinderea conflictului şi au reafirmat importanţa soluţiei celor două state ca mijloc de a obţine securitatea, pacea şi stabilitatea în regiune.”

Biden şi emirul Qatarului au discutat despre evoluţia situaţiei din Gaza şi despre eforturile celor două ţări de a ajunge la un acord de încetare a focului imediat şi permanent în Gaza, a precizat Emiri Diwan din Qatar.

Planurile Hamas

Hamas ia în considerare un nou cadru propus de Egipt, care cere ca gruparea să elibereze până la 33 de ostatici răpiţi în Israel în schimbul unei pauze a ostilităţilor din Gaza, au declarat pentru CNN o sursă israeliană familiarizată cu negocierile şi o sursă diplomatică străină.

Cea mai recentă propunere, pe care Israelul a ajutat la elaborarea ei, dar nu a fost pe deplin de acord cu ea, este prezentată în două etape, prima dintre ele solicitând ca între 20 şi 33 de ostatici să fie eliberaţi pe parcursul mai multor săptămâni în schimbul pauzei şi a eliberării prizonierilor palestinieni. A doua fază este ceea ce sursele au descris ca fiind “restaurarea unui calm durabil”, în timpul căreia ostaticii rămaşi, soldaţii israelieni captivi şi corpurile ostaticilor vor fi schimbate cu mai mulţi prizonieri palestinieni.

Sursa diplomatică familiarizată cu discuţiile a declarat că referirea la calmul durabil a fost “o modalitate de a fi de acord cu o încetare permanentă a focului fără a o numi astfel”.

După luni de blocaj, un acord din partea ambelor părţi ar fi un pas important pentru a pune capăt războiului. Dar un eşec în a ajunge la un acord ar putea adânci prezenţa Israelului în Gaza – dacă nu se ajunge la un acord, Israelul ar putea lansa o invazie terestră pe scară largă în oraşul Rafah din sudul Gaza, unde se adăpostesc peste 1 milion de palestinieni. Aliaţii Israelului, inclusiv Statele Unite, au avertizat împotriva operaţiunii din cauza potenţialului de a provoca victime civile pe scară largă. Israelul aşteaptă un răspuns din partea Hamas, care este aşteptat să se întâlnească la Cairo cu mediatorii egipteni şi qatarezi, au declarat sursele.

O delegaţie israeliană la nivel de lucru formată din oficiali ai Mossad, Shin Bet şi ai armatei israeliene este aşteptată să se deplaseze marţi la Cairo, au declarat sursa israeliană şi un alt oficial israelian. Un răspuns din partea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza, este aşteptat în câteva zile – posibil în următoarele 24 de ore.

Durata primei faze a pauzei ostilităţilor va fi legată de numărul de ostatici eliberaţi, ultimul cadru prevăzând o pauză de o zi pentru fiecare ostatic, a declarat sursa israeliană, deşi se aşteaptă ca acest număr să se modifice în timpul unor negocieri mai aprofundate. Eliberarea a 40 de ostatici pentru o încetare a focului de şase săptămâni a stat la baza negocierilor timp de luni de zile, dar Israelul a fost de acord să accepte mai puţini ostatici în prima fază, după ce Hamas a renunţat la oferta sa pentru mai puţin de 20 de persoane la începutul acestei luni.

Citeste mai mult

NATIONAL

Alfred Simonis, despre candidatura lui Popescu Piedone: „Ar trebui să se gândească la un exit”

Publicat

in

De

Președintele Camerei Deputaților Alfred Simonis (PSD) a declarat, la Digi24, că Cristian Popescu Piedone nu are șanse să câștige funcția de primar al Capitalei, motiv pentru ar trebui să găsescă un „exit” din această situație, transmite News.ro.

Alfred SimonisFoto: Agerpres

„În acest moment, cred că domnul Piedone ar trebui să realizeze că nu poate câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, asta este cel puţin senzaţia şi percepţia mea, şi ar trebui să se gândească, poarte, la un exit din această poveste”, a declarat, marţi seară, Alfred Simonis.

Potrivit acestuia, „fragmentarea votului anti-primar în funcţie nu face decât să avantajeze primarul în funcţie”, lucru care nu este valabil doaer pentru Bucureşti, ci pentru orice localitate din ţară.

Întrebat ce înseamnă „exit”, Simonis a afirmat: „Domnia sa să hotărască cum va face acest exit. Din punctul meu de vedere nu mai are nicio şansă să căştige Primăria Capitalei”.

O coalizare care a eșuat

După ce coaliția PSD-PNL a renunțat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu, iar social-democrații au anunțat că o susțin pe Gabriela Firea, Marcel Ciolacu i-a cerut lui Cristian Popescu Piedone să se alăture PSD și să renunțe la candidatura din partea PUSL.

„O să îmi permit, prin intermediul dumneavoastră, să fac un apel şi la un alt prieten al meu, prieten al fratelui meu, cunoştinţă de peste 30 de ani, Cristian Popescu Piedone. Cred că, în viaţă, trebuie să ne aşezăm la masă, să nu avem orgolii (…) Experienţa, determinarea, profesionalismul de care a dat dovadă atunci când a fost primar general al Capitalei Gabriela Firea confirmă faptul că este cea mai bună candidată în acest moment pentru fotoliul de primar general”, a spus liderul PSD, pe 24 aprilie.

Însă răspunsul a fost un refuz categoric din partea lui Popescu Piedone: „Retragere, mesaje, porumbei călători… Şi este ultima dată când răspund la aceste întrebări… Nu mă retrag şi nu negociez cu nimeni. Nu m-a sunat şi nu sun pe nimeni.”

În acest circumstanțe, Ciolacu și-a retras oferta pentru Piedone în cursul zilei de joi. „Am încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone. Eu am spus că trebuie să ne gândim la ceea ce avem de construit pentru Bucureşti, să nu încercăm să rămânem blocaţi în visele personale”, a anunțat președintele PSD.

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 38,5% din opţiuni, urmat de Cristian Popescu Piedone – 27,4% şi de Gabriela Firea – 21,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend