Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România se află departe de intrarea în Schengen! Oficial sloven: Până când nu reformăm tratatul, cred că extinderea este în pericol

Publicat

in

Viitoarea şefă a diplomaţiei slovene, Tanja Fajon, a transmis luni că sprijină intrarea Croaţiei, României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, însă precizează că până nu se reformează tratatul Schengen, extinderea către cele trei ţări este în pericol, scrie agerpres.ro

Ea a menţionat în acest context neîncrederea între statele spaţiului Schengen în urma valului migrator din 2015-2016, ceea ce face ca cinci state membre ale acestui spaţiu de liberă circulaţie, inclusiv Austria, să desfăşoare în continuare controale stricte la frontierelor lor cu state care nu fac parte din Schengen.

”Până când nu reformăm tratatul Schengen, cred că extinderea către cele trei ţări este în pericol. Cred că mai întâi trebuie să creăm o încredere puternică între statele membre”, a declarat Tanja Fajon în timpul audierii sale în comisia de politică externă a parlamentului sloven.

Pe de altă parte, ea a pledat pentru extinderea UE către statele Balcanilor Occidentali şi pentru dialogul între Belgrad şi Pristina.

Tanja Fajon va face parte din guvernul condus de liberalul proeuropean Robert Golob, care a câştigat alegerile legislative în faţa fostului premier conservator Janez Jansa, scrie agerpres.ro

Citeste mai mult

NATIONAL

Ismail Haniyeh acuză Israelul că sabotează eforturile pentru un armistiţiu în Gaza

Publicat

in

De

Liderul mişcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a acuzat duminică Israelul că sabotează eforturile de mediere în vederea unui armistiţiu în Gaza asociat cu o eliberare a ostaticilor deţinuţi în teritoriul palestinian, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

Haniyeh a afirmat într-un comunicat că premierul israelian Benjamin Netanyahu vrea să “inventeze justificări constante pentru a continua agresiunea, a extinde (…) conflictul şi a sabota eforturile mediatorilor şi ale diferitelor părţi”.
Reprezentanţi ai mediatorilor – Qatar, Egipt şi Statele Unite – se află la Cairo, unde o delegaţie a Hamas s-a deplasat sâmbătă şi duminică pentru discuţii suplimentare privind un armistiţiu.

Oferta mediatorilor, prezentată Hamas la sfârşitul lunii aprilie, prevede un armistiţiu temporar combinat cu eliberarea prizonierilor palestinieni deţinuţi de Israel în schimbul eliberării ostaticilor răpiţi în timpul atacului Hamas din 7 octombrie 2023, care a declanşat războiul.

Dar, cu câteva ore înainte de reluarea negocierilor de duminică de la Cairo, un oficial Hamas a declarat că mişcarea sa “nu va accepta în niciun caz un acord care nu prevede în mod explicit încetarea războiului”.

Hamas a abordat discuţiile cu “seriozitate şi pozitivitate”, dar a pus sub semnul întrebării “sensul unui acord dacă primul rezultat nu este o încetare a focului”, a explicat Haniyeh, care se află la Doha.

El a adăugat că Hamas “rămâne dornic să ajungă la un acord cuprinzător”, “în etape”, “care să pună capăt agresiunii, să garanteze retragerea (Israelului) din Gaza şi să conducă la un acord serios privind schimbul” de ostatici deţinuţi în Gaza şi de prizonieri palestinieni.

Israelul “nu poate accepta” cererea Hamas, a declarat anterior Benjamin Netanyahu, după ce a jurat să anihileze mişcarea islamistă palestiniană în urma atacului din 7 octombrie.

Citeste mai mult

NATIONAL

Nervii lui Elon Musk pușcă: Tesla a dat în judecată o companie din India, care îi folosește marca

Publicat

in

De

Tesla, producătorul auto al lui Elon Musk, a dat în judecată un producător indian de baterii pentru încălcarea mărcii sale comerciale prin utilizarea numelui ”Tesla Power” pentru a-şi promova produsele, solicitând despăgubiri şi o ordonanţă permanentă împotriva companiei de la un judecător din New Delhi, transmite Reuters.

Tesla, într-o audiere la Înalta Curte din Delhi de săptămâna aceasta, a declarat că compania indiană a continuat să-şi facă publicitate produselor cu marca ”Tesla Power”, în ciuda unei notificări de încetare şi renunţare trimisă în aprilie 2022, conform detaliilor procedurilor publicate vineri pe site-ul instanţei. În timpul audierii, compania indiană, Tesla Power India Pvt Ltd, a susţinut că principala sa activitate este producerea de ”baterii cu plumb-acid” şi că nu are intenţia de a produce vehicule electrice. Judecătorul a permis firmei indiene trei săptămâni să depună răspunsuri scrise după ce aceasta a predat un set de documente în sprijinul apărării sale, arată dosarul instanţei.

Compania Tesla a lui Musk este încorporată în Delaware şi a acuzat compania indiană că foloseşte denumirile comerciale ”Tesla Power” şi ”Tesla Power USA”

Dosarul tribunalului include capturi de ecran ale unui site web care arăta că Tesla Power USA LLC avea, de asemenea, sediul în Delaware şi a fost ”recunoscută pentru că este un pionier şi lider în introducerea de baterii la preţuri accesibile”, cu ”o prezenţă foarte puternică în India”. Un reprezentant al Tesla Power a declarat pentru Reuters că a fost prezentă în India cu mult înainte de Tesla lui Musk şi că are toate aprobările guvernamentale.

”Nu am pretins niciodată că suntem legaţi de Tesla lui Elon Musk”, a spus Manoj Pahwa, de la Tesla Power.Tesla i-a spus judecătorului că a descoperit că compania indiană îi folosea numele de marcă în 2022 şi a încercat fără succes să o împiedice să facă acest lucru, forţând-o să declanşeze procesul.

Cazul vine după ce Musk şi-a anulat vizita planificată în India pe 21 aprilie pentru a se întâlni cu prim-ministrul Narendra Modi.

Câteva zile mai târziu, Musk a făcut o vizită surpriză în China şi a făcut progrese în lansarea pachetului său avansat de asistenţă a şoferului, o mişcare pe care mulţi comentatori indieni au numit-o un afront. Cazul mărcii Tesla India va fi audiat pe 22 mai.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend