Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România a debutat cu o victorie la Mondialul Under-18, 3-2 cu Croaţia

Publicat

in

Selecţionata României a învins echipa Croaţiei cu scorul de 3-2 (0-1, 2-1, 1-0), miercuri, în prima zi a Campionatului Mondial de hochei pe gheaţă Under-18, Divizia a II-a, Grupa A, de la Sosnowiec (Polonia), potrivit Agerpres.

Golurile tricolorilor au fost marcate de Tamas Agoston (20:37), Krisztian Lusztig (33:15) şi de Matei Bolocan (48:52), în timp ce pentru croaţi au punctat Lovro Kurjakovic (16:11) şi Bruno Zovko (30:41).

În alt meci, Polonia a învins Marea Britanie cu 6-4. Tot miercuri se va juca partida dintre Olanda şi Serbia (21:00).

Joi, România va înfrunta Olanda (17:30), celelalte meciuri ale zilei fiind Croaţia – Marea Britanie (14:00) şi Polonia – Serbia (21:00).

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Crearea unui CV eficient: ce trebuie să conțină un CV?

Publicat

in

De

Fie că ne dorim sau nu să recunoaștem, CV-ul reprezintă cartea de vizită a fiecăruia dintre noi, iar el ar trebui să surprindă toate competențele profesionale pe care le-am dobândit în funcție de domeniile în care am activat. În completarea lor, activitatea de pe canalele de Social Media, în special cele profesionale, precum LinkedIn, conturează calitățile personale și imaginea individuală, care ne propulsează ulterior spre o anumită poziție și ne conduc în echipa potrivită. Înainte de a trimite aplicația către compania mult dorită, să vedem, mai întâi de toate, ce trebuie să conțină un CV.

Atât know-how-ul pe care îl porți ca pe un bagaj în călătoria ta profesională și polivalența, cât și capacitatea de a te integra într-o echipă sunt rezultatul pregătirii educaționale, activităților de voluntariat în care te-ai implicat, certificărilor pe care le-ai obținut și experiențelor profesionale pe care le-ai adunat de-a lungul timpului. Totodată, activitățile sportive individuale, precum și cele de grup, ne dezvoltă simțul civic, adaptarea la traiul în societate și ne ghidează parcursul profesional.

Ce trebuie să conțină un CV

Fiind asul din mânecă ce te pune în valoare în prima etapă a unui proces de recrutare, respectiv screeningul candidaților, este de preferat ca CV-ul să fie cât mai scurt și concis. În același timp, el trebuie să fie foarte bine structurat, tocmai pentru a putea fi cât mai ușor de parcurs și de reținut de către recrutor.

Iată ce trebuie să conțină un CV și ce să nu ratezi atunci când îți redactezi Curriculum Vitae:

  1. Date de contact

Prima secțiune cuprinde o prezentare succintă, iar aici trebuie să se regăsească numele tău complet, adresa de e-mail și numărul de telefon. În continuare, puteți include adresa sau orașul de reședință. Această ultimă informație este necesară dacă optați pentru o poziție care necesită prezența fizică la birou sau urmăriți un job în afara țării. Dacă aplicați pentru un job remote, nu este obligatoriu să menționați acest aspect.

  1. Interese și aptitudini

Dacă sunteți în căutarea primului job, competențele de bază (precum cunoașterea și operarea suitei Microsoft Office), dar și nivelul de înțelegere, vorbire și scriere al limbilor străine, vă pot detașa față de alți candidați. Fiecare atuu care vă definește, vă aduce cu un pas mai aproape de o discuție cu un recrutor. Indiferent de răspunsul primit la interviul inițial, este un proces în care acumulați experiență, iar pe viitor veți ști să vă poziționați în cea mai bună lumină posibilă pentru un interviu final, cu managerul sau chiar CEO-ul companiei.

  1. Experiența profesională

Piesa de rezistență sau partea cea mai importantă a unui CV este, fără îndoială, este  experiența în câmpul muncii. De aceea, este esențial să o aveți mereu completată „la zi”, pentru că nu se știe când apare o nouă oportunitate pe piață sau sunteți recomandat din interiorul unei companii unui potențial angajator. În această secțiune, istoricul profesional se completează invers cronologic, începând cu ultimul loc de muncă sau cel curent. Sunt amintite, pe rând, companiile și perioada în care ați lucrat în cadrul acestora, urmate fiind de rolurile pe care le-ați ocupat.

  1. Pregătirea educațională

Dacă te întrebi care este pasul următor și ce trebuie să conțină un CV pentru a se apropia de unul complet, este vorba de pregătirea educațională și perioada aferentă fiecărui ciclu de învățământ urmat. Și în acest caz, unitățile de învățământ absolvite vor fi trecute tot în ordine invers cronologică, respectiv ultima finalizată va fi trecută prima în listă.

  1. Activități extracurriculare

O secți7ne opțională din CV, dar care se dovedește a fi destul de relevantă în parcursul profesional și în procesul de recrutare este cea dedicată voluntariatului și activităților extracurriculare. În timp, aceste acțiuni adunate în palmares contribuie la dobândirea unor noi abilități sau te pot ajuta inclusiv să te reorientezi în carieră, către un alt domeniu de interes, dar pentru care ai acumulat deja cunoștințe și nu mai ești doar un novice. Dacă ai participat în programe de formare suplimentară sau alte cursuri relevante, aici este cel mai bun loc să le enumeri.

  1. Certificări și distincții

Dacă ai dus pregătirea ta la un nivel următor și ai fost inclusiv să susții examene în centre de testare și acreditare pentru competențele tale, este cazul să le amintești. De asemenea, dacă ai fost și pe podiumul unor concursuri, este în interesul tău să le notezi în CV, pentru că nu se știe când se ivește ocazia să ajungi să lucrezi chiar în cadrul companiei care le-a organizat și de ce nu, chiar în juriu anul următor.

De asemenea, dacă sunteți pe cale să vă schimbați locul de muncă în acest an, țineți cont de cele top 5 domenii care vor fi la mare căutare în 2024: IT&C, vânzări, eCommerce, retail și logistică.

Cu toții tindem spre ceea psihologii, oamenii de HR sau aceia implicați în activități de coaching, denumesc echilibrul drept acest „work-life balance”. Iar pentru a ajunge aici, mulți dintre noi am avut nevoie să citim studii și literatură de specialitate, să ascultăm podcasturi și să trecem printr-o pandemie, toate ca să ne demonstrăm că împlinirile nu vin doar din sectorul profesional, ci și din viața personală.

Însă, cel mai bun sfat cu care ne dorim să rămâneți este acela că, dacă știți ce trebuie să conțină un CV, veți reuși întotdeauna să vă „vindeți” corect, să fiți apreciați și remunerați pe măsură!

Citeste mai mult

NATIONAL

OMS avertizează asupra riscului răspândirii virusului gripei aviare și la vaci din afara SUA din cauza păsărilor migratoare

Publicat

in

De

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat marți că există riscul răspândirii virusului gripei aviare și la vaci din afara Statelor Unite din cauza păsărilor migratoare, relatează Reuters.

Vaci la o ferma din SUAFoto: Aimee Dilger / Zuma Press / Profimedia Images

Oficialii americani încearcă să stabilească dacă laptele și carnea de la vacile infectate este sigură pentru consum după ce focare au fost descoperite la zeci de cirezi din Statele Unite începând cu sfârșitul lunii martie. Oficialii americani au descoperit până acum focare în 9 state, după ce pe 11 aprilie numărul acestora era de 9.

Autoritățile sanitar-veterinare din SUA au identificat vaci de lapte infectate cu subtipul H5N1 al virusului care provoacă gripa aviară. Această tulpină a virusului provoacă aviară înalt patogenă (HPAI), cea mai virulentă formă a bolii. Până în prezent virusul a fost identificat la vaci de lapte, nu și la cele crescute pentru carne.

„Având în vedere că virusul este purtat în jurul lumii de păsările migratoare, există cu siguranță riscuri de infectare pentru vacile din alte țări”, a declarat marți Wenqing Zhang, directoarea Programului Mondial al OMS pentru gripă, la o conferință de presă pe care a susținut-o la Geneva.

Ea a reiterat că agenția ONU evaluează că riscul pentru sănătatea publică generală este scăzut, dar a îndemnat la vigilență.

Întrebată despre transparența autorităților americane cu privire la situație, Zhang a precizat că OMS a fost informată constant despre evoluția sa și a lăudat decizia SUA de a împărtăși rapid datele obținute în urma secvențierii genetice a virusului.

„Cred că colaborarea cu CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) din SUA și informațiile pe care le-am primit până acum ne permit să monitorizăm situația și să actualizăm măsurile legate de pregătire”, a subliniat oficialul OMS.

Ce se știe despre focarele de gripă aviară la vaci din SUA

Primul caz confirmat de infectare cu gripa aviară la o fermă de vaci în SUA a fost raportat pe 25 martie, în timp ce pe 1 aprilie a fost identificat un caz de transmitere de la vacă la om. Un prim caz de contractare a gripei aviare de către o persoană a fost descoperit în SUA în 2022, în statul Colorado, dar atunci a fost vorba de o transmitere de la păsări de curte.

Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din SUA afirmă că riscul pentru oameni rămâne scăzut, dar a cerut statelor să întocmească planuri pentru testarea și tratarea muncitorilor care ar putea contracta virusul.

Departamentul american al Agriculturii (USDA) nu a emis deocamdată ordine oficiale de carantinare a cirezilor, dar a recomandat ca transferurile de cirzei să fie reduse la minimul necesar și ca mostrele de lapte să fie testate în cazul în care animalele trebuie mutate.

Producătorii au fost îndemnați, de asemenea, să monitorizeze cirezile pentru a depista rapid cazurle de infecție. USDA a transmis ca noile cazuri să fie izolate și ca animalele sălbatice, dar și cele de companie, să fie ținute departe de clădirile fermelor pentru a reduce probabilitatea răspândirii virusului.

Deși gripa aviară este letală pentru păsări, vacile infectate par să se recupereze. USDA a precizat, de asemenea, că focarele depistate în statele americane par să afecteze în principal vacile aflate la lactație și le-a cerut crescătorilor să izoleze animalele infectate.

USDA a cerut și ca laptele care provine de la aceste vaci să nu fie introdus în lanțul de producție și distribuție, ca măsură de precauție.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend