Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Revolta patronilor români după ce roboțelul Casei de Pensii nu pricepe ce-i spui și te face firmă-paravan. „Ne-am trezit cu ANAF la ușă”

Publicat

in

Mai multe firme din România se confruntă cu o situație nouă de la 1 ianuarie 2024. Nu li se acordă un certificat absolut necesar în activitate de la Casa Națională de Pensii Publice, care asigură deplasarea salariaților pe teritoriul altui stat UE. Activitatea Casei Naționale de Pensii Publice a fost digitalizată cu bani europeni, dar aplicația informatică respinge pe bandă rulantă cererile firmelor, ba mai mult, în unele cazuri trimite ANAF pe piste false.

Contribuabilii, loviti de sistemul Casei Nationale de Pensii PubliceFoto: Rene Jansa | Dreamstime.com

Rezumat: O firmă care prestează servicii către clienți din UE trebuie să obțină certificatul A1 pentru ca angajații să fie asigurați acolo. Acel formular se obține de la Casa Națională de Pensii Publice. Dacă până anul trecut se obținea fizic, mergând la ghișeu, acum trebuie solicitat online. Problema este legată de faptul că noul sistem respinge “pe bandă rulantă” solicitările, deoarece aplicația pare a trage concluzii greșite pe baza informațiilor furnizate de experți. Ba mai mult, ANAF merge în control la contribuabili pe baza informațiilor eronate furnizate de Casa de Pensii, dar când ajunge acolo, Fiscul constată faptul că nu este nimic în neregulă.

Există legislație internațională care spune așa: Dacă vrei să păstrezi statutul de asigurat al unui salariat care se deplasează în alt Stat membru UE, trebuie să obții pentru acel salariat formularul A1.

“De unde obținem formularul A1? De la Casa Națională de Pensii Publice. Până la 1 ianuarie 2024 mergeai frumos la ghișeu, duceai documentele, explicai, obțineai formularul A1”, s-a precizat în cadrul unui seminar organizat de Camera Consultanților Fiscali.

Ce-a făcut roboțelul Casei de Pensii

Casa de Pensii s-a digitalizat un pic mai mult, spune un expert. „Declarația se completează pe site și există un „roboțel” care împerechează informațiile și ne spune dacă merităm sau nu formularul A1. Au început să apară probleme”, povestește el.

Unde?

„Primele probleme care au apărut la toate firmele din România care își desfășoară activitatea în România, au sediu social în țară și mulți salariați, dar prestează doar servicii intracomunitare”, explică specialistul.

Ce știm noi din punct de vedere a TVA despre prestarea de servicii intracomunitare?

Răspuns: Pentru această categorie, din punct de vedere al TVA, locul prestării serviciilor este în afara României.

Pentru obținerea formularului A1, printre întrebările la care trebuie să răspunzi pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice sunt următoarele:

1. Enumerați 3 clienți din România.

Răspuns: Nu avem!

2. Enumerați cifra de afaceri realizată în România.

Răspuns: 40 milioane euro, echivalent în lei.

„Primim răspuns că nu putem primi certificatul A1 pentru că nu s-a făcut dovada derulării de activități substanțiale pe teritoriul României (vezi FOTO mai jos). De ce? Cei de la Casa Națională de Pensii Publice au verificat alte baze de date ANAF și acolo au văzut cifra mea de afaceri și că locul prestării e în alt stat, așa cum rezultă din informațiile prezentate în Declarația 300 – Decont de TVA”, povestește expertul în fiscalitate.

Ce s-a întâmplat după ce li s-a refuzat certificatul: amuzant la început, dar nu și ulterior

Pe lângă acest refuz, spune expertul în fiscalitate, „ni s-a spus că suntem și puțin firmă paravan” (vezi FOTO).

„La început ne-am amuzat, dar distracția s-a terminat când ne-au bătut inspectorii la ușă: control fiscal de la ANAF, la sesizarea Casei Naționale de Pensii Publice”, povestește el.

Inspectorii au stat o săptămână fără să găsească ceva în neregulă. Au pierdut timpul, deși puteau verifica în acest timp firme care chiar nu vor să se conformeze fiscal.

„Ar trebui ca toată lumea să înțeleagă locul prestării serviciilor în alt Stat din punct de vedere al TVA și diferența existentă față de prestarea efectivă a acestora ca rezultat al activității desfășurate de firmă. Nu înseamnă că nu am avut 200 de salariați în România care să lucreze efectiv în România pentru care locul prestării serviciilor din punct de vedere contabil este în România”, au spun experții.

Contribuabilii nu vor decât să respecte legea, corect interpretată și aplicată. După ce a fost expusă această deficiență în interpretarea legislației, și alti experți în fiscalitate au confirmat că au întâmpinat și ei probleme asemănătoare legate de acest certificat A1.

„Informația pe care o furnizăm noi, contabilii și fiscaliștii, este folosită și de alte organe ale Statului care au început să aibă acces la toate bazele de date. Noi furnizăm informațiile, dar este absolut necesară cunoașterea conținutului acestor informații de către toate organele Statului”, susțin reprezentanții CCF.

HotNews.ro a cerut detalii de la Casa Națională de Pensii Publice cu privire la aspectele semnalate, dar până la publicarea acestui material nu a primit răspuns.

Aplicația la care facem referire (roboțelul) este RODPA1 și a fost realizată cu bani europeni prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA).

Sursă foto: Dreamstime.com

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Istvan Kovacs, desființat în presa germană după ce UEFA l-a desemnat să arbitreze finala Europa League

Publicat

in

Istvan Kovacs va conduce cea de-a doua finală europeană a carierei, după ce UEFA l-a delegat să conducă finala Europa League dintre Atalanta și Bayer Leverkusen.

Istvan KovacsFoto: Joaquin Corchero/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Istvan Kovacs va conduce finala Europa League dintre Atalanta și Bayer Leverkusen: „Trebuie să înghită în sec”

După ce a fost la centrul finalei UEFA Conference League în anul 2022, Istvan Kovacs a primit șansa de a arbitra o nouă finală de cupă europeană.

Împreună cu asistenții Vasile Marinescu și Ovidiu Artene, Kovacs va fi la centrul finalei UEFA Europa League dintre Atalanta și Bayer Leverkusen, programată pe Aviva Stadium din Dublin în data de 22 mai.

Presa din Germania a reacționat imediat după comunicatul UEFA și l-a criticat dur pe centralul din Carei, care nu a fost iertat pentru greșelile făcute în partida de Liga Campionilor dintre Leverkusen și Porto (0-3).

„Bayer Leverkusen trebuie să înghită în sec, în timp ce Borussia Dortmund trebuie să fie fericită. UEFA a anunțat arbitrii care vor conduce finalele Champions League și Europa League. Pentru cluburile din Germania, sunt niște reîntâlniri cu niște cunoștințe vechi.

Antrenorul de succes Xabi Alonso probabil că nu are nicio amintire frumoasă din primul său meci în Champions League cu Leverkusen, în octombrie 2022.

Atunci, campionii Germaniei au pierdut cu 0-3 în fața lui Porto pe teren propriu. În acea înfrângere clară, arbitrul român Istvan Kovacs le-a dăruit portughezilor două penalty-uri foarte controversate, dar a avut și decizii care au fost puse la îndoială.

Pe 22 mai, arbitrul român are șansa să se descurce mai bine sau să o distrugă o dată pentru totdeauna pe Leverkusen.” – au scris cei de la tag24.de.

Nici Pavel Fernandez, specialistul MARCA pe probleme de arbitraj, nu s-a lăsat mai prejos.

„Azi, la ’Clubul de Comedie. Slovenul Slavko Vincic, în finala Champions League. Românul Istvan Kovacs, în finala Europa League. Cei doi sunt, cu mici diferențe, cei mai slabi arbitri din elita UEFA. Mă retrag într-o peșteră, la revedere!” – a postat acesta pe Twitter.

Citeste mai mult

NATIONAL

Procurorii lui Kovesi dau chix în Bulgaria: un proces EPPO s-a ‘împiedicat’ din start

Publicat

in

Parchetul European (EPPO) nu se poate lăuda cu multe procese în instanță în Bulgaria, însă şi cele demarate au un start fals, scrie agenția de presă de stat bulgară, Sega, conform Rador Radio România.

Sursa citată oferă drept exemplu un proces pentru abuz cu fonduri europene, intentat la Tribunalul Sofia, la începutul acestui an. La data de 19 aprilie, judecătoarea Hristinka Koleva a sistat procesul judiciar și l-a returnat la Parchetul European pentru eliminarea încălcărilor de procedură.

Instanța precizează în hotărâre sa că nu există probe pe coperta procesului în numele cui a fost emisă semnătura electronică calificată la care se face referire în rechizitoriu și dacă numai inculpatul G.P a avut dreptul de a lucra cu aceasta. În afară de asta, în rechizitoriul pentru fondurile dobândite ilegal de la inculpat, procurorul a scris cu cifre suma de 390.027,00 de leva, dar şi – trei sute nouăzeci de leva și douăzeci și șapte de stotinki – în litere. Acest lucru duce la ambiguitate, explică judecătoarea Koleva.

Potrivit instanței, nu s-a clarificat nici pentru cine s-a primit creditul de finanțare – dacă pentru persoana juridică „T.D”. Ltd sau pentru filiala sa din satul Goleț, așa cum se arată în rechizitoriu.

Avocatul a susținut anterior că omisiunile procuraturii nu lasă să se înțeleagă de ce anume este acuzat GP și acest lucru îi încalcă dreptul la apărare. Din procesul-verbal al procesului mai rezultă că s-a discutat şi o eventuală înțelegere, însă apărarea a ținut ca G.P să fie exonerat de răspundere penală și pedepsit doar administrativ cu amendă. Potrivit apărării, acțiunile semnalate de procuratură nu au produs pagube materiale.

Raport subțire

Conform raportului pe anul 2023 al Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi, EPPO nu a obținut nicio sentinţă de condamnare în Bulgaria.

De asemenea, nu au fost impuse măsuri de protecție asupra unor bunuri – executări silite și sechestre, la solicitarea Parchetului European din Bulgaria.

Până la sfârșitul lunii februarie, patru procese ale Parchetului European din Bulgaria sunt în faza judiciară.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend