Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind situația din Sudan este aşteptată marţi

Publicat

in

Consiliul de Securitate al ONU ar urma să ţină marţi după-amiază o şedinţă de urgenţă cu uşile închise privind lovitura de stat din Sudan, au indicat luni surse diplomatice pentru AFP preluat de agerpres.

Această sesiune a fost solicitată de şase ţări occidentale, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Statele Unite, Estonia şi Franţa, au precizat sursele.
În cursul unei videoconferinţe de presă de la Khartoum cu jurnalişti la New York, reprezentantul ONU în Sudan, germanul Volker Perthes, a făcut cunoscut că se aşteaptă să expună marţi Consiliului noua situaţie din Sudan.

El şi-a exprimat speranţa ca cei 15 membri ai acestuia să dea din nou dovadă de unitate, subliniind că declaraţiile lor au fost în ultimii doi ani luate “mai degrabă în serios” de actorii sudanezi.

Membrii Consiliului iau în considerare să le ceară partenerilor să adopte o declaraţie comună, potrivit surselor diplomatice. Aceasta nu ar merge, totuşi, până la condamnarea loviturii de stat, aşa cum a făcut cu fermitate secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ci s-ar limita la a evoca îngrijorarea Consiliului de Securitate.

Obiectivul este de a obţine adeziunea tuturor membrilor Consiliului, a precizat pentru AFP un diplomat, dar nu este sigur că Rusia şi China o vor aproba.

În cursul zilei de luni, Moscova s-a delimitat de dezaprobarea internaţională generală, considerând că puciul este “rezultatul logic al unei politici eşuate” însoţită de “o ingerinţă străină de amploare” care ignoră “disperarea şi situaţia deplorabilă a majorităţii populaţiei”.

Întrebat despre reacţiile internaţionale, Volker Perthes a subliniat că criticile au fost foarte puternice din partea Statelor Unite şi Europei, dar mult mai măsurate din partea ţărilor vecine care se tem mai ales pentru stabilitatea regiunii.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

BEC ia o decizie care poate enerva alianțele PSD-PNL și USR-PMP: Un singur reprezentant în secțiile de votare

Publicat

in

De

Biroul Electoral Central (BEC) a decis, marţi, că alianţele electorale constituite la alegerile europarlamentare vor fi reprezentate în Biroul Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate de câte un singur membru, indiferent de numărul partidelor politice pe care le au în alcătuire.

“În aplicarea dispoziţiilor art. 2, alin. (5) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2024 şi ca urmare a solicitărilor de clarificare primite, Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 (BEC) a decis, în şedinţa din data de 30 aprilie 2024, că alianţele electorale constituite la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European în alcătuirea cărora intră cel puţin un partid care avea membri în Parlamentul European la începutul perioadei electorale şi participă la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 vor fi reprezentate în Biroul Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate de către un singur membru, indiferent de numărul partidelor politice care aveau membri în Parlamentul European la începutul perioadei electorale şi care intră în alcătuirea respectivei alianţe electorale”, precizează un comunicat al BEC.

Tot marți, BEC a emis o circulară prin care cere biroului electorale de circumcripție să primească documentele completatoare din partea candidaților, fiind posibilă completarea dosarelor de candidatură până la expirarea termenului de depunere a candidaturilor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Netanyahu nu mai acceptă sfaturi și anunță o invazie iminentă în Rafah: Vom distruge batalioanele Hamas

Publicat

in

De

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va lansa o invazie a orașului Rafah din sudul Gazei, indiferent de discuțiile cu Hamas.

Între timp, continuă eforturile de a ajunge la un acord pentru o încetare a focului și eliberarea ostaticilor. La o întâlnire cu rudele ostaticilor,  Netanyahu a spus că va invada „cu sau fără” un acord. “Vom intra în Rafah pentru că nu avem de ales. Vom distruge batalioanele Hamas de acolo, vom finaliza toate obiectivele războiului, inclusiv repatrierea tuturor răpiţilor”, a declarat premierul, conform BBC, relatează Rador Radio România.

Corespondentul BBC relatează că dl Netanyahu pare să fie aliniat cu miniştrii de extremă dreapta, care prioritizează ofensiva în Rafah. Hamas încă nu a răspuns ultimei propuneri de încetare a focului discutată în timpul întrunirii de la Cairo.

Preşedintele SUA a avut convorbiri separate cu liderii din Qatar şi Egipt cu privire la negocierile pentru încetarea focului în Gaza

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a primit luni o convorbire telefonică din partea preşedintelui american Joe Biden pentru a discuta despre cele mai recente evoluţii ale negocierilor privind încetarea focului în Gaza şi despre pericolele unei escaladări militare în Rafah, a anunţat preşedinţia egipteană, anunţă Reuters, arată News.ro. Convorbirea a abordat, de asemenea, tema schimbului de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni, principalul punct de blocaj în orice acord global de încetare a focului între Hamas şi Israel, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei egiptene.

Biden i-a îndemnat pe Sisi şi pe emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, cu care a vorbit separat, să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas, “deoarece acesta este acum singurul obstacol în calea unei încetări imediate a focului şi a uşurării situaţiei pentru populaţia din Gaza”, a declarat Casa Albă.

O delegaţie a Hamas se află la Cairo pentru a delibera cu privire la răspunsul Israelului la un acord de încetare a focului. De asemenea, a fost subliniat pericolul unei escaladări militare la Rafah, în modul în care aceasta ar adăuga o catastrofă la o criză umanitară deja înrăutăţită, care ar avea un impact asupra stabilităţii şi securităţii în regiune, se arată în declaraţia preşedinţiei egiptene.

“Preşedintele Al-Sisi a subliniat necesitatea unui acces deplin şi adecvat la ajutorul umanitar, trecând în revistă eforturile intense ale Egiptului în acest sens”, a adăugat acesta. “Cei doi preşedinţi au subliniat, de asemenea, necesitatea de a lucra pentru a preveni extinderea conflictului şi au reafirmat importanţa soluţiei celor două state ca mijloc de a obţine securitatea, pacea şi stabilitatea în regiune.”

Biden şi emirul Qatarului au discutat despre evoluţia situaţiei din Gaza şi despre eforturile celor două ţări de a ajunge la un acord de încetare a focului imediat şi permanent în Gaza, a precizat Emiri Diwan din Qatar.

Planurile Hamas

Hamas ia în considerare un nou cadru propus de Egipt, care cere ca gruparea să elibereze până la 33 de ostatici răpiţi în Israel în schimbul unei pauze a ostilităţilor din Gaza, au declarat pentru CNN o sursă israeliană familiarizată cu negocierile şi o sursă diplomatică străină.

Cea mai recentă propunere, pe care Israelul a ajutat la elaborarea ei, dar nu a fost pe deplin de acord cu ea, este prezentată în două etape, prima dintre ele solicitând ca între 20 şi 33 de ostatici să fie eliberaţi pe parcursul mai multor săptămâni în schimbul pauzei şi a eliberării prizonierilor palestinieni. A doua fază este ceea ce sursele au descris ca fiind “restaurarea unui calm durabil”, în timpul căreia ostaticii rămaşi, soldaţii israelieni captivi şi corpurile ostaticilor vor fi schimbate cu mai mulţi prizonieri palestinieni.

Sursa diplomatică familiarizată cu discuţiile a declarat că referirea la calmul durabil a fost “o modalitate de a fi de acord cu o încetare permanentă a focului fără a o numi astfel”.

După luni de blocaj, un acord din partea ambelor părţi ar fi un pas important pentru a pune capăt războiului. Dar un eşec în a ajunge la un acord ar putea adânci prezenţa Israelului în Gaza – dacă nu se ajunge la un acord, Israelul ar putea lansa o invazie terestră pe scară largă în oraşul Rafah din sudul Gaza, unde se adăpostesc peste 1 milion de palestinieni. Aliaţii Israelului, inclusiv Statele Unite, au avertizat împotriva operaţiunii din cauza potenţialului de a provoca victime civile pe scară largă. Israelul aşteaptă un răspuns din partea Hamas, care este aşteptat să se întâlnească la Cairo cu mediatorii egipteni şi qatarezi, au declarat sursele.

O delegaţie israeliană la nivel de lucru formată din oficiali ai Mossad, Shin Bet şi ai armatei israeliene este aşteptată să se deplaseze marţi la Cairo, au declarat sursa israeliană şi un alt oficial israelian. Un răspuns din partea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza, este aşteptat în câteva zile – posibil în următoarele 24 de ore.

Durata primei faze a pauzei ostilităţilor va fi legată de numărul de ostatici eliberaţi, ultimul cadru prevăzând o pauză de o zi pentru fiecare ostatic, a declarat sursa israeliană, deşi se aşteaptă ca acest număr să se modifice în timpul unor negocieri mai aprofundate. Eliberarea a 40 de ostatici pentru o încetare a focului de şase săptămâni a stat la baza negocierilor timp de luni de zile, dar Israelul a fost de acord să accepte mai puţini ostatici în prima fază, după ce Hamas a renunţat la oferta sa pentru mai puţin de 20 de persoane la începutul acestei luni.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend