Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Retorică ciudată a lui Zelenski: Occidentul este interesat să slăbească Rusia, chiar dacă asta înseamnă dispariția Ucrainei

Publicat

in

Președintele ucrainean consideră că “Putin are un alt mod de a vedea țara decât ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani” și apreciază Regatul Unit ca fiind “țara care a ajutat cel mai mult”.

“Dacă nu știi să faci ceva într-un fel sau altul, fii sincer și gata”, așa își începe interviul pentru “The Economist“, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Vezi și: Medvedev anunță o nouă ordine financiară mondială: ‘Abandonarea dolarului și a euro nu pare o perspectivă atât de fantastică’

În acest interviu, pe lângă faptul că vorbește despre situația actuală din teritoriu după invazia trupelor ruse – ordonată de președintele acestora Vladimir Putin -, povestește detalii importante despre viața personală, relațiile cu alți lideri sau, mai ales, despre viitorul său, al țării sale sau o eventuală întâlnire cu Putin, citează La Razon.

Zelenski este deja recunoscut drept Churchill al secolului XXI. O evoluție importantă având în vedere anterioara sa carieră de actor. “Este ceea ce au vrut oamenii”, mărturisește el. “Trebuie să fii tu însuți. Și poate, după ce arăți cine ești, poate oamenii te plac mai mult decât înainte, pentru că văd că nu ești atât de puternic sau că ești leneş uneori (…) Și e important să nu arăți că ești mai bun decât ești”.

El dă asigurări că nimeni nu a fost “pregătit pentru război înainte de a începe” și recunoaște că și-a schimbat modul de guvernare deoarece “este o poveste foarte mare” și nu este “doar despre Ucraina, ci despre întreaga lume”.

Vezi și: Donald Trump îi cere lui Vladimir Putin să facă publice informațiile compromițătoare despre Hunter Biden

A trecut mai bine de o lună de când Rusia a intrat în țară, dar Zelenski este pozitiv, pentru că “am înțeles ce se întâmplă”: “Sunt sigur că vom câștiga. De aceea spun că nu sunt un erou”. “Credem în victorie, vom câștiga fără îndoială pentru că este casa noastră, pământul nostru și independența noastră”.

“Când am devenit președinte, am putut să înțeleg de ce unele lucruri se întâmplă într-un anumit fel. Am încercat să fiu sincer, inclusiv cu liderii Rusiei. Au vrut să îşi schimbe atitudinea față de Ucraina în prima și ultima întâlnire pe care am avut-o cu Putin în 2019. Am început să luăm decizia că nu putem face parte din cineva”, explică Zelenski, care susține că “ucrainenii sunt oameni egali cu cetățenii Rusiei, la fel cu cei din Statele Unite sau Europa”.

De asemenea, el cere ca Occidentul să se pună “în locul nostru și să acționeze preventiv” și acuză țările occidentale că “au ajuns târziu”, apărând ideea că “dacă s-ar fi aplicat mai devreme sancțiuni mai dure, conflictul s-ar fi desfășurat la o altă scară și fără ajutorul Belarusului”.

“Partenerii noștri occidentali nu au finalizat sancțiunile privind deconectarea sistemului bancar de la SWIFT. Au făcut pași foarte importanți pentru a ne sprijini, dar banca centrală a Rusiei nu a fost oprită. Nici un embargo asupra exporturilor rusești de petrol și gaze. S-a ameninţat cu aceste măsuri, dar nu au fost încă implementate. Toate aceste sancțiuni sunt incomplete”.

“Poporul ucrainean moare, iar rușii nu știu ce se întâmplă din cauza cenzurii Kremlinului”. Președintele Ucrainei susține că trupele ruse “ne-au blocat aprovizionarea către Mariupol, Melitopol, Berdiansk, Herson, Harkov, dar nu sunt în orașe”. “În Melitopol și Berdiansk se vinde în ruble. Îi răpesc pe primarii orașelor noastre și i-au ucis pe unii dintre ei. Unele orașe au fost distruse și nu mai au oameni sau case, rămâne doar numele lor”.

Zelenski îl apără pe premierul britanic Boris Johnson, afirmând că “el este liderul care ne ajută cel mai mult și este cu siguranță de partea noastră” și consideră că restul “se teme de Rusia”. “Sunt cei din Occident pe care nu îi deranjează un război lung pentru că ar însemna epuizarea Rusiei, chiar dacă asta înseamnă dispariția Ucrainei și vine cu prețul vieților ucrainene”.

În ceea ce privește contribuția Statelor Unite și relația sa cu președintele Joe Biden, Zelenski recunoaște că țara nord-americană “ajută” și a împins “multe țări NATO să ne ajute”, “dar au fost momente când au existat anumite bătălii care au influențat pașii pe care i-am făcut și determinarea lor”, afirmând că progresul în obținerea echipamentelor pe care le cer ucrainenii (avioane, tancuri și vehicule blindate) și mersul mai departe “depinde de voința NATO și a diferitelor țări”.

“Biden vede Ucraina mai mult ca un subiect de activitate politică decât la început. Au fost diferite momente și procese diferite și recunosc că această poziție nu aduce beneficii nimănui din Statele Unite”.

În fine, înaintea unei eventuale întâlniri cu Putin – propunere pe care a solicitat-o președintele ucrainean -, Zelenski crede că “trebuie să vorbim despre lucruri concrete și să căutăm o decizie pas cu pas” și crede că “se poate vorbi despre orice, dar trebuie să înțelegi ce se întâmplă pentru a rezolva în detaliu ce se întâmplă”.

“Nu cred că vizualizează în mintea lui aceeași Ucraina pe care o vedem noi. Viziunea lui este foarte diferită și ne vede ca pe o parte a lumii lui, dar acel mod de a vedea lucrurile nu corespunde cu ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani”. (Rador)

Săptămâna trecută, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că discută zilnic cu 8-10 lideri, nominalizându-i pe președintele polonez Andrzej Duda, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson cu care are multe contacte zilnic. Întrebat pe cine preferă, Zelenski a izbucnit în râs: ”Pe soția mea. Îmi pare rău”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

„Regele crabilor” , condamnat la 17 ani de închisoare pentru comandarea unui asasinat, în Rusia. Avocații lui spun că este mort

Publicat

in

De

Un tribunal din Rusia l-a condamnat, vineri, pe omul de afaceri Oleg Kan, supranumit „Regele crabilor”, la 17 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de comandarea asasinării unui rival în afaceri în 2010, a anunțat biroul Procuraturii Generale pentru Districtul Federal din Orientul Îndepărtat, potrivit Kommersant, citat de The Moscow Times și RFE/RL. Verdicul a fost dat în lipsă.

Crab Kamchatka din RusiaFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Oleg Kan, cunoscut în Rusia sub numele de „Regele Crabilor”, este un om de afaceri influent care a acumulat o avere semnificativă din exportul de fructe de mare.

Kan opera mai multe întreprinderi mari de pescuit, inclusiv un grup de companii de crabi, pe insula rusă Sahalin din Oceanul Pacific, la nord de Japonia, potrivit ziarului Kommersant.

Afacerea lui Kan era specializată în capturarea și exportul crabului Kamchatka din Rusia sau crabul regal roșu, o afacere de milioane de dolari.

Instanța a constatat că, în 2010, Kan a angajat un asasin plătit pentru a-l elimina pe omul de afaceri Valery Pkhidenko.

Aceasta a fost împușcat mortal la un restaurant din Vladivostok, unde a fost ademenit sub pretextul unor negocieri de afaceri de un bărbat angajat de Kan.

Kan a fost împușcat în 2005

Kan, care a fost împușcat în 2005, îl suspecta pe Pkhidenko, că se află în spatele tentativei de asasinat.

Pe numele omului de afaceri a fost deschis și un dosar penal de contrabandă, care a fost ulterior contopit cu cel pentru comandarea asasinatului.

El a fugit din Rusia în 2018, după deschiderea a două dosare penale pe numele său. Avocații lui Kan au susținut ulterior că clientul lor a murit de cancer în Marea Britanie în 2023.

Oficialii ruși presupun că Kan este în viață, afirmând că decesul său nu a fost înregistrat la autoritățile ruse.

În martie 2024, instanța a dispus ca omul de afaceri să plătească 358 de miliarde de ruble către bugetul de stat ca despăgubire pentru daunele aduse bioresurselor acvatice.

Procuratura Generală a Rusiei a acuzat compania ui Kan că a subevaluat valoarea crabilor la exporturile din 2014-2015.

Citeste mai mult

NATIONAL

Povestea neștiută a studentului de geniu din România: A prezentat 2 invenții care ar putea schimba lumea

Publicat

in

De

Tudor-Cătălin Codreanu, student al Academiei Forţelor Terestre (AFT) “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, a fost decorat cu Emblema de Onoare pentru mai multe invenţii ale sale, printre care şi o casă inteligentă sau o staţie meteo autonomă, informează Agerpres.

“Îmi doresc să îi încurajez pe toţi cei care se află în căutarea unei pasiuni să îşi urmărească visele şi să nu renunţe niciodată. Fiecare obstacol întâlnit pe drum poate fi depăşit cu determinare şi perseverenţă, iar fiecare succes şi, de ce nu, eşec obţinut să fie o treaptă în plus către împlinirea personală şi profesională. Cu recunoştinţă faţă de cei care m-au susţinut pe parcursul acestei călătorii extraordinare, privesc acum spre viitor, pregătit să înfrunt noi provocări şi să trăiesc noi aventuri în lumea fascinantă a tehnologiei şi inovaţiei”, a declarat sd.sg. Tudor-Cătălin Codreanu.

Un student de geniu

Student în anul trei, Arma Comunicaţii, Tehnologia informaţiei şi Apărare Cibernetică la AFT Sibiu, el este fascinat de robotică, fiind câştigător a numeroase premii la diverse competiţii, printre care şi cel de excelenţă la cea de-a treia ediţie a concursului naţional “Student Design&Manufacturing Competition”, cu lucrarea “Celula flexibilă de sortare a cartuşelor utilizând robotul paralel BULLETSORT”.

“A explorat domenii variate şi a căutat mereu să îşi lărgească orizonturile în universul tehnologiei, al inovaţiei şi cercetării, dezvoltând proiecte precum: dozator automat de cocktail-uri, sistem de tip ţintă mobilă pentru simularea reală a şedinţelor de tragere, o casă inteligentă, în miniatură, controlată prin wi-fi cu o aplicaţie software, prin care se pot monitoriza şi modifica diferiţi parametri ai acesteia, celula flexibilă pentru sortarea cartuşelor, staţia meteo autonomă, un proiect pentru îmbunătăţirea dispozitivelor de tragere prin adăugarea controlului din aplicaţie software şi transmiterea datelor prin radio”, se arată în comunicatul AFT Sibiu.

Casa inteligentă controlată prin aplicaţie gândită de acest student militar “este o casă în miniatură, controlată prin wi-fi cu o aplicaţie software, prin care se pot monitoriza şi modifica diferiţi parametri ai locuinţei sau să funcţioneze în mod autonom. Monitorizezi: temperatura, calitatea aerului, umiditatea şi poţi să aprinzi, stingi, schimbi culoarea şi intensitatea becurilor, tragerea draperiilor, deschiderea uşilor, pornirea ventilatorului, iar modul autonom, să se pornească ventilatorul când se ajunge la o temperatură prestabilită, să se tragă draperiile dacă soarele este puternic şi altele)”, a explicat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al AFT Sibiu, Alexandra Trefaş.

Stație meteo autonomă

O altă invenţie a studentului de la AFT Sibiu este o “staţie meteo autonomă, care funcţionează cu un panou solar pentru autonomie crescută, iar aceasta poate monitoriza 12 parametri meteorologici (umiditatea, temperatura, altitudinea, presiunea, calitatea aerului, umiditatea solului, densitatea ploii, viteza şi direcţia vântului) şi afişează pe o platformă cloud toate aceste date pentru a putea să fie urmărite de oricine”, a arătat Alexandra Trefaş.

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, gl.lt. Ciprian Marin, a acordat în acest an Emblema de Onoare pentru doi studenţi militari de la Sibiu, cel de-al doilea fiind sd.plt.maj. Radu Ionuţ Andrei Marin. Acesta este pasionat de securitate cibernetică şi a participat la numeroase competiţii naţionale, unde s-a clasat, de cele mai multe ori, cel puţin în primii 10% dintre participanţi. A reprezentat cu succes Ministerul Apărării Naţionale şi Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu în exerciţii naţionale de cyber security, precum CyberMAN şi CyDex, dar şi internaţionale, de nivel NATO, precum Locked Shields, organizat de Comandamentul Apărării Cibernetice.

Ciprian Marin a organizat, în ultimii doi ani, două concursuri de securitate cibernetică, unul la nivel local, între academie şi şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri, şi unul naţional, competiţii la care s-au înscris peste 360 de elevi de liceu şi studenţi din ciclurile de studii universitare de licenţă şi masterat, din mediul militar şi civil, dar şi pasionaţi sau curioşi de acest domeniu.

“Ambiţios şi competitiv din fire, sd.plt.maj. Radu Ionuţ Andrei Marin este şi un împătimit al sportului. De-a lungul timpului a participat la numeroase competiţii locale, naţionale, europene şi mondiale de karate, reuşind să obţină locul I la Campionatul Mondial de Karate Tradiţional Fudokan Shotokan din Serbia, în anul 2011, fiind totodată şi deţinătorul Centurii Negre (1DAN)”, se mai arată în comunicatul AFT Sibiu.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend