Conecteaza-te cu noi

Reportaj

Record mondial şi bătaie de joc pe DN 73 C !  General Trust Argeş  a “reparat” 40 kilometri de drum in doar 3 zile

Publicat

in

Incredibil dar adevărat ! Cel mai prost drum naţional din Argeş, cel mai ocolit de politicieni între campaniile electorale şi cel mai promis la reparaţii în perioada alegerilor, a intrat de săptămâna trecută în reparaţii. Dar ce reparaţii ! Mai mulţi cititori din zona Berevoieşti ne-au semnalat faptul că o mînă de muncitori dotati cu o roabă şi cîteva lopeţi, plombează-n doru lelii doar câteva din zecile de mii de gropi devenite o emblemă a celebrului drum naţional dar şi a Argeşului turistic. Aşa se face că o echipă a ziarului nostru s-a deplasat în zonă şi, surpinşi de modul de lucru al celor câţiva muncitori, am decis să îi monitorizăm. Va prezentam azi cum firma General Trust Argeş a reuşit practic recordul mondial de a repara un drum naţional de circa 40 km in doar trei zile,  distanţa Campulung- Curtea de Argeş fiind reparată în bătaie de joc, pe repede înainte, de firma lui Cătalin Spătaru.

Ritm ameţitor – 13 km pe zi cu doar 6 oameni şi o roabă

DN73 1Pentru că nu aveau echipamente adecvate, muncitorii de la General Trust Argeş au luat în vizor doar gropile centimetrice ca suprafaţă şi adâncime. Modul de lucru era, la fel, de râsul curcilor, în sensul ca doi inşi aruncau doua lopeţi de bitum iar alţi doi îl batatoreau ca să intre în micile găuri. Deoarece gropile erau foarte multe iar bitumul cât sa încapă în doua, trei roabe, GTA a reuşit performanţa sa “repare” câte 13 kilometri de drum naţional în fiecare zi. ” Ce vorbeşti, domnule ! Ăsta e drum naţional, asta e reparaţie ce fac băieţii aştia aici ? Dracu mai calcă vreodată prin zona asta !”, ne-a spus un şofer din Prahova ajuns cu treburi prin zonă.
Să mai spunem ca, oficial, pentru o sumă deloc de neglijat dar care nu se regăseşte în calitatea reparaţiilor, de administrarea şi intreţinerea DN 73 C se ocupă General Trust Argeş, aceeaşi firmă abonată permanent la contractele cu statul român.

Responsabilul cu DN-urile în judeţ e mulţumit de DN 73 C

DN73 2Sesizând recordul mondial dar şi bătaia de joc în privinţa reparaţiilor făcute de GTA, responsabilul în Argeş cu drumurile naţionale, domnul Ghoerghe Mihăiţă, ne-a confirmat faptul că firma lui Cătălin Spătaru are in administrare şi întreţinere cei 40 de kilometri dar şi că este mulţumit de prestaţia lor. ” Avînd în vedere condiţiile meteo este normal acest mod de lucru pentru ca se foloseşte mixtură asfaltică stocabilă. Adică se încălzeşte la faţa locului şi se aşează pe gropile cele mai periculoase”, ne-a spus acesta, neştiind ca muncitorii de la GTA făceau totul pe invers.Să mai precizăm că Mihăiţă a declarat sus şi tare că este normal ca o echipă de 6 muncitori, o roabă şi câteva lopeţi să poata repara 40 de kilometri de drum in doar 3 zile !!!

Nici Poliţia nu îşi mai face datoria !

Pentru oficialii judeţului dar şi cei ai ministerului, le reamintim că DN 73 C arată ca după bombardament de mai bine de 10 ani. Slaba întreţinere a acestuia a facut ca în nu mai puţin de 7 locuri, drumul să fie rupt efectiv, o bandă de circulaţie pravalindu-se, neavănd un stabiliment solid. În loc să se consolideze porţiunile respective, responsabilii, DN73 3cei de la CNADNR, s-au mulţumit doar să monteze panouri de avertizare cu restricţii de circulaţie pe care, în lipsa Poliţiei, nimeni nu le respectă. Aşa se face ca între Campulung şi Curtea de Argeş sunt montate nu mai puţin de 167 astfel de panouri, 39 dintre acestea, de exemplu, avertizând că urmează drum cu denivelări iar viteza maxima este de 30 km/oră. Mai sunt încă vreo 30 de panouri care limitează accesul vehiculelor grele dar, aşa cum spuneam, nici măcar Poliţia nu se mai încumetă să trimită echipaje pe drumul groazei, iar în aceste condiţii camioanele grele trec fără a păţi nimic, ceea ce nu se poate spune de drum care pe zi ce trece se distruge şi mai rău sub greutatea mastodonţilor.

 

DN 73 6 DN 73 4

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

DE INTERES! S-a scumpit carnea de miel. Iată prețurile cu o săptămână înainte de Paște

Publicat

in

De

Carnea de miel, tot mai scumpă cu o săptămână înainte de Paște 2024

La o săptămână de Paște, românii care doresc să pună pe masa de sărbătoare miel se lovesc de prețuri mai mari comparativ cu anul precedent. Prețul variază semnificativ de la o regiune la alta a țării, dar în medie, un kilogram de carne de miel ajunge la 50 de lei.

Creșteri semnificative de preț

Anul acesta, fermierii au decis să majoreze prețurile la carnea de miel, argumentând creșterea costurilor de producție, inclusiv furaje, utilități și transport.

Astfel, prețul minim pornește de la 24 de lei pe kilogramul de miel în viu, la fermă. Totuși, odată ajunsa în piețe sau supermarketuri, carnea ajunge să coste semnificativ mai mult. De exemplu, în piețele din Argeș și Brașov, un kilogram de carne de miel se vinde cu 50-55 de lei, în timp ce la București, prețul poate ajunge chiar și la 60 de lei. Există totuși și modalități de a obține carne de miel la un preț mai mic. Cumpărarea unui miel întreg de la fermă poate fi o opțiune mai avantajoasă, prețul pe kilogram putând ajunge la 45 de lei.

Diferențe semnificative între regiuni

Prețul final al cărnii de miel este influențat de o serie de factori, printre care regiunea de proveniență, rasa mielului, greutatea și modul de vânzare (în viu, tranșat, la bucată).Astfel, se pot observa diferențe semnificative de preț între diverse județe. De exemplu, în zonele montane, unde creșterea ovinelor este mai costisitoare, prețul este mai ridicat comparativ cu regiunile din sud sau est.

Cât costă un kilogram de miel, în funcție de județ

Bucureşti:

45-50 de lei la raft

25 de lei în viu

Argeș

50-55 de lei la raft

  • 23-25 de lei în viu

Mureş:

  • 55 de lei la raft
  • 23 de lei în viu

Timişoara:

  • 50 de lei la raft
  • 25 de lei în viu

Mehedinți:

  • 40 de lei la raft
  • 25 de lei în viu

Arad:

  • 60-70 de lei la raft
  • 25 de lei în viu

Constanța:

  • 50-60 de lei la raft
  • 25 de lei în viu

Sibiu:

  • 50-55 de lei la raft
  • 23-25 de lei în viu

Craiova:

  • 40-50 de lei la raft
  • 20-25 de lei in viu

Alba:

  • 45-50 de lei raft
  • 23-25 de lei in viu.

Recomandări pentru cumpărători

Pentru a obține carne de miel de calitate la un preț decent, este recomandat ca românii să compare ofertele din mai multe magazine sau piețe. De asemenea, este importantă verificarea prospețimii cărnii și alegerea unui furnizor de încredere.

Deși prețul cărnii de miel a crescut semnificativ în acest an, românii nu renunță la tradiția de a consuma acest produs de Paște. Mulți dintre ei consideră că este o investiție necesară pentru a avea o masă de sărbătoare bogată și gustoasă.

Citeste mai mult

ACTUAL

384 991 RON costă să crești un copil în România – STUDIU

Publicat

in

De

În primul semestru din 2023 s-au născut puțin peste 73 000 de copii în România, cel mai mic număr de copii nou-născuți din ultimii 145 de ani. Acest record negativ nu este o anomalie, ci o continuare a declinului demografic accentuat, pe care unii experți îl cataloghează ca fiind una dintre cele mai grave crize pe care le traversează țara noastră.

România nu este un caz singular în Europa. Majoritatea țărilor europene se confruntă cu aceeași problemă a îmbătrânirii populației și scăderea ratei natalității. În anul 2021, în Uniunea Europeană, numărul mediu de copii născuți per mamă era de 1,53, România situându-se peste media europeană cu 1,81 copii născuți per mamă. În Italia și Spania, două țări cu o mare comunitate de români, acest număr era de doar 1,25 respectiv 1,16.

Experții care au studiat acest fenomen în țările dezvoltate au pus acest declin pe seama mai multor factori: creșterea nivelului de educație al femeilor și numărul crescut al femeilor care-și dezvoltă o carieră, accesul facil la contracepție și planficare familială, scăderea mortalității infantile, precum și schimbării stilului de viață datorat prosperității economice.

Creșterea standardului de viață vine la pachet cu o majorare a cheltuielilor asociate extinderii familiei, precum și a așteptărilor pe care le avem legate de calitatea vieții pentru noi și copiii noștri. Astfel, mulți părinți care își doresc o familie mai numeroasă pot considera că aceasta devine o provocare financiară.

ClubulCopiilor.ro a decis să se concentreze pe ultimul aspect, și anume determinarea costului asociat creșterii unui copil în România.

Costul creșterii unui copil în România este de 384 991 RON; Costul creșterii celui de-al doilea copil este de 257 625 RON

Creșterea copiilor, deși dificilă, este plină de satisfacții. Cu toate acestea, poate fi foarte costisitoare atunci când te așezi și faci calculele.

Clubulcopiilor.ro a efectuat un studiu axat pe evaluarea costului minim necesar pentru creșterea unui copil de la naștere până la vârsta de 19 ani (până la terminarea liceului) în cadrul unei familii din mediul urban.

Costul total pentru creșterea unui copil născut în 2024 ajustat la rata inflației este estimat la 594 070 RON pentru primul copil și 417 989 RON pentru cel de-al doilea copil. Astfel părinții care își doresc 2 copii vor avea un cost de cel puțin 1 mil RON pentru creșterea acestora până la terminarea liceului.

Chiar daca numărul pare intimidant la o primă vedere – nu uitați că acest cost este repartizat pe 19 ani.

Cum s-a calculat acest număr?

Punctul de plecare al studiului nostru îl reprezintă o excelentă analiză făcută în 2018 de către Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții care au calculat coșul minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României.

Coșul minim de consum este structurat în 11 capitole și 226 de itemi, oferind o metodologie detaliată și propunând, de asemenea, o modalitate de actualizare periodică a valorii acestuia.

În cadrul cercetării, Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au determinat
cantitățile necesare și prețurile minime pentru alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de
igienă personală și uz casnic valabile în anul 2018. Clubulcopiilor.ro a utilizat aceste prețuri în analiza saajustându-le cu ajutorul indicilor anuali ai prețurilor de consum furnizați de Institutul Național de Statistică.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend