Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Recensământ cu date surprinzătoare în SUA: populația albă este în scădere, pentru prima dată în istorie

Publicat

in

Numărul locuitorilor din Statele Unite care s-au identificat ca albi a scăzut pentru prima oară în istoria ţării, conform celui mai recent recensământ, din 2020, care dezvăluie o populaţie “mult mai multi-rasială” şi mai urbană decât în urmă cu zece ani, informează AFP.

“Populaţia albă rămâne cel mai mare grup rasial sau etnic din Statele Unite”, a declarat Biroul de recensământ al SUA, informează Agerpres. 
Populaţia care se identifică ca fiind albă a scăzut cu 8.6% între 2010 şi 2020, o premieră de la primele înregistrări ale populaţiei, în 1790.

Acest segment reprezintă 204 milioane de locuitori, adică 61.6% din populaţie, faţă de 72.4% în urmă cu un deceniu.

“Aceste schimbări arată că populaţia americană este mult mai multi-rasială” decât în trecut, a declarat în cadrul unei prezentări a rezultatelor recensământului unul din oficialii Biroului, Nicholas Jones.

Pe lângă schimbările demografice, el a avertizat că rafinarea întrebărilor şi o metodologie nouă, comparativ cu cea utilizată în 2010, au influenţat “în mare măsură” aceste rezultate.

Astfel, categoria “Albi împreună cu un alt grup”, de exemplu afro-americani sau asiatici, a explodat, crescând cu 316% în zece ani, şi reprezentând 235 de milioane de persoane.

În SUA este un fapt curent să te defineşti după originile etnice, iar în cadrul recensământului populaţia este întreabă în mod specific cărei rase aparţin.

Afro-americanii reprezintă acum 12.4% din populaţie (41 de milioane), un procent stabil în ultimii zece ani, în timp ce populaţia asiatică a crescut cu 35.5%, ajungând la aproximativ 20 de milioane (6%).

Populaţia hispanică a crescut cu 23%, ajungând la 62 de milioane (18% din populaţie).

Amerindieni reprezintă 1.1% din totalul populaţiei.

Datele arată, de asemenea, că s-a înregistrat o creştere a populaţiei “aproape exclusiv în zonele metropolitane”, a declarat un alt oficial, Mark Perry.

Acest recensământ, care este realizat o dată la zece ani, este esenţial pentru a determina diviziunile electorale ale celor 50 de state americane şi pentru alocarea a zeci de miliarde de dolari din fondurile federale în special pentru şcoli şi spitale.

Impactul său asupra vieţii politice poate fi unul decisiv, deoarece influenţează în special decizia privind numărul de locuri alocate fiecărui stat în Camera Reprezentanţilor.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

RMGC vine cu noi revendicări în România: vizează două proiecte strategice / Ce se întâmplă la Roșia Montană

Publicat

in

De

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu încă 5 ani a licenţei de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, care urmează să expire pe 20 iunie, informează News.ro.

În plus, cei de la RMGC şi-au reînnoit solicitările adresate ANRM pentru emiterea de licenţe de exploatare pentru perimetrele Rodu-Frasin şi Tarniţa din cadrul prospectului Bucium, la care susţin că au dreptul încă din 2007, conform Profit.ro.

″ANRM nu s-a pronunţat timp de 16 ani asupra solicitărilor de licenţe pentru Bucium, deşi era obligată legal să o facă. RMGC a insistat recent pe lângă ANRM să emită licenţele de exploatare pentru cele 2 proiecte Bucium, în acord cu solicitările. De-a lungul procedurii de arbitraj de la ICSID, statul român şi-a menţinut constant poziţia potrivit căreia solicitările de licenţe pentru proiectele Bucium sunt în continuare în curs de aprobare la ANRM, poziţie pe care s-a întemeiat şi decizia arbitrală majoritară″, a transmis Gabriel Resources, care controlează RMGC.

Au găsit bani la investitori

Gabriel Resources a reuşit să obţină angajamente ferme brute de finanţare în valoare de până la 5,575 milioane dolari de la mai mulţi investitori, care urmează să cumpere acţiuni noi emise de companie la preţul de 2 cenţi/titlu, egal cu cel de pe Bursa din Toronto din momentul de faţă, prin tranzacţii a căror finalizare este aşteptată în jurul datei de 23 mai.

Insiderii Gabriel Resources, în primul rând cei mai mari acţionari, au subscris 88.049.000 de acţiuni în cadrul plasamentului, reprezentând angajamente brute de 1,3 miloane dolari. ″Fondurile nete obţinute din plasamentul privat vor fi utilizate pentru finanţarea planurilor strategice în curs ale companiei, incluzând (i) posibilitatea de a face demersuri de anulare a deciziei ICSID din 8 martie 2024 (care a dat câştig de cauză României în arbitrajul Roşia Montană – n.r.), (ii) menţinerea drepturilor şi participaţiilor Gabriel Resources în legătură cu concesiunea pentru exploatare Roşia Montană şi cu proiectele Bucium şi (iii) finanţarea nevoilor de capital de lucru″, a anunţat Gabriel Resources.

Citeste mai mult

NATIONAL

7 seriale de văzut în vacanța de Paște: de la Japonia feudală și Irlanda de Nord a anilor ’90, până la delicii culinare în Asia

Publicat

in

De

Pentru că avem mai multe servicii de streaming și mai multe seriale ca niciodată, începe să devină din ce în ce mai greu să alegi un serial care să merite. Așa că, dacă nu vrei să stai să scroll-ezi la infinit pe Netflix, HBO Max sau altele, în căutarea celei mai bune variante și ca să nu fii prins de paralizia alegerii, ne-am consultat între noi, în redacția Panorama, și venim în ajutorul tău.

Richard Gadd în Baby Reindeer pe NetflixFoto: Netflix / Everett / Profimedia Images

Sunt șapte seriale care ne-au plăcut nouă în mod special, în ultima vreme. Lista e diversă: comedii, drame, acțiune sau chiar documentare, poți să alegi ce e mai potrivit pentru tine.

Citește continuarea pe Panorama.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend