Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Realismul revine – Curtea de Conturi Europeană: decarbonizarea mașinilor este ușoară doar în cuvinte

Publicat

in

Uniunea Europeană a introdus deja ceea ce ar putea fi rezumat ca o interdicție a vânzărilor de mașini noi cu motor cu ardere internă începând cu 2035. Scopul său este crearea treptată a unei flote cu emisii zero. Deși lăudabilă, această urmărire ridică provocări serioase, deoarece există multe obstacole care trebuie depășite pentru a atinge scopul. UE trebuie să se asigure că această ambiție nu dăunează nu numai suveranității sale industriale, ci și propriilor cetățeni, scrie energypress.gr.

Reducerea sau chiar mai bine eliminarea emisiilor produse de mașinile de pasageri este un element cheie al strategiei europene în materie de climă, întrucât are ca scop atingerea emisiilor nete zero până în 2050. Condițiile necesare pentru atingerea acestui obiectiv sunt reducerea emisiilor de dioxid de carbon de la motorul cu ardere internă, explorarea soluțiilor de combustibil alternativ și adoptarea pe piața de masă a vehiculelor electrice cu baterii.

Uniunea Europeană a introdus deja ceea ce ar putea fi rezumat ca o interdicție a vânzărilor de mașini noi cu motor cu ardere internă începând cu 2035. Scopul său este crearea treptată a unei flote cu emisii zero. Deși lăudabilă, această urmărire ridică provocări serioase, deoarece există multe obstacole care trebuie depășite pentru a atinge scopul. UE trebuie să se asigure că această ambiție nu dăunează nu numai suveranității sale industriale, ci și propriilor cetățeni.

Reducerea sau chiar mai bine eliminarea emisiilor produse de mașinile de pasageri este un element cheie al strategiei europene în materie de climă, întrucât are ca scop atingerea emisiilor nete zero până în 2050. Condițiile necesare pentru atingerea acestui obiectiv sunt reducerea emisiilor de dioxid de carbon de la motorul cu ardere internă. mașinile, explorarea soluțiilor de combustibil alternativ și adoptarea pe piața de masă a vehiculelor electrice cu baterii.

În ultimii doi ani, Curtea de Conturi Europeană (CCE) a publicat o serie de rapoarte care arată cum primul obiectiv a eșuat până acum, al doilea – așa cum demonstrează biocarburanții – nu pare durabil la scară largă, iar al treilea. riscă să fie costisitor atât pentru industria UE, cât și pentru consumatorii săi.

Reducerea emisiilor auto: ușor de spus, greu de făcut

UE a făcut progrese în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu excepția sectorului transporturilor, care reprezintă aproape un sfert din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din Europa. De fapt, jumătate din aceste emisii provin numai de la autoturisme.

„Acordul verde nu poate da roade dacă nu se abordează problema emisiilor auto. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că, în ciuda ambițiilor mari și a cerințelor stricte, majoritatea mașinilor convenționale emit în continuare aceeași cantitate de CO2 ca acum 12 ani.” Nikolaos Milionis, membru al EAC.

Deși standardele de testare au fost înăsprite începând cu anii 2010, ECA a constatat că emisiile reale de la mașinile convenționale, care încă reprezintă aproape trei sferturi din înmatriculările de vehicule noi, nu au scăzut mult în ultimii 12 ani. Deși motoarele au îmbunătățit eficiența, această îmbunătățire a fost compensată de mașinile mai grele (aproximativ +10%) și de motoare mai puternice necesare pentru a trage acea greutate (aproximativ +25%).

În plus, ECA a constatat că mașinile hibride plug-in, văzute cândva ca soluția evidentă pentru a scăpa de motoarele cu ardere internă, sunt încă clasificate drept „cu emisii reduse”, chiar dacă diferența dintre emisiile măsurate în condiții de laborator și cele înregistrate. pe drum este o medie de 250 %.

Raportul special EAC 01/2024: „Reducerea emisiilor de CO2 de la autoturismele – Accelerarea în sfârșit, dar drumul este pavat cu obstacole”.

Combustibili alternativi: peisaj în ceață

Combustibilii alternativi, cum ar fi biocombustibilii, combustibilii electrici sau hidrogenul, sunt adesea menționați ca fiind capabili să înlocuiască benzina și motorina. Cu toate acestea, raportul EAC privind biocombustibilii evidențiază absența unei foi de parcurs

clare și consecvente cu propuneri de abordare a problemelor pe termen lung ale sectorului, care sunt disponibilitatea combustibililor, costurile și respectarea mediului.

„Din cauza indisponibilității lor pe scară largă, biocombustibilii nu pot fi o alternativă convingătoare și de încredere pentru mașinile noastre”. Nikolaos Milionis, membru al EAC.

În primul rând, biomasa produsă intern nu este suficientă pentru a fi considerată o alternativă serioasă la combustibilii fosili tradiționali. Atunci când biomasa necesară este importată în mare parte din țări terțe, obiectivul autonomiei energetice strategice este anulat. Biocombustibilii se confruntă, de asemenea, cu concurența pentru materii prime din alte industrii (de exemplu, alimentație, medicamente și cosmetice).

În al doilea rând, în parte din cauza acestor probleme legate de cerere, CCE a concluzionat că biocarburanții nu sunt încă competitivi din punct de vedere economic. Cert este că biocombustibilii sunt pur și simplu mai scumpi decât combustibilii pe bază de cărbune și, în prezent, certificatele de emisie sunt mai ieftine decât costă reducerea emisiilor de CO2 prin utilizarea biocarburanților, care nu sunt întotdeauna tratați favorabil de politicile fiscale ale țărilor UE.

Ultima și extrem de importantă este constatarea EAC conform căreia biocombustibilii sunt supraestimați pentru mediu. Materiile prime utilizate pentru producerea acestora pot fi distructive pentru ecosisteme și în detrimentul biodiversității și calității solului și a apei, ceea ce ridică inevitabil întrebări etice cu privire la prioritatea acordată combustibililor și alimentelor.

Raportul special 29/2023 al CCE: „Sprijinul UE pentru biocombustibili durabili în transport – Calea de urmat este neclară”

Așadar, întrucât emisiile de CO2 de la motoarele cu ardere internă nu au sau nu pot fi reduse, mașinile electrice cu baterie par a fi singura alternativă viabilă. Cu toate acestea, CCE a constatat atât probleme de cerere, cât și de ofertă, cu riscul unui compromis între strategia Green Deal a UE și dominația sa industrială.

Scurtcircuitarea capacității domestice

ECA a constatat că industria bateriilor din Europa rămâne în urmă concurenților săi globali și poate „scurtcircuita” capacitatea internă înainte de a putea chiar „încărca”. Mai puțin de 10% din producția globală de baterii este realizată în Europa, marea majoritate provenind de la companii non-europene. La nivel global, China produce o proporție de 76%.

Mașinile electrice pot ajunge într-adevăr să fie o dublă enigmă pentru UE, care va trebui să aleagă între prioritățile verzi și politica industrială, precum și între ambițiile de mediu și accesibilitatea consumatorilor”, Annemie Turtelboom , membru EAC.

O piatră de poticnire specială pentru industria bateriilor din UE este dependența excesivă a acesteia de resursele importate din țări terțe, cu care nu are acordurile comerciale necesare. 87% din importurile de litiu brut provin din Australia, 80% din importurile de mangan din Africa de Sud și Gabon, 68% din cobalt din Republica Democrată Congo și 40% din grafit din China.

Pe lângă dependența de importurile acestor materii prime căutate, care este un factor agravant din punct de vedere al costurilor, multe dintre țările de origine sunt instabile din punct de vedere politic sau prezintă un risc geopolitic pentru autonomia strategică a Europei. Și toate acestea fără a ține cont de condițiile sociale și de mediu în care sunt extrase aceste materii prime.

Curtea de Conturi a subliniat, de asemenea, că, în ciuda sprijinului public semnificativ, costul producției de baterii în UE rămâne mult mai mare decât se anticipase inițial. Acest lucru le afectează inevitabil competitivitatea față de cele fabricate de alți jucători din sector la nivel mondial. În plus, poate însemna că vehiculele electrice europene nu sunt accesibile pentru o mare parte a populației. De când ECA și-a publicat raportul privind bateriile, vânzările de mașini electrice noi par să fi crescut semnificativ în Europa (1,5 milioane de înmatriculări anul trecut, adică 1 din 7 noi înmatriculări).

Totuși, studii mai recente arată că aceste vânzări au fost subvenționate din bani publici și că, în cea mai mare parte, au fost implicate mașini a căror valoare depășea 30.000 de euro. O mare parte din acest cost se referă la baterii și, în Europa, poate ajunge până la 15.000 de euro în medie.

Pe scurt, cu excepția cazului în care capacitatea și competitivitatea UE sunt consolidate în mod semnificativ, există riscul ca „revoluția mașinilor electrice” din Europa să devină condusă de import și, în cele din urmă, în detrimentul industriei europene de automobile și a celor peste 3 milioane de locuri de muncă pe care le reprezintă.

• Raportul special 15/2023 al CCE: „Politica industrială a UE privind bateriile – Necesitatea unei noi direcții strategice”

Puncte de încărcare: puține la număr și îndepărtate

Electrificarea necesită o infrastructură de încărcare adecvată. În practică, totuși, există încă probleme de accesibilitate pentru mulți europeni care ar putea fi tentați să cumpere o mașină electrică.

„UE nu are un istoric deosebit de bun atunci când vine vorba de electrificarea parcului auto: dificultățile de acces la materii prime, costurile pentru industrie și cetățenii săi și lipsa infrastructurii o pot face să piardă pariul”. Annemie Turtelboom, membru EAC.

Într-un raport din 2021 privind infrastructura de încărcare din UE, CCE a constatat că, în ciuda oricăror succese, cum ar fi promovarea unui standard comun de priză UE pentru încărcarea vehiculelor electrice, există încă multe bariere în calea trecerii acestuia cu o mașină electrică.

În primul rând, nu există suficiente puncte de încărcare oriunde în UE. De fapt, la momentul auditului, acestea erau cu mult sub ținta de 1 milion de unități până în 2025.

În al doilea rând, disponibilitatea stațiilor publice de încărcare variază semnificativ între țări. Astfel de stații sunt extrem de rare în est, în timp ce 70% dintre punctele de încărcare sunt situate în Franța, Germania și Țările de Jos.

În cele din urmă, CCE a subliniat că, întrucât nu existau informații în timp real, nici un sistem de plată armonizat, călătoria în Europa cu o mașină electrică este încă departe de a fi simplă.

• Raportul special CCE 05/2021: „Infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice: în ciuda creșterii numărului de stații de încărcare, dezvoltarea inegală a acestora complică călătoriile în interiorul UE”.

Drumul este lung și plin de capcane

Europa a pus mașinile electrice cu baterie în centrul obiectivului său ambițios de a crea o flotă de mașini cu emisii zero.

Cu toate acestea, UE trebuie să concilieze Green Deal nu numai cu dominația sa industrială, ci și cu accesibilitatea pentru consumatori.

Sunt necesare acțiuni urgente pentru a garanta că industria europeană poate produce mașini electrice pe scară largă și la prețuri competitive, asigurând în același timp aprovizionarea cu materii prime și promovând instalarea infrastructurii de încărcare pe întreg continentul.

* Toate rapoartele CCE la care se face referire în această notă informativă sunt disponibile pe site-ul web al CCE în toate cele 24 de limbi ale UE.

** Cifrele menționate provin în principal de la Observatorul European pentru Combustibili Alternativi (EAFO), Consiliul Internațional pentru Transport Curat (ICCT) și Asociația Producătorilor de Automobile Europeni (ACEA).

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Golgheterul naționalei Franței și-a anunțat plecarea de la AC Milan

Publicat

in

Francezul Olivier Giroud și-a anunțat luni despărțirea de AC Milan, echipă pentru care a evoluat în ultimii trei ani. Atacantul în vârstă de 37 de ani va accepta o nouă provocare în MLS.

Olivier GiroudFoto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Olivier Giroud lasă AC Milan pentru a evolua în SUA

„Voi juca ultimele mele două meciuri pentru AC Milan. Îmi voi continua cariera în campionatul nord-american”, a declarat el într-o înregistrare video postată pe contul X (fost Twitter) al clubului său.

Giroud, în vârstă de 37 de ani (131 de selecţii), nu şi-a numit noua echipă, dar se aşteaptă ca el să semneze cu Los Angeles FC, club la care joacă deja fostul său coechipier francez Hugo Lloris.

„Sunt foarte mândru de ceea ce am realizat cu Milan în ultimii trei ani. Povestea mea cu Milan se încheie anul acesta, dar Milan va fi mereu în inima mea”, a spus cel mai bun marcator din toate timpurile al naţionalei Franţei (57 de goluri), conform News.ro.

De când s-a alăturat echipei AC Milan în 2021, după ce a trecut pe la Montpellier (2010-12), Arsenal (2012-18) şi Chelsea (2018-21), atacantul a marcat 38 de goluri în Serie A, dintre care 14 în acest sezon, cea mai bună performanţă a sa la nivel de club din 2016.

Olivier Giroud va juca ultimul său meci în tricoul roşu şi negru împotriva Salernitanei, pe San Siro, pe 25 mai.

Campionul mondial din 2018 şi vicecampionul mondial din 2022 şi-a justificat decizia de a se muta în Statele Unite invocând viaţa de familie.

„Am luat această decizie în urmă cu câteva săptămâni, am dat tot ce am avut pentru AC Milan. Pentru mine şi pentru familia mea, este momentul potrivit pentru a experimenta un alt stil de viaţă”, a declarat el într-un interviu acordat canalului intern al AC Milan.

„Familia face sacrificii în timpul carierei unui jucător. Noi ne trăim viaţa la 320 de kilometri pe oră şi acum vreau să mă gândesc mai mult la ei”, a adăugat acesta.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ionuţ Stroe e sigur de victoria lui Sebastian Burduja – Atac la Nicuşor Dan: acest imobil, insipid şi incolor primar, care 4 ani a acumulat doar balast politic

Publicat

in

Ionuţ Stroe e sigur de victoria lui Sebastian Burduja – Atac la Nicuşor Dan: acest imobil, insipid şi incolor primar, care 4 ani a acumulat doar balast politic

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni că Sebastian Burduja va câştiga primăria Capitalei, el arătând că în momentul de faţă, poartă o competiţie cu el însuşi şi este favorit în această cursă. Despre Nicuşor Dan, liberalul a spus că este ”imobil, insipid şi incolor iar timp de patru ani a acumulat doar balast politic. Stroe a mai afirmat că este un tip care ”a dat măsura valorii lui şi care în momentul de faţă lasă Bucureştiul într-un blocaj instituţional şi de dezvoltare nemaîntâlnit în ultimii ani de zile”.

Sebastian Burduja va câştiga. În momentul de faţă, poartă o competiţie cu el însuşi. Orice bucureştean care apucă să îl cunoaşscă, să îi cunoască programul, se transformă într-un votant. Electoratul de dreapta pe care ne bazăm şi care se manifestă de mult timp în Bucureşti, dreapta câştigă de fiecare dată în Bucureşti, mai are la dispoziţie trei săptămâni să îl cunoască. Sondajele sunt poză de moment, este un maraton, la final contează. Sebastian Burduja este favorit în această cursă şi sunt convins că va câştiga”, a declarat Ionuţ Stroe în emisiunea România Politică de la Prima News.

Purtătorul de cuvânt al PNL a afirmat despre actualul primar Nicuşior Dan că refuză dezbaterea propusă de sebastian Burduja în lipsă de realizări

”Acest imobil, insipid şi incolor primar, timp de patru ani a acumulat doar balast politic. Când nu ai argumente, când nu ai cu ce să vii în faţa oamenilor, preferi să bagi capul în nisip”, a spus Stroe.

Despre şansele lui Nicuşor Dan, Ionuţ Stroe a precizat că trebuie să vedem decontul din 9 iunie.

”Să vedem cam pe unde e Nicuşor Dan. (..) .Există o favorabilitate la Nicuşor Dan care nu depăşeşte 30%, asta înseamnă că 70% dintre bucureşteni nu îşi mai doresc ca acest om să se ocupe de detinele a 3 milioane de cetăţeni care locuiesc aici. E un tip care din punctul meu de vedere a dat măsura valorii lui, care în momentul de faţă lasă Bucureştiul într-un blocaj instituţional şi de dezvoltare nemaîntâlnit în ultimii ani de zile, un tip care poate a fost un bun activist civid dar din punct de vedere al performanţei administrative a fost un dezastru”, a subliniat Stroe.

El a precizat că au făcut o evaluare şi din tot ce a promis Nicuşor Dan în campanie, mai mutl de 80% sunt promisiuni neonorate.

”Din păcate, demersurile dânsului le pot număra pe degetele de la o mână”, a spus Ionuţ Stroe.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend