Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rafila: Dacă închidem școlile, un milion de părinți stau acasă două luni. Lucrul ăsta are un impact pe economie distrugător

Publicat

in

​Dacă s-ar închide școlile, un milion de părinți ar trebui să stea acasă cu copiii, iar acest lucru ar avea un impact „distrugător” asupra economiei, a afirmat marți seară la TVR ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, precizând că într-o săptămână înregistrăm un număr de cazuri care înseamnă 1% din numărul de elevi.

“Deci nu putem să discutăm de o situație copleșitoare, care să pună în pericol funcționarea școlilor”, a subliniat el, potrivit știriTVR.ro.

Ministrul a arătat că impactul pe economie este distrugător dacă părinții trebuie să stea acasă cu copiii.

  • “Gândiți-vă la două consecințe majore ale închiderii școlilor, două lucruri care sunt extrem de grave. Închidem școlile o lună de zile, să spunem, sau două luni de zile, cum s-a întâmplat la începutul anului 2020, ca să treacă valul. În două luni de zile, stau un milion de părinți acasă ca să aibă grijă de un milion de copii, care să spunem că sunt copii până în clasa a VI-a sau a VII-a, care nu pot să stea singuri, copii din grădinițe, copii din ciclul primar și o parte din cei din ciclul gimnazial, închidem școlile, un milion de părinți stau acasă două luni.
  • Păi lucrul ăsta are un impact pe economie distrugător. Distrugător. Este mult mai mare impactul unei astfel de decizii asupra economiei decât concediile medicale care se semnalează acum în cazul carantinei sau izolării. Asta e o consecință”, a ținut să precizeze el.
  • “Și cea mai gravă consecință, și mie îmi pare rău că diverse organizații care sunt foarte vocale în acest moment nu țin cont de faptul că noi am făcut un atentat la sănătatea copiilor, la dezvoltarea copiilor din punct de vedere fizic și psihic închizând perioade nejustificate de lungi școlile atunci când toate țările din UE le țineau deschise, cu un număr mai mare de cazuri decât în România, iar România le ținea închise.
  • Dezvoltarea normală a copiilor presupune socializarea, presupune participarea la procesul de învățământ, nu doar din punct de vedere didactic, și din punct de vedere emoțional, din punct de vedere social, și lucrul ăsta trebuie luat foarte serios în considerare.
  • De ce credeți că în acest moment țări care au o incidență incomparabil mai mare decât România, Franța – v-am dat exemplul – incomparabil mai mare decât România, gândiți-vă că situația din Franța tradusă în termeni românești ar însemna ca noi să avem 120-130 de mii de cazuri zilnic, deci o incidență de 3 ori mai mare decât în România și țin școlile deschise. Credeți că toate țările greșesc? Și România ar fi făcut bine să închidă școlile.
  • Eu cred că situația este inversă și cred că de data asta ne-am acordat și noi soluțiilor din Uniunea Europeană”, a explicat Rafila.

El a vorbit și despre decizia de a lega decizia de trecere a școlilor în online de gradul de ocupare a paturilor de spital pentru pacienții COVID.

  • “De ce am legat de spitalizare? Pentru că, dacă într-adevăr activitatea școlară favorizează transmiterea bolii, atunci într-adevăr presiunea pe spitale poate să crească și putem ajunge într-un moment în care nu mai putem să tratăm pacienții, fie că discutăm de cei COVID, sau cei cu alte boli. Și din cauza asta le-am legat de gradul de ocupare a spitalelor, încât la atingerea a 75% din capacitatea alocată pentru COVID (…) închidem școala în județul respectiv și în momentul când se intră pe un trend descendent, se ajunge la 70% grad de ocupare, atunci putem să redeschidem activitatea școlară”, a arătat ministrul.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Vârsta de pensionare crește la peste 65 de ani: ‘sistemul ar putea să se prăbușească’ / Țara europeană care a luat această măsură

Publicat

in

De

Vârsta de pensionare crește la peste 65 de ani: ‘sistemul ar putea să se prăbușească’ / Țara europeană care a luat această măsură

Guvernul ceh anunţă că a adoptat marţi o reformă a pensiilor prin care creşte vârsta ieşirii la pensie la peste 65 de ani, pentru a face faţă îmbătrânirii populaţiei, relatează AFP, informează News.ro.

Această reformă – care urmează să intre în vigoare din 2025 – urmează să fie prezentată în Parlament, în care Guvernul dispune de o majoritate.

”Această reformă le va garanta pensii demne persoanelor care au în prezent 30 sau 40 de ani”, le-a spus unor jurnalişti premierul Petr Fiala.

”Dacă nu aprobăm acest text, sistemul se va prăbuşi mai devreme sau mai târziu”, argumentează el.

VÂRSTA PENSIONĂRII CREŞTE ODATĂ CU SPERANŢA DE VIAŢĂ

Vârsta penionării a crescut cu regularitate şi este plafonată în prezent la 65 de ani în cazul persoanelor născute după 1971.

Reforma prevede ca vârsta pensionării să crească odată cu speranţa de viaţă şi va fi stabilită anula în cazul persoanelor care împlinesc 50 de ani.

Prin această reformă, un ceh mediu va trăi 21,5 ani ca pensionar.

Potrivit unor previziuni guvernamentale, deficitul sistemului pensiilor urmează să scadă la 1% din PIB în 2050, faţă de 5%, cât ar urma să fie în lipsa acestei reforme.

”În 2000, Cehia avea un pensionar la cinci persoane. În 2050, va fi unul din două. Este clar că trebuie să acţionăm”, subliniază Petr Fiala.

Pensia minimă urmează să reprezinte 20% din salariul mediu, iar persoanele care au avut locuri de muncă cu risc se pot pensiona cu până la cinci ani mai devreme.

Cehia este un stat membru al Uniunii Europene (UE) cu 10,9 milioane de locuitori, a cărui economie depinde puternic de producţia de automobile şi exporturi către zona euro.

Citeste mai mult

NATIONAL

Performanță pentru handbalul masculin românesc: Dinamo s-a calificat în Final Four-ul EHF European League

Publicat

in

De

Echipa de handbal masculin Dinamo București s-a calificat marți seara în Final Four-ul European League. Românii au câștigat manșa retur din deplasare cu Skjern, scor 34-38. În tur, Dinamo s-a impus cu 28-27. România are din nou o echipă în Final Four-ul competiției după 10 ani.

Dinamo București s-a calificat marți la turneul final Final Four al competiției EHF European League, după ce a câștigat ambele manșe ale sferturilor de finală cu echipa daneză Skjern.

În retur, Dinamo s-a impus clar, după ce la București, în tur, elevii lui Xavier Pascual, au câștigat la limită.

Prima parte a meciului a fost echilibrată, avându-i totuși în avantaj pe români, care după aproximativ 10 minute au început să se desprindă, având în tribune și un număr mare de susținători veniți de la București.

Cupara și Compania au pierdut un om important în defensivă, când Militaru a primit cartonaș roșu, dar românii nu s-au lăsat afectați și au avut chiar și 9 goluri avantaj (11-20), intrând la pauză cu scorul de 12-20.

Danezii au echilibrat jocul în partea a doua, au început cursa de revenire și s-au apropiat la 5, și chiar 3 goluri, spre final (33-36), dar oamenii lui Pascual au izbutit să-și păstreze un avantaj confortabil, care le-a adus calificarea.

Ante Kuduz, jucătorul croat naturalizat român, dar neconvocat la echipa națională, a marcat 8 goluri pentru Dinamo, în timp ce Cindric și Kukic au punctat de câte 7 ori. Portarul Vladimir Cupara a avut 11 intervenții reușite, cu un procentaj de aproape 30 la sută.

După 10 ani, România are din nou o echipă în Final Four-ul competiției. Ultima echipă care a jucat la acest nivel a fost HCM Constanța, în sezonul 2013-2014, în Cupa EHF, denumirea de atunci a turneului.

Final Four-ul va avea loc în Germania, la Hamburg, în 25 și 26 mai. Campioana în exercițiu sunt germanii de la Füchse Berlin.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend