Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rabla pentru Electrocasnice – Înscrierile încep luni la ora 10.00 pentru voucherele destinate achiziţiei de maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere

Publicat

in

Persoanele fizice se pot înscrie de luni, de la ora 10.00, în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor destinate achiziţionării de maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/congelatoare, bugetul total fiind de 25 milioane lei.

Electrocasnice vechiFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că programul va fi regândit, iar cei care au solicitat vouchere şi nu le-au folosit vor primi interdicţie de a mai participa. De asemenea, ar putea fi majorată valoarea voucherelor şi, în funcţie de interesul manifestat de solicitanţi, anumite echipamente electrocasnice ar putea fi scoase din program.

”Începând de luni, 5 decembrie 2022, ora 10.00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi frigiderele/congelatoarele”, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu.

Bugetul primei etape este de 25 milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 05.12.2022, ora 10:00 – 09.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, astfel:

400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasă energetică C;

400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D;

400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E.

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.

Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

„Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicţie de a mai participa pentru acelaşi tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune. Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv. (…) Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”, a declarat recent ministrul Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a mai explicat că valoarea voucherelor ar putea fi majorată, ţinând cont că produsele eficiente energetic sunt din ce în ce mai scumpe.

Programul ar putea fi modificat după o analiză detaliată, iar unele categorii vor fi eliminate.

„Anul viitor cu siguranţă va trebui să reanalizăm şi condiţiile de piaţă, pentru că într-un an de zile se schimbă foarte multe lucruri. Există posibilitatea creşterii valorii. (…) Putem analiza şi eficienţa pe fiecare componentă, privind aspiratoarele sau aparatele de aer condiţionat, acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeaşi decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program şi să ne focusăm pe ce prezintă un interes şi au un efect mare asupra facturilor (la energie, n. red.)”, a mai anunţat ministrul Mediului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Două grupuri de migranţi au fost prinse cu ajutorul unei drone de observare a frontierei

Publicat

in

Două grupuri de migranţi au fost prinse de poliţiştii de frontieră arădeni cu ajutorul unei drone de observare care are cameră de supraveghere cu termoviziune, în timp ce alţi migranţi au fost prinşi ascunşi în două autovehicule verificate la Vama Nădlac II, potrivit Agerpres.

„În cadrul acţiunilor specifice de supraveghere a frontierei de stat derulate în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac au observat, cu ajutorul dronei din dotare, în apropierea liniei de frontieră, două grupuri de persoane care se deplasau pe jos pe direcţia statului vecin. Imediat echipe mobile s-au deplasat la faţa locului şi au procedat la interceptarea persoanelor respective, care au fost conduse la sediul sectorului pentru verificări”, a informat, marţi, Poliţia de Frontieră Arad.

Conform sursei citate, este vorba de 16 migranţi din Pakistan, India, Etiopia şi Eritreea, care au intrat legal în România „şi intenţionau să ajungă în mod fraudulos într-un stat din vestul Europei”.

Totodată, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, în timp ce erau verificate un camion condus de un turc şi un autoturism condus de un român, au fost găsiţi ascunşi şapte migranţi. Şoferul turc transporta piese auto în Cehia, iar şoferul autoturismului mergea în Germania.

„În urma efectuării controlului amănunţit al mijloacelor de transport au fost descoperiţi, ascunşi în compartimentul pentru marfă al automarfarului şi în portbagajul autoturismului, în total şapte cetăţeni străini. Persoanele au fost preluate şi transportate la sediul sectorului pentru cercetări unde, în urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că sunt cetăţeni din Etiopia, Sri Lanka şi Somalia, intraţi legal în România”, arată sursa citată.

Toţi migranţii sunt cercetaţi pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar cei doi şoferi, pentru trafic de migranţi.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Capul lui C-3PO, costumul lui Leonardo DiCaprio din „Titanic” și biciul lui Indiana Jones vor fi scoase la vânzare într-o licitație eveniment

Publicat

in

Capul robotului C-3PO din franciza „Star Wars” şi costumul purtat de Leonardo DiCaprio în filmul „Titanic” se numără printre obiectele de recuzită din industria filmului şi a televiziunii care vor fi puse în vânzare luna viitoare în cadrul unei licitaţii de anvergură organizată la Londra, relatează Reuters și Agerpres.

Actorul Anthony Daniels alaturi de capul robotului pe care l-a jucat in „Star Wars”Foto: Andrew Matthews / PA Images / Profimedia

Peste 1.800 de obiecte vor fi vândute de casa de licitaţii Propstore în cadrul licitaţiei sale anuale, a cărei ediţie din 2023 se va desfăşura în perioada 9-12 noiembrie în capitala Marii Britanii.

Vedeta acestei licitaţii, despre care reprezentanţii casei Propstore afirmă că ar putea obţine încasări totale de 12 milioane de lire sterline (14,6 milioane de dolari), este capul robotului C-3PO pe care actorul Anthony Daniels l-a purtat în filmul Star Wars: A New Hope, ce ar putea fi vândut cu o sumă cuprinsă între 500.000 şi 1 milion de lire sterline (600.000-1,2 milioane de dolari).

Anthony Daniels va pune în vânzare şi alte obiecte de recuzită din franciza Star Wars.

„Dispunem de arhiva lui completă din perioada în care a jucat în filmele ‘Star Wars’, ce include anumite obiecte de recuzită şi părţi componente ale costumului său, inclusiv capul, mâinile şi picioarele robotului”, a declarat fondatorul casei Propstore, Stephen Lane.

„Avem şi scenariul original cu însemnările sale”, a adăugat el.

Obiecte din „Titanic”, „Indiana Jones” și „Forrest Gump”, scoase la licitație în Marea Britanie

Printre costumele puse în vânzare se vor afla cămaşa, haina şi pantalonii purtaţi de Leonardo DiCaprio în filmul Titanic (100.000-200.000 de lire sterline), halatul de baie purtat de personajul Honey Ryder interpretat de Ursula Andress în filmul Dr. No (70.000-140.000 de lire sterline) şi costumul de cascadorie purtat de Johnny Depp în Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (50.000-100.000 de lire sterline).

Reprezentanței casei de licitații se așteaptă să obțină sume mari în special pentru obiectele legate de Titanic după ce filmul lui James Cameron a fost relansat în cinematografe în februarie anul acesta în format 3D și după ce implozia submersibilului Titan în luna iunie a reaprins imaginația publicului față de vasul care s-a scufundat în urmă cu mai bine de 100 de ani.

Printre obiectele de recuzită scoase la licitație se numără biciul lui Harrison Ford din Indiana Jones and the Temple of Doom (100.000-200.000 de lire sterline), armătura mănuşii metalice a personajului Freddy Krueger din Nightmare on Elm Street şi schema sa desenată manual (200.000-400.000 de lire sterline) şi pantofii de sport purtaţi de Tom Hanks în Forrest Gump (15.000-30.000 de lire sterline).

Alte loturi puse în vânzare includ scenariul adnotat al regizorului Stanley Kubrick pentru filmul The Shining (30.000-60.000 de lire sterline) şi un palton purtat de Marlon Brando în The Goodfather (25.000-50.000 de lire sterline).

Stephen Lane a precizat că aceste obiecte provin de la colecţionari, curatori, deţinători de arhive, studiouri de film şi companii de producţie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend