Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Trendul bizar care a luat amploare în liceele din România! Elevii se identifică drept animale şi vin îmbrăcaţi ca vulpi şi papagali: ‘Urcă în patru labe’

Publicat

in

Trendul care a uimit România! Elevii “furry” au ajuns să sperie profesorii. Fenomenul inspirat de pe reţelele de socializare îi transformă pe copii în diverse animale. Se îmbracă şi se comportă ca nişte pisici, câini, vulpi ori păsări şi refuză să mai comunice firesc la ore, scrie observatornews.ro.

Elevii din România au ajuns să sperie profesorii, după ce au venit la cursuri costumați în diverse animale, precum vulpi, papagali sau pisici. Aceștia nu doar că poartă ținute inspirate din faună, ci se și identifică cu ele, refuzând să mai vorbească sau să meargă în două picioare.

Acest fenomen provine din America, acolo unde tinerii se filmează îmbrăcați în animale, merg în patru labe și se comportă precum ființele pe care le întruchipează. Profesorii au rămas surprinși de cele văzute, însă au preferat să nu comenteze public subiectul.

@5tinky.cat Awooooo ???? #therian#foxtherian#fyp#foryoupage#foryou#viral#tiktok#fox#cute ♬ original sound – EX7STENCE™

Unii elevi au vorbit despre acest trend, susținând că li se pare „ciudat” ce se întâmplă cu generația din ziua de astăzi:

„Sunt asa mai ciudaţi, se îmbracă, îsi pun urechi, de astea. Am auzit ca urcă in patru labe scările. Este plin, mai ales la Arte, mai ales că noi suntem învățați să ne exprimăm prin orice fel posibil. Eram frumos pe bancă, erau clasa a opta – a noua şi începuseră să se alerge în patru labe, se tăvăleau pe iarbă, unul îi dresa…  La vârsta asta nu prea ești decis și îți place să experimentezi…”, au spus unii elevi pentru un post TV.

Ce spun specialiștii

Specialiștii trag un semnal sde alarmă! Aceștia susțin că tinerii sunt în căutarea identității și că își doresc să atragă atenția din cauza unor tulburări de personalitate, potrivit protv.ro.

„Din păcate am văzut, nu doar am auzit sau am citit, și cred că ar trebui să fim atenți la acest fenomen, chiar dacă este la modă. Poate e nevoia lor de atenție, poate că sunt într-o perioadă cum ar fi adolescența când nu își cunosc încă foarte bine identitatea și nu înțeleg cine sunt, nu se simt acceptați”, a explicat un psiholog.

Loading

NATIONAL

INTERVIU. „Reprezentarea lui Trump ca o caricatură ignoră realitatea pe care o văd oamenii zi de zi”. Un profesor din SUA explică de ce îl votează mulți americani pe Trump 

Publicat

in

Presupunerea că adepții lui Trump sunt toți la fel, iraționali, periculoși și înapoiați este o prejudecată a stângii, una care nu are legătură cu motivele foarte concrete pentru care oamenii îl susțin, și anume preocupările privind economia sau imigrația, explică într-un interviu pentru HotNews Alexander Hinton, profesor de antropologie la Universitatea Rutgers – Newark. Mai sunt patru zile până la alegerile din SUA.

  • Cum se divizează o societate. ”Oamenii sunt de acord în proporție de 90% pe diferite probleme. Și avem un număr foarte mic de probleme pe care politicienii se concentrează, le amplifică pentru a obține voturi. O mare parte din diviziunile din SUA sunt provocate de populiști care folosesc social media și internetul”.
  • Cine o duce mai bine. ”Dacă te întrebi cine o duce mai bine decât acum 20-30 de ani, vezi sectoare ale economiei americane și comunități care au legătură cu economia mai computerizată, condusă de AI, care este în plină expansiune, cu automatizarea industrializării. 
  • De ce spun americanii că o duc mai rău. ”Dacă spui că economia Statelor Unite este în plină expansiune, asta nu are prea mult sens pentru oamenii obișnuiți”.
  • Imigrația. ”Trump și-a schimbat puțin mesajul, trecând de la demonizarea tuturor imigranților, deși face acest lucru pentru unii dintre ei, concentrându-se pe imigranții infractori. Este o modalitate de a atrage oamenii de culoare, inclusiv imigranți, care vor spune, Da, ei sunt imigranți infractori, care au venit în mod legal, dar eu am venit în țară în mod legal”. 

„Trump – prețuri mici, Harris – prețuri mari”, „Trump – taxe mici, Harris – taxe mari”, acestea sunt două mesaj puternice pentru alegătorii politicianului republican, oameni care observă pur și simplu că trăiau mai bine în urmă cu patru ani, spune pentru HotNews profesorul de antropologie Alexander Hinton, de la Universitatea Rutgers – Newark. Profesorul își desfășoară munca de cercetare în teren, în mijlocul mitingurilor electorale pentru alegerile din 5 noiembrie.

Reprezentarea lui Trump ca un fel de caricatură, care va aduce „o Trumpocalipsă”, nu ține cont cu adevărat de realitatea pe care unii oameni o văd în viața de zi cu zi, spune profesorul  Alexander Hinton în conversația cu HotNews. El explică astfel susținerea de care se bucură candidatul republican.

Doar bursa nu reprezintă America

Mesajul lui Trump cum că America este în declin reprezintă o afirmație care funcționează. „Dacă spui, ei bine, economia Statelor Unite este în plină expansiune și piața bursieră nu a fost niciodată mai puternică, asta nu are prea mult sens pentru oamenii care și-au pierdut, de exemplu, fostele locuri de muncă sindicalizate, că orașele în care trăiesc sunt în declin”, spune profesorul.

În vreme ce economia și imigrația sunt chestiuni concrete pentru alegătorii lui Trump, unii din baza electorală a liderului republican au și alte argumente, cele legate de identitate sau religie. „Am fost frapat de faptul că în state precum Pennsylvania sau Wisconsin erau așa de multe reclame care vizau comunitatea trans”, observă Hinton.

O parte din votanții lui Trump consideră că marele instituții de presă sunt parte a unui stat diabolic, ascuns, care are drept scop distrugerea politicianului republican. De asemenea, ei au recepționat atacurile lui Trump la adresa așa-zisului stat paralel, atacuri care subminează ideea că el este un infractor condamnat.

Ce alte motive au oamenii care îl susțin pe Trump? Nu în ultimul rând, pentru că are mesaje simple și puternice, spre deosebire de Harris, și se poate baza pe un electorat mai omogen decât cel al candidatei democrate, mai spune profesorul Hinton, director al Centrului pentru studiul genocidului și al drepturilor omului de la Universitatea Rutgers – Newark.   

„Presupunerea că adepții lui Trump sunt toți la fel este distorsionată”

HotNews: Care ați spune că este cea mai întâlnită prejudecată a stângii cu privire la alegătorii lui Trump?

Alexander Hinton: Cred că principala prejudecată este că votanții lui Trump sunt catalogați drept iraționali, periculoși, înapoiați. Și parte din asta vine din reprezentările media, din ceea ce spune Trump, din fotografiile pe care ei le văd cu oameni fluturând pancarte la mitinguri.

Parțial, asta vine și din ceea ce spun aliații săi, pentru că o parte din mesajul campaniei se adresează votanților de sex masculin, inclusiv tinerilor. Dar asta este o poveste secundară.

Percepția este, iar termenul circulă acum și a circulat și în 2015, că Trump este ca Hitler, că Trump este un fascist, Trump este un autoritarist, Trump este un demagog, și există cu siguranță motive să fim precauți și îngrijorați cu privire la derapajele democratice, ținând cont de precedenta sa administrație.

Dar presupunerea că adepții lui Trump sunt toți la fel este distorsionată și nu are uneori legătură cu motivele foarte reale pentru care oamenii îl susțin.

Prețul politic al inflației

Iar aceste motive includ în capul listei, percepția, și spun percepție pentru că economia SUA merge destul de bine, dar percepția că economia SUA, sub conducerea lui (Joe) Biden și (Kamala) Harris are probleme și, cu siguranță, inflația este absolut esențială pentru această convingere, pentru că toată lumea din SUA știe că plătește prețuri mai mari. 

Și o știu în fiecare zi când merg să cumpere mâncare sau când merg să cumpere benzină. Este o realitate concretă. Prețurile sunt cu cel puțin 20% mai mari acum decât erau la începutul administrației Biden. Și există motive evidente pentru asta, care rezultă din pandemie, problemele lanțului de aprovizionare. 

Dar la un moment dat, un strateg a spus: „Economia e cea care contează!”, și asta înseamnă de fapt că acesta este primul lucru la care se gândesc mulți alegători.

(Ronald) Reagan spunea: „Sunt mai bine decât acum patru ani?”. Iar mulți oameni se gândesc la asta și spun că lucrurile erau mai bune (acum patru ani). Ei nu se gândesc cu adevărat la pandemie și la acel aspect al administrației Trump, se uită la economia înfloritoare de atunci.

În cadrul cercetărilor mele, merg cu mașina în mediul rural și particip la diferite evenimente. Am fost la unul acum două zile, luni, în Pennsylvania rurală. Mergeam cu mașina și am văzut un panou pe care scria: „Trump, prețuri mici, Harris, prețuri mari”, „Trump, taxe mici, Harris taxe mari”.

„Trump granițe sigure, Harris granițe deschise”

Și am văzut o grămadă de pancarte care transmit acest mesaj. Și încă unul care spunea: „Trump granițe sigure, Harris granițe deschise”. Aceasta este a doua mare problemă care a avut un mare impact: imigrația.

Reprezentarea lui Trump ca un fel de caricatură, care va aduce „o Trumpocalipsă”, nu ține cont cu adevărat de realitatea pe care unii oameni o văd în viața obișnuită, sau de percepția lor cum că, în prima parte a mandatului lui Biden, până la ieșirea din pandemie, când brusc politica de imigrare s-a schimbat, un număr foarte mare de oameni au trecut granița.

„Am fost frapat de faptul că erau așa de multe reclame care vizau comunitatea trans”

– Ce rol joacă problemele culturale și sociale sau de identitate, cum ar fi naționalismul, religia, în opoziție cu așa-numita „politică woke”, în consolidarea acestei baze electorale a lui Trump? 

– Cu siguranță există oameni din baza electorală a lui Trump care sunt extremi. Însă oamenii care înclină spre stânga tind să vadă toți susținătorii lui Trump în același mod. Și le pun acest tip de etichetă. 

Există o altă dimensiune, și acest lucru este valabil mai ales în cazul alegătorilor evanghelici, al creștinilor conservatori pentru care religia este importantă. Mulți consideră că Dumnezeu a creat bărbatul și femeia, așa că ideea pronumelor de gen, a comunității trans este un subiect fierbinte. 

Când ajungi prin Pennsylvania, Wisconsin, și alte state asemănătoare, dintr-o dată vezi toate reclamele pe care nu le vezi în New Jersey, pentru că ei le difuzează în statele decisive. Și am fost frapat de faptul că erau așa de multe reclame care vizau comunitatea trans, care o asociau pe Harris cu acordarea de tratament medical gratuit deținuților trans. 

Am fost un pic surprins, deoarece mă așteptam să văd mai mult despre imigrație. 

În orice caz, pentru această bază conservatoare, acestea sunt probleme importante, nu? Ei cred, pe de o parte, că există doar bărbați și femei. Și, de exemplu, când am fost la mitingul lui Donald Trump Jr. de luni, el a făcut glumă pe care o face frecvent, despre toate pronumele diferite pe care oamenii le folosesc. Deci este o temă folosită frecvent.

Și apoi ne întoarcem la ideea masculinității, a familiei tradiționale care îi aduce lui Trump voturi. Iar cineva mi-a scris recent, ca răspuns la articolele pe care le-am scris, spunând că îl susține pe Trump datorită chestiunii avortului și a deciziei Curții Supreme. 

Unii văd avortul ca pe o crimă, îl compară uneori cu Holocaustul. Și în timp ce alți oameni consideră că această convingere este neliniștitoare, dacă ascultăm ceea ce se vorbește despre avort (în rândul votanților lui Trump), așa cum fac eu în cercetarea mea, vom vedea că este un curent de gândire care circulă printre mulți dintre votanții religioși mai conservatori. 

„Dacă spui că economia Statelor Unite este în plină expansiune, asta nu are prea mult sens pentru oamenii obișnuiți”

Trump, asemenea altor candidați politici din SUA și Europa, dar probabil mai mult decât oricine, vorbește frecvent despre declinul țării. Cât de eficient este acest discurs. Alegătorii săi împărtășesc acest punct de vedere? Și de ce anume cred ei că America este în declin?
– În primul rând, ca metodă politică, să spui că vei face America măreață din nou este un mesaj foarte succint și puternic pentru mulți oameni. 

Dacă te întrebi cine o duce mai bine decât acum 20-30 de ani, vezi sectoare ale economiei americane și comunități care au legătură cu economia mai computerizată, condusă de AI, care este în plină expansiune, cu automatizarea industrializării. Apoi există un fel de declin al industriilor, rate ridicate de dependență de fentanil și sinucidere.

Acestea sunt sunt probleme pe care oamenii le văd în viața lor de zi cu zi. Și dacă spui, ei bine, economia Statelor Unite este în plină expansiune și piața bursieră nu a fost niciodată mai mare, asta nu are prea mult sens sau nu are prea multă semnificație pentru oamenii care se uită în jur și văd că oamenii și-au pierdut, de exemplu, fostele locuri de muncă sindicalizate, că orașele în care trăiesc sunt în declin. 

Și apoi mai este un alt curent care vine dinspre populiști, care spun: „uita-te la modul în care imigranții sunt tratați, li se dau bani”. Acesta este, de asemenea, un argument care vizează diferite comunități minoritare și ideea că sunt favorizate și tratate mai bine, în vreme ce „noi nu”, iar „noi” sunt în special alegătorii albi.  

Este un mesaj bun pentru demagogii populiști și funcționează bine pentru Trump. 

Ce este „Trump derangement syndrome”

– Legat de liderii populiști, știm că democrații îl descriu adesea pe Trump drept o amenințare la adresa democrației, după refuzul său de a accepta rezultatele alegerilor din 2020. Și știm, de asemenea, că el a lăudat lideri autoritari precum Vladimir Putin, Kim Jong-un sau Viktor Orbán. Ce simt alegătorii lui Trump în legătură cu acest lucru? Și cum reconciliază sprijinul pentru un lider care pare să îmbrățișeze dictatorii cu credința lor în libertate?
– Este o întrebare bună. Sigur, din nou, cu mențiunea că nu există un singur tip de alegători în baza lui Trump. Ieri, Elon Musk, care acum este un soi de purtător de cuvânt al lui Trump, a postat un tweet cu o imagine care spunea, în esență, că Trump a fost în funcție patru ani și SUA nu s-au transformat în Germania nazistă.

Am auzit acest lucru și de la alți oameni din teren, care au observat că da, are aceste izbucniri, nu ne plac, dar e ridicol să spui că ar fi o amenințare la adresa democrației.  

Apoi și Musk a spus că democrații sunt o amenințare la adresa democrației, că dacă Trump nu câștigă, va fi sfârșitul democrației americane. 

Deci există acest tip de mesaj apocaliptic și percepția că „stângiștii radicali, marxiștii”, Kamala Harris erodează libertatea de exprimare prin diferite încercări de a reglementa discursul urii pe internet. Și spun de asemenea că există o întreagă agendă privind impunerea diversității și a incluziunii, care îi expune pe copii la „educația woke”.

Uneori alegătorii (ai lui Trump) numesc această atitudine „Trump derangement syndrome” (un termen peiorativ, folosit pentru criticile la adresa lui Trump, care sunt percepute ca fiind iraționale, n.r.) și spun că oamenii de stânga nu judecă corect. 

Cred că ceea ce este cu adevărat important este această realitate bizară în care avem aceste două bule în SUA, și în bula oamenilor de stânga mulți spun că vine o apocalipsă a lui Trump. 

Americanii sunt de acord în proporție de 90% pe diferite probleme

Iar noile tehnologii conduc la divizare și polarizează societatea. Pentru că dacă te uiți la oamenii din SUA, ei au o poziție comună în proporție de 90% pe diferite probleme. Și avem un număr foarte mic de probleme pe care politicienii se concentrează, le amplifică pentru a obține voturi.

Deci o mare parte din diviziunile din SUA sunt provocate de populiști care folosesc social media și internetul și este un lucru foarte trist. Eu lucrez pe tema depolarizării și am văzut cum oamenii din ambele tabere se pot aduna să învețe cum să vorbească între ei, poate că nu sunt de acord cu totul, dar pot fi respectuoși, deși acest lucru este foarte dificil în prezent în SUA. 

„Mesajele lui Trump sunt simple sunt puternice. Și una dintre problemele lui Harris este că ea nu are un mesaj singular”

– În acest context, cât de semnificativă este această convingere în rândul susținătorilor lui Trump că principalele instituții media, elitele și instituțiile politice sunt părtinitoare sau corupte? Și cum influențează acest lucru loialitatea lor față de el? Sunteți, desigur, profesor, dar scrieți frecvent articole. Sunt sigur că vă gândiți la modul în care acestea sunt văzute de această bază electorală a lui Trump.
– Da, o să vă dau un exemplu rapid. De fiecare dată când merg la un miting care are legătură cu Trump și de fiecare dată când Trump vorbește, există cel puțin un moment în care se arată spre presă sau se fac glume despre fake news, iar oamenii din public huiduie. Este aproape un ritual.

Deci, dacă există surse de știri care publică în mod constant articole care nu sunt bune pentru candidatura ta și dacă ești pus sub acuzare, te confrunți cu o grămadă de procese, ce vrei să faci? Vrei să delegitimezi și să subminezi autoritatea instituțiilor.

Așadar, Trump a petrecut un an și jumătate, de fapt ani de zile, dar mai ales de când și-a început campania, cultivând ideea că există un stat paralel, așa cum spune adesea, care este condus de grupuri misterioase de oameni. 

Și desigur, pentru unii, acest lucru se poate încadra în ideea că globaliștii conduc țara. Iar uneori acest lucru poate merge spre „Protocoalele înțelepților Sionului”. Acest lucru nu este spus în mod explicit, dar acesta este un fel de curent subteran pentru grupuri mai mici de oameni. Iar acum avem ideea că SUA are dușmani din interior. 

Există ideea acestui stat diabolic, ascuns, condus de stângiști radicali care încearcă să-l submineze pe Trump, să distrugă țara, iar mass-media face parte din asta. Că presa transmite mesaje, nu difuzează niciodată articole pozitive despre Trump, iar atunci când transmit mesaje, selectează lucrurile pe care le-a spus.

Acum, ca în toate lucrurile de genul acesta, există un sâmbure de adevăr. Am fost la mitinguri și l-am văzut spunând unele lucruri, iar apoi un comentariu minor a fost preluat și transformat într-un titlu. Și de fiecare dată când se întâmplă asta, votanții lui arată că este evident, că presa, presa de stânga, este părtinitoare. 

Și a doua chestiune relevantă este că acest „stat paralel” este ca „Make America Great Again”, un fel de categorie uriașă sub care poți pune tot felul de lucruri. Ei bine, ce este? Presa poate fi legată de acest stat paralel, dar dacă vorbim despre guvern în special, atunci avem FBI, Departamentul de Justiție, despre care campania lui Trump a spus că au fost mobilizate sa pentru a-l distruge. 

Și încă o dată, acest lucru subminează ideea că el este un infractor condamnat, nu? Așa că nimeni nu vorbește despre asta. Și dacă se vorbește despre asta, ceea ce se va spune este, oh, acesta este un alt exemplu de fake news sau un exemplu al statului paralel care conspiră pentru a-l distruge pe Trump.

Așadar, strategia dezvoltată de campania lui Trump și de Trump însuși este foarte eficientă și este foarte bine transmisă. 

Iar oamenii au un discurs pe care îl aud de ani de zile, în care se spune că Trump este cumva confuz, că vorbește fără sens. Dar pur și simplu nu este adevărat. El are un mod de a vorbi care este eficient și încheie mereu cu promisiunea că va face America măreață din nou. 

Mesajele sale simple sunt puternice. Și una dintre problemele lui Harris este că ea nu are un mesaj singular ca acesta.

„Coaliția alegătorilor democrați este mai mare și mai eterogenă și mai greu de unificat”

– Apropo de asta, care ar fi principalele probleme ale lui Harris, de ce nu pare că reușește să atragă întreaga coaliție de alegători tradiționali democrați?

– Deci există această problemă a mesajelor. Există de asemenea un curent de gândire, care cu siguranță nu este valabil pentru toată lumea, care ține de misoginism, de neîncredere față de femeile aflate la putere.

Ceea ce văd în mod foarte direct este că Trump și aliații săi, în mod constant, acționează într-o manieră macho. Ei interacționează cu așa-numita „manosphere” (în traducere directă, „bărbatosfera”, ecosistemul de site-uri, forumuri și podcasturi care se adresează bărbaților, de obicei de pe poziții critice la adresa feminismului, n.r.).

Podcastul lui (Joe) Rogan este un exemplu. Și fac apel la alegătorii de sex masculin, nu doar tineri bărbați albi, dar și la cei de culoare. 

De asemenea, campania Trump și-a schimbat puțin mesajul, trecând de la demonizarea tuturor imigranților, deși face acest lucru pentru unii dintre ei, concentrându-se pe imigranții infractori. Este o modalitate de a atrage oamenii de culoare, inclusiv imigranți, care vor spune, „da, ei sunt imigranți infractori, care au venit în mod legal, dar eu am venit în țară în mod legal”. 

Deci Trump a făcut o serie de lucruri pentru a-și lărgi baza electorală. 

Harris are chestiunile legate de gen, dreptul la avort. În plus, ea reprezintă schimbarea. Iar oamenii din SUA s-au săturat, chiar și republicanii, de această energie negativă. Harris vorbește de asemenea despre probleme de justiție socială, despre asigurările de sănătate. 

Dar coaliția alegătorilor democrați este mai mare și mai eterogenă și mai greu de unificat decât coaliția alegătorilor lui Trump. 

Iar în cele din urmă, o problemă, revenind la acoperirea mediatică, este că Trump vinde. Dacă scrii un articol despre Trump și unul despre Harris, articolul despre Trump va primi mult mai multe vizualizări. 

Astfel, există și o structură de stimulare pentru ca toată lumea să îi acorde atenție lui Trump. Iar ea iese de pe prima pagină a ziarelor. Iar Trump este un maestru al manipulării mass-media. El știe ce face. O face de ani de zile. 

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Over 560 driving licenses detained by police in last 24 hours

Publicat

in

More than 560 driving licenses were seized by the police on Friday, 48 of them for alcohol consumption, informed the General Inspectorate of the Romanian Police.

According to a press release from the Romanian Police sent to AGERPRES on Saturday, the police acted, at the national level, to prevent antisocial acts, organizing 406 actions and intervened in 2,831 events, of which 2,400 were reported by citizens through 112.

Also, 15 people were found, pursued nationally and internationally, against whom legal measures were ordered, and 39 preventive measures were ordered in the instrumented cases, the quoted source shows, Agerpres informs. For other detected irregularities, the police applied 7,921 contraventional sanctions, in the amount of 3,335,843 RON.

“The traffic police took action to increase traffic safety, with 137 violations of traffic regulations on public roads being detected. 561 driving licenses were suspended, of which 223 were for speeding, 48 for alcohol and nine for drugs,” the press release reads.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Israelul face prăpăd în Liban: Încă o serie de bombardamente, sunt cel puțin 11 victime

Publicat

in

Cel puţin 11 persoane au fost rănite sâmbătă într-o nouă lovitură israeliană asupra periferiei de sud a capitalei libaneze Beirut, bastion al organizaţiei şiite Hezbollah, a anunţat Ministerul Sănătăţii libanez, potrivit AFP.

”Inamicul israelian a efectuat un raid în apropierea unei intersecţii în suburbiile sudice ale Beirutului”, a relatat agenţia naţională libaneză de presă Ani citată de agerpres.ro.

Premierul libanez Najib Mikati a acuzat vineri Israelul că refuză orice încetare a focului cu Hezbollah, după o serie de lovituri aeriene în sudul Beirutului, primele din această săptămână asupra acestui fief al organizaţiei şiite pro-iraniene.

Armata israeliană a precizat că a lovit ţinte ale Hezbollah în sectorul Beirut şi la Nabatiyeh, în sudul Libanului.

De asemenea, bombardamentele israeliene au vizat regiunea Baalbeck, unde au cauzat moartea a 52 de persoane, şi oraşul Tyr, din sudul Libanului.

Începând cu 23 septembrie, armata israeliană şi-a intensificat loviturile aeriene asupra Libanului, iar din 30 septembrie a lansat şi o ofensivă terestră în sudul ţării.

Israelul afirmă că vrea să neutralizeze Hezbollah în regiunile frontaliere pentru a permite revenirea la căminele lor a celor circa 60.000 de persoane strămutate din nordul Israelului începând cu toamna anului trecut.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Pilotul britanic Lando Norris a câştigat cursa de sprint la Marele Premiu al Braziliei

Publicat

in

Pilotul britanic Lando Norris s-a impus sâmbătă în cursa sprint a Marelui Premiu al Braziliei, la Sao Paulo.

Britanicul Lando Norris (McLaren) a fost câştigătorul cursei de sprint la Sao Paulo, în Marele Premiu al Braziliei, urmat de coechipierul său, australianul Oscar Piastri. Victoria lui Lando a fost decisă de un ordin venit de la conducerea echipei, scrie news.ro.

Pe locul al treilea s-a clasat olandezul Max Verstappen (Red Bull), care însă va începe cu cinci locuri penalizare pe grila pentru cursa de duminică, din cauza faptului că a trecut la al şaselea motor în sezonul actual.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cluj: REPER şi-a lansat candidaţii; Ramona Strugariu deschide lista la Cameră, Ciprian Mihali – la Senat

Publicat

in

REPER Cluj şi-a lansat, sâmbătă, candidaţii la alegerile parlamentare, listele fiind deschise la Cameră de către fostul europarlamentar Ramona Strugariu, copreşedinte al formaţiunii, iar la Senat de profesorul universitar Ciprian Mihali.

“REPER a reunit ca o umbrelă nişte partide, mai mari sau mai mici, nişte candidaţi independenţi, care, pentru prima oară în spaţiul politic românesc, asumă explicit într-un program nişte valori şi nişte standarde despre care alţii doar vorbesc, cu precădere în campaniile electorale, şi din păcate de cele mai multe ori rămân la nivel declarativ. Suntem un partid tânăr, un partid în care profesioniştii chiar au avut un cuvânt de spus şi la elaborarea programului politic şi îi regăsiţi pe toate listele noastre”, a spus Ramona Strugariu. Ea a arătat că diversitatea şi pluralismul politic sunt lucruri despre care se vorbeşte prea puţin în societate.

“Sloganul nostru de campanie este ‘Oamenii înainte de toate’. Nu este doar un slogan, e o misiune pe care fiecare dintre noi ne-o asumăm pentru că nu suntem dependenţi de politică. Separat de politică fiecare dintre noi are un drum, îl poate continua cu succes, cu la fel de multe venituri sau poate mai mari, îşi poate aduce punctual aportul la comunitatea din care face parte (…). Se pot face lucruri mult mai bine în momentul în care am un proiect politic, o platformă, un proiect, o comunitate mai largă”, a mai spus Ramona Strugariu.

La Camera Deputaţilor, lista REPER este deschisă de Ramona Strugariu, copreşedinta formaţiunii şi europarlamentar în mandatul 2019-2024, iar la Senat de profesorul universitar Ciprian Mihali, ambasador al României în ţările din Africa de Vest între 2012-2016 şi director la Bruxelles pentru Europa de Vest al Agenţiei Universitare a Francofoniei între 2016 şi 2020.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Cristian Tudor Popescu, despre cum citeau maneliștii fără să înțeleagă nimic. „Au luat 20.000 de dolari să se implice în alegerile din Republica Moldova?”

Publicat

in

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat la un post de televiziune din Republica Moldova cum cântăreți de manele din România au ajuns să posteze pe conturile lor de TikTok, unde au milioane de urmăritori, mesaje video prin care fac propagandă candidatului pro-rus la alegerile prezidențiale din Moldova. „Cumpărați să vină și să recite la cameră… Bietul om nici nu simțea cuvintele alea când vorbea”, spune CTP.

„Toate faptele documentate în legătură cu aceste acțiuni de influențare frauduloasă a alegerilor de către Kremlin fac ca orice om cu mintea cât de cât întreagă, cu bun simț din Republica Moldova să nu mai aibă nevoie de altceva pentru a fi convins că așa se întâmplă lucrurile. Ce să mai demonstrăm? Păi dacă s-a ajuns să fie cumpărați maneliști. Maneliști cumpărați să vină și să recite la cameră. Vă dați seama, un manelist care se apucă să vorbească de discursul despre dezvoltare, prosperitate și viitor… Bietul om nici nu simțea cuvintele alea când vorbea”, a comentat Cristian Tudor Popescu în emisiunea „Cap la Cap” difuzată de postul Jurnal TV.

Moderatorul emisiunii avansează informația – neconfirmată însă oficial – că „20.000 de mii de dolari ar fi primit unii dintre maneliști pentru a posta acele video-uri”. Este vorba de sume colosale pentru un material de câteva zeci de secunde, punctează el.

„Mă uimesc sumele uriașe pe care le aruncă în aceste acțiuni Kremlinul, Ilan Șor. Sunt sume imense pentru Republica Moldova. Arată cât de mult își dorește Moscova să rămână Republica Moldova sub cizma ei. Așa cum, iată, a făcut în Georgia. Acolo, deocamdată, a reușit operațiunea, a câștigat partidul acelui Ilan Șor de Georgia”, a arătat Cristian Tudor Popescu.

Despre Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de socialiștii lui Igor Dodon, CTP spune despre acesta că încearcă acum „s-o cotească, să se așeze cumva pe două scaune, în sensul că spune „domne, eu sunt cu Uniunea Europeană” – ar fi și greu să spună altceva având ambele fiice lucrând în Occident, dar în același timp face și jocul Moscovei”.

Pe de altă parte, Cristian Tudor Popescu a spus că în privința voturilor cumpărate există o responsabilitate a autorităților de la Chișinău. Potrivit lui, în cazul în care nu vor fi în stare să contacareze acest lucru, atunci regimul Maia Sandu și-ar merita înfrângerea.

Maneliști din România, propagandă pe TikTok pentru Stoianoglo

Mai mulți influenceri din România au postat în ultimele zile pe platforma TikTok filmulețe în care îl promovează pe candidatul pro-rus la alegerile prezidențiale din Moldova, Alexandr Stoianoglo. Scenariul postărilor este similar: de exemplu, trei cântăreți de manele – frații Culiță și Iancu Sterp și Bogdan Mocanu – se uită la un video electoral cu Alexandr Stoianoglo, iar apoi laudă afirmațiile candidatului socialiștilor.

„Eu nu prea mă bag în politică, dar mi-a apărut un clip acum cu domnul Alexandr Stoianoglo, un om care încearcă să construiască o echipă puternică, încrezătoare și competentă, pentru toți oamenii din Republica Moldova”, spune Culiță Sterp pe filmarea publicată pe TikTok, unde e urmărit de 1.9 milioane de oameni.

Un mesaj similar are și Iancu Sterp care are 1.7 milioane de urmăritori pe TikTok. „Mulți dintre voi aveți prieteni peste Prut, adică în Republica Moldova. Ei bine această țară trece printr-o perioadă dificilă, iar unul dintre punctele importante este apă potabilă, deoarece populația a rămas fără ea. Ascultați ce spune Alexandr Stoianoglo despre asta”, afirmă Iancu Sterp, înainte de a prezenta imagini cu Stoianolgo care zice ca va face un plan de acțiuni pentru a rezolva această problemă.

„E plăcut să vezi un candidat care chiar vorbește despre dezvoltare, despre relații bune între state, care vorbește despre o lume fără conflicte, despre pace”, spune Bogdan Mocanu, influencer cu 1,5 milioane de urmăritori pe TikTok.

Niciuna dintre cele trei postări făcute de cei trei artiști nu au fost marcate pe TikTok ca fiind o reclamă sau o promovare plătită.

Toți trei și-au șters postările după ce presa a relatat despre postările lor laudative la adresa candidatului din Republic Moldova.

Un alt cântăreț anunță că i s-a propus „o sumă mare de bani”

Cântărețul de manele, Jador, a anunțat pe pagina lui de Instagram că i s-a propus „o sumă mare de bani” pentru a promova un candidat la funcția de președinte în Republica Moldova. El a refuzat să ofere numele candidatului și suma de bani ofertată.

„Am fost sunat azi… bă, o sumă de bani mare (…). Să promovez un președinte (…). Mă doare la bască cine conduce, mă refer la Republica Moldova. Eu nu pot să influențez așa ceva. Nu mă bag eu în așa ceva, nu mă interesează”, spune Jador pe filmarea postată pe Instagram, relatează Ziarul de Gardă.

CITEȘTE ȘI:

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend