Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Qatargate: Qatarul avertizează asupra „impactului negativ” al măsurilor UE

Publicat

in

Măsurile luate de Parlamentul European împotriva Qatarului, a cărui acces la legislativul comunitar ar putea fi blocat în urma unui scandal de corupţie, vor avea un „impact negativ” asupra relaţiilor cu emiratul din Golf şi aprovizionarea mondială cu gaz, a avertizat duminică un diplomat din Qatar.

Eurodeputata greacă Eva Kaili și șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, emirul statului QatarFoto: IOS / Zuma Press / Profimedia Images

Deschiderea unei anchete care o vizează în special pe eurodeputata greacă Eva Kaili, suspectată că a fost plătită de Qatar pentru a apăra interesele ţării care găzduieşte Campionatul Mondial de fotbal, a zguduit instituţia europeană, amintește Agerpres.

Joi, la Strasbourg, eurodeputaţii au votat aproape în unanimitate un text în care cer „suspendarea imediată a titlurilor de acces ale reprezentanţilor intereselor qatareze” pe durata anchetei. Decizia îi revine în final preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Decizia de a impune Qatarului o restricţie atât de discriminatorie, limitând dialogul şi cooperarea înainte de încheierea procedurii judiciare, va avea un efect negativ asupra cooperării regionale şi mondiale în materie de securitate, precum şi asupra discuţiilor în curs privind securitatea energetică mondială”, a reacţionat duminică un diplomat qatarez.

Qatarul „respinge cu fermitate” acuzaţiile la adresa sa

Qatarul, care „respinge cu fermitate” acuzaţiile la adresa sa, regretă „judecăţile bazate pe informaţiile inexacte apărute în urma unor scurgeri”, a mai afirmat el într-un comunicat.

Deşi nu este singura ţară menţionată în ancheta deschisă de Belgia, criticile şi atacurile vizează „exclusiv” Qatarul, a estimat el.

Bogatul stat gazier a denunţat lipsa de cooperare a guvernului belgian, căruia îi este un partener „apropiat” şi „un important furnizor” de gaz natural lichefiat.

Scandalul de corupţie din Parlamentul European

Citește și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Vești bune despre cel mai așteptat proiect energetic! Burduja: ‘Avem şanse să îl punem în funcţiune în luna decembrie’

Publicat

in

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri că proiectul de la Iernut este cel mai important şi cel mai aşteptat şi are un grafic accelerat de lucrări, fiind un grup pe gaz modern, peste 400 MW putere instalată.

“Am parcurs stadiul principalelor proiecte care au şanse să fie puse în funcţiune anul acesta. Iernut, sigur că e cel mai important şi cel mai aşteptat, un grup pe gaz modern, peste 400 MW putere instalată, cu un grafic accelerat de lucrări”, a spus ministrul Energiei. ”Avem şanse să îl punem în funcţiune în luna decembrie anul acesta”, a completat Burduja, conform news.ro.

Ministrul Energiei a subliniat că, la Complexul Energetic Oltenia este o altă investiţie importantă, Grupul 5 Rovinari, care în septembrie ar trebui să intre în probe şi de la 1 octombrie să avem producţie foarte importantă cu un grup modern.

”De asemenea, există o centrală nouă în cogenerare în execuţie, cu grad ridicat de finalizare, undeva la 95%, la Năvodari, un proiect al Fondului româno-kazah, întârziat peste un an, un an şi jumătate. Mi s-a promis de când am început mandatul că se va termina peste o lună, peste două, peste trei. Am solicitat companiei Rompetrol, antreprenorului general, finalizarea acestei investiţii, care ar însemna 80 MW”, a anunţat ministrul, precizând că este o capacitate importantă.

Burduja a mai spus că i-a convocat săptămâna viitoare la o întâlnire special pentru această investiţie”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cea mai mare şi mai intactă fosilă de stegosaurus găsită vreodată s-a vândut la licitaţie pentru 44,6 milioane de dolari

Publicat

in

Cea mai mare şi mai completă fosilă de stegosaurus descoperită vreodată a fost vândută cu 44,6 milioane de dolari miercuri la Sotheby’s în New York, devenind cea mai valoroasă fosilă vândută la licitaţie, informează News.ro.

Rămăşiţele dinozaurului, numit “Apex”, au depăşit de peste 11 ori estimarea minimă de dinainte de vânzare.

Acesta a fost descoperit pe un teren privat din Moffat County, Colorado, în apropiere de oraşul Dinosaur, de către paleontologul Jason Cooper, pe proprietatea sa, în 2022.

“Apex” măsoară 3,4 metri înălţime şi 8,2 metri lungime de la nas la coadă, cu peste 30% mai mare decât “Sophie”, cel mai intact specimen de stegosaurus de până acum, care a fost expus la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Acesta a fost vândut unui cumpărător anonim care intenţionează să analizeze posibilitatea de a împrumuta specimenul unei instituţii din SUA. După vânzare, cumpărătorul a remarcat: “Apex s-a născut în America şi va rămâne în America!”.

“Apex” se numără printre cele mai complete schelete găsite vreodată, cu 254 de elemente osoase fosile dintr-un total de aproximativ 319.

Scheletul este al unui adult mare şi robust şi există dovezi de poliartrită reumatoidă, indicând că a trăit până la o vârstă înaintată, potrivit Sotheby’s.

Specimenul nu prezenta semne de răni provocate de luptă sau dovezi de scotocire postmortem.

Acesta a fost conservat în gresie dură, care a protejat oasele de deformare.

“Apex” a fost atracţia principală a licitaţiei de istorie naturală Sotheby’s, alte loturi incluzând meteoriţi, minerale şi, pentru prima dată, unelte paleolitice.

În total, licitaţia a strâns venituri de 45,8 milioane de dolari (35,2 milioane de lire sterline), cea mai mare valoare înregistrată vreodată pentru o licitaţie de istorie naturală.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend