Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PwC Women in Work Index: Inegalitățile s-au accentuat în timpul pandemiei, ștergând cel puțin doi ani din progresul înregistrat în ultimul deceniu

Publicat

in

​​Inegalitățile dintre femei și bărbați pe piața muncii s-au accentuat în timpul pandemiei, ștergând cel puțin doi ani din progresul înregistrat în ultimul deceniu, potrivit raportului PwC “Women in Work Index”, care arată că acum vor fi necesari ani și chiar decenii pentru a reduce decalajele.

Inegalitățile s-au accentuat în timpul pandemiei, ștergând cel puțin doi ani din progresul înregistrat în ultimul deceniuFoto: Arhiva PwC

După 10 ani de progrese lente, dar consistente, ale femeilor, indicele a scăzut pentru prima dată în istoria sa, iar cei doi factori principali care au contribuit la această scădere au fost șomajul mai ridicat și ratele reduse de participare a femeilor pe piața muncii în perioada cea mai gravă a pandemiei. Responsabilitățile legate de îngrijirea copiilor și de munca domestică au jucat un rol semnificativ în determinarea femeilor să părăsească piața muncii, mai arată raportul.

Estimările arată, astfel, că vor fi necesari 33 de ani pentru ca rata de participare a femeilor la forța de muncă să o egaleze pe cea de 80% a bărbaților, nouă ani pentru a egala rata actuală a șomajului din rândul bărbaților și 63 de ani pentru a elimina diferența de salarizare.

“Pandemia COVID-19 a făcut ca obiectivul egalității de gen pentru femeile de pe piața muncii să fie o provocare și mai mare. Pentru a inversa regresul înregistrat în ceea ce privește rezultatele femeilor în materie de ocupare a forței de muncă, avem nevoie ca guvernele și companiile să vină cu politici eficiente care să ia în considerare în mod explicit nevoile femeilor și ale altor grupuri dezavantajate. Acest lucru este esențial dacă dorim să îmbunătățim egalitatea și să obținem un viitor mai echitabil pentru toată lumea, atât la locul de muncă, cât și în societate”, a declarat Larice Stielow, Senior Economist PwC UK.

Indicele estimează un “decalaj COVID-19”, care compară pierderile de locuri de muncă cu creșterea ocupării forței de muncă preconizată înainte de pandemie, constatând că sunt cu 5,1 milioane mai multe femei în șomaj și cu 5,2 milioane mai puține femei care muncesc, față de ceea ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi avut loc pandemia.

Creșterea ratei de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor în cadrul OCDE ar putea crește PIB-ul OCDE cu 6 trilioane de dolari pe an. În același timp, reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați ar putea crește câștigurile femeilor în cadrul OCDE cu 2 trilioane de dolari pe an, arată raportul.

Potrivit analizei PwC, sunt necesare acțiuni politice eficiente pentru a obține o mai mare egalitate de gen la locul de muncă la nivel mondial: opțiuni de lucru flexibile care să adreseze inegalitățile generate de îngrijirea neremunerată și munca domestică, concediul parental plătit egal, care să contribuie la redistribuirea sarcinii inegale de îngrijire suportate de femei, programe de îmbunătățire a competențelor, recalificare și antreprenoriat.

Și mai importantă va fi necesitatea ca guvernul și întreprinderile să sprijine femeile pentru a beneficia de oportunitățile de angajare create de tranziția economiilor OCDE către un nivel net zero.

Noua Zeelandă ocupă primul loc în topul țărilor cu cele mai mari progrese pe piața muncii pentru femei, pentru prima dată în istoria de 10 ani a indexului, urmată de Luxemburg și Slovenia.

Regatul Unit a urcat șapte poziții (de pe locul 16 pe locul 9), fiind cea mai mare creștere în clasament dintre toate cele 33 de țări OCDE. În schimb, Canada a înregistrat cea mai mare scădere în clasament, coborând opt locuri, de pe 12 pe 20. Statele Unite au coborât patru locuri, de pe poziția 22 pe 26.

Indicele PwC “Women in Work Index”, aflat acum la cea de-a zecea ediție, evaluează rezultatele ocupării forței de muncă a femeilor din cele 33 de țări OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).

​Articol susținut de PwC România

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Trump și-a prezentat prioriățile dacă ajunge președinte: România e vizată indirect

Publicat

in

De

Donald Trump şi-a prezentat liniile unui posibil al doilea mandat într-un articol consistent publicat marţi de Time, între care se numără asigurarea libertăţii de acţiune pentru statele care interzic avortul, desfăşurarea armatei pentru a-i expulza pe imigranţi, condiţionarea susţinerii militare pentru aliaţii SUA, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Fostul preşedinte republican, candidat în alegerile din noiembrie împotriva lui Joe Biden, a fost intervievat în două rânduri, o dată în persoană şi a doua oară telefonic despre ceea ce va face în caz de victorie în noiembrie, inclusiv în materie de avorturi, o temă importantă a campaniei.

Magnatul de 77 de ani, care este angrenat într-un proces la New York în urma uneia dintre numeroasele anchete care îl vizează, evită răspunsul atunci când jurnalistul îl întreabă dacă se va folosi de dreptul său de veto pentru a bloca o lege federală care ar restrânge foarte sever dreptul la întrerupere voluntară de sarcină. “Nu aş avea de ce să mă folosesc de veto pentru că acum totul ţine de state”, a spus el, referindu-se la o decizie a Curţii supreme din 2022, care a pus capăt protecţiei federale a dreptului la avort şi a trimis această competenţă la nivelul statelor.

Despre avort

Donald Trump a mai indicat că va lăsa cale liberă pentru state dacă acestea decid să urmărească în justiţie femei care au avortat dincolo de data limită. “Nu ţine de mine să mă simt confortabil sau nu” cu această perspectivă, a spus Trump. “Statele vor lua această decizie”, a explicat el.

Imigrația și economia

În ceea ce priveşte imigraţia, alt subiect central al alegerilor, republicanul a repetat că va recurge la expulzări masive. “Garda naţională ar trebui să fie capabilă să se ocupe de asta. Dacă nu este cazul, voi utiliza armata”, deci trupele federale, a declarat el pentru Time.

În materie de economie, el a spus că ia în calcul taxe vamale de “peste 10%” pentru toate importurile.

Ajutorul pentru Ucraina și indirect către România

În ceea ce priveşte ajutorul pentru Ucraina, Donald Trump afirmă: “Nu voi mai furniza asistenţă dacă Europa nu începe să facă la fel de mult” ca SUA.

În plus, fostul preşedinte consideră că dacă Coreea de Sud vrea ca miile de soldaţi americani aflaţi pe teritoriul său să rămână, va trebui să plătească mai mult: “De ce ar trebui noi să apărăm pe oricine? Şi vorbim despre o ţară foarte bogată”.

“Cred că duşmanul din interior este, în numeroase cazuri, mult mai periculos pentru ţara noastră decât duşmanii externi – China, Rusia şi alţii”, a afirmat Donald Trump, care a elogiat de mai multe ori în trecut liderii autoritari.

De asemenea, el se declară “absolut” pregătit să graţieze toate persoanele condamnate pentru invadarea Capitoliului pe 6 ianuarie 2021, într-o tentativă de a împiedica Congresul să certifice victoria adversarului său Joe Biden.

Întrebat despre posibilitatea unor violenţe politice după scrutinul din noiembrie, Donald Trump, cercetat între altele pentru rolul său în asaltul de la 6 ianuarie şi pentru fraudă electorală în statul Georgia, a răspuns: “Ştiţi, dacă nu câştigăm, depinde”.

Republicanul, care nu a recunoscut niciodată victoria adversarului său democrat în 2020, apreciază de altfel că dacă Curtea supremă nu îi consacră imunitatea prezidenţială, cum a solicitat, atunci Joe Biden “va fi urmărit pentru toate infracţiunile sale”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Inspectorii sanitari, șocați de ce au găsit în stațiunile turistice – Mii de controale la restaurante au scos la iveală nereguli majore

Publicat

in

De

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi din industria alimentară, situate în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic, valoarea amenzilor aplicate depăşind 2,2 milioane de lei, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

De asemenea, au fost reţinute oficial şi puse sub sechestru peste 721 kilograme de produse alimentare, care prezentau un potenţial risc pentru sănătatea consumatorilor.

“În perioada 23 – 30.04.2024, ANSVSA a dispus acţiuni specifice perioadei premergătoare zilei de 1 Mai, prin intensificarea controalelor oficiale şi a măsurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare. Scopul acţiunii a fost protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic. Acţiunea, desfăşurată de ANSVSA la nivel naţional, s-a concretizat prin verificarea a 3.211 de obiective autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor”, se precizează în comunicatul autorităţii.

Abaterile constatate de inspectorii ANSVSA au fost sancţionate prin aplicarea a 308 de amenzi contravenţionale, care au totalizat 2.261.800 de lei.

Totodată, au fost emise 7 ordonanţe de suspendare a activităţii, 7 ordonanţe de interzicere a activităţii şi s-a dispus măsura de reţinere oficială/sechestru pentru o cantitate de 721 de kg de produse alimentare, produse care prezentau un potenţial risc pentru sănătatea consumatorilor.

Potrivit sursei citate, în perioada menţionată, controalele inspectorilor ANSVSA au vizat: 997 de restaurante, 64 de pizzerii, 25 de cantine, 102 cofetării-patiserii, 258 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 128 de pensiuni turistice, 305 de unităţi de tip hipermarket/supermarket, 850 de magazine alimentare, 231 de unităţi mobile de comercializare a alimentelor, 227 de târguri – expoziţii de produse alimentare şi 24 puncte gastronomice locale.

Pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare şi a proteja sănătatea consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au controlat condiţiile de igienă în care sunt recepţionate, depozitate, preparate şi valorificate diverse sortimente de produse alimentare şi preparate culinare destinate consumului uman.

“Principalele neconformităţi constatate au fost: nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea, întreţinerea spaţiilor, echipamentelor de lucru şi folosirea ustensilelor şi recipientelor în stare insalubră, ambalarea, etichetarea necorespunzătoare, expunerea la comercializare a produselor alimentare fără etichetă, utilizarea spaţiilor neautorizate/înregistrate sanitar veterinar, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare”, se mai arată în comunicat.

ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar-veterinar.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend